myDATA: Ερωτήσεις-απαντήσεις για την Α.1138(πρώτο μέρος)!

0
515

Α.1138 –ΑΡΘΡΟ 1: ΟΡΙΣΜΟΙ:

Ερώτηση: Τι είναι η ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων στην ΑΑΔΕ;

Απάντηση: Είναι η διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.

Ερώτηση: Τι είναι η ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ;

Απάντηση: Η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής των δεδομένων που διαβιβάζονται στην Α.Α.Δ.Ε., η οποία είναι προσβάσιμη μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. και περιλαμβάνει αναλυτικά και συνοπτικά το σύνολο των συναλλαγών εσόδων / εξόδων των οντοτήτων που τηρούν Λογιστικά Αρχεία, σύμφωνα με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και στην οποία απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα των οντοτήτων.

Ερώτηση: Τι είναι η σύνοψη παραστατικού;

Απάντηση: Σύνοψη παραστατικού, είναι Τα στοιχεία του υποχρεωτικού περιεχομένου του παραστατικού χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών υπηρεσιών).

Ερώτηση: Τι είναι ο χαρακτηρισμός συναλλαγών;

Απάντηση: Είναι Η υποχρέωση των οντοτήτων να λογιστικοποιούν τα δεδομένα τους για την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων καθώς και για την κάλυψη αναγκών της εσωτερικής τους οργάνωσης.

Ερώτηση: Τι είναι ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης(ΜΑΡΚ);

Απάντηση: Είναι ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης που χορηγείται από την Α.Α.Δ.Ε. για κάθε έγκυρη διαβίβαση δεδομένων στην Πλατφόρμα myDATA.

Ερώτηση: Τι είναι ο Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης;

Απάντηση: Είναι η οντότητα η οποία κατόπιν εντολής άλλης οντότητας (υπόχρεη οντότητα), διαβιβάζει με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων και σύμφωνα με τις διατάξεις της εκάστοτε ισχύουσας νομοθεσίας, παραστατικά πωλήσεων για λογαριασμό της υπόχρεης οντότητας.

Ερώτηση: Τι είναι το πρόγραμμα διαχείρισης επιχειρήσεων(εμπορικό/λογιστικό,ERP);

Απάντηση: Είναι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που καλύπτουν α) τις ανάγκες εμπορικής διαχείρισης για την έκδοση λογιστικών στοιχείων, καθώς και β) της λογιστικής διαχείρισης για τη λογιστικοποίηση των δεδομένων της οντότητας.

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ