Πρόγραμμα πρώτο ένσημο. Αύξηση επιδότησης της εργασίας!

0
1281

Σύμφωνα με ανακοίνωση  του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Εργασίας με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την Λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Ικανότητας γίνονται αλλαγές στο πρόγραμμα ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ ,στην προσπάθεια για αύξηση της απασχόλησης των νέων χωρίς προϋπηρεσία με ηλικία από 18-29 ετών.

Η άποψη μας είναι ότι είναι κάτι πολύ θετικό και  θα ήταν πολύ σωστό τα επιδόματα ανεργίας να αφορούν τα άτομα που έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να εργασθούν ίσως και προσαυξημένα και για τους υπόλοιπους να θεσπισθούν παρόμοια  επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης, ώστε και η ανεργία να περιορισθεί και πολλές ευκαιρίες για εργασία  και καριέρα να δημιουργηθούν για όλες τίς ηλικίες ,αφού οι επιχειρήσεις θα μπορούν μέσα στο εξάμηνο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία αξιολόγησης να διαπιστώνουν με επιδότηση μέρους του κόστους,  το αν ο εργαζόμενος μπορεί να ενταχτεί στην ομάδα εργασίας τόσο  από πλευράς γνώσεων, όσο  και από πλευράς γενικότερης προσαρμογής  στην κουλτούρα κάθε εταιρείας.

Η τροπολογία   περιλαμβάνει τα εξής :

Με βάση τα δεδομένα που ισχύουν αυτή τη στιγμή η συνολική επιδότηση για κάθε θέση εργασίας ύψους είναι 1.200 ευρώ για έξι μήνες (και η οποία κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη) .

Με την τροπολογία  προσαυξάνεται το συνολικό ποσό της επιδότησης στο ύψος των 3.600 ευρώ για κάθε νέα θέση εργασίας που εντάσσεται στο πρόγραμμα, για το ίδιο χρονικό διάστημα (6 μήνες), δηλαδή το ποσό τριπλασιάζεται.

Τα  3.600 ευρώ θα κατανέμονται ως εξής:

  • το ποσό των 1800 ευρώ να καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού
  • το υπόλοιπο ποσό των 1800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.
  • Αν αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ, ενώ αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).
  • Η επιδότηση  είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α’ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα  «Πρώτο Ένσημο» θα πρέπει να διατηρηθούν οι  θέσεις εργασίας έως το τέλος του έτους.

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ