Τι παραπάνω έχει ένας χαρισματικός ηγέτης από ένα mαnager; Γράφει ο Λάμπρος Μπέλεσης!

0
2143

Βλέποντας την έλλειψη χαρισματικών ηγετών τα τελευταία χρόνια  παρακάτω  θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε με απλά λόγια την διαφορά του ικανού manager,ενός καλού διαχειριστή από τον χαρισματικό ηγέτη και θα αναπτύξουμε πώς περίπου  λειτουργεί στην πράξη ένας χαρισματικός ηγέτης για να μπορέσει να πετύχει το όραμα του.

Το όραμα του μπορεί να εκφράζεται μέσα από ένα επιχειρηματικό project, από ένα πολιτικό κόμμα, μία πολιτιστική δράση, μέσα από ένα συνδικαλιστικό η συλλογικό φορέα  ή μέσα από το όραμα αλλαγής μιας ομάδας επαγγελματιών ,ή ενός κλάδου.

Ο ηγέτης σαφώς δεν είναι manager που χρησιμοποιεί κυρίως τεχνοκρατικά κριτήρια και μεθόδους για να διεκπεραιώσει το project που του ανατέθηκε .

Ο manager είναι αυτός που τοποθετείται, ενώ ο ηγέτης είναι αυτός που αναδεικνύεται.

Ο ηγέτης είναι αυτός που έχει το όραμα ,αυτός που εμπνέεται το project,  που πολλές φορές όταν στην αρχή το περιγράφει τον θεωρούν τρελό, αλλά στη πορεία όταν βλέπουν ότι αρχίζει να υλοποιείται  αυτό που έχει οραματισθεί , τότε τον στηρίζουν όλοι και συμπλέουν μαζί του.

Ποια όμως είναι τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον ηγέτη;

Ας δούμε παρακάτω τα σημαντικότερα που τον κάνουν να κάνει την διαφορά!

 • Ο ηγέτης έχει οπαδούς: Τον ηγέτη δεν τον προσδιορίζει ο τίτλος, ούτε η καρέκλα αλλά οι οπαδοί του, δηλαδή οι άνθρωποι που τον πιστεύουν και τον ακολουθούν. Οι  ηγέτες δημιουργούν ισχυρές ομάδες που πιστεύουν σε αυτούς και είναι μαζί τους μέχρι την πραγματοποίηση του οράματος. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη : Ότι πολύ απλά αν ένας ηγέτης βρίσκεται σε μία εταιρεία , σε ένα πολιτικό κόμμα, σε ένα σύλλογο, αν κάποια μέρα αποχωρήσει  θα τον ακολουθήσουν πολλοί. Ο ΗΓΕΤΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΙΤΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ!

 

 • Ο ηγέτης εκφράζει το όραμα του με τρόπο ΑΠΛΟ-ΛΙΤΟ-ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ . Όσο απλούστερα  μπορεί να περιγράφει το όραμα του ένας ηγέτης, τόσο καλύτερο  αποτέλεσμα και διείσδυση στην ομάδα έχει .Ο Ηγέτης δεν χρησιμοποιεί ποτέ δυσνόητες και με έμφαση εκφράσεις αλλά μιλάει με τρόπο άμεσο κα κατανοητό και περιγράφει το όραμα του με λίγες απλές και εύστοχες λέξεις και με αυτό τον τρόπο μιλάει στο μυαλό και στην καρδιά όλων.

 

 • Ο Ηγέτης έχει αυτοπεποίθηση γιατί πρώτα από όλα  πιστεύει ο ίδιος αυτά που λέει κάτι που είναι απλό, αφού είναι αυτός που ο ίδιος έχει εμπνευσθεί το όραμα που περιγράφει.

 

 • Ο Ηγέτης δεν είναι γραφειοκράτης. Αυτό συμβαίνει γιατί έχει σαν βασικό στοιχείο της εφαρμογής του έργου του  την λειτουργικότητα την αποτελεσματικότητα κάτι που σημαίνει ότι αντιπαθεί την γραφειοκρατία.
 • Ο Ηγέτης ακούει τις ιδέες της ομάδας του και ξέρει να αξιοποιεί τίς έξυπνες ιδέες και όπως έχει αποδειχθεί πολλές ιδέες έχουν φέρει τεράστιες αλλαγές στην πρόοδο και στην κοινωνία.
 • Ο ηγέτης ξεκινά πάντα καινούργιες δράσεις δραστηριότητες, ιδέες και projects.
 • Ο ηγέτης μπορεί και πείθει την ομάδα του για τις αλλαγές που διαβλέπει ότι πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξουν καλύτερα δεδομένα στην λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα της ομάδας, με στόχο την επίτευξη του οράματος και καταφέρνει  να πείθει  με τον τρόπο του ακόμη και αυτούς που αντιδρούν στις αλλαγές, επειδή  φοβούνται ότι δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν
 • Ο ηγέτης μαζί με την ομάδα του  επικοινωνεί το όραμα του σέ όλο τον κόσμο και γενικότερα φροντίζει να γίνει γνωστό στην μεγάλη μάζα. Στην εποχή μας που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανθούν  τα πράγματα είναι ευκολότερα.
 • Ο Ηγέτης πιστεύει στην αξία της ομάδας και φυσικά το δείχνει σε αυτή κάθε στιγμή γιατί είναι σίγουρος ότι με την κατάλληλη καθοδήγηση και ευκαιρία όλοι μαζί μπορούν να διαπρέψουν σε ό,τι και αν κάνουν και πετυχαίνει  να εκπλήξει τους πάντες με την ομάδα του
 • Ο ηγέτης επιβραβεύει τις προσπάθειες της ομάδας του και ιδιωτικά και δημόσια .Η ομάδα  έχει ανάγκη από τον ηγέτη τον οποίο πιστεύει σαν αρχηγό της να  διαφημιστεί  δημόσια το έργο της γιατί αυτό δείχνει ότι ο ηγέτης την υπολογίζει.
 • Ο ηγέτης είναι πάντα μπροστάρης στο έργο της ομάδας, δίνει το καλό παράδειγμα , εμπνέει σεβασμό είναι δίκαιος και ακέραιος, είναι φιλικός και ξέρει πάντα να αναλαμβάνει την ευθύνη και να μην  μεταφέρει τις ευθύνες σε άλλους γιατί ποτέ ένας ηγέτης δεν ξεχνά  ότι όταν κάποιος δείχνει με το δάκτυλο κάποιο, τα άλλα τρία δάκτυλα δείχνουν αυτόν
 • Ο ηγέτης γενικά χαρακτηρίζεται από ηθική δεοντολογία  ,την ικανότητα αυτοοργάνωσης, την διάθεση για μάθηση, το ενδιαφέρον για ανάπτυξη των συνεργατών, την ανοικτή επικοινωνία, ην υποστήριξη προς τους συνεργάτες του , την συναισθηματική σταθερότητα και το ενθουσιασμό την τόλμη ,την αυτοπεποίθηση  την διορατικότητα του , το Ομαδικό πνεύμα και το σημαντικότερο από το Χάρισμα που δεν δημιουργείται αλλά γεννιέται.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι στην σημερινή εποχή ένας χαρισματικός ηγέτης αλλά με τεχνοκρατικές γνώσεις είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να συναντήσουμε.

Φυσικά στην εποχή μας αυτό είναι πολύ δύσκολο να το βρούμε και μια και μπορώ να έχω σωστή άποψη μόνο στον δικό μας χώρο  των λογιστών οικονομολόγων πιστεύω ότι σε εμάς υπάρχει η τεράστια έλλειψη του ηγέτη με τεχνοκρατικές γνώσεις που δεν θα τον ενδιαφέρει η προβολή του η καρέκλα και το προσωπικό όφελος αλλά το όραμα της αναβάθμισης του κλάδου.

Με την ελπίδα και ευχή το άτομο αυτό να αναδειχθεί , γιατί οι χαρισματικοί ηγέτες απλά αναδεικνύονται.

 

ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗΣ:

 

Οι προπονητές καθοδήγησης έχουν την επιθυμία να παρέχουν καθοδήγηση σταδιοδρομίας και να βοηθούν εκείνους που τους αναφέρουν να επιτύχουν τους προσωπικούς και επαγγελματικούς τους στόχους. Για να το κάνουν αυτό, παρέχουν συνεχή ανατροφοδότηση σχετικά με την απόδοση, αναθέτουν και αμφισβητούν τις άμεσες αναφορές τους. Συχνά, οι ηγέτες αντιστέκονται στη χρήση του στυλ προγύμνασης καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο από άλλα στυλ ηγεσίας. Ως εκ τούτου, είναι το στυλ ηγεσίας που χρησιμοποιείται λιγότερο στον χώρο εργασίας, το οποίο είναι ατυχές καθώς παρέχει πολλά πλεονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η καθοδήγηση της ηγεσίας απαιτεί χρόνο. Ωστόσο, η επένδυση που πραγματοποιείται σε εργαζομένους παρέχει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

 • Βελτιώνει τα συνολικά αποτελέσματα
 • Δημιουργεί ένα θετικό εργασιακό περιβάλλον
 • Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις προσδοκίες και είναι σε θέση να τις ανταποκριθούν

Μειονεκτήματα:

Το στυλ καθοδήγησης καθοδήγησης απαιτεί περισσότερο χρόνο από άλλα στυλ, και μερικοί άνθρωποι δεν έχουν την προσωπικότητα να προπονούνται αποτελεσματικά.

ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ:

Ο οραματιστής ηγέτης εμπνέει άλλους να συμβάλουν στο όραμά του. Ένας ισχυρός οραματιστής ηγέτης κινεί τους οπαδούς του προς ένα κοινό όραμα για το μέλλον με την πεποίθηση ότι το όραμα μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η δέσμευση τόσο του ηγέτη όσο και των οπαδών του παρέχει κατεύθυνση και επιτυχία.

Πλεονεκτήματα:

Η οραματισμένη ηγεσία συχνά συνδυάζεται με ένα άλλο στυλ ηγεσίας. Πολλοί μεγάλοι ηγέτες σε όλη την ιστορία έχουν χρησιμοποιήσει το οραματιστικό στυλ, δηλαδή τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

Μειονεκτήματα:

Οι οραματιστές ηγέτες πρέπει να καταλάβουν τι συμβαίνει τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, όχι μόνο στη βιομηχανία τους, αλλά και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να επικοινωνούν αποτελεσματικά το όραμά τους.

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Αντιπρόεδρος & Γεν Διευθυντής

ΠΑΕΛΟ

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ