Ο δεκάλογος της οικονομίας, την εβδομάδα που πέρασε!

0
2094
1.ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα δήλωσης των ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακών – POS
 

Σε λειτουργία από Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024  το Μητρώο Παρεχόμενων Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης. Οι τεχνικοί εγκατάστασης και υποστήριξης ΦΗΜ θα πρέπει να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα αυτή τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες για διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS.

Καταληκτική ημερομηνία για την δήλωση των προγραμματισμένων ραντεβού που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός Απριλίου ορίζεται η 1η Απριλίου 2024.

Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις για τις οποίες δε θα έχει δηλωθεί προγραμματισμένο ραντεβού έως τις 22 Μαρτίου 2024 θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την άμεση ανεύρεση επιχείρησης τεχνικής υποστήριξης.

2.Τροπολογία για τιμολογήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και απλήρωτες οφειλές καταναλωτών με παροχή αγροτικής χρήσης

Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, όσον αφορά στις απλήρωτες οφειλές τους που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την οριζόμενη ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, το Δημόσιο καλύπτει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

Προβλέπεται επίσης, η κατά απόλυτη προτεραιότητα, χορήγηση σε κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τα μνημονευόμενα έργα Α.Π.Ε. που εμπίπτουν εντός του μεγίστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (σύναψη σύμβασης προμήθειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας).

Παρέχονται οι απαιτούμενες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων εφαρμογής των προτεινομένων και, μεταξύ άλλων, για τον καθορισμό:

-της διαδικασίας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καταγγελίας από μέρους τους της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας,

-των δικαιούχων, των προϋποθέσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης κλπ.

3.Τι αλλάζει φέτος στις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοί κωδικοί μειώνουν τους φόρους

  1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
  2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
  3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
  4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
  5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν είναι σωστά τα προσυμπληρωμένα ποσά, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

Φόρος εισοδήματος

Υπενθυμίζεται πως η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Η πρώτη από αυτές θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η αποπληρωμή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2025.

Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

4.Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) 

Νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων από 12.3.2024
 

Σε αυτό υπάγονται τα:

  • κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
  • ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα
  • ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης
  • αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα
  • τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες)

Το TAKK υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

H υποβολή της δήλωσης του τέλους ανθεκτικότητας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Τέλη & ειδικοί φόροι > Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

5.Τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

Αρχές Απριλίου θα ανοίξει πλατφόρμα myCar

Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

6.Τουρισμός για Όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα για το voucher διακοπών έως 400 ευρώ – Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 14:00 η υποβολή των αιτησεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους » το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο κουπόνι διακοπών (voucher) αξίας έως και 400 ευρώ.

Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024», οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

προβλέπονται:
– αυξημένη επιδότηση 200€ ανά δικαιούχο (από 150€ που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα),

– ποσό ύψους 300€ σε φυσικά πρόσωπα:

– άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022,

– έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης – Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ.

– Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και πρόσκληση προϋποθέσεις.

– ειδική πρόβλεψη υψηλότερης επιδότησης 400€ για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω,

– ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του ποσού της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς,- άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες,

– ανάλωση του ποσού εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, ώστε να υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και τη Δευτέρα (1/4) ώρα 23:59:59.
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024»:

α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024 της Δ.ΥΠ.Α., ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, και

β) οι κληρωθέντες του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022», ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

 
7.Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024
 
Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
  • Ειδικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε έντεκα (11) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024.
  • Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
8.Ασφαλιστικό πλαίσιο των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων
 
ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ από 1/1/2024 

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

  • Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία έχουν τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων και λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης  οι οποίοι είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές  (εισφορές ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ), όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για πρόσωπα εγγεγραμμένα με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)

Εάν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ με την πιο πάνω ιδιότητα, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές όπως ισχύει (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

  • Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω, σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης , ανεξάρτητα εάν είναι παράλληλα ή όχι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές του όπως ισχύει (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

  • Τα μέλη/εταίροι Νομικών Προσώπων που κατέχουν την ιδιοκτησία ή εκμετάλλευση τουριστικών καταλυμάτων, ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του π. ΟΑΕΕ.

Ειδικότερα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά:

 

– Επί νομικών προσώπων Ο.Ε.,Ε.Ε.,Ε.Π.Ε. το σύνολο των εταίρων.

– Επί Μονοπρόσωπων Ι.Κ.Ε., ο διαχειριστής ή/και ο εταίρος.

– Επί πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε., ο διαχειριστής.

– Επί Α.Ε., τα μέλη Δ.Σ που κατέχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο 3% και άνω.

Τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν μία ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

  • Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι τα ως άνω αναφερόμενα στην ενότητα 1. ισχύουν και για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που κατέχουν/εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα.

2. Ασφαλιστική τακτοποίηση χρονικού διαστήματος 01/01/2017 έως 31/12/2019

Με τις νέες διατάξεις νομιμοποιείται ο διανυθείς χρόνος ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ από 01/01/2017 έως 31/12/2019, ως εξής:

  • Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ) σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης , δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και οι οποίοι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπήχθησαν καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θεωρείται ο εν λόγω χρόνος ασφάλισής τους ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ. Τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει από την ως άνω ασφάλιση, διαγράφονται και δεν αναζητούνται.

Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ, πριν από την ισχύ του εν λόγω νόμου, δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

  • Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ) σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και οι οποίοι για την εν λόγω δραστηριότητα υπήχθησαν καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ, βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον πρώην ΟΑΕΕ, θεωρείται ότι εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ μέχρι τη λήξη της χορηγηθείσας απαλλαγής και πάντως όχι πέραν της 31/12/2023.

3. Παράλληλη ασφάλιση

Στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται με ατομικές επιχειρήσεις και στους ασφαλιστέους στον e-ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ) ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με τη μορφή νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ), ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, με παράλληλη ασφάλιση σε οποιονδήποτε εντασσόμενο στον e-ΕΦΚΑ φορέα, καταβάλλεται μία ασφαλιστική εισφορά.

9.ΓΕΜΗ: Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η βεβαίωση των οφειλόμενων τελών στην ΑΑΔΕ

Η Υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ καλεί όλους όσους ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023, να τα εξοφλήσουν άμεσα και χωρίς προσαυξήσεις μέχρι 31/03/2024, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και όπως ορίζει η ΚΥΑ 79752/30-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623/31-12-2014), πρόκειται στις αρχές Απριλίου, να ξεκινήσει η βεβαίωση των ανωτέρω οφειλόμενων τελών στην ΑΑΔΕ

10.Ανοιξε η πλατφόρμα για το «εξοικονομώ – Επιχειρώ» των επιχειρήσεων – Αιτήσεις από , Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr) έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

Μαρία Δ.Ι. Σκοτάδη

Οικονομολόγος-Λογίστρια Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Εγκεκριμένη εμπερογνώμων από την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους | Νόμιμη εκπρόσωπος του taxiskep.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ