ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μισθωτήρια συμβόλαια και λύση μίσθωσης!

0
2777

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

6908640340

 

Παλαιότερα όταν η υποβολή των μισθωτηρίων συμβολαίων ήταν χειρόγραφη και γινόταν στις εφορίες, δινόταν η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες όταν δεν τα έβρισκαν με τους ενοικιαστές, να προβούν σε δήλωση λύσης της μίσθωσης, ώστε να είναι κατοχυρωμένες και οι 2 πλευρές.

Τα τελευταία χρόνια, η υποβολή των μισθωτηρίων έγινε πλέον ηλεκτρονικά μέσω του TAXISNET.

Η προηγούμενη δυνατότητα των ενδιαφερομένων για λύση της μίσθωσης, γνωστοποιώντας την στην ΔΟΥ , δεν υπήρχε με τις πρόσφατες διατάξεις.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τη φορολογική διοίκηση η ΠΟΛ 1162/2018, μετά την δημοσιοποίηση της οποίας, καταργήθηκαν οι προηγούμενες διατάξεις περί ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.

Η ΠΟΛ 1162/2018, σε ένα σημείο της λοιπόν αναφέρει χαρακτηριστικά:

Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής δύναται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για μισθώσεις που λύνονται μετά την 1.10.2018″.

Διαπιστώνουμε πως ο νομοθέτης αναθεώρησε την στάση του απέναντι στο φλέγον αυτό ζήτημα που αφορούσε χιλιάδες υποθέσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, οι οποίοι μάλιστα στην πλειονότητα τους έλυναν τη μεταξύ τους διένεξη μέσω της δικαστικής οδού.

Τώρα πλέον υπάρχει ένα πραγματικό  τεκμήριο στη φαρέτρα και των δύο πλευρών, που μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία εύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης.

Με αυτό τον τρόπο η φορολογική διοίκηση, προσπαθεί να προλάβει τυχούσες δικαστικές διαμάχες, που συνήθως διαρκούν χρόνια για να διαλευκανθούν πλήρως.

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ