Πόσα ένσημα χρειάζονται για να μπω ταμείο ανεργίας;

Πόσα ένσημα χρειάζονται για το επίδομα ανεργίας και τι συμβαίνει με τις ασφαλιστικές ημέρες στην ασθένεια;

Για ασφαλισμένους που επιδοτούνται πρώτη φορά:

1η περίπτωση:

  • Τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 για οικοδόμους ( με κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ)εντός του 14μηνου πριν από την λήξη ή την απόλυση του εργαζόμενου χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των 2 τελευταίων μηνών
  • Ογδόντα (80)ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα προηγούμενα έτη πριν από την έναρξη της επιδότησής τους.

2η περίπτωση:

  • Τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας ή 180 για οικοδόμους (με κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ) κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν την απόλυση, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των 2 τελευταίων μηνών πριν την απόλυση.
  • Ογδόντα (80) ημέρες εξαρτημένης εργασίας σε κάθε έτος κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν την απόλυση.

Για ασφαλισμένους που έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν:

  • Τουλάχιστον 125 ημέρες εργασίας ή 100 ημέρες για οικοδόμους (με κρατήσεις υπέρ ΟΑΕΔ ) εντός του 14μηνου πριν την απόλυση χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες των 2 τελευταίων μηνών.
  • Οι ασφαλισμένοι της κατηγορίας αυτής δεν πρέπει να έχουν λάβει εντός της προηγούμενης τετραετίας από την έναρξη της επιδότησης για την οποία υποβάλλουν αίτηση πάνω από 400 ημερήσια επιδόματα.
  • Εάν εντός της τετραετίας έχουν επιδοτηθεί ,αλλά έχουν λάβει λιγότερα από 400 ημερήσια επιδόματα, δικαιούνται να επιδοτηθούν για τον υπόλοιπο αριθμό ημερησίων επιδομάτων μέχρι την συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 400 ημερησίων επιδομάτων.

Ως ημέρες εργασίας στην ασφάλιση θεωρούνται και οι ημέρες, κατά τις οποίες ο εργαζόμενος δικαιούται να λαμβάνει μισθό, μολονότι για λόγο που δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του(ασθένεια κλπ.) δεν προφέρει εργασία .

Οι ημέρες , κατά τις οποίες οι μισθωτοί απέχουν από την εργασία τους ,λόγω ασθενείας ,χωρίς να δικαιούνται μισθό από τον εργοδότη τους ( έστω και αν παίρνουν επίδομα ασθενείας από τον ΕΦΚΑ) δεν θεωρούνται ως χρόνος ασφάλισης, γιατί το επίδομα ασθενείας δεν αποτελεί αμοιβή .

Έτσι δεν προσμετρώνται στον υπολογισμό του αριθμού των ενσημων για επιδότηση ανεργίας .

Προσοχή στην καρτέλα ενσήμων :

  • Ο τύπος αποδοχών 008 στην ΑΠΔ συμπληρώνεται ανεξάρτητα αν ο εργαζόμενος επιδοτηθεί ή όχι .
  • Οι επί πλέον ημέρες θεωρούνται ως άδεια εργασίας με κωδικό 001
Συντακτική ομάδα taxvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ