Αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής  για την Επιστρεπτέα προκαταβολή! Αρκεί;

0
507

Άρθρο του Λ. Μπέλεση,
Διευθύνοντα Συμβούλου της BBC CONSULTING SA
Αντιπροέδρου ΠΑΕΛΟ

 

Αλλαγή στις ημερομηνίες πληρωμής  για την Επιστρεπτέα προκαταβολή !Αρκεί;

Το υπουργείο οικονομικών σε μια προσπάθεια να δώσει κάποια ανάσα από πλευράς ρευστότητας, ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στην πληρωμή της Επιστρεπτέας προκαταβολής τις οποίες φυσικά χαιρετίζουμε θετικά !

Από το μέτρο αυτό θα ωφεληθούν προσωρινά 700000 επιχειρήσεις !

Άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να εξετασθεί σοβαρά το πλαίσιο ανεύρεσης λύσης πλήρους απαλλαγής της επιστροφής γιατί τα προβλήματα της αγοράς για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την Πανδημία είναι πολύ μεγάλα και καλό θα ήταν να μην είναι προσωρινή η ωφέλεια, αλλά οριστική !

Ίσως θα πρέπει να συμψηφισθεί σε πρώτη φάση ό,τι διαθέσιμο υπόλοιπο υπάρχει από μη ανάλωση για όσες επιχειρήσεις εντάχθηκαν στο  πρόγραμμα παγίων δαπανών και δεν το εξάντλησαν ,για την κάλυψη μέρους η όλης της υποχρέωσης της Επιστρεπτέας προκαταβολής που οφείλουν και στην συνέχεια, αν φυσικά το επιτρέπει το κρατικό απόθεμα να βρεθεί τρόπος για την πλήρη απαλλαγή όλων των επιχειρήσεων.

Προς το παρόν έχουμε τις εξής  αλλαγές :

Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, το υπουργείο αποφάσισε να δώσει δυο ανάσες στις επιχειρήσεις:  Α)Πίστωση χρόνου για την καταβολή της πρώτης δόσης και Β)Μια επιπλέον έκπτωση 15% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση ,η πληρωμή της πρώτης από τις 60 άτοκες δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής, μετατίθεται για τις 30 Ιουνίου 2022, ενώ αρχικά προβλεπόταν ότι η πρώτη δόση έπρεπε να πληρωθεί  έως την 31η Ιανουαρίου 2021.

Παράλληλα αποφάσισε  ότι για  την εφάπαξ καταβολή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής από 31/12/2021 που ήταν να μεταφερθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022.

Επίσης ένα σημείο που θέλουμε να προσθέσουμε είναι ότι σύμφωνα με δήλωση του ΕΓΙΧ, η οφειλή της Επιστρεπτέας  προκαταβολής θα μπορεί να ενταχθεί στις 240 δόσεις.

Κλείνοντας θέλουμε να θυμίσουμε ότι η Επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Σεπτεμβρίου 2021.

Φυσικά για να γίνει αυτό, θα πρέπει, το ότι επλήγησαν να βεβαιωθεί από βεβαίωση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας, η χορήγηση της οποία ελπίζουμε να μην εμπλακεί στα γρανάζια της χρόνιας Ελληνικής Γραφειοκρατίας!

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.