Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023

  Χαρτόσημο και βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω πλατφόρμας!

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αναστάσιος Δουκέρης
  Αναστάσιος Δουκέρης
  Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

  ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

  ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

  ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

   

  Χαρτόσημο και βραχυχρόνιες μισθώσεις, μέσω πλατφόρμας:

   

  Για τις ανάγκες της φορολογίας των τελών χαρτοσήμου, διακρίνονται οι παρακάτω περιπτώσεις:

  ι) Μισθώματα που καταβάλλονται σε «Διαχειριστές Ακινήτων» λόγω διάθεσης αυτών σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης:

  οι «Διαχειριστές Ακινήτων» όταν διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης στα πλαίσια της οικονομίας διαμοιρασμού, δεν επιβαρύνονται με τέλη χαρτοσήμου, καθώς εξ ορισμού οι μισθώσεις αυτές καλύπτουν βραχυχρόνιες στεγαστικές ανάγκες των αντισυμβαλλομένων. Κατά συνέπεια οι εν λόγω Διαχειριστές δεν έχουν υποχρέωση υπολογισμού και απόδοσης τελών χαρτοσήμου.

  ιι) Μισθώματα που καταβάλλονται από «Διαχειριστές Ακινήτων» όταν τα πρόσωπα αυτά έχουν και την ιδιότητα υπεκμισθωτή του ακινήτου.

  Όταν οι «Διαχειριστές Ακινήτων» μισθώνουν ακίνητα από τους ιδιοκτήτες τους προκειμένου να τα διαθέσουν σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με την ιδιότητα του υπεκμισθωτή, η αρχική συμφωνία μίσθωσης που συνάπτεται με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου υπάγεται σε τέλη χαρτοσήμου 3% (πλέον ΟΓΑ χαρτοσήμου 20%) σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13 του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου.

  Παραρήρηση:

   

  • Ο «Διαχειριστής» βραχυχρόνιας μίσθωσης δύναται να είναι είτε κύριος του «Ακινήτου» ή επικαρπωτής ή υπεκμισθωτής ή τρίτος.

   

  • Ως «Διαχειριστής» τρίτος είναι αποκλειστικά οι κάτωθι περιπτώσεις:

  α) ο κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομιάς,

  β) ο εκκαθαριστής κληρονομιάς,

  γ) ο εκτελεστής διαθήκης,

  δ) ο σύνδικος πτώχευσης,

  ε) ο προσωρινός διαχειριστής,

  στ) ο μεσεγγυούχος,

  ζ) ο επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης ή γονέας που ασκεί τη γονική μέριμνα κατά περίπτωση.

   

  Μείνετε συντονισμένοι στο taxvoice.gr, για να είστε πάντα ενήμεροι σε θέματα που αφορούν την τσέπη σας, με έγκυρο και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

  Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου AIRBNB,αποτελούν το παρόν και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας για τους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους εξασφαλίζουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τα δεδομένα της εποχής.

  Από την άλλη όπως και κάθε αντικείμενο, έχει πολλές τεχνικές λεπτομέρειες και παγίδες στην όλη διαχείριση και ως εκ τούτου απαιτείται η συμβολή του γνώστη λογιστή-φοροτεχνικού για αυτό το εξειδικευμένο αντικείμενο.

  Θα ακολουθήσουν πολλές και ενδιαφέρουσες αναρτήσεις από εμάς, προκειμένου να εστιάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες πτυχές του θέματος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, μέσω πλατφορμών.

  ΠΗΓΕΣ:

  ΠΟΛ 1187/2017( Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΣΦΑΛΜΕΝΑ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΠΟΛ 1187/2018

  Ε.2016/2019

  ~ Διαφήμιση ~
  - Advertisement -spot_img

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Γράψτε ένα σχόλιο

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  Ει΄σαγετε το ονομά σας εδώ

  - Advertisement -spot_img
  ~ Διαφήμιση ~

  ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ