ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Διαθεσιμότητα μισθωτών!

0
365

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

6908640340

 

Καθημερινά, όλοι βλέπουμε τα πράγματα να αλλάζουν και να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στο κρίσιμο θέμα των εργασιακών σχέσεων.

Στην εποχή μας, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης κυριαρχούν.

Οι μνημονιακοί και μεταμνημονιακοί νόμοι που ήρθαν στο προσκήνιο από το 2010 και μετά, έφεραν κοσμογονικές αλλαγές, όχι μόνο σε μισθολογικά, αλλά και σε μη μισθολογικά θέματα, που αποτελούν διαχρονικά ¨το μήλον της έριδος” μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο νομοθέτης, κατά την άποψη μου, με δεδομένες τις συνθήκες κρίσης που επικρατούσαν και επικρατούν ακόμη, προσπάθησε να κρατήσει σχετικές ισορροπίες ανάμεσα στα πάγια αιτήματα των εργοδοτικών οργανώσεων περί χαλάρωσης του αυστηρού προστατευτισμού των εργαζομένων και της διατήρησης των έως τότε εργασιακών κεκτημένων.

Η επίλυση της εξίσωσης αυτής ποτέ δεν ήταν εύκολη, καθώς τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις των δύο αυτών ισχυρών πόλων, σε πολλές περιπτώσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Ο Ν.3846/2010, στο άρθρο 4, πραγματεύεται το πολύ σημαντικό ζήτημα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων.

Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει κατά καιρούς την επικαιρότητα, έχοντας διχάσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Από τη μία, αν η επιχείρηση είναι στα πρόθυρα του λουκέτου, με ποιο τρόπο θα προστατευθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων της, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο, τηρουμένων και των αναλογιών της αντικειμενικής αδυναμίας του εργοδότη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του;

Από την άλλη πλευρά όμως, ο νομοθέτης πρέπει να βρει ένα κοινά αποδεκτό τρόπο να διευκολύνει και τον υπό κατάρρευση εργοδότη, παρέχοντας του τη σχετική ευελιξία, ώστε να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια διάσωσης της επιχείρησής του.

Ο Ν.3846/2010, αναφέρει χαρακτηριστικά για το θέμα που αναλύουμε:

Οι επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις, αν έχει περιοριστεί η οικονομική τους δραστηριότητα, μπορούν, αντί της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να θέτουν εγγράφως σε διαθεσιμότητα τους μισθωτούς τους, η οποία δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τους τρεις (3) μήνες ετησίως, μόνο εφόσον προηγουμένως προβούν σε διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 240/2006 (ΦΕΚ 252 Α ) και του ν. 1767/1988 (ΦΕΚ 63 Α ).

Αν στην επιχείρηση δεν υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων η ενημέρωση και η διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων.

Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης.

Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης.

Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας ο μισθωτός λαμβάνει το ήμισυ του μέσου όρου των τακτικών αποδοχών των δύο τελευταίων μηνών, υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

Μετά την εξάντληση του τριμήνου, προκειμένου να τεθεί εκ νέου ο ίδιος εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα απαιτείται και η παρέλευση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στις οικείες Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ με οποιονδήποτε τρόπο τη σχετική δήλωση περί διαθεσιμότητας, μέρους ή του συνόλου του προσωπικού του.

Θα επανέλθουμε στο πολύ σημαντικό αυτό θέμα και σε επόμενα άρθρα με ανάδειξη επιμέρους πτυχών του.

Μείνετε συντονισμένοι στο taxvoice.gr.

To taxvoice είναι ο σύμβουλος που εμπιστεύεστε και στα εργασιακά θέματα.

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ