Λογιστικός κλάδος. Επικοινωνία  και ανάγκη ανάδειξης της αξίας, αλλά και των προβλημάτων του!

0
1023

Εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς η θέση του λογιστή στις επιχειρήσεις και στον κοινωνικό ιστό δεν είναι αυτή που αρμόζει σε σχέση με την προσφορά του.

Η εικόνα που υπάρχει αποτυπώνεται σε δυο ακραία παραδείγματα λογιστών.

Το πρώτο είναι του λογιστή τυπολάτρη-γραφειοκράτη χωρίς πολύ μυαλό που απλά είναι ένας καταχωρητής που αποτυπώνει τα δεδομένα στα βιβλία και συμπληρώνει τις οικονομικές καταστάσεις και είναι αναγκαίο κακό για την επιχείρηση, γιατί είναι υποχρεωτική η παρουσία του από την εφορία.

Το δεύτερο είναι του λογιστή-γάτου που μπορεί να κάνει τα πάντα, που γνωρίζει τους πάντες και που έχει μαγικές ικανότητες να λύνει όλα τα προβλήματα.

Οι δυο αυτές περιπτώσεις της εικόνας που υπάρχει στην αγορά φυσικά απέχουν σημαντικά από την πραγματικότητα, αντίθετα μάλιστα η πλειοψηφία των σημερινών λογιστών είναι σοβαροί επαγγελματίες είτε μισθωτοί, είτε ιδιοκτήτες λογιστικών γραφείων, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες που συνεχώς ενημερώνονται για τις αλλαγές στην επιστήμη τους, συνεχώς προσπαθούν για να βρίσκουν τις καλύτερες λογιστικές  φοροτεχνικές και χρηματοοικονομικές λύσεις για τους πελάτες τους και φυσικά δεν είναι ούτε μάγοι αλλά ούτε γραφειοκράτες.

Τι συμβαίνει όμως και ο επιχειρηματικός κλάδος αλλά και πολλοί κρατικοί φορείς δεν φαίνεται να αποδίδουν στον κλάδο αυτά που του αξίζουν ;

Μήπως φταίμε λίγο και εμείς ;

Μήπως δεν επικοινωνούμε καλά τα προβλήματα μας ;

Μήπως δεν δείχνουμε την δύναμη μας ; 

Μήπως δείχνουμε την εικόνα των ανθρώπων που μονίμως διαμαρτύρονται και γκρινιάζουν αλλά που τελικά όμως δεν λύνουν ποτέ τα προβλήματα τους ;

Μήπως αποπνέουμε μια μιζέρια;

Μήπως όσοι από εμάς μιλάνε δημόσια έχουν σαν στόχο την προσωπική τους προβολή και όχι την γενικότερη ενημέρωση για τα προβλήματα μας;

Μήπως ο τρόπος που εκπροσωπούμαστε δεν είναι σωστός ;

Μήπως συμβαίνουν όλα τα παραπάνω;

Όλα αυτά αποτελούν τροφή για σκέψη ,περισυλλογή και επανεκκίνηση με στόχο την κατάκτηση της υψηλής θέσης που αξίζει ο κλάδος στην κοινωνία.

Κλείνοντας θα εκφράσω μια άποψη η οποία ελπίζω να μην παρεξηγηθεί.

Σε λίγο καιρό θα έχουμε τις εκλογές των επιμελητηρίων των επιχειρήσεων ( Εβεα – Επαγγελματικό – Βιοτεχνικό ) και φυσικά και του δικού μας του ΟΕΕ.

Ας συμμετέχουμε σαν υποψήφιοι στις εκλογές των 3 πρώτων επιμελητηρίων όσοι περισσότεροι συνάδελφοι μπορούμε, ώστε να υπάρχει ο λόγος των λογιστών μέσα στα επιμελητήρια !

Για το δε, δικό μας το ΟΕΕ ας πάμε όλοι να ψηφίσουμε και όσοι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν ας συμμετέχουν ως υποψήφιοι !

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ