Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

1.ΔΥΠΑ: Έρχεται νέο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 νέων

Ένα νέο πρόγραμμα απασχόλησης 20.000 νέων, που θα έχει διάρκεια επτά μηνών ανακοίνωσε πως θα τεθεί σε εφαρμογή, ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ειδικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης θα επιδοτήσει το 100% του μισθού και των εισφορών προκειμένου οι νέοι και νέες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και στη συνέχεια να διεκδικήσουν με καλύτερες προϋποθέσεις την ανέλιξή τους στην αγορά εργασίας.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» εντός του Μαρτίου, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους και τις ενδιαφερόμενες να υποβάλλουν αίτηση ενδιαφέροντος.

2.Ηλεκτρονικά οι επιδόσεις τριών εγγράφων της ποινικής δίκης

Ηλεκτρονικά μέσω του poinikesepidoseis.gov.gr, πραγματοποιούνται από σήμερα οι επιδόσεις των ποινικών διαταγών, των αποφάσεων Λιπομαρτύρων και των κλήσεων Μαρτύρων, ύστερα από την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 403/2024) των Υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη και του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιου Πετραλιά.

Πρόκειται για μια σημαντική υπηρεσία, με την οποία μειώνεται η γραφειοκρατία και αναβαθμίζεται το επίπεδο προστασίας των δεδομένων των πολιτών, καθώς οι επιδόσεις θα γίνονται άμεσα με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς μεταφορά εγγράφων σε φυσική μορφή. Επιπλέον, εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι για τη Δημόσια Διοίκηση, με την αποδέσμευση ενός σημαντικού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και αστυνομικού προσωπικού,  ο οποίος έχει επιφορτιστεί με το έργο αυτό. Σε πρώτη φάση, οι ψηφιακές επιδόσεις θα ξεκινήσουν από την Εισαγγελία Αθηνών.

Οι ποινικές επιδόσεις θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας poinikesepidoseis.gov.gr με τους εξής τρόπους :

  • Είτε αυτόματα, όπου η πλατφόρμα παραλαμβάνει ένα έγγραφο από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του Υπουργείου Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ-ΠΠ) μέσω διαλειτουργικότητας και το αποστέλλει στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr.
  • Είτε χειροκίνητα, όπου ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος της Εισαγγελίας, δικαστικός υπάλληλος ή εξουσιοδοτημένος επιμελητής δικαστηρίων, αυθεντικοποιείται με κωδικούς Δημόσιας Διοίκησης στην πλατφόρμα, δημιουργεί το έγγραφο και συμπληρώνει τα απαιτούμενα στοιχεία του εγγράφου, χρησιμοποιώντας τις διαλειτουργικότητες του Μητρώου Πολιτών (ΥΠΕΣ) και του Φορολογικού Μητρώου (ΑΑΔΕ). Στη συνέχεια, η πλατφόρμα αποστέλλει το έγγραφο στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr.

Και στις δύο περιπτώσεις, το έγγραφο στη Θυρίδα του πολίτη αποκτά τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, ενώ οι ενδιαφερόμενοι διάδικοι ή μάρτυρες ενημερώνονται αυτομάτως για την επίδοση με SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου και με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.

3.Επίδομα παιδιού: Από Δευτέρα 26/2 οι αιτήσεις

Τη Δευτέρα  26 Φεβρουαρίου 2024 ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21

Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή και θα δέχεται νέες αιτήσεις έως την 11η Μαρτίου και ώρα 18:00.

Θα κλείσει προσωρινά στις 29-3-2024 και ώρα 08:00 για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου έτους 2024.

Το δικαιούμενο ποσό θα υπολογιστεί βάσει των εξαρτώμενων τέκνων που θα δηλωθούν στην αίτηση Α21 έτους 2024 και του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος που οι δικαιούχοι είχαν το φορολογικό έτος 2022.

Μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τρέχοντος έτους, θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του δικαιούμενου ποσού τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Μεταξύ των προϋποθέσεων που θα ελέγχονται για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού είναι: η φοίτηση των εξαρτώμενων τέκνων στην υποχρεωτική εκπαίδευση – από το προνήπιο έως και το Γυμνάσιο – καθώς και η επάρκεια φοίτησης.

Στην αίτηση Α21 πρέπει να καταχωρηθούν απαραιτήτως στα σχετικά πεδία:

  • τα στοιχεία της  Σχολικής Μονάδας,
  • η Τάξη και ο Αριθμός Μητρώου του τέκνου που φοιτά στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Εάν διασταυρωθούν όλα τα στοιχεία του/της μαθητή/τριας, η αίτηση μπορεί να προχωρήσει κανονικά. Εάν δεν διασταυρωθούν, εμφανίζεται σχετική επισήμανση και ο αιτών καλείται να επισυνάψει στην ηλεκτρονική αίτηση Α21 το απαραίτητο δικαιολογητικό.

Για να ολοκληρωθεί η αίτηση, πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση που έχει αποθηκευτεί προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

4.Επίδομα παιδιού σε αγρότισσες: Πότε θα καταβληθεί – Τα ποσά

Τέλη Μαΐου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα παιδιού και στις αγρότισσες με ένα και δυο παιδιά, μετά τη διεύρυνση χορήγησής του που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Μια αγρότισσα μητέρα με ένα παιδί πρόκειται να λαμβάνει στον λογαριασμό της 300 ευρώ, ενώ μητέρα με δύο παιδιά το ποσό των 500 ευρώ.  

Το επίδομα για τις τρίτεκνες αγρότισσες παραμένει στα 700 ευρώ και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ το χρόνο. 

Με βάση τα στοιχεία της συμμετοχής των δικαιούχων για τα προγράμματα του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας για το 2023, από την επέκταση αυτή, αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 5.000 μητέρες με ένα παιδί και 7.000 μητέρες με δυο παιδιά.

Υπενθυμίζεται ότι για την περαιτέρω στήριξη της αγροτικής οικογένειας εξετάζεται η προώθηση και άλλων μέτρων.

Συγκεκριμένα: 

  • Εφάπαξ “χρηματικό βραβείο – Υποτροφία” ποσού 1.000 ευρώ για 1.000 επιτυχόντες μαθητές των πανελλαδικών εξετάσεων – έμμεσα μέλη σε οικογένειες αγροτών.

Αν ο αριθμός των επιτυχόντων ξεπεράσει τα 1000 θα γίνει κλήρωση.

  • Εκσυγχρονισμός και αύξηση της αποζημίωσης για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και ιαματικού τουρισμού αγροτών που ήδη δίνονται. Ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν για διακοπές στις περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Θεσσαλία, Έβρο κ.α.)
  • Αύξηση των παιδιών του κατασκηνωτικού προγράμματος του λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, με ειδική μνεία στα παιδιά με αναπηρία άνω του 50%.
  • Αύξηση του επιδόματος βιβλίου και δυνατότητα διεύρυνσης και σε χαρτικά είδη, επικεντρώνοντας τις πρώτες ανάγκες στην αρχή του σχολείου.
5.Επίδοµα ανεργίας ανάλογα µε µισθό και προϋπηρεσία
Αυξημένο επίδοµα ανεργίας κατά μέσον όρο 200 ευρώ θα λαμβάνουν –αρχικώς πιλοτικά και δευτερευόντως καθολικά– οι άνεργοι με προϋπηρεσία και μισθούς υψηλότερους από τον κατώτατο. Το νέο σύστημα στήριξης των ανέργων, που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), θα «κλειδώσει» εντός του επόμενου διαστήματος, καθώς ο ΟΟΣΑ, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση ειδικής μελέτης για το θέμα, φαίνεται πως καταλήγει στο σενάριο που θέλει:
α) Τη συγχώνευση του επιδόματος ανεργίας και του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας,
β) την κλιμάκωση της παροχής ώστε κατά τους πρώτους μήνες ανεργίας ο δικαιούχος να λαμβάνει υψηλότερο ποσό, το οποίο με την πάροδο των μηνών θα φθίνει
γ) τη λήψη ενός επιπλέον ποσού, το οποίο επίσης θα δίνεται αναλογικά με βάση τον χρόνο συνεχόμενης εργασίας και το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκαν, και κατά συνέπεια και το ύψος των μισθών του δικαιούχου κατά την περίοδο της εργασίας του.
 
6.Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων
 
«Πρεμιέρα» κάνει αύριο Δευτέρα (26/2) η πλατφόρμα για την εργασία των συνταξιούχων, έτσι ώστε οι πολίτες να μπορούν να παίρνουν όλη τους τη σύνταξη.
 
7.Βεβαίωση Φοίτησης : Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr

Η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως ενδεικτικά: Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, Επίδομα Στέγασης, Επίδομα παιδιού

Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην  ενότητα «Εκπαίδευση» και στην υποενότητα «Εγγραφή σε σχολείο».Για την έκδοση της βεβαίωσης μαθητή οι ενδιαφερόμενοι συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet και εκδίδουν τη βεβαίωση, χωρίς να απαιτείται να συμπληρώσουν κανένα άλλο στοιχείο.

Η βεβαίωση που εκδίδεται, φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βεβαίωση αυτή χρησιμοποιείται σε πλήθος διαδικασιών της Δημόσιας Διοίκησης, όπως ενδεικτικά:

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

– Επίδομα Στέγασης

– Επίδομα παιδιού

– Αναβολή κατάταξης σπουδαστών δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης

– Αποζημίωση για ακουστικά βαρηκοΐας σε μαθητές δημόσιων σχολικών μονάδων

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη της υπηρεσίας έγινε από τα Υπουργεία Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τους Φορείς τους: το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.), τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET). Τα στοιχεία των πολιτών αντλούνται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Οι βεβαιώσεις ως προς το περιεχόμενο περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

α) Στοιχεία ταυτοποίησης του/της μαθητή/τριας (ονοματεπώνυμο του/της μαθητή/τριας, ονοματεπώνυμο πατέρα και μητέρας),

β) στοιχεία του σχολείου φοίτησης (όνομα σχολείου φοίτησης, τάξη εγγραφής στο τρέχον σχολικό έτος, περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης του σχολείου, διεύθυνση σχολείου, ΤΚ, τηλέφωνο, email).

 8.Αγορά και διασύνδεση POS: 4 ερωταπαντήσεις για τη χρηματοδότηση μέσω voucher

Σημαντικές διευκρινίσεις περιέχονται μέσα από τέσσερις ερωτήσεις και απαντήσεις που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών για τη χρηματοδότηση μέσω voucher της αγοράς και διασύνδεσης POS

Αναλυτικά οι ερωτήσεις κι απαντήσεις έχουν ως εξής:

1. Πώς μπορώ να καλύψω το κόστος ή μέρος του κόστους για την αγορά POS και τη διασύνδεσή του με την ταμειακή μηχανή;

Ένα σημαντικό μέρος του κόστους για την αγορά POS και τη διασύνδεση του με ταμειακές μηχανές καλύπτεται μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακές Συναλλαγές». Η ενίσχυση έχει τη μορφή επιταγής (voucher) και ο κάθε δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να την χρησιμοποιήσει σε εγκεκριμένους από το Πρόγραμμα προμηθευτές. Από τους 3 πρώτους κύκλους χρηματοδότησης έχουν εγκριθεί τα αντίστοιχα vouchers σε 121.138 επιχειρήσεις για την αγορά/αντικατάσταση POS (18,1 εκατ. ευρώ) και 169.837 επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές (22,5 εκατ. ευρώ). Οι επιχειρήσεις είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση στις κάτωθι Κατηγορίες:

Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.

Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.

Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.

Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

2. Υπάρχει ενδεχόμενο να ανοίξει και 4ος κύκλος για όσες επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτημα στους προηγούμενους κύκλους;

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η ανακοίνωση έναρξης νέου κύκλου υποβολής αιτήσεων στο Πρόγραμμα «Ψηφιακές Συναλλαγές» για τις παραπάνω Κατηγορίες Ενέργειας 1, 3, 4, 5 και 6, οι οποίες θα μπορούν να υποβληθούν στην πλατφόρμα του Προγράμματος εδώ. Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.

3. Υπάρχουν επιπλέον κατηγορίες που θα ενταχθούν στον 4ο κύκλο;

Σε εφαρμογή του νέου κανονισμού της ΕΕ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες, που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας και είναι οι εξής:


ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

10.41.12 Παραγωγή λιπών και ελαίων και των κλασμάτων τους, ψαριών και θαλάσσιων θηλαστικών
46.11.11.07 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ψαριών, ζώντων και γόνου46.17.11.27 Εμπορικοί αντιπρόσωποι που μεσολαβούν στην πώληση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων, μη ζώντων46.21.19.11 Χονδρικό εμπόριο προϊόντων π.δ.κ.α. ψαριών ή καρκινοειδών, μαλακίων η άλλων υδρόβιων ασπόνδυλων46.76.19.14 Χονδρικό εμπόριο κοραλλιών και παρόμοιων προϊόντων, οστράκων μαλακίων, καρκινοειδών ή εχινόδερμων και οστών σουπιών46.76.19.15 Χονδρικό εμπόριο μαργαριταριών από καλλιέργεια, ακατέργαστων46.76.19.30 Χονδρικό εμπόριο φυσικών μαργαριταριών, ακατέργαστων47.23 Λιανικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων σε εξειδικευμένα καταστήματα47.77.82.08 Λιανικό εμπόριο μαργαριταριών από καλλιέργεια, ακατέργαστων47.77.82.13 Λιανικό εμπόριο φυσικών μαργαριταριών, ακατέργαστων

47.78.86.18 Λιανικό εμπόριο κοραλλιών και παρόμοιων προϊόντων, οστράκων μαλακίων, καρκινοειδών ή εχινόδερμων και οστών σουπιών

47.91.15 Λιανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων, με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου

47.99.15 ‘Αλλο λιανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών

10.2 Επεξεργασία και συντήρηση ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων

46.38.1 Χονδρικό εμπόριο ψαριών, καρκινοειδών και μαλακίων

Επιπλέον, σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται καταρχάς υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας και εφόσον αυτός δεν είναι επιλέξιμος, δευτερευόντως ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

Τέλος, συγκεκριμένα για την Κατηγορία Ενέργειας 1, επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ που αφορούν δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα:

ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ

47.81.10.01 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, παραγωγού-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.81.10.02 Λιανικό εµπόριο τροφίµων, ποτών και καπνού, επαγγελµατία-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.89.10.01 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών, παραγωγού-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

47.89.10.02 Λιανικό εµπόριο άλλων ειδών, επαγγελµατία-πωλητή σε υπαίθριους πάγκους και αγορές

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι ανωτέρω ΚΑΔ να εμφανίζουν μη μηδενικά έσοδα κατά το έτος αναφοράς στο συγκεκριμένο ΚΑΔ.

4. Ποια η διαδικασία εξαργύρωσης των vouchers;

Βήμα 1:

Πατήστε για να μπείτε στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης, στην οποία έχετε υποβάλει την Αίτηση Χρηματοδότησης και πατήστε το κουμπί «Συνέχεια» που θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης.

Βήμα 2:

Πατήστε το κουμπί «Είσοδος με διαπιστευτήρια Taxisnet» που θα δείτε στο κάτω μέρος της οθόνης και πληκτρολογήστε το όνομα Χρήστη και τον Κωδικό σας που έχετε για το Taxisnet, ώστε να εισέλθετε στην Αίτησή σας.

Βήμα 3:

Πατήστε το κουμπί «Έκδοση και διαχείριση επιταγών».

Σημαντική ενημέρωση: Το κουμπί «Έκδοση και διαχείριση επιταγών» εμφανίζεται στην οθόνη για όλους τους δικαιούχους του Α’ και Β’ κύκλου. Για τους δικαιούχους του Γ’ κύκλου θα εμφανιστεί στην οθόνη μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των ενστάσεων, όπου και θα ενημερωθούν με νεότερη ανακοίνωση.

Βήμα 4:

Πληκτρολογήστε το ποσό στο οποίο επιθυμείτε να εκδοθεί η επιταγή (μέχρι το ύψος του ποσού που αναγράφεται ως «Διαθέσιμο ποσό για έκδοση νέων επιταγών» στην οθόνη σας) και μετά πατήστε το κουμπί «Αίτημα έκδοσης νέας επιταγής» και στον πίνακα «Οι επιταγές μου» θα εμφανιστεί στην οθόνη σας η επιταγή εφόσον εγκριθεί.

Σημειώνεται ότι την επιταγή θα τη λάβετε και στην επιβεβαιωμένη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας.

Βήμα 5:

Επιλέγετε το προϊόν που επιθυμείτε και δείχνετε στον Έμπορο την επιταγή σας. Επίσης του δίνετε το ΑΦΜ σας και αυτομάτως λαμβάνετε μήνυμα στο κινητό, που έχετε δηλώσει στην αίτησή σας, με έναν κωδικό μιας χρήσης που επίσης πρέπει να δώσετε στον Έμπορο.

Για περισσότερες πληροφορίες, αναφορικά με τη διαδικασία αγοράς επιδοτούμενων ψηφιακών λύσεων, παρακαλούμε συμβουλευτείτε την ενότητα 13 της Πρόσκλησης.

 
9.Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν.3908/2011 για ένα (1) έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.5079/2023.
 

Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στο ν. 3908/2011 για ένα (1) έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 5079/2023.

Οι φορείς που έχουν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011 (Α’ 8) και επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών τους σχεδίων κατά ένα έτος, όπως ορίζεται στο άρθρο 53 του ν.5079/2023( Α’ 215 ) πρέπει σε συμμόρφωση με την λόγω διάταξη να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:
Να υποβάλουν μέσω του ΠΣΚΕ, Αίτημα τροποποίησης του επενδυτικού τους σχεδίου.

Στην καρτέλα 1.4 του αιτήματος τροποποίησης να επιλέξουν τύπο ‘Γνωστοποίηση’ και αντικείμενο ‘Άλλη αλλαγή’. Στην περιγραφή πρέπει να αναφερθεί «Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης για ένα (1) έτος κατά τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 5079/2023».

Συνημμένα πρέπει να υποβληθούν:
1. Βεβαίωση ορκωτού ελεγκτή – λογιστή ή λογιστή του φορέα περί της ορθότητας των δικαιολογητικών υλοποίησης δαπανών του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του συνολικού επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου που έχει υπαχθεί στις διατάξεις του ν. 3908/2011 σύμφωνα με το αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ιδιωτικών Επενδύσεων υπόδειγμα.
2. Αναλυτική κατάσταση δαπανών.
3. Αναλυτικό καθολικό παγίων.
4. Αναλυτική κατάσταση συμβάσεων του επενδυτικού σχεδίου.

Διευκρινίσεις:

– Οι φορείς που έχουν υποβάλλει αίτημα ελέγχου πιστοποίησης της υλοποίησης του 50% ή 65% του επενδυτικού τους σχεδίου, δεν απαιτείται να υποβάλουν τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά, εφ΄ όσον έχουν υποβληθεί με το αίτημα ελέγχου το οποίο όμως πρέπει να αναγράψουν.
– Οι φορείς που πρόκειται να υποβάλλουν αίτημα ελέγχου πιστοποίησης της υλοποίησης του 50% ή 65% ή ολοκλήρωσης του επενδυτικού τους σχεδίου, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας των 6 μηνών κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 8 του Π.Δ. 33/2011 (Α’ 83), δεν απαιτείται να υποβάλουν τα προαναφερθέντα δικαιολογητικά. Πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό υλοποίησης της επένδυσης έως τις 31-12-2023 και η υποχρέωση υποβολής έως τις 30-6-2024 αντίστοιχου αιτήματος ελέγχου.

 

10.Κρατική Αρωγή προς αγρότες: Αιτήσεις για τις απώλειες σε έγγειο κεφάλαιο, μέχρι την 15η Μαρτίου 2024

Eως και την 15η Μαρτίου 2024 θα μπορούν όσοι αγρότες υπέστησαν ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο και δεν είχαν δηλώσει τις σχετικές ζημιές έως και την 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, να υποβάλουν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή τους Ενότητα, σύμφωνα με νεότερη απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Τριαντόπουλου. Σημειώνεται ότι το παραπάνω αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο.

Όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες από τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με στόχο πάντα την αποτελεσματική και δίκαιη στήριξη της Πολιτείας προς τις πληγείσες επιχειρήσεις αλλά και προς τις πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ειδικότερα, όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, το διευρυμένο πλαίσιο της κρατικής αρωγής περιλαμβάνει πλέον τόσο τις ζημιές στα φυτικά μέσα παραγωγής, όσο και τις ζημιές που μέχρι πρότινος καλύπτονταν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, αλλά ακόμα και ζημιές που δεν καλύπτονταν από τον εν λόγω Κανονισμό, όπως το έγγειο κεφάλαιο.

Όσον αφορά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2023 που έπληξαν περιοχές της χώρας και δη την Θεσσαλία, με σχετική απόφαση του υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (Β΄149), Χρήστου Τριαντόπουλου, ρυθμίστηκαν τα θέματα αναφορικά με τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο. Ειδικότερα, προβλέφθηκε ότι αυτές καλύπτονται εφόσον το αγροτεμάχιο ανήκει στην αγροτική εκμετάλλευση ως ιδιόκτητο ή υφίσταται μίσθωση ή χρησιδάνειο μεταξύ συζύγων και γονέων-τέκνων, που έχει συναφθεί με ημερομηνία προγενέστερη της εκδήλωσης των πλημμυρών.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζει το υπουργείο, στην περίπτωση μίσθωσης ή χρησιδανείου, η επιχορήγηση καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος αγρότης θα προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, για τη διαπίστωση της οποίας και διενεργείται σχετικός έλεγχος από τις Επιτροπές ή τα Κλιμάκια Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αποκατάστασης, το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως.

Σε συνέχεια της ως άνω απόφασης, με νεότερη απόφαση του υφυπουργού, προς διευκόλυνση της διαδικασίας, παρέχεται η δυνατότητα στους αγρότες που υπέστησαν ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο και δεν είχαν δηλώσει τις σχετικές ζημιές έως και την 12η Ιανουαρίου 2024 στον ΕΛΓΑ, να υποβάλουν αίτηση στην οικεία Περιφερειακή Ενότητα το αργότερο έως και την 15η Μαρτίου 2024, αποκλειστικά και μόνο για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο.

Παράλληλα, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση, σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι είναι μόνο αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις του πλαισίου της κρατικής αρωγής περί υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, οι ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο καλύπτονται για αγροτεμάχια που είτε ανήκουν στην αγροτική εκμετάλλευση είτε τα καλλιεργεί μετά από μίσθωση/χρησιδάνειο. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται από τον αγρότη που εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο (ιδιοκτήτη ή μισθωτή), με την προϋπόθεση ότι θα προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκτίμησης των ζημιών, θα πρέπει να προσκομίσουν στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως φωτογραφικό και βιντεοσκοπικό υλικό, τιμολόγια αγοράς ή επισκευής, αλλά και κατάλογο με τις ζημιές που έχουν υποστεί με εκτιμώμενο κόστος και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο για την εκτίμηση της ζημιάς.

«Με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στις Περιφέρειες μέχρι τις 15 Μαρτίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής», υπογραμμίζει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας κατόπιν ελέγχου, αυτοψίας και εκτίμησης των ζημιών. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καθοριστεί ως σήμερα για επιχορήγηση μετά από φυσική καταστροφή, με την επιχορήγηση να αφορά ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού των επιχειρήσεων, ειδικότερα ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε εμπορεύματα και σε κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, αλλά και σε έγγειο κεφάλαιο», επισημαίνει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί 54,9 εκατ. ευρώ ως πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης σε 23.971 δικαιούχους, εκ των οποίων 41,3 εκατ. ευρώ σε 19.678 αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Επιπλέον, έχει χορηγηθεί προκαταβολή ίση με το 50% της επιχορήγησης, συνολικού ύψους 24,6 εκατ. ευρώ σε 1.941 δικαιούχους, εκ των οποίων 772.000 ευρώ έχουν δοθεί σε περίπου 227 αγρότες και κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αρωγή αποτελεί έναντι της επιχορήγησης και συμψηφίζεται με την προκαταβολή και την τελική επιχορήγηση. Συνεπώς, 198 αγροτικές εκμεταλλεύσεις επιπλέον έχουν ήδη λάβει πρώτη αρωγή που ξεπερνά το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% της κρατικής αρωγής και, κατ’ επέκταση, συμψηφίζεται. Συνεπώς, η διαδικασία της προκαταβολής έχει ολοκληρωθεί, μέχρι τώρα, για 425 αγροτικές εκμεταλλεύσεις ή κτηνοτροφικές μονάδες.

«Η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, ανταποκρινόμενη στις αγωνίες και τις ανάγκες των αγροτών, προβαίνει σε όλες τις παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες και συνεχίζει με έντονους ρυθμούς τη συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τις Περιφέρειες. Στόχος παραμένει πάντα να ολοκληρωθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι διαδικασίες για την καταβολή της πρώτης αρωγής, της προκαταβολής αλλά και της τελικής επιχορήγηση των πληγέντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων από τις ακραίες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής», καταλήγει το υπουργείο.

Συντακτική ομάδα taxvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ