Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

0
199

1.Δεύτερος κύκλος πρώτης αρωγής προς αγροτικές εκμεταλλεύσεις – Πρόσθετη πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ

Δημοσιεύθηκαν οι Υπουργικές Αποφάσεις για πλημμυροπαθείς που αφορούν τον δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημά τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, επιπρόσθετα της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για:

Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους, για τα οποία και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, οι επιτροπές και τα κλιμάκια των οποίων υλοποιούν το σχήμα της κρατικής αρωγής.

Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνεχίζεται κανονικά από τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια των Περιφερειών υπό το συντονισμό και τη συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο η αρωγή του κράτους – που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς – να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε όσους τη δικαιούνται. Προς αυτή την κατεύθυνση και με μόνιμο γνώμονα την επιτάχυνση των διαδικασιών, παρακαλούνται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν υποβληθεί 4.400 φάκελοι από τους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους στους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων ζημιάς που υποβλήθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Πρόκειται για έναν αριθμό υποβληθέντων φακέλων που αντιστοιχούν μόλις στο 14% των σχετικών δηλώσεων ζημιάς στη Θεσσαλία, ενώ περίπου το 20% των υποβληθέντων φακέλων κατατέθηκε κατά την περασμένη εβδομάδα. Λαμβάνοντας, συνεπώς, υπόψη τον περιορισμένο αριθμό υποβληθέντων φακέλων, δρομολογείται ο δεύτερος, ενισχυμένος, κύκλος της πρώτης αρωγής για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών των περιοχών που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας συνεχίζει, με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, την υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα σε στενή και αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για τη στήριξη και ενίσχυση των αγροτών της περιοχής.

2.Aγροτικό εισόδημα: Νέα δέσμη μέτρων ενίσχυσης – Μέχρι το Πάσχα οι πληρωμές του 2023

Eπέκταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ύψους 82 εκατ. ευρώ και το 2024.

H ΔΕΗ θα προσφέρει 10% επιπλέον έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα από το Μάιο έως και το Σεπτέμβριο, μήνες όπου πραγματοποιούνται οι αγροτικές εργασίες.

Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί η πρόθεση για μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος της τάξεως τουλάχιστον του 30% για μια δεκαετία.

«Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι»: «Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να επιδοτηθεί η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται με την μορφή διμερών, μακροχρόνιων συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης ενώ μίλησε και για τους μεμονωμένους αγρότες υπογραμμίζοντας ότι άμεσα θα ξεκινήσει «νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκατ. ευρώ».

 

Πράσινη ενέργεια και ΑΠΕ: Σημαντική τομή είναι και το πρόγραμμα «Απόλλων», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεχθούν ώριμα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα οποία θα ξεκινήσουν να «ηλεκτρίζονται» εντός διετίας. Η προμηθευόμενη ενέργεια από τα έργα αυτά, θα προορίζεται για την κάλυψη μέρους των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των ΔΕΥΑ, αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων.

Ρύθμιση χρεών: Επιπλέον, θα ρυθμιστούν χρέη των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ ύψους 87 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας, το κράτος θα αναλάβει το 75% αυτών των οφειλών.

Διπλή αποζημίωση: Αύξηση έως το ύψος των 10.000 ευρώ στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες, η οποία ανέρχονταν σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.

Χρονοδιάγραμμα πληρωμών και αποζημιώσεων

ΟΠΕΚΕΠΕΈνα από τα κύρια αιτήματα όσων αυτό το διάστημα βρίσκονται στους δρόμους είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόσο κατά την προκαταβολή των ενισχύσεων τον Οκτώβριο όσο και στην εξόφλησή τους τον περασμένο Δεκέμβριο, έγιναν λάθη και παραλείψεις, πιστώνοντας σε πολλές περιπτώσεις, λάθος ποσά σε λογαριασμούς αγροτών. 

Μέχρι τα μέσα Φλεβάρη θα ανοίξει εκ νέου η Ενιαία Αίτηση Ενισχύσεων του 2023 για διορθώσεις τόσο στα Οικολογικά Σχήματα (Eco Schemes) αλλά και γενικώς, ενώ πριν το Πάσχα αναμένεται πληρωμή των αδιάθετων κονδυλίων ύψους 88 εκατ. ευρώ μαζί με τα 425 εκατ. ευρώ για τα Οικολογικά Σχήματα.

Εντός Απριλίου θα καταβληθούν επίσης 245 εκατ. ευρώ που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ μέσα στο Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα υποδοχής δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024.

Σε ό,τι αφορά τα 16.000 δεσμευμένα ΑΦΜ παραγωγών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ξεκινήσει ήδη τον αποχαρακτηρισμό τους, με βάση την αιτία δέσμευση τους, μέσω διοικητικών ελέγχων και όπου απαιτείται προγραμματίζεται άμεσα επιτόπιος έλεγχος (για τα έτη 2020 – 2023).

ΕΛΓΑ: Με γοργούς ρυθμούς τρέχουν οι καταβολές των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια (2020-2023) ξεπέρασαν το ένα δισ. ευρώ, με τα μισά να καλύπτονται από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Πλέον, όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο Δ.Σ. του Οργανισμού, η καταβολή των αποζημιώσεων για ζημιές του έτους 2023 θα ξεκινήσει, δυο μήνες νωρίτερα από την ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα την 20η Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται εδώ ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων θα είναι στο 100% της υπολογιζόμενης αξίας, σύμφωνα με τα πορίσματα τα οποία καταχωρούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του Οργανισμού.

Αγροτικό 112Ανακοινώθηκε η δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης των αγροτών για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Ενός αντίστοιχου «112» για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους.

Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στο πλαίσιο της πρόληψης, που άμεσα θα φέρει στη διαβούλευση το υπουργείο και θα δίνει τη δυνατότητα σε αγρότεςκτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να προβούν σε ενέργειες προστασίας της περιουσίας τους από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

Η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του.

Μέτρο 5.2Την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για το Μέτρο 5.2, συνολικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτού οι πληγέντες κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Θεσσαλίας θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν το απολεσθέν ζωικό τους κεφάλαιο αλλά και τις κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις εντελώς δωρεάν.

Αλιείς: Οι αλιείς του Παγασητικού θα λάβουν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους 1.489.000 ευρώ, οι οποίες θα είναι και ακατάσχετες. Οι έλεγχοι των 480 αιτήσεων έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Διεύθυνση Αλιείας και τα ποσά αναμένονται να μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τέλος Φεβρουαρίου.

Την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν οι πληρωμές σε αγρότες που δεν είχαν υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα, 227 δικαιούχοι φυτικής παραγωγής έλαβαν αποζημίωση, 4.193.007 ευρώ, οι 56 δικαιούχοι της ζωικής παραγωγής 6.679.836 ευρώ ενώ 3.038 μελισσοκόμοι αποζημιώθηκαν με 4.892.715 ευρώ.

Αγρανάπαυση: Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται η δυνατότητα σε 127.232 αγρότες να καλλιεργούν εκτάσεις 1.480.972 στρεμμάτων που εκ του κανονισμού της ΚΑΠ έπρεπε να μείνουν ακαλλιέργητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν διπλό όφελος μιας και θα μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα που θα καλλιεργήσουν στις συγκεκριμένες εκτάσεις, χωρίς να εξαιρεθούν της προβλεπόμενης ενίσχυσης. Επιπρόσθετα απαλλάσσονται από οποιονδήποτε έλεγχο – πρόστιμο.

Αγροτικά επιμελητήρια: Η σύσταση των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια της χώρας έχουν στόχο την τόνωση της αγροτικής επιχειρηματικότητας και η προσφοράς μεγαλύτερης στήριξης στους αγρότες σε θέματα που τους απασχολούν.

Επιπλέον ανοίγει την «πόρτα» της επιχειρηματικότητας για τους συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών, μεμονωμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, αλιείς και μελισσοκόμους που θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα.

Έλεγχοι σε σημεία πώλησης και πύλες εισόδου: Μεγάλη είναι η βαρύτητα που έχει δοθεί σε ελέγχους στα σημεία πώλησης αλλά και στις πύλες εισόδου της της χώρας, από τα μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών των ΔΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, από τις 18 Ιανουαρίου όταν και ξεκίνησαν οι έλεγχοι, έχουν ληφθεί δείγματα από σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στα Ιωάννινα, στην Πάτρα.

Στόχος είναι η προστασία των κτηνοτρόφων παραγωγών και καταναλωτών, αλλά και των έντιμων γαλακτοβιομηχάνων και τυροκόμων, καθώς και η τιμή στο γάλα και των ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων, ειδικά τα ΠΟΠ.

3.ΑΑΔΕ: Πρεμιέρα για το ψηφιακό πελατολόγιο – Ποιοι θα είναι υποχρεωμένοι να το τηρούν στην πιλοτική φάση

Το ψηφιακό πελατολόγιο θα είναι ένα λογιστικό πρόγραμμα που θα είναι ανοικτό κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης και θα είναι διασυνδεδεμένο με το Τaxis προκειμένου να μην μπορεί να παραβιαστεί και να αλλοιωθούν τα δεδομένα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

Οι επαγγελματίες θα πρέπει να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου.

Όπως εξηγούν από την φορολογική διοίκηση, « θα καταχωρίζεται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδονται. Εφόσον διαπιστώνεται ότι σε μια επαγγελματική εγκατάσταση δηλώνεται περιορισμένος αριθμός πελατών, τότε αυτό θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου».

Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το MyDATA, με τον έλεγχο να μπορεί να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή, για να διασταυρώνει εάν και πότε, για παράδειγμα, κάποιος επισκέφθηκε  τον κάθε επαγγελματία.

Η δήλωση περιορισμένου αριθμού πελατών από τον επαγγελματία, θα χτυπάει καμπανάκι στην ΑΑΔΕ, και θα αποτελεί κριτήριο για την πραγματοποίηση επιτόπιου ελέγχου. 

4.Πώς η ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να σβήσει τον φόρο εισοδήματος

Όσοι πραγματοποιήσουν δαπάνες ανακίνησης έως 16.000 ευρώ και πάρουν αποδείξεις και τιμολόγια κ.λπ. για τα υλικά και τις εργασίες μπορούν να μειώσουν μέχρι και 3.200 ευρώ τον φόρο εισοδήματος. Και θα μπορούν να το κάνουν για τα επόμενα πέντε χρόνια από το έτος ανακαίνισης

Αν τώρα κάποιος ανακαινίσει κλειστό ακίνητο με σκοπό να το νοικιάσει υπάρχει μια εναλλακτική και πιο στοχευμένη πρόταση: το πρόγραμμα ”Ανακαινίζω – Νοικιαζω», όπου το όφελος δεν εμφανίζεται στον φόρο εισοδήματος αλλά στο ότι επιδοτούνται έως 40% οι δαπάνες ανακαίνισης με σκοπό την εκμίσθωση του ακινήτου. Και εδώ βέβαια υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις αλλά το σίγουρο είναι ότι επιδότηση θα βοηθήσει άμεσα την ανακαίνιση που είναι απαραίτητη για να είναι ανταγωνιστικό το ακίνητο που θα βγει στην αγορά.

 

Προγράμματα ανακαινίσεων υπήρχαν, αλλά φέτος έχουν γίνει κάποιες αλλαγές προς όφελος των ιδιοκτητών ακινήτων, που θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές τους.

Ανακαίνιση για ιδιοκατοίκηση: Για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης κτιρίων που έγιναν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2023 η έκπτωση φόρου κατανέμεται ισόποσα σε περίοδο τεσσάρων ετών και ανέρχεται σε ποσοστό 40% του ύψους των επιλέξιμων δαπανών για τη λήψη των υπηρεσιών, με ανώτατο συνολικό όριο δαπανών τα 16.000 ευρώ. Το μέγιστο ποσό έκπτωσης διαμορφώνεται, συνεπώς, συνολικά στα 6.400 ευρώ. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, το φορο-μπόνους ενισχύθηκε και οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε ανακαίνιση ή επισκευή ακινήτων θα κερδίζουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου, που μπορεί να φτάνει έως και τα 3.200 ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια. Οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και τη λήψη υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων μειώνουν, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο πέντε ετών, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων μέχρι του αναλογούντος για κάθε έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Οι δαπάνες για υλικά λαμβάνονται υπόψη μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στο 1/3 του ποσού για δαπάνες υπηρεσιών.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ισχύσει η έκπτωση είναι η απόδειξη πραγματοποίησης των δαπανών με νόμιμα παραστατικά (τιμολόγιο ή στοιχείο λιανικής πώλησης για την παροχή υπηρεσιών). Επίσης η εξόφληση των δαπανών, ανεξαρτήτως του ύψους αυτών, να έχει πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών (κάρτες, POS, e-banking, ηλεκτρονικό πορτοφόλι κ.ά.).

Ανακίνηση για εκμίσθωση: Την ευκαιρία να ανακαινίσουν τα σπίτια τους που παραμένουν κλειστά και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν θα έχουν μέσα στον επόμενο μήνα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του προγράμματος «Ανακαινίζω-Νοικιάζω».
Ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν επιδότηση 40% επί των δαπανών για εργασίες και για υλικά ανακαίνισης εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

■ Οι ιδιοκτήτες διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει 50%.
■ Το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή.
■ Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό δεν υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ.
■ Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.
■ Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα 5 έτη για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Οι εντασσόμενοι στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω νοικιάζω» επιδοτούνται για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης επί του ακινήτου τους, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ, που περιλαμβάνουν τα απαιτούμενα υλικά και τις εργασίες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:
■ Τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά.
■ Μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια 3, τουλάχιστον, ετών.

5.Ρεύμα:ΚΟΤ Γ έκπτωση έως και 0,12/kWh – Οι δικαιούχοι και οι αιτήσεις

Νέα κατηγορία Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ) στο οποίο αποκτούν πλέον πρόσβαση περισσότερες οικογένειες -σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς- καθώς υιοθετούνται υψηλά εισοδηματικά όρια και δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια. Η ένταξη στο ΚΟΤ Γ θα γίνεται μέσω της σχετικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, https://www.idika.gr/kot όπου οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από την 1η Φεβρουαρίου

Όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ως ένταξη στο ΚΟΤ Γ λογίζεται η 1η Ιανουαρίου 2024 και η έκπτωση χορηγείται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να αποδώσουν στο δικαιούχο αυτή την έκπτωση μέχρι και την 30η Απριλίου του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτούντες, προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ, θα υποχρεούνται να αναρτούν στην πλατφόρμα το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, ώστε να αποδεικνύεται η πολυτεκνική τους ιδιότητα.

Έτσι, με την εισαγωγή του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ Γ)- Ειδικό Τιμολόγιο Πολυτέκνων, παρέχεται στους δικαιούχους του -δηλαδή σε οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω- μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση. Ειδικότερα, πρόκειται για έκπτωση επί της χρέωσης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ύψους 10 λεπτών/kWh που αφορά, αποκλειστικά, σε κύρια κατοικία.

ξεκινούν από τις 2.000 kWh/τετράμηνο για τις οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο προστίθεται κατανάλωση 200 KWh, μέχρι του ανώτατου ορίου των 4.000 kWh, ανεξαρτήτως του αριθμού των εξαρτώμενων μελών της οικογένειας.

Το παραπάνω όριο αυξάνεται, περαιτέρω, κατά 300 ΚWh, για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 600 ΚWh για πολύτεκνη οικογένεια που περιλαμβάνει άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Επιπλέον, σημειώνεται πως οι δικαιούχοι του νέου τιμολογίου πολυτέκνων επωφελούνται για την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν, συγκριτικά με το όριο της τετραμηνιαίας κατανάλωσής τους.

Πρόκειται για μία επιπρόσθετη έκπτωση λόγω επίτευξης του στόχου εξοικονόμησης, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης, δηλαδή τα 12 λεπτά/kWh.

Ακόμη, τροποποιείται και το καθεστώς απαλλαγής των δικαιούχων ΚΟΤ από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος (ΧΧΣ) και τη χρήση του δικτύου (ΧΧΔ).

Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της Χρέωσης Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και της Χρέωσης Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ), που υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας εντός των ορίων τετραμηνιαίας κατανάλωσης, ενώ απαλλάσσονται πλήρως, από τα υπόλοιπα σκέλη των Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος (ΧΧΣ) και των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).

Επιπλέον, οι δικαιούχοι ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των Χρεώσεων Χρήσης Δικτύου (ΧΧΔ).

Με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολύτεκνων οικογενειών πρόκειται να καταστούν δικαιούχοι αυτού του ειδικού τιμολογίου.

6.Πώς θα συμπληρώσετε – διορθώσετε το Ε9

Να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση του εκκαθαριστικού καλεί, λίγο πριν από την εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ η φορολογική διοίκηση τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε αλλαγές στο Ε9 όσοι το προηγούμενο έτος αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους ακίνητα.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους 100.000 ιδιοκτήτες οι οποίοι μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο. 

Για αυτούς το Ε9 έχει ήδη συμπληρωθεί αυτόματα με βάση τα στοιχεία του myPROPERTY. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει μόνο να ελέγξουν το Ε9 και εάν δεν έχουν άλλες μεταβολές στην περιουσιακή τους εικόνα δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη κίνηση. Σημειώνεται ότι στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου και της ΑΑΔΕ είναι να προχωρήσει αμέσως την εκκαθάριση και να αναρτηθούν τα σημειώματα του ΕΝΦΙΑ έως τις 15 Απριλίου στο Taxis, ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση στα τέλη Απριλίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025 (σε 11 δόσεις).

ΒΗΜΑΤΑ

1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας επιλέξτε «δημιουργία δήλωσης Ε9» για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.

2. Μπορείτε να εισαγάγετε / μεταβάλετε / διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

3. Εάν εισαγάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων.

4. Για αλλαγή σε ακίνητο τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.

5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9 ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.

6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής / μεταβολής / διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά πεδία που ζητούνται και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.

7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9 μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.

8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.

9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.

7.Μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες

Άνοιξε η ψηφιακή πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων σχετικά με τη χορήγηση μείωσης ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένες κατοικίες. 

Η ΑΑΔΕ έχει πλέον τα στοιχεία που απέστειλαν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις για τις κατοικίες, το κεφάλαιο ασφάλισης και τα είδη ασφαλισμένων κινδύνων (σεισμός, πυρκαγιά, πλημμύρα).

Οι αιτήσεις (αρχικές ή τροποποιητικές) υποβάλλονται έως τις 22/02/2024, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Επισημαίνεται ότι, κατά τη δημιουργία της αίτησης, οι λήπτες της ασφάλισης μπορούν να εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους και να:

  •  τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
  •  δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
  •  δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Οι φορολογούμενοι, που θα περιληφθούν στην αίτηση ως συνιδιοκτήτες ή τρίτα πρόσωπα, θα ενημερωθούν μέσω μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, το οποίο θα αναρτηθεί και στην προσωπική τους θυρίδα, στη διαδρομή myAADE/ Μητρώο & Επικοινωνία/ Τα μηνύματά μου. Για να τους χορηγηθεί η μείωση ΕΝΦΙΑ, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις, πρέπει να υποβάλουν και οι ίδιοι αίτηση, προκειμένου να συσχετίσουν το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την ασφαλισμένη κατοικία τους.

8.Ολοκληρωμένη δράση κατάρτισης και απασχόλησης ανέργων ηλικίας 25-45 ετών 

ΣΚΟΠΟΣ 

Η κατάρτιση 10.000 ανέργων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες και η δημιουργία 7.500 νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψή τους.

 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 

Ιδιωτικές επιχειρήσεις, με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις της πράσινης οικονομίας.

ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ 

Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων της ΔΥΠΑ, ηλικίας 25-45 ετών. 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ 

Η διάρκεια της κατάρτισης είναι 80 ώρες και η διάρκεια της απασχόλησης είναι 6 μήνες. ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 

• Η επιχορήγηση ανέρχεται στο 100% του συνολικού κόστους (μισθός και εισφορές) για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών, δηλαδή 1.022€ μηνιαία (6.132€ συνολικά), και 80% για την πρόσληψη ανέργων 31-45 ετών, δηλαδή 817,60€ μηνιαία (4.906€ συνολικά).

 • Εάν επιλέξει η επιχείρηση το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού (δείτε τη Δημόσια Πρόσκληση), η επιχορήγηση ανέρχεται στο 50% του συνολικού κόστους (μισθός και εισφορές) για πρόσληψη άνεργων σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση – έως 1.000€ μηνιαία για ανέργους 25-30 ετών και έως 800€ μηνιαία για ανέργους 31-45 ετών.

 • Η επιχορήγηση περιλαμβάνει τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το Επίδομα Αδείας. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 ✓ Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω του gov.gr στη διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokheepikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

✓ Οι επιχειρήσεις επιλέγουν το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης. 

✓ Οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν τις θέσεις, τις ειδικότητες και τα απαιτούμενα προσόντα. 

✓ H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις, αξιολογώντας την αίτηση υπαγωγής εντός 10 εργάσιμων ημερών. 

✓ Η ΔΥΠΑ υποδεικνύει στις επιχειρήσεις υποψηφίους σύμφωνα με τα προσόντα της θέσης, εντός 5 εργάσιμων ημερών από την έκδοση της απόφασης υπαγωγής/ χρηματοδότησης. 

✓ Η επιχείρηση προεπιλέγει μεταξύ των υποψηφίων εντός 10 εργάσιμων ημερών.

 ✓ Η ΔΥΠΑ ενημερώνει τον άνεργο που προεπιλέγει η επιχείρηση με κάθε πρόσφορο μέσο εντός 3 ημερών. 

✓ Ο προεπιλεγμένος υποψήφιος συμπληρώνει ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής, επιλέγει και παρακολουθεί πρόγραμμα κατάρτισης και κατόπιν συμμετέχει σε εξετάσεις πιστοποίησης. 

✓ Μετά την πιστοποίησή του, η επιχείρηση προχωρά στην πρόσληψη.

9.Αυξάνονται οι αποζημιώσεις για εφημερίες και το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ

Αυξάνονται αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2024 κατά 20% οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, που τέθηκε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση.

Με την ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι:

-Η αποζημίωση για τις εφημερίες θα καταβάλλεται και στους νόμιμους αναπληρωτές των δικαιούχων.

-Αυξάνεται επίσης κατά 20%, από 530 σε 636 ευρώ, το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται στους διευθυντές γιατρούς που απαλλάσσονται από τις εφημερίες.

-Αυξάνεται κατά 5% το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Ειδικότερα το νέο πλαίσιο αποδοχών διαμορφώνεται ως εξής:

Το ωρομίσθιο για κάθε εφημερία, ανάλογα με τη διάρκειά της, προσδιορίζεται ως εξής:

α. Για εφημερία ημέρας καθημερινής μέχρι την 22η ώρα το ωρομίσθιο επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

β. Για νυκτερινή εφημερία καθημερινής, από 22η ώρα μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 15% επί τις αντίστοιχες ώρες νυκτερινής απασχόλησης.

γ. Για εφημερία ημέρας Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 6η πρωινή μέχρι 22η, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 25% επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

δ. Για νυκτερινή εφημερία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από 22η μέχρι 6η πρωινή, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 30% επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

Τα ανωτέρω προκύπτοντα συνολικά ποσά αμοιβής δεκαεπτάωρης ή εικοσιτετράωρης ενεργού εφημερίας, κατά περίπτωση, προσαυξάνονται κατά 31,80 ευρώ.

Το ωρομίσθιο των εφημεριών ορίζεται, ανά βαθμό ή βαθμίδα, ως εξής:

-Συντονιστής Διευθυντής και Καθηγητής Πανεπιστημίου, 8,90 ευρώ.

-Διευθυντής και Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου, οκτώ ευρώ και σαράντα έξι λεπτά (8,46)

-Επιμελητής Α΄ και Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου, 8,08 ευρώ.

-Επιμελητής Β’, Λέκτορας και ειδικευμένοι ιατροί που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο, 7,06 ευρώ.

-Έμμισθος ειδικευόμενος, 5,38 ευρώ.

ε. Στους ιατρούς που υπηρετούν με βαθμό Συντονιστή Διευθυντή σε Νοσοκομεία της Α΄ Ζώνης και στους Διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και μονάδων, σε όσους ιατρούς υπηρετούν με το βαθμό του Διευθυντή και απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εφημεριών, καθώς και σε όσους ιατρούς νομίμως αναπληρώνουν ελλείποντες Συντονιστές Διευθυντές και Διευθυντές που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων αυτών, αντί αποζημίωσης εφημεριών καταβάλλεται μηνιαίο ποσό 636 ευρώ. Η απουσία των Διευθυντών και των νόμιμων αναπληρωτών τους για υπηρεσιακούς λόγους, εφόσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως, δεν επηρεάζει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών. Σε περίπτωση απουσίας για οποιονδήποτε άλλο λόγο η αποζημίωση αυτή μειώνεται αναλόγως.».

 

-Ως ανώτατο όριο αποδοχών για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. ορίζεται το ποσό που αντιστοιχεί στον εκάστοτε καταληκτικό βασικό μισθό (Μ.Κ. 16) του Συντονιστή Διευθυντή, πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2,163 (έως τώρα το ποσό πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή 2,06). Στα ανώτατα όρια αποδοχών δεν συνυπολογίζονται οι αμοιβές των ιατρών από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων των Ε.Λ.Κ.Ε.Α. των Υγειονομικών Περιφερειών».

10.Φεβρουαρίου – Τέλος χρόνου για ψηφιακή ακινησία και χωριστές δηλώσεις

Οι υποχρεώσεις

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν :

  • Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.
  • Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.
  • Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023  που ανέρχεται  σε 250 εκατ. ευρώ.
  • Τα τέλη κυκλοφορίας του 2024 που συνολικά αγγίζουν το 1,206 δισ. ευρώ.
  • Μία ακόμη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Τη δόση  των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.
  • Τέλος χρόνου για ψηφιακή ακινησία και χωριστές δηλώσεις

    Παράλληλα μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου οι φορολογούμενοι πρέπει να  προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν σε δηλώσεις για:

    1. Τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Όσοι θέτουν το αυτοκίνητό τους σε ακινησία δεν χρειάζεται να βγάλουν τις πινακίδες κυκλοφορίας. Οι πινακίδες μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. Όσοι όμως εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά  τους βρίσκονται αντιμέτωποι με βαριές καμπάνες. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος. Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. Όταν πρόκειται το όχημα να τεθεί σε ψηφιακή ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα.
    2. Την υποβολή αίτησης για χωριστή δήλωση συζύγων. Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2024. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την 28η Φεβρουαρίου 2024 δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023.Η γνωστοποίηση της επιλογής γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosisείτε από τον φορολογούμενο με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023. Όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και επόμενα, θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους. Σε περίπτωση ανάκλησης, και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης σε επόμενο έτος, πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά για το έτος αυτό, από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων, μέχρι την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.
ΝΕΟΣ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΑΠΟ 1/2/2024 ΄΄ΚΟΚΚΙΝΑ΄΄  ΔΑΝΕΙΑ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60% ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΟΦΕΙΛΩΝ  
ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ
Μαρία Δ.Ι. Σκοτάδη

Οικονομολόγος-Λογίστρια Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Εγκεκριμένη εμπερογνώμων από την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους | Νόμιμη εκπρόσωπος του taxiskep.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ