ΕΣΠΑ: Ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται ανεξάρτητες και τι ακριβώς είναι οι μονάδες ΕΜΕ;

0
1801

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΣΠΑ

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΜΕ;

Τα χρόνια της κρίσης COVID-19 ανάγκασαν πολλούς συναδέλφους να υποβάλουν προτάσεις ΕΣΠΑ για να βοηθήσουν τους πελάτες.

Έτσι βρέθηκαν μπροστά σε μία απίστευτη γραφειοκρατία, σε απορρίψεις επιδοτήσεων για γελοίους λόγους (πχ δεν είχε σφραγίσει έντυπο ενώ το αίτημα υποβαλλόταν ηλεκτρονικά, δεν φαινόταν η ημερομηνία του taxis κλπ) που θύμιζαν  κακές εποχές φορολογικών ελέγχων, τότε που σου απέρριπταν τα βιβλία γιατί είχες χρησιμοποιήσει blanco κλπ. Όμως ο λόγος του άρθρου δεν είναι αυτός , αυτά εξάλλου τα έχουμε ξαναπεί αλλά μέσα από το άρθρο να διευκρινίσουμε κάποιες έννοιες που συνάντησαν πολλοί συνάδελφοι στα προγράμματα.

Δύο έννοιες που απασχόλησαν πολλούς ήταν το τι είναι απεξάρτηση επιχείρηση και τι  είναι μονάδες εργασίας ΕΜΕ.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ:

Η  ΕΕ έχει χωρίσει τις επιχειρήσεις σε 4 μεγάλες κατηγορίες:

  • Τις  πολύ μικρές επιχειρήσεις  που είναι εκείνες που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζόμενους και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τις  μικρές επιχειρήσεις που είναι  εκείνες που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζόμενους και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια ευρώ.
  • Τις  μεσαίες επιχειρήσεις που  απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ·
  • Τις  μεγάλες επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών υπερβαίνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ ή το ετήσιο σύνολο ισολογισμού υπερβαίνει τα 43 εκατομμύρια ευρώ.

Αυτή η γενική αρχή με την οποία κατηγοριοποιούνται οι επιχειρήσεις διέπει όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Όμως αυτή η γενική αρχή πάντως  μια σειρά από ερωτήματα ένα από τα οποία είναι η έννοια της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Επί τέλους μετά από πολύ καιρό η ίδια η ΕΕ κυκλοφόρησε έναν πολύ χρήσιμο οδηγό που ξεκαθαρίζει με απόλυτη σαφήνεια το παραπάνω ερώτημα.

  • Η επιχείρηση είναι εντελώς ανεξάρτητη δεν έχει καμία συμμετοχή σε επιχείρηση
  • Καμία επιχείρηση δεν συμμετέχει σε αυτή
  • Έχει συμμετοχή μικρότερη του 25% του κεφαλαίου η των δικαιωμάτων ψήφου
  • Δεν συνδέεται με άλλη επιχείρηση μέσω φυσικού προσώπου

 

 ΕΤΗΣΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΕΜΕ)

Ο ορισμός της Μικρομεσαίας Επιχείρησης γέννησε ένα ερώτημα. Πως υπολογίζεται ο αριθμός των εργαζομένων? Και κυρίως ποιοι θεωρούνται εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση?

Παρά το γεγονός ότι η ΕΕ έχει από το 2003 εκδώσει αντίστοιχη οδηγία, στην Ελλάδα υπάρχει μία σύγχυση. Σύμφωνα με την ΕΕ στον αριθμό απασχολούμενων περιλαμβάνονται:

(θ)       οι μισθωτοί

(ι)        τα άτομα που εργάζονται για την επιχείρηση, έχουν σχέση εξάρτησης προς αυτήν και εξομοιώνονται με μισθωτούς με βάση το εθνικό δίκαιο

(κ)       οι ιδιοκτήτες επιχειρηματίες

(λ)       οι εταίροι που ασκούν τακτική δραστηριότητα εντός της επιχείρησης και προσπορίζονται οικονομικά πλεονεκτήματα από την επιχείρηση.

Οι μαθητευόμενοι ή οι σπουδαστές που βρίσκονται σε επαγγελματική εκπαίδευση στο πλαίσιο σύμβασης μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης δεν συνυπολογίζονται στον αριθμό απασχολούμενων. Η διάρκεια των αδειών μητρότητας ή των γονικών αδειών δεν συνυπολογίζεται.

Στην Ελλάδα για τον υπολογισμό του αριθμού των εργαζομένων λαμβάνονται υπόψη μόνο οι μισθωτοί..! Τώρα για τον ορισμό της Ετήσιας Μονάδας Εργασίας και συνήθως ο τρόπος υπολογισμού γίνεται πλέον μέσω από τα λογιστικά προγράμματα μισθοδοσίας.

Κλείνοντας θέλουμε να πούμε ότι προγράμματα κόπηκαν γιατί κάποιοι αξιολογητές δεν γνώριζαν ότι οι επιχειρηματίες και οι εταίροι σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία περιλαμβάνονται στις μονάδες ΕΜΕ.

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ