Το μέλλον του κλάδου των λογιστών και οι εκλογές στο ΟΕΕ!

0
1075

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Προέδρου της  ΠΑΕΛΟ

Σε λίγο καιρό και συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου όλα τα μέλη του ΟΕΕ θα κληθούμε να εκλέξουμε την νέα διοίκηση της επόμενης τετραετίας που ίσως  λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο Οικονομο-λογιστικό  Επάγγελμα να είναι οι  σημαντικότερες από όσο ποτέ εκλογές, κυρίως  γιατί οι προκλήσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται και θα δημιουργούνται καθημερινά τα επόμενα χρόνια, θα χρειάζονται άμεσες και πρακτικές λύσεις, παρεμβάσεις και εισηγήσεις .

Άρα λοιπόν χρειάζεται συμμετοχή από όλους μας στην ψηφοφορία και παράλληλα συμμετοχή στους υποψηφίους από όσους μπορούν και θέλουν να προσφέρουν γενικότερα στο επάγγελμα και στην αναβάθμιση του.

Σίγουρα  τον τελευταίο καιρό όλοι προβληματιζόμαστε στο που πάει  ο κλάδος μας και πώς θα μπορέσει  να πάρει την θέση που του αξίζει.

Το όραμα  που όλοι είχαμε στο παρελθόν όταν εντασσόμασταν στην αγορά εργασίας ήταν ότι κάποια στιγμή η δουλειά μας θα έπαυε να είναι μια δουλειά καταχωρητή στοιχείων και πτυχιούχου , εξειδικευμένου στις εξωτερικές εργασίες σε σχέση με Εφορία ,ΙΚΑ ,ΕΦΚΑ και θα μετατρεπόταν  σε εργασία Επιστήμονα  Συμβούλου ,απαραίτητου στην επιχείρηση όπως ο δικηγόρος !

Η  εξέλιξη της δουλειάς, με τις νέες απαιτήσεις   αλλά και με τις  μηχανογραφικές εφαρμογές που δημιουργούνται  συνεχώς, σηματοδοτεί ότι  ο λογιστής πλέον δεν πρέπει να είναι αυτός που τρέχει στις εφορίες ,αυτός που είναι απλός καταχωρητής και αυτός που εφαρμόζει τον Κώδικα, αλλά αυτός που με τις γνώσεις του και την αιτιολογημένη άποψή του μπορεί να βοηθά και να στηρίζει τον επιχειρηματία στην χάραξη και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της επιχείρησης μέσα στα ισχύοντα φορολογικά πλαίσια και φυσικά να αμείβεται ανάλογα γιατί το περίφημο …όλα γίνονται με ένα κλικ που αναφέρουν όλοι οι άσχετοι προς την δουλειά μας , περιλαμβάνει και την κεφαλαιοποίηση της προστιθέμενης αξίας των γνώσεων μας για να φθάσουμε εκεί ,κάτι που κάποιοι που  έχουν δημόσιο λόγο, το ξεχνούν…..

Αξίζει να τονισθεί ότι μέσα από τις απανωτές κρίσεις  (COVID-Ενεργειακή κρίση κλπ ) ο κλάδος των λογιστών- φοροτεχνικών ύψωσε το ανάστημά του, μπήκε μπροστά και  ήταν μέσα στους πρώτους 5 κλάδους που ξεχώρισαν σε αυτόν τον πόλεμο.

Ο κλάδος κατάφερε σε ταχύτατους χρόνους να προχωρεί άμεσα σε ό,τι χρειαζόταν για την εφαρμογή   των μέτρων και να δίνει ζωή σε επιχειρήσεις και ιδιώτες αποδεικνύοντας στην πράξη σε όλους  ότι αξίζει τον σεβασμό και την αποδοχή τους !

Με  την κρίση  πετύχαμε την αναβάθμισή μας και στην πράξη και πλέον  σε εμάς εναπόκειται πλέον να το πιστέψουμε   να το διεκδικήσουμε  και φυσικά να  πείσουμε τους γύρω μας για την σοβαρότητα και την αναγκαιότητα της εργασίας μας στον 21ο  αιώνα. Πρέπει επομένως να γίνει αντιληπτό σε όλους ότι κάθε φορά που η πολιτεία ζητά επιπλέον στοιχεία και εξειδικευμένες νέες εργασίες , αυτές επιβάλλεται  να μπορούμε να είμαστε σε θέση να τις διεκπεραιώσουμε , αλλά όμως παράλληλα πρέπει και να αμειβόμαστε  και ανάλογα έχοντας γνώση ομάδα και οργάνωση και φυσικά και δυναμική εκπροσώπηση  .

Πρέπει  να οργανωθούμε διαφορετικά σαν κλάδος ! Πρέπει να λειτουργούμε σαν τους δικηγόρους ,τους συμβολαιογράφους κλπ.

Πρέπει ο κάθε ιδιοκτήτης λογιστικού γραφείου να σκέφτεται επιχειρηματικά, να κοστολογεί τα σταθερά και μεταβλητά έξοδα, να υπολογίζει την προσωπική του αμοιβή και τα περιθώρια κέρδους και μετά να βγάζει τιμοκατάλογο και να δίνει προσφορές . Μόνο τότε θα πάμε μπροστά ως κλάδος  !

Άρα λοιπόν το συμπέρασμά μας είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση του επαγγέλματος μας  και θα πρέπει να οργανωθούμε ,να είμαστε άρτια ενημερωμένοι στα θέματα της δουλειάς μας ώστε και οι υπηρεσίες που προσφέρουμε να είναι άριστες ,και φυσικά  οι αμοιβές μας να είναι ανάλογες και μη διαπραγματεύσιμες .

Τέλος θα πρέπει όλοι μας να είμαστε συσπειρωμένοι ,  και να μπορούμε να έχουμε σοβαρή και ισχυρή φωνή στην δημόσια διοίκηση, μέσω του  ΟΕΕ ,στο οποίο νομίζω ότι έφθασε η ώρα να έχουν ισχυρή εκπροσώπηση  και οι μαχόμενοι λογιστές- φοροτεχνικοί ώστε να βοηθήσουν να  αναδεικνύονται καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν και να βρίσκονται άμεσες και απλές λύσεις Σαφέστατα  το ΟΕΕ θα πρέπει να  μπορεί   με τις συνεχείς προτάσεις  και τις δυναμικές  παρεμβάσεις του να  έχει ουσιαστική συμμετοχή , όχι μόνο στην αναβάθμιση του επαγγέλματος αλλά και σε θέματα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης στα πλαίσια που άπτονται της συνεργασία της με τον κλάδο μας.

Άρα λοιπόν προκύπτει ότι είναι μονόδρομος η ευρεία μας συμμετοχή στις εκλογές αλλά και ο  εμπλουτισμός  των  ψηφοδελτίων  όλων των συνδυασμών  με συναδέλφους μαχίμους και γνώστες των επαγγελματικών θεμάτων.

Ήδη έχουμε δει τον τελευταίο καιρό το ΟΕΕ να κάνει σημαντικές παρεμβάσεις και  προσπάθειες για να  λύσει με όση δύναμη του δίνει το θεσμικό του πλαίσιο.

Ας το στηρίξουμε λοιπόν με την συμμετοχή μας γιατί,

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ