ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ: Λάθη στον υπολογισμό αποσβέσεων!

0
605

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

E-MAIL: doukeris1982@gmail.com

 

 

Μια πολύ σημαντική εγκύκλιος που ερμηνεύει το φορολογικό χειρισμό για τις αποσβέσεις παγίων, είναι η ΠΟΛ 1073/2015.

Ο φορολογικός νόμος 4172/2013, στο άρθρο 24 αναλύει την έννοια των φορολογικών αποσβέσεων.

Με τη σειρά της, σε κάποιο σημείο της η ΠΟΛ 1073/2015, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής(αναφερόμενη στο επίμαχο άρθρο 24 του Ν.4172/2013):

Με την παρ. 5 του ιδίου άρθρου, ορίζεται ότι η διενέργεια των φορολογικών αποσβέσεων για κάθε έτος με τους καθορισθέντες νέους συντελεστές αποσβέσεων της παρ.4 γίνεται σε ετήσια βάση, είναι υποχρεωτική και δεν επιτρέπεται η μεταφορά αποσβενόμενων ποσών μεταξύ οικονομικών χρήσεων (φορολογικών ετών).

Σε περίπτωση, που διενεργηθούν αποσβέσεις αλλά με συντελεστή μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο, οι επιπλέον αποσβέσεις δεν αναγνωρίζονται φορολογικά και οι επιχειρήσεις υποχρεούνται με την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να αναμορφώσουν τα προκύψαντα αποτελέσματα με την προσθήκη αυτών ως λογιστική διαφορά, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, αν δεν διενεργηθούν ή διενεργηθούν με συντελεστή μικρότερο από τον προβλεπόμενο, η επιχείρηση χάνει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει στο μέλλον τις αποσβέσεις που όφειλε να διενεργήσει και δεν διενήργησε.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, στο θέμα των αποσβέσεων, με κριτήριο την ανάλυση της ΠΟΛ 1073/2015 και το άρθρο 24 Ν.4172/2013.

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ