Μεταφορικό ισοδύναμο-μέρος δεύτερο!

0
432

Από 1/1/2019 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη Νησιωτική Ελλάδα. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι το μέτρο με το οποίο εξισώνεται το κόστος μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με θαλάσσια μέσα – αναμένονται και τα εναέρια – με το ανάλογο κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Αφορά μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ, όλων των νησιών της επικράτειας εκτός από την Κρήτη, Εύβοια και Λευκάδα καθώς και τις επιχειρήσεις με έδρα στο σύνολο της νησιωτικής χώρας.

Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής άνοιξε την πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου καλώντας όλους τους νησιώτες να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποκτήσουν εγκαίρως τον Μ.Α.Ν. και να γίνουν δικαιούχοι του νησιωτικού αντισταθμίσματος για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο τρέχον έτος.

 

Για τις επιχειρήσεις:

 

H εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου επιδιώκει την μείωση του υψηλού κόστους μετακίνησης εμπορευμάτων και πρώτων υλών, από και προς τα νησιά. επιχορηγώντας με βάση αντικειμενικά και κλιμακωτά κριτήρια τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έδρα τα νησιά και εγγεγραμμένα στο αντίστοιχο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) που επιβαρύνονται το κόστος αυτό.

Έτσι λοιπόν, και οι επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους, ενώ η επιδότηση του κόστους μεταφοράς θα υπολογίζεται σε παραστατικά μεταφορών από 1/1/2019.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιμελητήριο στο νησί που εδρεύει η επιχείρηση και ενώ πληροί όλες τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα πρέπει να εγγραφεί στο επιμελητήριο της Περιφέρειας στο οποίο υπάγεται και με τον αριθμό του ΓΕΜΗ θα μπορέσει να συμμετέχει κανονικά στη δράση. Η εγγραφή της επιχείρησης στο επιμελητήριο αποτελεί τυπική προϋπόθεση για τη συμμετοχή της και είναι υποχρεωτική. Περισσότερες πληροφορίες για τα νησιωτικά επιμελητήρια στον ιστότοπο http://www.eoaen.com/members.

 

Η εκταμίευση της δημόσιας χρηματοδότησης (Α.ΝΗ.ΚΟ) γίνεται με άμεση πίστωση του εταιρικού λογαριασμού της επιλέξιμης νησιωτικής επιχείρησης, κατόπιν έγκρισης της αίτησης χρηματοδότησης, και δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών εκταμίευσης. Τα δικαιολογητικά που χρειάζονται είναι τα παραστατικά που σχετίζονται με το κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και τα παραστατικά εξόφλησης αυτών, τα οποία είτε επισυνάπτονται ηλεκτρονικά είτε καταχωρούνται στο πεδίο του Πληροφοριακού Συστήματος στην αίτηση χρηματοδότησης. Είναι επιλέξιμα και τα παραστατικά τιμολόγησης ταχυμεταφορών courier καθώς και τα ναύλα επαγγελματικού αυτοκινήτου. Δεν είναι απαραίτητη η επισύναψη παραστατικών εξόφλησης για κάθε επιχείρηση, γίνεται υποχρεωτική μόνο σε περίπτωση που ειδοποιηθεί ο δικαιούχος για διοικητικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις οριζόμενες προϋποθέσεις του Μεταφορικού Ισοδύναμου, ένας λογιστής ή ασφαλιστής έχει το δικαίωμα να λάβει Α.ΝΗ.ΚΟ για κάποιο επαγγελματικό του ταξίδι σαν επιβάτης και εφόσον είναι μόνιμος κάτοικος νησιού.

Προς διευκόλυνση των δικαιούχων εφόσον διαθέτουν συγκεντρωτικές καρτέλες ή πολλές φορτωτικές από τη μεταφορική ή ναυτική εταιρεία με ίδιο δρομολόγιο (π.χ. Πάρος – Πειραιάς) μπορούν να δημιουργήσουν συγκεντρωτική εγγραφή στο Πληροφοριακό Σύστημα αθροίζοντας τα μεταφερόμενα είδη (δέματα, παλέτες κλπ..) καθώς και την καθαρή και μεικτή αξία εμπορευμάτων. Για να πραγματοποιηθεί η καταβολή του Α.ΝΗ.ΚΟ, τα παραστατικά πρέπει να είναι απαραιτήτως εξοφλημένα ορθώς και στο σύνολό τους μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

 

Ελένη Παντελαίου

Λογίστρια Β΄Τάξης

Λογιστικό Γραφείο Παντελαίος-Βελέντζα ΙΚΕ

Σαρακήνικο Παροικιάς Πάρου

Τηλ. 22840 22711

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ