ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μισθωτήρια συμβόλαια και λύση μίσθωσης!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μισθωτήρια συμβόλαια και λύση μίσθωσης!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μισθωτήρια συμβόλαια και λύση μίσθωσης! 870 530 taxvoice.gr

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

6908640340

 

Παλαιότερα όταν η υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων ήταν χειρόγραφη και γινόταν στις εφορίες, δινόταν η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες όταν δεν τα έβρισκαν με τους ενοικιαστές, να προβούν σε δήλωση λύσης της μίσθωσης, ώστε να είναι κατοχυρωμένες και οι 2 πλευρές.

Τα τελευταία χρόνια, η υποβολή των μισθωτηρίων έγινε πλέον ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET.

Η προηγούμενη δυνατότητα των ενδιαφερομένων για λύση της μίσθωσης, γνωστοποιώντας την στην ΔΟΥ , δεν υπήρχε με τις πρόσφατες διατάξεις.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη φορολογική διοίκηση η ΠΟΛ 1162/2018, μετά την δημοσιοποίηση της οποίας, καταργήθηκαν οι προηγούμενες διατάξεις περί ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Η ΠΟΛ 1162/2018, σε ένα σημείο της λοιπόν αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής δύναται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για μισθώσεις που λύνονται μετά την 1.10.2018″.

Διαπιστώνουμε πως ο νομοθέτης αναθεώρησε την στάση του απέναντι στο φλέγον αυτό ζήτημα που αφορούσε χιλιάδες υποθέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, οι οποίοι μάλιστα στην πλειονότητα τους έλυναν τη μεταξύ τους διένεξη μέσω της δικαστικής οδού.

Τώρα πλέον υπάρχει ένα πραγματικό  τεκμήριο στη φαρέτρα και των δύο πλευρών, που μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία εύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με αυτό τον τρόπο η φορολογική διοίκηση, προσπαθεί να προλάβει τυχούσες δικαστικές διαμάχες, που συνήθως διαρκούν χρόνια για να διαλευκανθούν πλήρως.

 

 

10 Σχόλια
 • Νίκος ΧΑΙΔΕΜΕΝΑΚΗΣ 19/07/2019 at 09:27

  Παρακαλώ πολύ ενημερώστε μας σε περίπτωση έκτακτης και συναινετικής διακοπής της μίσθωσης με ποιο τρόπο ηλεκτρονικά θα το κάνουμε,; υπάρχει εδάφιο που να υποδεικνύει την λύση της σύμβασης η απλώς θα κάνουμε τροποποιητική δήλωση βάζοντας ημερομηνία λήξης την ημέρα της διακοπής..Ευχαριστώ για την απάντηση σας

  • Καμία διαφορά με τις υπόλοιπες περιπτώσεις…Διακοπή μίσθωσης ηλεκτρονικά..Και τυχούσες λεπτομέρειες στις παρατηρήσεις!

 • ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ 24/07/2019 at 10:11

  Καλημέρα! Αν έχει γίνει λύση της μίσθωσης κι ο μισθωτής δεν εχει κάνει αποδοχή, τότε θα λάβει το επίδομα ενοικίου για τους επόμενους μήνες?

 • ΧΡΎΣΑ ΜΟΥΖΑΚΗ 23/08/2019 at 13:59

  Παρακαλώ ενημερώστε με για την διορία υποβολής λύσης βραχυπροθεσμης μισθωσης(αφορά τουριστικές κατοικίες με μισθώσεις 20 ημέρες έως 1 μήνα).
  Ευχαριστώ

  • ΟΙ εγκύκλιοι που εκδόθηκαν για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι σαφείς…Θα δημοσιευτεί και σχετικό άρθρο..

 • Τι γίνεται στην περίπτωση που μισθωτής δεν κάνει αποδοχή λύσης μίσθωσης, αν και έφυγε από το σπίτι που ενοικίαζε με τη θέληση του. Έχει επιπτώσεις ο εκμισθωτής που έχει υποβάλλει εμπρόθεσμα τη λύση μίσθωσης? Τι κάνει ο εκμισθωτής σε αυτή την περίπτωση?

  • Επίσκεψη στο δικηγόρο του…Ξεφεύγει από τα φορολογικά…

 • ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥΚΑ 31/08/2019 at 20:14

  καλησπέρα. σε περίπτωση που εκ παραδρομής έχει γίνει άρνηση από τον ενοικιαστή και το αντιληφθούν αμφότεροι 1 χρόνο μετά. τι συμβαινει?

  ευχαριστώ

  • Αν πάμε σε δικαστική διαμάχη, αναλαμβάνει δικηγόρος…Αν όχι η συνεννόηση των 2 μερών, πάντα δίνει λύσεις…

Leave a Reply