Οι αλλαγές στη βραχυχρόνια μίσθωση και το νέο πράσινο τέλος!

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΑΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ»

Στις 19/09/2023, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προς εξειδίκευση των οικονομικών πρωτοβουλιών όπως ετέθησαν από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, αποτύπωσε με σαφήνεια τη νέα στόχευση της Κυβέρνησης στον οικονομικό τομέα. Σε τίτλους, οι παρεμβάσεις αυτές επικεντρώνονται σε τέσσερις άξονες:

  1. στην ενίσχυση του ανταγωνισμού στον Τραπεζικό κλάδο,
  2. στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, παραθέτοντας μάλιστα ένα πλάνο αντιμετώπισης με «10 σημεία – μέτρα»,
  3. στην εισοδηματική στήριξη των πολιτών και, τέλος,
  4. στη θωράκιση της χώρας έναντι των επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές

Το παρόν κείμενο, επιγραμματικά, αναφέρεται στις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, ενώ, στο τέλος, γίνεται μια αναφορά στο νέο «Πράσινο Τέλος», δύο πρωτοβουλίες που μεταξύ τους συσχετίζονται και αφορούν τον δεύτερο και τέταρτο άξονα αντίστοιχα.

Συνοπτικά, οι παρεμβάσεις στη Βραχυχρόνια Μίσθωση, έχουν ως εξής:

  • Υπαγωγή του εισοδήματος όλων των Νομικών Προσώπων και Επιτηδευματιών από Βραχυχρόνιες Μισθώσεις από το πρώτο ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης
    • στον ΦΠΑ,
    • στο Τέλος Παρεπιδημούντων (Δημοτικό Τέλος), και,
    • επιβολή του νέου «Τέλους Αντιμετώπισης των Συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής», ή, απλά, Πράσινο Τέλος, σε αντικατάσταση του γνωστού μέχρι σήμερα Φόρου Διαμονής
  • Δημιουργία νέου ΚΑΔ που αφορά τη Βραχυχρόνια Μίσθωση. Τόσο τα Νομικά Πρόσωπα, όσο και τα Φυσικά Πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, θα υποχρεούνται στην προσθήκη του νέου ΚΑΔ.
  • Υποχρεωτική έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (Ατομική Επιχείρηση ή Εταιρεία) για Φυσικά Πρόσωπα – εκμισθωτές ακινήτων που διαθέτουν από 3 ακίνητα και πάνω σε ψηφιακή πλατφόρμα για σκοπούς βραχυχρόνιας μίσθωσης (μέχρι 2 ακίνητα μπορούν να παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς χωρίς δηλαδή έναρξη επιτηδεύματος & τήρηση βιβλίων, αλλά θα έχουν ως μόνη επιβάρυνση πλέον το τέλος κλιματικής αλλαγής (1,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση) που δεν υπήρχε μέχρι τώρα – παρακάτω υπάρχει και αναλυτικός πίνακας)
  • Τροποποίηση του ορισμού της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

Πλέον, ως Βραχυχρόνια Μίσθωση, θα ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των 60 ημερών, ακινήτου που είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων. – Έτσι, σε περίπτωση παροχής και άλλων υπηρεσιών, πλην των κλινοσκεπασμάτων, θα θεωρείται επιχείρηση με τις ανάλογες υποχρεώσεις που το συνοδεύουν.

  • Σε περίπτωση που διατίθεται το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών προς Βραχυχρόνια Μίσθωση, θα αντιμετωπίζεται ως τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.
  • Εντατικοποίηση ελέγχων εισοδημάτων επί της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, με βάση τα δεδομένα των ηλεκτρονικών πλατφορμών και αυστηροποίηση των σχετικών προστίμων.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, συν τοις άλλοις, είναι η αντιμετώπιση και του σημαντικού κοινωνικού ζητήματος που έχει ανακύψει τα τελευταία χρόνια, αυτού της στέγασης, και, αναμένεται, τα ανωτέρω μέτρα να αποτελέσουν μοχλό πίεσης για πολλούς εκμισθωτές να επιστρέψουν τις κατοικίες τους στο καθεστώς της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Επίσης, τα προαναφερθέντα μέτρα έχουν και οικονομικό αντίκτυπο. Δεδομένου ότι η βραχυχρόνια μίσθωση είναι ένα σημαντικό μέρος του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, επιδιώκεται ο κλάδος αυτός να γίνει περισσότερο επαγγελματικός, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό, και συρρικνώνοντας φαινόμενα άνισης μεταχείρισης μεταξύ των επιχειρήσεων του τουρισμού, που επιβαρύνονται από σειρά φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, και, όσων μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως κατ’ ουσίαν επιχειρήσεις, υπό το μανδύα όμως του μη επιτηδευματία εκμισθωτή – ιδιώτη.

Τέλος Αντιμετώπισης Συνεπειών Κλιματικής Αλλαγής – Πράσινο Τέλος

Το Υπουργείο Οικονομικών, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε τη δημιουργία από 01/01/2024 ενός ξεχωριστού λογαριασμού στο Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα καλύπτει δαπάνες κρατικής αρωγής, αποζημιώσεων, και έργων αποκατάστασης έναντι φυσικών καταστροφών.

Το ύψος των κονδυλίων θα αυξηθεί από 300 εκατ. ευρώ ετησίως που διαθέτει σήμερα το Πρόγραμμα Κρατικής Αρωγής, στα 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Από την αύξηση αυτή, τα 240 εκατ. ευρώ (δηλαδή κατά ποσοστό 80%) θα καλυφθούν από το «Πράσινο Τέλος», το οποίο έρχεται να αντικαταστήσει το γνωστό σήμερα Φόρο Διαμονής, και πρόκειται να συμβάλλει αποφασιστικά στη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων από ακραία καιρικά φαινόμενα. Το Πράσινο Τέλος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2024.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, το Πράσινο Τέλος θα ισχύει και για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ιδιωτών που διαθέτουν για βραχυχρόνια μίσθωση από ένα μέχρι και δύο ακίνητα.

Τέλος, παρατίθεται ο σχετικός πίνακας επιβάρυνσης των διαμενόντων πελατών ανά κατηγορία, και συγκρίνει τον σημερινό Φόρο Διαμονής (στήλη – Ποσό ανά ημέρα σήμερα) με το Πράσινο Τέλος (στήλη – Νέα Τιμή):

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΟΣΟ ΑΝΑ ΗΜΕΡΑ ΣΗΜΕΡΑ                 (ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ)         ΝΕΑ ΤΙΜΗ (ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΛΟΣ)  

ΑΥΞΗΣΗ

1 – 2 αστέρων 0,50 € 1,50 € 1,00 €
3 αστέρων 1,50 € 3,00 € 1,50 €
4 αστέρων 3,00 € 7,00 € 4,00 €
5 αστέρων 4,00 € 10,00 € 6,00 €
Ενοικιαζόμενα δωμάτια 0,50 € 1,50 € 1,00 €
Βραχυχρόνια μίσθωση 0,00 € 1,50 € 1,50 €

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α.ΤΑΞΗΣ

ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

Συντακτική ομάδα taxvoice.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ