Γράφει ο Δουκέρης Αναστάσιος, υπεύθυνος του taxvoice.gr.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ: Λόγοι λύσης σύμβασης ορισμένου χρόνου!
Η έννοια της σύμβασης ορισμένου χρόνου, με απλά λόγια είναι μια συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, η οποία έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, πέραν της οποίας δεν υφίσταται εργασιακή σχέση.
Για παράδειγμα η κοινή συμφωνία των 2 πλευρών οδηγεί σε μια σύμβαση ορισμένου χρόνου 6 μηνών. Από το χρονικό σημείο της λήξης της κοινής αυτής συμφωνίας, η σύμβαση αυτή παύει αυτοδίκαια, χωρίς να χρειάζεται καταγγελία της και καταβολή αποζημίωσης.
Ο Αστικός Κώδικας(άρθρα 669,672,675) ξεκαθαρίζει με σαφή τρόπο ότι μια σύμβαση ορισμένου χρόνου λύεται όταν:
- Λήξει ο χρόνος για τον οποίο συνομολογήθηκε
- Ο εργαζόμενος αποβιώσει
- Καταγγελθεί για σπουδαίο λόγο(έχουν δικαίωμα να το κάνουν τόσο ο εργοδότης,όσο και ο εργαζόμενος)
Αξίζει να σταθούμε λίγο στην έννοια του σπουδαίου λόγου, που όπως είπαμε αποτελεί και λόγο λύσης για μια σύμβαση ορισμένου χρόνου.
Σαφής ορισμός για το τι ακριβώς μπορεί να σταθεί ως σπουδαίος λόγος σε ένα δικαστήριο δεν υπάρχει.
Αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός ότι η δικαστηριακή νομολογία έχει αναδείξει αρκετά παραδείγματα, δείχνοντας το δρόμο για μια πιο συγκεκριμένη προσέγγιση στην έννοια και ερμηνεία του ζητήματος αυτού.
Με μια πρώτη ματιά,θα μπορούσαμε να πούμε πως σπουδαίος λόγος για τη λύση σύμβασης ορισμένου χρόνου είναι ένα πραγματικό περιστατικό , το οποίο αντικειμενικά όσο γίνεται και σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης και των συναλλακτικών ηθών καθιστά μη ανεκτή από τον εργαζόμενο τη συνέχιση της σύμβασης εργασίας του.
Παραθέτουμε, κλείνοντας μερικά παραδείγματα που τα δικαστήρια κατά καιρούς έκριναν ως σπουδαίους λόγους λύσης συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου:
- Η παραβίαση των συμβατικών υποχρεώσεων από την πλευρά του εργαζόμενου.( πχ άρνηση παροχής εργασίας, επαγγελματική ανεπάρκεια, υβριστική συμπεριφορά του εργαζόμενου προς τον εργοδότη ή τους συναδέλφους κλπ..).
- Οι επανειλημμένες απουσίες του εργαζόμενου.
- Η επανάληψη ελαφρών πταισμάτων.
- Ο κλονισμός της εμπιστοσύνης, ειδικά αν πρόκειται για διευθύνοντα υπάλληλο.
- Η έλλειψη συνεργασίας και ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από διενέξεις στο χώρο εργασίας.
Τα παραπάνω παραδείγματα όπως και πολλά άλλα που κατά καιρούς αναδείχτηκαν στα ελληνικά δικαστήρια , αφορούν κυρίως την σκοπιά του εργοδότη που θέλει για κάποιο σπουδαίο λόγο να καταγγείλει και να προβεί στη λύση μιας σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου..
Σκόπιμα δεν αναφέραμε την αντίστροφη περίπτωση όπου την καταγγελία δεν την κάνει ο εργοδότης, αλλά ο εργαζόμενος, για το λόγο ότι συνήθως ο εργαζόμενος αποχωρεί οικειοθελώς, χωρίς να προβαίνει σε τόσο σύνθετες νομικές ενέργειες. Η λογική πάντως και σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η ίδια.
Κλείνοντας να πούμε πως αυτές οι ενέργειες, εμπεριέχουν μεγάλο βαθμό ρίσκου, καθώς αν οι δικαστικές αρχές κρίνουν ότι δεν υφίσταται σπουδαίος λόγος για την καταγγελία της σύμβασης, αρχίζουν οι περιπέτειες…
Σε επόμενη πληροφορία μας , θα επανέλθουμε με πιο ειδικές λεπτομέρειες στις συνέπειες λύσης μιας σύμβασης ορισμένου χρόνου για σπουδαίο λόγο, αλλά και στις επιπτώσεις που θα έχουν οι 2 πλευρές αν κριθεί ότι δεν ευσταθούν τα επιχειρήματα περί σπουδαίου λόγου.