Η Α.1138/2020(mydata),με ερώτηση-απάντηση(updated 11/2023- άρθρο 1) !

0
4034

myDATA: Η Α.1138/2020, με τη μορφή ερώτησης-απάντησης, απλά και κατανοητά!

Σε προηγούμενα άρθρα μου εξέφρασα ανοιχτά την άποψη μου για το νέο αυτό, μεγαλεπήβολο εγχείρημα, εστιάζοντας σε πολλές και διαφορετικές παραμέτρους.

Στο σημερινό μου πιο τεχνικό άρθρο, θα προσπαθήσω να αναδείξω τα βασικά σημεία της Α.1138/2020, έτσι όπως τα αποκωδικοποίησα εγώ προσωπικά, μετά από αρκετή μελέτη.

Ξεκινώντας, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Α.1138/2020, είναι η βασική διαταγή που αναλύει τα myDATA και η οποία έχει τροποποιηθεί με τις Α.1227/2020, Α.1300/2020, Α.1054/2021 ,Α.1156/2021 και τέλος με την Α 1090/2022, την Α 1188/2022 και τις Α.1023/2023 και την Α.1170/2023.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο, αφορά την τροποποίηση του παραρτήματος της, στο οποίο αναφέρονται οι τύποι και τα δεδομένα των παραστατικών της ΑΑΔΕ, καθώς και άλλες σημαντικές πληροφορίες και ορισμοί, όπως για παράδειγμα τα αντικριζόμενα και μη αντικριζόμενα παραστατικά.

Ας δούμε λοιπόν την «ακτινογραφία» της πολύ σημαντικής αυτής ερμηνευτικής, δίνοντας έμφαση στα σημεία που έχουν αφενός μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και σε αυτά που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεις.

Η ανάλυση μας θα βασιστεί σε μια σειρά ερωτήσεων και απαντήσεων.

ΑΡΘΡΟ 1: ΟΡΙΣΜΟΙ

1) Ερώτηση: Τι είναι η ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ;

Απάντηση: Είναι η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

2) Ερώτηση: Τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ;

Απάντηση: Η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων.

3) Ερώτηση: Τι είναι η σύνοψη παραστατικού;

Απάντηση: Σύνοψη παραστατικού, είναι τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού με ή χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών υπηρεσιών). 

4) Ερώτηση: Τι είναι ο χαρακτηρισμός συναλλαγών;

Απάντηση: Είναι η υποχρέωση των οντοτήτων να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης. 

5) Ερώτηση: Τι είναι ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης(ΜΑΡΚ);

Απάντηση: Είναι ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης που χορηγείται από την Α.Α.Δ.Ε. για κάθε έγκυρη διαβίβαση δεδομένων στην Πλατφόρμα myDATA.

6) Ερώτηση: Τι είναι ο Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης;

Απάντηση: Ως «Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης»: Η οντότητα η οποία είτε κατόπιν εντολής άλλης οντότητας (υπόχρεη οντότητα), είτε για δικό της λογαριασμό, διαβιβάζει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, παραστατικά εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης.

7) Ερώτηση: Τι είναι το πρόγραμμα διαχείρισης επιχειρήσεων(εμπορικό/λογιστικό,ERP);

Απάντηση: Είναι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που καλύπτουν α) τις ανάγκες εμπορικής διαχείρισης για την έκδοση λογιστικών στοιχείων, καθώς και β) της λογιστικής διαχείρισης για τη λογιστικοποίηση των δεδομένων της οντότητας.

8) Ερώτηση: Τι ορίζεται ως απώλεια διασύνδεσης;

Απάντηση: Ως «Απώλεια Διασύνδεσης»: Η ανυπαίτια αδυναμία διαβίβασης των δεδομένων στο χρόνο που ορίζεται στην παρούσα απόφαση, ανά Τύπο Παραστατικού και τρόπου διαβίβασης, λόγω διακοπής είτε της σύνδεσης internet, είτε του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

9) Ερώτηση: Τι ορίζονται ως τύποι παραστατικών mydata;

Απάντηση: Ως «Τύποι Παραστατικών myDATA»: Τα «παραστατικά» που προδιαγράφονται από την Α.Α.Δ.Ε. και περιέχουν συνόψεις και χαρακτηρισμούς εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και εγγραφών τακτοποίησης εσόδων – εξόδων, ανεξάρτητα εάν τα ποσά αυτών, επηρεάζουν το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα. Τα εν λόγω «παραστατικά» αφορούν είτε σε εκδιδόμενα λογιστικά στοιχεία, είτε σε λογιστικές εγγραφές που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ