Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

    Όλα τα μυστικά για τις ηλεκτρονικές δαπάνες!

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    Οι ηλεκτρονικές δαπάνες και η σπουδαιότητα τους στην τελική εκκαθάριση του φόρου.

     

    Η αναμενόμενη πρεμιέρα των φετινών φορολογικών δηλώσεων πλησιάζει και το ερώτημα που πλανάται στο μυαλό των πολιτών, όταν θα κλείσουν το ραντεβού με το λογιστή τους, δεν είναι άλλο από το αν κάλυψαν την προηγούμενη χρονιά το απαραίτητο ποσό ηλεκτρονικών δαπανών, ώστε να μην πληρώσουν έξτρα φόρο.

    Η φορολογική νομοθεσία, αναφέρει ξεκάθαρα πως το ετήσιο πραγματικό μας εισόδημα, απαιτεί ένα ποσοστό κάλυψης τουλάχιστον 30% σε ηλεκτρονικές δαπάνες, με ανώτερο ποσό δαπανών τα 20000 ευρώ, ώστε να δικαιούμαστε την έκπτωση φόρου.

    Παραθέτω δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα:

    Παράδειγμα πρώτο:

    Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 15000 ευρώ, χρειάζεται δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής 4500 ευρώ. Αν κατάφερε να συγκεντρώσει 3750 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 82,5 ευρώ.

    Παράδειγμα δεύτερο:

    Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 19000 ευρώ, χρειαζόταν ηλεκτρονικές δαπάνες 5700 ευρώ, ενώ κατάφερε να συγκεντρώσει 1850 ευρώ. Η επιβάρυνση που θα έχει στον τελικό φόρο είναι της τάξης των 638 ευρώ!

    Από το φορολογικό έτος 2020 και έπειτα, για την προβλεπόμενη μείωση φόρου, πρέπει να καταβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης, οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών στην Ελλάδα ή σε κράτη μέλη της ΕΕ ή του ΕΟΧ.

    Χαρακτηριστικά ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών είναι οι χρεωστικές-πιστωτικές κάρτες, prepaid cards, οι πάγιες εντολές, το web banking, η paypal, η μεταφορά πίστωσης, οι εντολές άμεσης χρέωσης, οι τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές, το e-wallet, καθώς και η καταβολή μετρητών σε γκισέ ή μηχάνημα easy pay.

    Χρήσιμα tips:

    • Το ανώτερο όριο δαπανών σε κατασχεμένο λογαριασμό, πλην του ακατάσχετου, είναι 5000, αντί για 20000 ευρώ.
    • Το ποσοστό 30% των απαιτούμενων ηλεκτρονικών δαπανών, υπολογίζεται επί του πραγματικού εισοδήματος και όχι επί του τεκμαρτού, όπως παλαιότερα.
    • Όταν ο φορολογούμενος, έχει καταβάλλει σε ετήσια βάση για φόρο εισοδήματος, προσωπικές ή επαγγελματικές δανειακές υποχρεώσεις σε ελληνικές ή ξένες τράπεζες, ΕΝΦΙΑ, καθώς και ενοίκια, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ένα ποσοστό τέτοιων δαπανών που υπερβαίνει το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε για την έκπτωση φόρου, απαιτείται το 20% του εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες και όχι το 30%, όπως λέει ο γενικός κανόνας.
    • Ο κωδικός 049 της φορολογικής δήλωσης για τις ηλεκτρονικές δαπάνες, δεν είναι προσυμπληρωμένος. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος, δεν συμφωνεί με το ποσό των δαπανών που δείχνει το σύστημα, μπορεί να το μεταβάλλει, αποδεικνύοντας το με κάθε πρόσφορο μέσο και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
    • Οι δαπάνες που αναγνωρίζονται για έκπτωση ανήκουν στις κατηγορίες των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών( διατροφή, ένδυση, υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια κλπ..) και δεν περιλαμβάνουν τα ενοίκια, τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, τις πληρωμές φόρων κλπ..
    • Το ποσό των απαιτούμενων ηλεκτρονικών δαπανών, μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, αν ο ένας από τους δύο δεν έχει καταφέρει να το συγκεντρώσει.
    • Φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, με αναπηρία άνω του 80%, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, κάτοικοι εξωτερικού που υποχρεούνται σε δήλωση στην Ελλάδα, δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που μένουν ή εργάζονται στο εξωτερικό, ανήλικοι που κάνουν δήλωση, καθώς και φαντάροι, απαλλάσσονται από συλλογή αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Οι αλλαγές που έγιναν από 01/01/2022:

    • Οι ιατρικές αποδείξεις, λογίζονται στο διπλάσιο
    • Δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα από κάποια επαγγέλματα όπως δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ταξί, οικοδομικές εργασίες κλπ.. παρέχουν έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα.
    • Η νέα φορολοταρία, που επιβραβεύει τη συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων, με ακόμα μεγαλύτερα έπαθλα.

    Ας μην ξεχνάμε τη συλλογή αποδείξεων με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής λοιπόν…

     

    Πηγή: Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ