Ο ρόλος του λογιστή στην πανδημία ή ο πόλεμος των λογιστών με την πανδημία  ή  ο ρόλος του λογιστή στην μετά την πανδημία εποχή!

0
854

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 
ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ 
ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ WORLDTAXIS 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.Ε.Λ.Ο. 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Λ.Π.

 

Η πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη  δημιούργησε σε όλα τα κράτη ύφεση ,όμως ιδιαίτερο πλήγμα επέφερε στην χώρα μας που βρισκόταν στη στιγμή που προσπαθούσε να βγει από μια βαθιά δεκαετή οικονομική κρίση, η οποία είχε ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα  λειτουργίας  της χώρας :στο υγειονομικό στο οικονομικό , στο κοινωνικό και στο βίο πολιτικό .

Αν και ο πρώτος τομέας  είναι σαφέστατα πιο  σημαντικός και άμεσος, γιατί   άφορα τις ανθρώπινες ζωές εντούτοις και οι επερχόμενες  οικονομικές συνέπειες είναι εξίσου ΟΔΥΝΗΡΕΣ και θα επηρεάσουν το ΑΜΕΣΩΣ επόμενο διάστημα την οικονομία της χώρας τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες , τους εργαζόμενους  ,τους ανέργους κλπ.

Στον υγειονομικό τομέα και στην ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ τιθάσευσης του αοράτου εχθρού , στη πρώτη γραμμή βρίσκονται οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό για να σώζουν ανθρώπινες  ζωές. Στον οικονομικό τομέα  του τόπου, στα εργασιακά , στην επιχειρηματικότητα , στις επενδύσεις όπου το χτύπημα  της πανδημίας είναι επίσης σκληρό και αδυσώπητο, την μάχη την δίνουν  η πολιτική ηγεσία ,και το υπουργείο οικονομικών και ανάπτυξης  που προσπαθούν να στηρίξουν με γενναίες αποφάσεις   για  οικονομική ενίσχυση τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά !!

Η άποψη μας για αυτή την προσπάθεια είναι ότι Τα περισσότερα ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΚΙΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ
ΣΩΣΤΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ !

Μέτρα και ενισχύσεις που η εφαρμογή τους απαιτούσε και απαιτεί  δεκάδες πλατφόρμες , νέα ΦΕΚ, ΚΥΑ κλπ τα οποία διεκπεραιώθηκαν  και διεκπεραιώνονται άριστα και ταχύτατα  και μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω της ισχύουσας πιεστικής-πολεμικής κατάστασης  από τους ΛΟΓΙΣΤΕΣ οι οποίοι αγωνίστηκαν και αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή αψηφώντας τον  κίνδυνο της προσωπικής σωματικής και ψυχολογικής υγείας Των ίδιων και των οικογενειών τους.

Χάρις στους λογιστές  διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία , στην αγορά  , στους εργαζόμενους όλες οι  ενισχύσεις για να σταθεί όρθιο το οικοδόμημα της ήδη αδύναμης  ελληνικής οικονομίας.

Όμως ο ρόλος του λογιστή οικονομολόγου θα είναι ακόμα πιο σημαντικός με την επιστροφή στη κανονικότητα.
Αυτή η κανονικότητα πρέπει να βρει το κλάδο των Λογιστών έτοιμο να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και στα νέα δεδομένα που θα φέρουν οι συνέπειες της πανδημίας.

Ο Λογιστής δεν θα είναι και δεν πρέπει να είναι ένας απλός διεκπεραιωτής παραστατικών .Ο Λογιστής επιβάλλεται κυρίως να είναι ο οικονομικός σύμβουλος του επαγγελματία και των επιχειρήσεων .

Δεν θα είναι πλέον ο ρόλος του στο  να καταχωρεί μόνο τα παραστατικά στα λογιστικά προγράμματα και να ενημερώνει για τις οφειλές στο δημόσιο.

Έργο του θα είναι να σχεδιάζει το οικονομικό μέλλον της επιχείρησης αφού πρώτα ενημερωθεί για τα δεδομένα της επιχείρησης από τον επιχειρηματία η τον επενδυτή. Θα πρέπει να συντάσσει προϋπολογισμό , που θα  έχει τη δυναμική για αλλαγές ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Να ενημερώνει για τη πορεία των αποτελεσμάτων  ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις για τις επενδύσεις , να ενημερώνει για την φορολογική νομοθεσία ,να ενημερώνει για τις αλλαγές στη φορολογική και εργατική νομοθεσία . Μια νομοθεσία που πρέπει επιτέλους να μείνει σταθερή για κάποια χρόνια. Να ενημερώνει τον επιχειρηματία για όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, να παρακολουθεί το δανεισμό της επιχείρησης και να προτείνει μέτρα αναδιάρθρωσης. Να ενημερώνει για όλα τα νέα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και άρα μείωσης του εργατικού κόστους.

Ο λογιστής θα πρέπει με τη διαρκή εκπαίδευση και τη κατάρτιση του να μπορεί μέσα από κοστολογημένα μοντέλα να προτείνει λύσεις για μείωση του κόστους των επιχειρήσεων, να μπορεί να συντάσσει το budget ,το cash flow   το  Business Plan, τις ταμειακές ροές κλπ και φυσικά τον ισολογισμό και τα αποτελέσματα χρήσεως Έχοντας η επιχείρηση σωστά δεδομένα θα μπορεί  πιο εύκολα  να δανειοδοτηθεί και να συμμετάσχει σε προγράμματα επιδοτήσεων- επιχορηγήσεων. Βέβαια το σημαντικότερο από όλα είναι ο κλάδος των λογιστών  να αποκτήσει περισσότερο αυτοσεβασμό, ώστε να μπορέσει να  απαιτήσει και τoν σεβασμό των εκάστοτε διοικούντων  ΔΗΜΟΣΙΩΝ αρχών.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων