Μεταφορικό ισοδύναμο-Μέρος πρώτο!

0
660

Από την 1/1/2019 έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου στη Νησιωτική Ελλάδα. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι το μέτρο με το οποίο εξισώνεται το κόστος μεταφοράς που αντιστοιχεί σε επιβάτες και εμπορεύματα με θαλάσσια μέσα – αναμένονται και τα εναέρια – με το ανάλογο κόστος που θα ίσχυε στα μέσα χερσαίας μαζικής μεταφοράς για την ίδια απόσταση. Αφορά μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με το Μητρώο της ΑΑΔΕ, όλων των νησιών της επικράτειας εκτός από την Κρήτη, Εύβοια και Λευκάδα καθώς και τις επιχειρήσεις με έδρα στο σύνολο της νησιωτικής χώρας.

Για αυτό το λόγο, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής άνοιξε την πλατφόρμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου καλώντας όλους τους νησιώτες να εγγραφούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αποκτήσουν εγκαίρως τον Μ.Α.Ν. και να γίνουν δικαιούχοι του νησιωτικού αντισταθμίσματος για ταξίδια που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο τρέχον έτος.

Για την εγγραφή και την υποβολή της αίτησης το μόνο που απαιτείται από τον πολίτη είναι η είσοδος του στον ιστότοπο www.metaforikoisodynamo.gr με τους κωδικούς TaxisNET. Ο κάθε πολίτης καλείται να καταχωρίσει το email του, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου του, καθώς και τον αριθμό IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής, ο Μ.Α.Ν. γνωστοποιείται και σε εκτυπώσιμη μορφή ως κάρτα με ενσωματωμένο barcode για την διευκόλυνση των δικαιούχων και είναι ξεχωριστός για κάθε μέλος της οικογένειας.

Πριν την έκδοση κάθε ακτοπλοϊκού εισιτηρίου ο δικαιούχος πρέπει να επιδεικνύει τον Μ.Α.Ν. στον υπάλληλο του πρακτορείου έκδοσης εισιτηρίων και μετά την πραγματοποίηση του ταξιδιού, καταβάλλεται η επιδότηση σε σύντομο χρονικό διάστημα στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, η οποία είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη.

Ο συνολικός αριθμός των εισιτηρίων που δικαιούται η ωφελούμενη μονάδα για κάθε μέλος της είναι 24 εισιτήρια για δρομολόγια από και προς το νησί στο οποίο έχει τη μόνιμη κατοικία και από και προς τα νησιά που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα με το νησί μόνιμης κατοικίας. Σε περίπτωση που δεν εξαντληθούν οι υπολειπόμενες διαδρομές του τρέχοντος έτους δεν θα μεταφέρονται σε επόμενο έτος.

Κάθε δικαιούχος έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον Μ.Α.Ν. και μετά την συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού εισιτηρίων – διαδρομών που δικαιούται η ωφελούμενη μονάδα του. Έτσι, τα επιπλέον εισιτήρια θα καταχωρηθούν κανονικά στο πληροφοριακό σύστημα του μεταφορικού ισοδύναμου και μαζί με τον προϋπολογισμό της δράσης, μπορεί να αποζημιωθούν.

Δικαιούχοι του Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη είναι τα νοικοκυριά, των οποίων τα μέλη είναι Έλληνες πολίτες ή αλλοδαποί, που διαθέτουν διαβατήριο και άδεια διαμονής σε ισχύ, δηλαδή ενήλικοι χωρίς εξαρτώμενα άτομα και οικογένειες που απαρτίζονται από ένα άτομο ή έγγαμο ζευγάρι ή ζεύγος το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη και η φορολογική κατοικία του υπεύθυνου υποβολής φορολογικής δήλωσης στο μητρώο της ΑΑΔΕ βρίσκεται σε νησί.

Ως μόνιμη κατοικία της ωφελούμενης μονάδας, θεωρείται η μόνιμη κατοικία του κύριου δικαιούχου ο οποίος υποβάλλει την φορολογική του δήλωση.

Στις περιπτώσεις και μόνο που η μόνιμη κατοικία του κύριου δικαιούχου τον καθιστά μη επιλέξιμο, αλλά η μόνιμη κατοικία της συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης τον καθιστά επιλέξιμο στο πλαίσιο του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου, αυτή θεωρείται ως μόνιμη κατοικία της ωφελούμενης μονάδας. Σε περίπτωση που οι σύζυγοι του συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστά φορολογική δήλωση, η διαδικασία εγγραφής υποβάλλεται από τον καθένα χωριστά και για τα τυχόν εξαρτώμενα μέλη.

 

Ελένη Παντελαίου

Λογίστρια Β΄Τάξης

Λογιστικό Γραφείο Παντελαίος-Βελέντζα ΙΚΕ

Σαρακήνικο Παροικιάς Πάρου

Τηλ. 22840 22711

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ