Δέουσα επιμέλεια και λογιστής. Είναι όντως τόσο σοβαρό το θέμα;

0
378

Νόμος 4557:  Ευθύνες για λογιστές φοροτέχνες και ανάγκη άμεσης αλλαγής του πλαισίου εφαρμογής του!

Με αφορμή τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες πολλών συναδέλφων λογιστών οι οποίες μέρα με την μέρα  γίνονται και συχνότερες συνειδητοποιώ ότι με το πρόβλημα της εφαρμογής του 4557 και της δέουσας επιμέλειας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι όλοι μας  αργά η γρήγορα!

Το σημαντικότερο δε είναι ότι ο κίνδυνος που δημιουργεί είναι πολλαπλός γιατί μας επιβάλει:

  • Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
  • Ευθύνες ίδιες με τον επιχειρηματία ο οποίος όμως έχει την δύναμη της απόφασης
  • Ποινικές ευθύνες

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άγνοια του νόμου από μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λογιστές φοροτεχνικούς και τα λογιστικά γραφεία- εξωτερικούς συνεργάτες και   οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και στο κλείσιμο των γραφείων μας αλλά και στην απώλεια των περιουσιακών μας στοιχείων και ίσως και στον κίνδυνο να βρεθούμε στην φυλακή!

Τι πρέπει να γίνει όμως;

Άποψη μας ότι είναι άμεση ανάγκη να γίνει αλλαγή εφαρμογής του φορέα με αναδρομική ισχύ και η εποπτεύουσα αρχή να γίνει το ΟΕΕ!

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την δέουσα επιμέλεια και το νομοθετικό της πλαίσιο.

Τι είναι ο 4557 ;Είναι ένας νόμος του 2018, που η εφαρμογή του ξεκίνησε το ……2023 !!!!

Ένας νόμος που με την εφαρμογή του δυστυχώς μετατρέπει σε ομόρρυθμα  μέλη των επιχειρήσεων ( μόνο από πλευράς υποχρεώσεων )τους λογιστές εξωτερικούς συνεργάτες που τηρούν  τα βιβλία τους ή συντάσσουν την φορολογική τους δήλωση,  γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η συνυπευθυνότητα όπως ήδη εφαρμόζεται.

Η άποψη μας στο θέμα είναι ότι ο τρόπος που έχει αποφασισθεί να εφαρμοσθεί η δέουσα επιμέλεια για τους λογιστές φοροτέχνες πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί και γιατί εκκρεμεί μια απόφαση το 2023 με δεδομένα του 2018 και δεν έχει καθόλου προηγουμένως εξετασθεί το με ποιόν τρόπο  μπορεί μια Ευρωπαϊκή Οδηγία να εφαρμοσθεί στην Ελληνική αγορά, αφού φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη ότι η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα έχει  στο οπλοστάσιο της  το mdydata και τις εφαρμογές τεχνικής νοημοσύνης ,δύο εργαλεία  που με την παράλληλη εφαρμογή του follow the money μπορεί να προσδιορίσει ένα μεγάλο κομμάτι του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ( όπως σαφέστατα οφείλει και πρέπει να κάνει )χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον  κλάδο των λογιστών που είναι συνεργάτες της και στην ουσία οι εφαρμόζοντας την εκάστοτε οικονομική πολιτική επιφορτίζοντας τον ποινικές ευθύνες και πρόστιμα και δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

Ήδη  μαθαίνουμε από συναδέλφους ότι συμβαίνουν πράγματα αδιανόητα όπως πχ δεσμεύσεις λογαριασμών όταν  ελέγχεται ο πελάτης τους με προβλήματα που άπτονται του 4557 ,ενώ παράλληλα κρέμεται μια δαμόκλεια σπάθη ποινικής δίωξης πάνω από το κεφάλι τους!

Εύλογα φυσικά  προκύπτουν  τα εξής ερωτήματα διαβάζοντας την νομοθεσία και την εφαρμογή της .

  • Μήπως οι φοροτέχνες λογιστές διορίσθηκαν  δωρεάν ελεγκτές του Δημοσίου της εφορίας και δεν το γνωρίζουν;
  • Με ποια εργαλεία ποια εκπαίδευση αλλά και με ποιο κόστος θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει η νομοθεσία;
  • Πως ένας εξωτερικός λογιστής ο οποίος συνήθως ασχολείται με την ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων στην συμπλήρωση των δηλώσεων και στην σωστή απεικόνιση των προσκομισθέντων παραστατικών θα μπορέσει να βρει αν ο επιχειρηματίας έχει ύποπτες συναλλαγές ;
  • Τι θα πρέπει να χρεώσει τον πελάτη για να το κάνει ;
  • Ποια είναι η προστασία του από το κράτος αν το κάνει ( γιατί τέτοιου είδους παραβάτες είναι και επικίνδυνοι άνθρωποι );

Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι στον νόμο που πολύ σωστά θέλει να συλλάβει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος αλλά όπως είπαμε και στην αρχή αλλά στον τρόπο εφαρμογής του και κυρίως στις ποινικές και αστικές ευθύνες και στα τεράστια κόστη  που επιφέρει σε όλα τα λογιστικά γραφεία !

Η άσκηση δεν  βγαίνει οικονομικά και παράλληλα δεν έχει σχέση με την δουλειά του  λογιστή οικονομολόγου , ενώ είναι αδιανόητες οι ποινικές ευθύνες για τους λογιστές εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι φυσικά δεν λαμβάνουν μέρος ( πολύ σωστά φυσικά) στις αποφάσεις και τις παρανομίες του εκάστοτε επιχειρηματία !

Φυσικά επειδή το σίγουρο είναι ότι  τους απατεώνες δεν τους πιάνεις   με τέτοια μέτρα τελικά το μόνο που μπορείς να  πετύχεις είναι να δημιουργήσεις προβλήματα σε ένα επαγγελματικό κλάδο που σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμος!

Νομίζω ότι κανείς δεν λέει όχι στην εφαρμογή του νόμου όμως όλοι λέμε ότι είναι αδύνατον  να υπάρχει πάνω από τα κεφάλια των λογιστών  η δαμόκλεια σπάθη των προστίμων και της ποινικής δίωξης για αδικήματα άλλων.

Ας δούμε όμως μερικά πράγματα για τον Νόμο και την Εφαρμογή του

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

Ο νομοθέτης θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει ξέπλυμα χρήματος στις παρακάτω συναλλαγές:

·          Στην  μεταβίβαση περιουσίας

·         Στην  απόκρυψη της αλήθειας αναφορικά με τη φύση, την προέλευση, τον τόπο ή την κυριότητα περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

·         Στην απόκτηση και χρήση περιουσίας

·         Στην σύσταση ομάδας για την εκπλήρωση των παραπάνω

·         Η απόπειρα διάπραξης, η υποβοήθηση, η υποκίνηση, η διευκόλυνση ή η παροχή συμβουλών σε τρίτο για τη διάπραξη των παραπάνω πράξεων.

·         Στην ηθική αυτουργία στα παραπάνω  αδικήματα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ

·         χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,

·         οι ορκωτοί λογιστές

·         οι φορολογικοί σύμβουλοι,

·         οι μεσίτες ακινήτων,

·         οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και καζίνο,

·         οι οίκοι δημοπρασίας και

·         οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας,

·         οι συμβολαιογράφοι και

·         οι δικηγόροι.

ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

·         Όταν συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις,

·         Όταν κάνουν περιστασιακές συναλλαγές ποσού 15.000 Ευρώ και άνω (ή 1.000 Ευρώ και άνω μέσω παρόχων πληρωμών πχ PayPal),

·         Όταν κάνουν  συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 10.000 ευρώ με μετρητά,

·         Όταν υπάρχει υπόνοια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και

·         Όταν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα στοιχεία του πελάτη ή του πραγματικού δικαιούχου πρόσωπα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει , τα στοιχεία που πιστοποιούνται:

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ :

περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του πελάτη,  την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, τη διεύθυνση διαμονής και την επαγγελματική ενασχόληση. Για τους σκοπούς της ταυτοποίησης, κατά κανόνα, πρέπει να ζητείται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο, πρόσφατο μισθωτήριο ή λογαριασμός ΔΕΚΟ, βεβαίωση εργοδότη και βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.

ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

η επωνυμία, η έδρα, η διάρκεια, ο σκοπός, τα ονόματα των ατόμων που ασκούν διοίκηση και των εταίρων / μετόχων. Τα ανωτέρω επαληθεύονται με αντίγραφο του τελευταίου δημοσιευμένου καταστατικού, δημοσιευμένα πρακτικά των αρμόδιων οργάνων και βεβαιώσεις έναρξης / μεταβολής της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Η μη συμμόρφωση, εκ μέρους των εταιριών και άλλων οντοτήτων που έχουν έδρα στην Ελλάδα, με την υποχρέωση των ανωτέρω διατάξεων επισύρει τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας (ΠΟΛ 1201/18).

ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

Ας δούμε πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε εμείς  οι Λογιστές επισημαίνουν ότι θα υπάρξει αυξημένο κόστος (λόγω χαμένων ανθρωποωρών, υπερωριών υπαλλήλων τους κ.λπ.) για εργασίες όπως:

  • Συγκέντρωση και διασταύρωση στοιχείων πριν κάθε νέα συνεργασία  με  πελάτη
  • Επαλήθευση και έλεγχο των στοιχείων των πελατών
  • Συλλογή  στοιχείων  και αξιολόγησή τους το οποίο πρέπει να έχει συνέχεια
  • Επικαιροποίηση πληροφοριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα
  • εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών
  • κατηγοριοποίηση πελατών
  • σύνταξη έκθεσης εκτίμησης κινδύνου
  • τήρηση και φύλαξη αρχείων
  • Ορισμό συνεργάτη για την τήρηση όλων αυτών
  • Εμπρόθεσμη διεκπεραίωση των παραπάνω

Και κλείνω με τις  εξής ερωτήσεις:

  • Πιστεύει κανείς ότι είναι έτοιμα τα λογιστικά γραφεία στην Ελλάδα να ανταποκριθούν στα παραπάνω;
  • Είναι τέτοια η κουλτούρα του Έλληνα Επιχειρηματία που μέχρι δύο χρόνια σε διπλογραφικά βιβλία δεν προσκόμιζε τον όψεως για να μην δεί ο λογιστής ότι έχει χρήματα: ή τι άσχετα πράγματα αγόραζε;

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ