Ποινική δίωξη των εργοδοτών που καθυστερούν εισφορές!

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ:

 

Κατά των εργοδοτών που καθυστερούν την πληρωμή των εισφορών στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ασκείται ποινική δίωξη από τον αρμόδιο εισαγγελέα (αυτεπάγγελτα), για τα αδικήματα της παρακράτησης των εργοδοτικών εισφορών ( άνω των 20.000 € ) και της υπεξαίρεσης των εργατικών εισφορών ( άνω των 10.000 € ) , βάσει των διατάξεων του Α.Ν. 86/67, όπως ισχύει σήμερα.

Στην πρώτη περίπτωση οι εργοδότες τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 150 € και στη δεύτερη περίπτωση με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και πρόστιμο τουλάχιστον 150 €.

Για να αποφύγουν οι εργοδότες την επιβολή των ποινών που προβλέπονται από τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, πρέπει να εξοφλήσουν τη συγκεκριμένη πράξη επιβολής εισφορών (ΠΕΕ) για την οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, με τα αναλογούντα σε αυτή, κατά την ημερομηνία καταβολής, πρόσθετα τέλη, ή να εξοφλήσουν το σύνολο των οφειλών τους ή να ρυθμίσουν αυτές σε δόσεις , πριν την δικάσιμο, απευθυνόμενοι γι’ αυτό στην αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ( Ταμείο Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ- ΕΤΑΜ ή Ταμειακή Υπηρεσία Υποκ/τος). Ανεξάρτητα όμως από την εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής τους, πρέπει να παραστούν αυτοπροσώπως στο δικαστήριο κατά την ημέρα της δικασίμου.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΜΩΣ:

 

Οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που επιμελούνται την είσπραξη των καθυστερουμένων ασφαλιστικών εισφορών (ταμείο ή ταμειακή υπηρεσία Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) προβαίνουν στις εξής ενέργειες για την αναγκαστική είσπραξη αυτών:

  • Δίνουν εντολή στα αρμόδια όργανα για κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών (κινητών ή ακινήτων) ως και των απαιτήσεων τους στα χέρια τρίτων.
  • Εκπλειστηριάζουν τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών σε περίπτωση που δεν εξοφληθεί ή ρυθμιστεί σε δόσεις η οφειλή τους.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 
ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α ΤΑΞΗΣ 
ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ WORLDTAXIS 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑ.Ε.Λ.Ο. 
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ Σ.Ε.Λ.Π.Ε

 

Συντακτική ομάδα taxvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ