ΠΕΡΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ: Μετατροπή σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου!

0
405

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Η σύμβαση ορισμένου χρόνου σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 669 του Αστικού Κώδικα παύει αυτοδίκαια, όταν λήξει ο χρόνος, για τον οποίο συνομολογήθηκε, χωρίς να χρειάζεται καταγγελία της και καταβολή αποζημίωσης (ΑΠ 217/2017, ΑΠ 104/2016).

Σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, η οποία περιλαμβάνει όρο για πρόωρη καταγγελία της με εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας ως προς την αποζημίωση απόλυσης για τις συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, κατά τις διατάξεις του ν. 2112/1920, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 74 παράγραφοι 2 και 3 του ν. 3863/2010, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου κατά την καταγγελία.

Αυτό αναφέρεται ρητά στο άρθρο 40 του Ν. 3986/2011.

Τεράστια προσοχή λοιπόν στη σύνταξη των συμβάσεων…διότι οι λεπτομέρειες που κάνουν πάντα τη διαφορά, έχουν τόσο οικονομικό, όσο και νομικό αντίκτυπο!

Καθαρές σχέσεις μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου σημαίνει και γνώση της εργατοασφαλιστικής νομοθεσίας, με σωστή διαβούλευση και των δύο πλευρών και προπάντων ειλικρίνεια και όχι παιχνίδια σκοπιμοτήτων, που βασίζονται σε τεχνάσματα και αξιοποίηση σε “παραθυράκια” της ισχύουσας νομοθεσίας!

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ