Τι έχει και τι μπορεί να περιμένει ο κλάδος των λογιστών από το ΟΕΕ;

0
868

Τι έχει και τι μπορεί να περιμένει ο κλάδος των λογιστών από το ΟΕΕ;

Το επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, ιστορικής φύσεως, η οποία σηματοδοτεί τόσο κοσμογονικές αλλαγές στη δομή του, όσο και αναθεώρηση του πλαισίου αναφοράς στο οποίο ασκείται.

Οι κομβικές αυτές και μόνιμου τύπου αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον, επιβάλλουν αναθεώρηση πολλών παραμέτρων, μεταβλητών και εν γένει φιλοσοφίας στην άσκηση του φοροτεχνικού επαγγέλματος.

Η νέα κατεύθυνση αυτή του κλάδου, δεν θα μπορούσε να μην έχει σαν βασικό αρωγό και συμπαραστάτη, τον επίσημο θεσμικό μας φορέα, το ΟΕΕ, όπου τον επόμενο μήνα, καλούμαστε όλα τα μέλη του, να εκλέξουμε την διοίκηση που θα μας εκπροσωπήσει για τα επόμενα χρόνια.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να εκφράσω κάποιες δικές μου σκέψεις, σε σχέση με τις δράσεις που οφείλει να αναλάβει κατά τη γνώμη μου, η νέα ηγεσία του ΟΕΕ, υπό το πρίσμα των σημαντικών προβλημάτων που απασχολούν το επάγγελμα μας.

Θεωρώ πως με άξονα το ΟΕΕ, πρέπει να εξευρεθούν άμεσα βιώσιμες και ρεαλιστικές σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα που μας αφορούν, τα οποία είναι ουκ ολίγα..

Ενδεικτικά αναφέρω τα σημαντικότερα εξ αυτών, όπως:

  • Ασθένεια λογιστή με ένα σαφές και προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εποχής πλαίσιο, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.
  • Ειδική μέριμνα για τις εγκύους- επαγγελματίες του κλάδου.
  • Αναθεώρηση του περιβόητου Ν.4557/18, με απεμπλοκή της ευθύνης του λογιστή-φοροτεχνικού, εκτός ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων δόλου.
  • Αναθεώρηση του Κώδικα Δεοντολογίας με σαφείς υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα που έως τώρα δεν υπήρχαν και σαφή στόχευση στον αναβαθμισμένο ρόλο του λογιστή, αλλά και την εμπέδωση της συναδελφικής αλληλεγγύης.
  • Υπογραφή δηλώσεων και γενικά δηλωτικών εντύπων κάθε είδους και βέβαια χαρακτηρισμών στα mydata από το πρώτο ευρώ, από πιστοποιημένο λογιστή.
  • Αναθεώρηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των οριζόντιων προστίμων, με έμφαση σε μια πρόταση, αντίστοιχη, άλλων εξελιγμένων συστημάτων, που έχουν ως βάση την συμμόρφωση και όχι την τιμωρία, εφόσον συνεργάζεται, αλλά και ενημερώνεται ο φορολογούμενος.
  • Απλοποίηση του φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος και σαφή χρονοδιαγράμματα στις δηλωτικές υποχρεώσεις, με δέσμευση από όλες τις πλευρές και χωρίς αιφνιδιασμούς από την πλευρά της διοίκησης.
  • Απλοποίηση της πλατφόρμας mydata, με σαφείς και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
  • Κατώτατες τιμές λογιστικών εργασιών και αν μπορεί να υπάρξει ένα πλαίσιο, έστω και με έμμεσο τρόπο, λόγω και της δυσκολίας που υπάρχει στο νομοθετικό πλαίσιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
  • Να αφουγκραστούμε μια πολύ μεγάλη μερίδα συναδέλφων, αποφοίτων ΤΕΙ, τα οποία τα τελευταία χρόνια, έχουν αναβαθμιστεί πλήρως, με μια εξομοίωση στο επίπεδο σπουδών, όπως των ΑΕΙ και να ξεκινήσει η κουβέντα για ένταξη τους στο ΟΕΕ, με δικαίωμα ψήφου βέβαια. Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει και ένα μεταβατικό στάδιο εκπαίδευσης και πλήρους ένταξης τους.

Το σημαντικότερο ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές, αλλά και γενικότερα, κάτι που είναι προς το συμφέρον του κλάδου, είναι η ενότητα μεταξύ μας.

Δυστυχώς, διαχρονικά παρατηρείται το φαινόμενο στον κλάδο μας, να υπάρχει έλλειψη κοινής γραμμής, πολλές φορές ακόμα και στα φλέγοντα ζητήματα, με τα οποία ουσιαστικά κανένας δεν διαφωνεί, με παράλληλη έλλειψη συνεννόησης και ομοψυχίας.

Η ενότητα μας, με βασικό γνώμονα την προάσπιση των κοινών μας, κομβικών διεκδικήσεων, μόνο καλό μπορεί να κάνει..

Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε λοιπόν την πολυπόθητη ενότητα, ο σύγχρονος ρόλος του λογιστή-φοροτεχνικού, θα είναι αυτός που του αξίζει, καθώς είναι σπουδαίος για την ελληνική οικονομία και αυτό πρέπει να εμπεδωθεί και να επικοινωνηθεί και καλύτερα και από εμάς τους ίδιους..

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω μια βασική αρχή του HR MANAGEMENT, η οποία εφαρμόζεται παντού και εννοείται και σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές, για την ανάδειξη των αντιπροσώπων μας στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Πάντα, οφείλουμε να επιλέγουμε το κατάλληλο άτομο, στην κατάλληλη θέση, με αντικειμενικά, μετρήσιμα και αξιοκρατικά κριτήρια, εννοείται και με την δική μας υποκειμενική ματιά.

Για τον αγαπημένο μου κ.Λάμπρο Μπέλεση, πρόεδρο της ΠΑΕΛΟ, ο οποίος είναι και αυτός, μαζί με άλλους αξιόλογους συναδέλφους, που εκτιμώ, υποψήφιος με την ΔΗΚΙΟ, θα πω μόνο τούτο…

Κ.Λάμπρο, εύχομαι από καρδιάς, καλή επιτυχία σε εσένα προσωπικά και σε όλους τους μάχιμους συναδέλφους μας..

Από την πρώτη στιγμή που σε γνώρισα, η άποψη μου ήταν ότι μπορείς να συμβάλλεις τα μέγιστα στον κλάδο με την εμπειρία, τις γνώσεις, την ευρύτητα και την διάθεση προσφοράς που σε διακατέχει..

Ήγγικεν η ώραν…

Όλοι μαζί μπορούμε…

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΤΑΣΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ