Τοπική αυτοδιοίκηση και αλλαγές από το 2024. Τι πρέπει να προσέξουν οι νέοι δήμαρχοι και πόσο απαραίτητος τους είναι πλέον  ο κλάδος των Οικονομολόγων- Λογιστών;  

0
961

Ο ρόλος και η δομή της λειτουργίας ως προς την Οικονομική και Θεσμική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλάζει σημαντικά από το 2024.

Αυτό θα πρέπει να το προσέξουν ιδιαίτερα οι νέοι δήμαρχοι όπως φυσικά πρέπει και να προσέξουν ιδιαίτερα την οργάνωση και στελέχωση των τμημάτων των χρηματοοικονομικών  τους υπηρεσιών, τοποθετώντας τα κατάλληλα άτομα στην κατάλληλη θέση.

Ας δούμε όμως τις σημαντικότερες αλλαγές που είναι οι παρακάτω:

-Μεταφέρονται οι  αρμοδιότητες των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των κοινωφελών επιχειρήσεων και των σχολικών επιτροπών στους δήμους

-Θεσπίζονται δείκτες για την παρακολούθηση των επιδόσεων των Ο.Τ.Α  για την ενίσχυση της δημόσιας λογοδοσίας

-Εισάγονται νέα λογιστικά πρότυπα και νέες κωδικοποιήσης προϋπολογισμού.

-Αλλάζει το σύστημα διακυβέρνησης με συγχώνευση επιτροπών και ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής αρχής

Βλέποντας λοιπόν αυτές τις αλλαγές διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες άπτονται του Οικονομικού Λογιστικού Επαγγέλματος κάτι που δείχνει ότι θα δημιουργηθούν υποχρεωτικά νέες θέσεις εργασίας για συναδέλφους στους χώρους αυτούς.

Ίσως θα πρέπει κάποιοι συνάδελφοι που νομίζουν ότι σε δυο τρία χρόνια οι λογιστές δεν θα υπάρχουν και άρα δεν θα έχουν δουλειά (πράγμα απίθανο κατά την γνώμη μου  ) να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτή την αγορά εργασίας που θα ενισχυθεί σημαντικά λόγω των απαιτήσεων που δημιουργούν αυτές οι αλλαγές.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε ότι για τους δήμους πλέον είναι μονόδρομος και η άριστη εκμετάλλευση  και αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων προς όφελος τους ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών , αλλά και η γρήγορη και σωστή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με πρόσθεση υπηρεσιών που θα εξυπηρετούν την καθημερινότητα του πολίτη, γίνεται αντιληπτό  ότι  οι νέοι Δήμαρχοι θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την οργάνωση των διοικητικών & χρηματοοικονομικών υπηρεσιών των δήμων τους λειτουργώντας σαν σωστοί managers ή αν δεν έχουν την γνώση αυτή να χρησιμοποιήσουν ειδικούς συνεργάτες για αυτό τον σκοπό γιατί ένα πλέον είναι το σίγουρο.

Οι σύγχρονες απαιτήσεις είναι παρά πολλές και απαιτούνται άτομα με ειδικές γνώσεις και φυσικά στο σημείο αυτό θα τονίσουμε ότι ο κλάδος των  Οικονομολόγων Λογιστών διαθέτει παρά πολλούς άριστα καταρτισμένους συναδέλφους που σίγουρα μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους συγκεκριμένους χώρους.

Είμαστε λοιπόν σε αναμονή της εφαρμογής όλων αυτών των νέων δεδομένων.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ