Ε9, νέες ημερομηνίες, αλλαγές στην συμπλήρωση των εντύπων για το 2023 και παρατάσεις στις πληρωμές ΕΝΦΙΑ!

1
1556

Μια νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αλλάζει και προσθέτει κωδικούς στο έντυπο Ε9 κάτι που φυσικά οδηγεί σε αναγκαστική παράταση τις προθεσμίες που αφορούν τις νέες δηλώσεις Ε9 όπως και τις τροποποιητικές. Θυμίζουμε ότι η καταληκτική ημερομηνία ήταν  31/3/2023!

Ας δούμε όμως τις αλλαγές στις ημερομηνίες  :

  • Υποβολή των νέων ή των τροποποιητικών  δηλώσεων μέχρι τις 12 Απριλίου
  • Ειδικά για το έτος 2023, θα μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μέχρι 30/06/2023 όπου μετατέθηκε η καταληκτική ημερομηνία

ΠΡΟΣΟΧΗ  : Ο φόρος θα καταβληθεί  σε 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις έως ι και την 29η Φεβρουαρίου 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κατώτερο όριο δόσης είναι τα 10 ευρώ 

Στην συνέχεια ας δούμε και τις υπόλοιπες αλλαγές που αφορούν τα έντυπα:

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΨΙΛΗΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ

  • Κατά την αναγραφή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων δικαιωμάτων ψιλής κυριότητας επί ακινήτων ή δικαιωμάτων επί ακινήτων που εξομοιώνονται φορολογικά με ψιλή κυριότητα, αναγράφεται υποχρεωτικά ο ΑΦΜ του επικαρπωτή.

 ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ Ή ΓΗΠΕΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΧΩΡΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Για τα  δικαιώματα επί οικοπέδου ή γηπέδου τα οποία βρίσκονται εντός Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων ή εντός Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης μέχρι τη μεταβίβασή τους από τον φορέα της επένδυσης προς τρίτους, συμπληρώνονται επιπλέον στοιχεία για την ένταξή τους στο αντίστοιχο φορολογικό καθεστώς.

Συγκεκριμένα , εάν

  • πρόκειται για οικόπεδο στη στήλη 32 «ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 9
  • πρόκειται για γήπεδο, στη στήλη 26 «ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ» του Πίνακα 2 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 5.

 

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΠΙ ΚΤΙΣΜΑΤΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥ Ή ΜΗ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΜΕΝΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΕ ΑΝΕΓΕΡΣΗ

Για δικαιώματα επί κτίσματος, μελλοντικού ή μη αποπερατωμένου, ανεγειρόμενης οικοδομής σε οποιοδήποτε στάδιο, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

Εφόσον η μεταβίβαση έχει γίνει από κατασκευαστή, ο οποίος έχει υποχρέωση να το αποπερατώσει με βάση τον τίτλο κτήσης, στη στήλη 10 «ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 89 «Κτίσμα μελλοντικό ή μη αποπερατωμένο που έχει αποκτηθεί από κατασκευαστή».

ΠΡΟΣΟΧΗ

  • Εφόσον την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του κτίσματος (μελλοντικό κτίσμα),

στη στήλη 9 «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» του Πίνακα 1 της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός που αναφέρεται σε οικόπεδο,

 στη στήλη 10 «ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ» του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 89.

Από την κατασκευή του σκελετού του κτίσματος και μέχρι και το αντίστοιχο στάδιο αποπεράτωσης ανά κατηγορία ακινήτου (μη αποπερατωμένο κτίσμα), εφόσον το ακίνητο δεν έχει ποτέ ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτείται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενό, συμπληρώνονται αθροιστικά οι ενδείξεις:

Στη στήλη 10 «ΕΙΔΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ» του Πίνακα 1 αναγράφεται ο κωδικός αριθμός 89, στη στήλη 30 «ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΙΝΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ» του Πίνακα 1 αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ή, αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και στη στήλη 32 «ΕΙΔΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ» του Πίνακα 1 συμπληρώνεται ο κωδικός αριθμός 8 «Κενό κτίσμα.

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Χαίρετε!

    Σχετικά με τις τροποποιητικές του Ε9 γράφετε

    “Ειδικά για το έτος 2023, θα μπορούν να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 μέχρι 30/06/2023 όπου μετατέθηκε η καταληκτική ημερομηνία”.
    Δεν το έχουμε δει στην ΑΑΔΕ θα μπορούσατε να αναφέρετε κάποιο λινκ;
    Ευχαριστώ !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ