Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

    ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΕ POS ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ/ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΝΕΩΝ ΤΥΠΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ MYDATA ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Α.1155/2023).

    ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΜΕ POS ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ/ΔΙΑΒΙΒΑΣΗ ΝΕΩΝ ΤΥΠΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΩΝ MYDATA ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Α.1155/2023)

     

    Με την απόφαση A.1170/2023 επήλθε τροποποίηση στην κεντρική διάταξη εφαρμογής του MyDATA (Α.1138/2020). Μεταξύ άλλων, στην παρ. 3, αρ.2, Α.1138/2020 προστέθηκε η περ.δ

    1. Οι υπόχρεοι της παρ. 1 διαβιβάζουν ηλεκτρονικά στην Α.Α.Δ.Ε.:

    …………….

    δ) δεδομένα των εκδοθέντων δελτίων παραγγελίας εστίασης, δελτίων παραγγελίας οντοτήτων που διενεργούν πωλήσεις στο διαδίκτυο (e-shop), αποδείξεων είσπραξης Μέσων Πληρωμών (POS), αποδείξεων επιστροφής Μέσων Πληρωμών (POS) και αντίστοιχων αποδείξεων Μέσων Πληρωμών (POS) για λογαριασμό τρίτων κ.λπ.».

    ενώ στο Παράρτημα «Τύποι και Δεδομένα Παραστατικών Πίνακας προστέθηκαν και οι κάτωθι τύποι παραστατικών:

    8.4 Απόδειξη Είσπραξης POS με δυνατότητα επιλογής ένδειξης «Εισπράξεις Τρίτων»

     

    8.5 Απόδειξη Επιστροφής POS με δυνατότητα επιλογής ένδειξης «Εισπράξεις Τρίτων»

     

    Τα νέα παραστατικά είναι ήδη διαθέσιμα στην πλατφόρμα του MyDATA με την έκδοση v1.0.8, όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στις 20/02/2024.

     

    Το παρόν κείμενο αποβλέπει στην συνοπτική παρουσίαση των ειδικότερων προβλέψεων της Α.1155/2023, που αναφέρεται στη διασύνδεση των Μέσων Πληρωμής (POS) με τα Ταμειακά Συστήματα των επιχειρήσεων, τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, και την ΑΑΔΕ , καθώς και στον χειρισμό των κατά περίπτωση ταυτόχρονων αλλά και ετεροχρονισμένων συναλλαγών, χωρίς την παράθεση τεχνικών λεπτομερειών, για σκοπούς απλοποίησης.

    Καταρχάς διευκρινίζεται ότι η Α.1155/2023 αφορά επιχειρήσεις που δέχονται πληρωμές με POS και οι οποίες διαθέτουν Ταμειακά Συστήματα* που λειτουργούν

    • με Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ) ή
    • με Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (ΦΗΜ) που διασυνδέονται με σύστημα λογισμικού (ERP) (εδώ περιλαμβάνονται και τυχόν επιχειρήσεις που διαθέτουν Ταμειακό Σύστημα Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής διασυνδεμένο με ERP),

    Συνεπώς, δεν εμπίπτουν στην εν λόγω διάταξη οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν Φορολογικούς Ηλεκτρονικούς Μηχανισμούς (Φ.Η.Μ.) και δεν κάνουν χρήση συστήματος λογισμικού (ERP), δεδομένου ότι διασυνδέονται υποχρεωτικά με την ΑΑΔΕ σύμφωνα με το πρωτόκολλο επικοινωνίας της Α.1098/2022.

    Σημειώνεται ότι η διάταξη της Α.1155/2023 ισχύει και για συναλλαγές επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις της ΠΟΛ.1002/2014 εφόσον αυτές κάνουν χρήση ΦΗΜ.

    Επιπλέον, σε περίπτωση παραστατικών χονδρικής, το Ταμειακό Σύστημα διαβιβάζει αναλυτικά δεδομένα πληρωμών στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA σε συνδυασμό με το εκδοθέν παραστατικό, όπως ορίζεται στην Α.1138/2020.

    Το αρ.3, Α.1155, τυποποιεί τις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση POS και τις διακρίνει σε πέντε χωριστές περιπτώσεις:

     

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Α’ (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ –>ΧΡΟΝΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ = ΧΡΟΝΟΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ)

    Συναλλαγή που ο χρόνος έκδοσης παραστατικού (Τιμολόγιο ή Απόδειξη Λιανικής) ταυτίζεται με τον χρόνο πληρωμής του

    • Αποτέλεσμα: Έτσι έχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ συσχέτιση μεταξύ
      • Παραστατικού που εκδίδει το Ταμειακό Σύστημα (ΤΙΜ, ΑΛΣ), και,
      • Απόδειξης που εκδίδει το POS

    Στην περίπτωση Α΄ έχουμε ταυτόχρονη δημιουργία, οριστικοποίηση και συσχέτιση της Μοναδικής Ταυτότητας Πληρωμής** από το POS.

     

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Β’ (ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ -> ΧΡΟΝΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ )

    Συναλλαγή που ΠΡΩΤΑ εκδίδεται το παραστατικό (Τιμολόγιο ή Απόδειξη Λιανικής), και ΑΡΓΟΤΕΡΑ γίνεται η πληρωμή του

    • Αποτέλεσμα: Έτσι έχουμε ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΗ συσχέτιση μεταξύ
      • παραστατικού που εκδίδει το Ταμειακό Σύστημα (ΤΙΜ,ΑΛΣ), και,
      • Απόδειξης που εκδίδει το POS

     

    Οι ετεροχρονισμένες συναλλαγές περιλαμβάνουν και τις μεταγενέστερες εισπράξεις που αφορούν εξόφληση με δόσεις, οι οποίες καταβάλλονται από τον καταναλωτή προς την επιχείρηση.

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Στις εν λόγω συναλλαγές, στο POS, διενεργείται προφόρτωση συγκεκριμένων δεδομένων των παραστατικών που εκδίδονται προγενέστερα.

    Στην περίπτωση Β’ η δημιουργία, οριστικοποίηση και συσχέτιση της Μοναδικής Ταυτότητας Πληρωμής διενεργείται από το POS μεταγενέστερα, κατά τον χρόνο έγκρισης της συναλλαγής από τον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirer).

    Στην περίπτωση που η συναλλαγή

    • δεν εγκριθεί από τον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (Αcquirer) ή
    • πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση POS,

    το POS απορρίπτει αυτοματοποιημένα

    • την Υπογραφή Πληρωμής ΥΠΑΗΕΣ -(Provider’s Signature)*** ή
    • την Υπογραφή Πληρωμής ΦΗΜ με σύστημα λογισμικού (ERP) – (ECR Token)****

    εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη δημιουργία της.

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Γ’ (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ -> ΧΡΟΝΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ = ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ. ΜΕΤΑΓΕΝΕΣΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ)

    Αφορά συναλλαγές

    • προεισπράξεων,
    • προκαταβολών,
    • προεγκρίσεων

    Ο χρόνος έκδοσης Απόδειξης Είσπραξης ή η δημιουργία κατάλληλου λογιστικού αρχείου που αντιστοιχεί σε αυτήν, ταυτίζεται με τον χρόνο πληρωμής τους.

    • Αποτέλεσμα: έτσι έχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ συσχέτιση μεταξύ
      • της Απόδειξης Είσπραξης που εκδίδεται ή του αντίστοιχου λογιστικού αρχείου που δημιουργείται και
      • της απόδειξης που εκδίδει το POS,

     

    Στην περίπτωση Γ’ έχουμε  ταυτόχρονη δημιουργία, οριστικοποίηση και συσχέτιση της Μοναδικής Ταυτότητας Πληρωμής από το POS.

     

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Σε κάθε περίπτωση, οι Αποδείξεις Είσπραξης ή τα αντίστοιχα λογιστικά αρχεία που δημιουργούνται αντιστοιχίζονται με παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής) που εκδίδονται μεταγενέστερα της πληρωμής για την ολοκλήρωση των συναλλαγών αυτών.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση που οι Αποδείξεις Είσπραξης που εκδόθηκαν ή τα κατάλληλα λογιστικά αρχεία που δημιουργήθηκαν δεν συσχετιστούν με τιμολόγια ή αποδείξεις λιανικής έως την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος της χρήσης που αφορούν, τα σχετικά ποσά που αντιστοιχούν σε αυτές, προστίθενται στον ετήσιο κύκλο εργασιών της οντότητας. Εφόσον οι εν λόγω Αποδείξεις Είσπραξης τιμολογηθούν την επόμενη χρήση, για την τρέχουσα νοούνται ως έσοδα επόμενων χρήσεων.

     

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Δ’ (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓ/ΣΜΟ ΤΡΙΤΟΥ)

    Αφορά συναλλαγή που ο χρόνος έκδοσης Απόδειξης Είσπραξης για λογαριασμό τρίτων ή η δημιουργία κατάλληλου λογιστικού αρχείου που αντιστοιχεί σε αυτή, ταυτίζεται με τον χρόνο πληρωμής του.

    • Αποτέλεσμα: έτσι έχουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ συσχέτιση μεταξύ:
    • της Απόδειξης Είσπραξης για λογαριασμό τρίτων ή του αντίστοιχου λογιστικού αρχείου και
    • της απόδειξης που εκδίδει το POS,

    Στην περίπτωση Δ΄ έχουμε ταυτόχρονη δημιουργία, οριστικοποίηση και συσχέτιση της Μοναδικής Ταυτότητας Πληρωμής από το POS.

    Στην περίπτωση αυτή, η έκδοση των παραστατικών (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής) για την ολοκλήρωση των συναλλαγών αυτών, διενεργείται

    • είτε σε διαφορετικό χρόνο
    • είτε ταυτόχρονα με την πληρωμή τους,

    από την οντότητα που διενεργεί την πώληση (τρίτος), για λογαριασμό της οποίας η επιχείρηση εισέπραξε το σχετικό ποσό επί της συναλλαγής.

    ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι Αποδείξεις Είσπραξης για λογαριασμό τρίτων ή τα αντίστοιχα λογιστικά αρχεία που δημιουργούνται δεν συσχετίζονται με τα παραστατικά που εκδίδει η τρίτη οντότητα (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής). Η επιχείρηση για τις συναλλαγές αυτές διενεργεί εκκαθάριση προς την οντότητα που πραγματοποιεί πωλήσεις (τρίτος) με τον συγκεκριμένο τρόπο, με σκοπό να της αποδώσει τα ποσά που εισέπραξε για λογαριασμό της. Για την εν λόγω υπηρεσία η επιχείρηση εκδίδει σχετικό Τιμολόγιο, με αντίστοιχη αμοιβή για την υπηρεσία που παρέχει.

     

    ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Ε’ (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΩΝ)

    Αφορά συναλλαγές επιστροφών, κατά τις οποίες, οι συναλλαγές των περ. α έως δ

    • είτε ακυρώνονται άνευ προηγούμενης έκδοσης παραστατικού πώλησης
    • είτε ακυρώνονται κατόπιν της έκδοσης παραστατικού πώλησης οπότε και εκδίδονται πιστωτικά παραστατικά, με αντίστοιχη σε κάθε περίπτωση επιστροφή των σχετικών ποσών συναλλαγής.

     

    • Αποτέλεσμα: έτσι έχουμε ταυτόχρονη συσχέτιση μεταξύ:
    • της Απόδειξης Επιστροφής ή του αντίστοιχου λογιστικού αρχείου που δημιουργείται και
    • της πιστωτικής απόδειξης που εκδίδει το POS

     

    Στην περίπτωση Ε’ έχουμε ταυτόχρονη δημιουργία, οριστικοποίηση και συσχέτιση της Μοναδικής Ταυτότητας Πληρωμής από το POS.

     

     

    Τα Ταμειακά Συστήματα διασυνδέονται με την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ για τις συναλλαγές των περιπτώσεων Α’ – Ε’ σε πραγματικό χρόνο.

    Ο χρόνος διασύνδεσης στις περιπτώσεις αυτές αφορά την επικοινωνία που διενεργείται για τη διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Α.1138/2020.

    Στην περίπτωση των ταυτόχρονων συναλλαγών των περ. Α’, Γ’, Δ’, και Ε’, η Μοναδική Ταυτότητα Πληρωμής περιέχεται στα παραστατικά που εκδίδονται ή δημιουργούνται και συσχετίζονται άμεσα με τον ΜΑΡΚ που λαμβάνει κάθε Τύπος Παραστατικού που διαβιβάζεται για τις συναλλαγές με τη χρήση Μέσων Πληρωμών.

    Στην περίπτωση των ετεροχρονισμένων συναλλαγών της περ. Β’, η Μοναδική Ταυτότητα Πληρωμής διαβιβάζεται στην ΑΑΔΕ μέσω διασύνδεσης και συσχετίζεται με τα παραστατικά που αφορά, εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη δημιουργία της, καθώς οι διαβιβάσεις των Τύπων Παραστατικών της περίπτωσης αυτής στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, έχουν προηγηθεί και έχουν λάβει ΜΑΡΚ προγενέστερα.

     

    Από τις ανωτέρω διακριτές περιπτώσεις γίνεται σαφές ότι, είτε ταυτόχρονα είτε ετεροχρονισμένα, οι συναλλαγές με το POS δημιουργούν στις επιχειρήσεις υποχρέωση έκδοσης τόσο των παραστατικών των άρθρων 8, 10 και 12 του ν. 4308/2014 (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης), όσο και στοιχείων Αποδείξεων Είσπραξης, Αποδείξεων Είσπραξης για λογαριασμό τρίτων, και Αποδείξεων Επιστροφής. Για τις Αποδείξεις Είσπραξης και Επιστροφής, η διαβίβαση διενεργείται με τύπους παραστατικών 8.4 και 8.5.

     

    Ορισμένα παραδείγματα εφαρμογής είναι

    1. Διανομή (delivery) που ο διανομέας φέρει μαζί του mobile POS. Έστω ότι πρέπει να εκτελέσει σε ένα δρομολόγιο πέντε παραγγελίες. Δεν γνωρίζει αν θα εισπράξει μετρητοίς ή με κάρτα. Συνεπώς εκδίδει το μαγαζί πέντε ΑΛΠ εφαρμόζοντας την περίπτωση Β’ και προφορτώνει στο POS τις πέντε αποδείξεις. Έστω ότι εισέπραξε τρεις παραγγελίες με κάρτα και δύο μετρητοίς. Για τις τρεις εισπράξεις με κάρτα έχουμε μεταγενέστερη συσχέτιση ΑΛΠ με αποδείξεις είσπραξης POS. Για τις άλλες δύο παραγγελίες, επειδή εισέπραξε μετρητοίς, το POS θα απορρίψει την υπογραφή πληρωμής αυτοματοποιημένα μετά από 24 ώρες.

     

    1. Πληρώνουμε σε μαγαζί με κάρτα ως προκαταβολή. Η παράδοση και η τιμολόγηση του εμπορεύματος θα γίνει αργότερα. Εφαρμόζει την περίπτωση Γ’. Το μαγαζί θα εκδώσει Απόδειξη Είσπραξης και θα εισπράξει με POS, οπότε θα εκδώσει το POS σχετική απόδειξη είσπραξης και θα συσχετιστούν τα εν λόγω στοιχεία. Όταν εκδοθεί το τιμολόγιο ή η ΑΛΠ θα πρέπει το μαγαζί να συσχετίσει την Απόδειξη Είσπραξης με το παραστατικό που εξέδωσε. Αν εκδώσει πχ τιμολόγιο και ΔΕΝ συσχετίσει την απόδειξη είσπραξης με αυτό μέχρι την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, τότε θα εμφανιστεί το ποσό αυτό ως έσοδο δύο φορές. Αν η τιμολόγηση δηλωθεί ότι έγινε την επόμενη χρήση θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως έσοδο επόμενης χρήσης.

     

    1. Παραγγείλαμε από το διαδίκτυο με αντικαταβολή, και ο κούριερ εισπράττει από εμάς μέσω POS. Εφαρμόζει την περίπτωση Δ’ και συσχετίζει την απόδειξη είσπραξης του POS με την Απόδειξη Είσπραξης για λογ/σμό τρίτου.

     

    Επιπλέον διευκρινίζεται ότι

    1. Τα διαλαμβανόμενα της παρούσας καταλαμβάνουν και τις περιπτώσεις κατά τις οποίες το Ταμειακό Σύστημα και το POS ενσωματώνονται σε μία συσκευή (Αll in one – Cash Register/POS).

     

    1. Στην περίπτωση συναλλαγών που
    • είτε διενεργούνται
    • είτε υφίσταται ενδεχόμενο να διενεργηθούν

    με τη χρήση POS, για την επιλογή του τρόπου εξόφλησης στο Ταμειακό Σύστημα επιλέγονται οι τιμές «POS/Epos» και «Επί Πιστώσει».

     

    1. Το POS έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες συναλλαγές, για κάθε μία Υπογραφή Πληρωμής (Provider’s Signature/ECR Token) χωρίς ωστόσο το αλγεβρικό άθροισμα των συναλλαγών αυτών να υπερβαίνει το συνολικό ποσό.

     

    1. Στην περίπτωση συναλλαγών εστίασης, η απόρριψη της Μοναδικής Ταυτότητας Πληρωμής διενεργείται από το POS, μετά την παρέλευση δύο (2) ωρών από τη δημιουργία της.

     

    1. Στην περίπτωση φιλοδωρήματος επιτρέπεται η παράκαμψη του παραπάνω κανόνα εφόσον το σχετικό ποσό στο POS φέρει την ένδειξη «amount-tip».

     

    1. Στην περίπτωση συναλλαγών της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 24 του Κώδικα Φ.Π.Α., (Tax Free) που διενεργούνται από υπόχρεο σε χρήση ΦΗΜ με σύστημα λογισμικού (ERP), το POS επιτρέπεται να λειτουργεί χωρίς συμμόρφωση στα οριζόμενα στην παρούσα, εφόσον στο μέσο επιλέγεται η ένδειξη «Συναλλαγές Tax Free».

     

    1. Συναλλαγές που διενεργούνται κατά την εκτέλεση δρομολογίων αεροπορικών γραμμών με τη χρήση POS, δεν καταλαμβάνονται από τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα απόφαση.

     

    1. Σε όλες τις περιπτώσεις, επιτρέπεται η ρύθμιση του πλήθους δόσεων στο POS.

     

    1. Σε περίπτωση βλάβης των ΦΗΜ με σύστημα λογισμικού (ERP) ισχύουν τα οριζόμενα στην παρ. 3 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Α.1098/2022 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.

     

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

    * Ως «Ταμειακό Σύστημα»: Το σύστημα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για την έκδοση παραστατικών συναλλαγών εσόδων με δυνατότητα έκδοσης/δημιουργίας λοιπών παραστατικών για την παρακολούθηση των εισπράξεων και επιστροφών για την ίδια και για λογαριασμό τρίτων.

     

    ** Ως «Μοναδική Ταυτότητα Πληρωμής»: Ο μοναδικός αριθμός που δημιουργούν τα POS και οριστικοποιείται από αυτά στην περίπτωση που εγκριθεί εκάστη συναλλαγή από τον Πάροχο Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirer) και πριν τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Η Μοναδική Ταυτότητα Πληρωμής τεκμηριώνει τη μοναδικότητα των συναλλαγών POS μέσω της συσχέτισής της με τα παραστατικά που εκδίδονται – δημιουργούνται από το Ταμειακό Σύστημα των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον Βασικό κανόνα διασύνδεσης***** και συσχετίζεται μοναδικά

    • με την Υπογραφή Πληρωμής ΥΠΑΗΕΣ – (Provider’s Signature) ή
    • την Υπογραφή Πληρωμής ΦΗΜ με σύστημα λογισμικού (ERP) – (ECR Token).

     

    *** Υπογραφή Πληρωμής Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων ΥΠΑΗΕΣ – (Providers Signature): Στην περίπτωση έκδοσης παραστατικών μέσω Παρόχου Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ), ο Πάροχος, με χρήση private key asymmetric cryptography, σύμφωνα με τον αλγόριθμο ECC (Elliptic Curve Cryptography) και μήκος κλειδιού 256 bits, επιστρέφει στο σύστημα λογισμικού (ERP) του Χρήστη υπηρεσιών πληρωμών, υπογραφή (Provider’s Signature) για τη συγκεκριμένη συναλλαγή ώστε αυτή να μπορεί να ολοκληρωθεί τηρώντας τον Βασικό κανόνα διασύνδεσης.

    **** Υπογραφή Πληρωμής ΦΗΜ με σύστημα λογισμικού (ERP) – ΕCR Token): Κατά την έκδοση παραστατικών μέσω ΦΗΜ, τα στοιχεία της εκάστοτε συναλλαγής πληρωμής που αποστέλλονται μέσω σχετικής εντολής πρωτοκόλλου από το ERP στο ταμειακό σύστημα, μοναδικοποιούνται με όλα τα επιμέρους στοιχεία της συναλλαγής και κρυπτογραφούνται με τον ισχύοντα αλγόριθμο κρυπτογράφησης που αναγράφεται στην υπό στοιχεία Α.1098/2022 Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ. Ο ΦΗΜ επιστρέφει στο σύστημα λογισμικού (ERP) της επιχείρησης, με το οποίο συνεργάζεται, την παραγόμενη Υπογραφή Πληρωμής (ECR Token) ώστε η συναλλαγή να μπορεί να ολοκληρωθεί τηρώντας τον Βασικό κανόνα διασύνδεσης.

    *****Ως «Βασικός κανόνας διασύνδεσης»: Η συνθήκη που επιτρέπει την ολοκλήρωση συναλλαγών που διενεργούνται με τη χρήση POS, αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που έχει ολοκληρωθεί η έκδοση των σχετικών παραστατικών ανά συναλλαγή και έχουν διαβιβαστεί τα αντίστοιχα δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, μέσω κατάλληλων μεθόδων διασύνδεσης των Ταμειακών Συστημάτων, των POS και των Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirer) με την ΑΑΔΕ, καθώς τα POS δεν επιτρέπεται να λειτουργούν αυτόνομα.

    ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

    Λογιστικός χειρισμός εσόδου, βάσει της αρχής του δεδουλευμένου.

    Λογιστικός Χειρισμός Εσόδων βάσει της Αρχής του Δεδουλευμένου

    Μια από τις βασικότερες λογιστικές αρχές διεθνώς, είναι η Αρχή του Δεδουλευμένου ή αλλιώς Αρχή της Αυτοτέλειας των Χρήσεων. Βάσει αυτής της αρχής οι  επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις των οικονομικών γεγονότων που συμβαίνουν, την χρονική στιγμή που αυτά πραγματοποιούνται και όχι την χρονική στιγμή που διακανονίζονται ταμειακά.

     

    Συνεπώς στο κομμάτι της αποτύπωσης των εσόδων, οι πωλήσεις με πίστωση αυξάνουν τα κέρδη ενώ η είσπραξη μιας προκαταβολής για κάποια μελλοντική πώληση αγαθών όχι, καθώς τα χρήματα αυτά θα αναγνωριστούν ως έσοδο την στιγμή που η κυριότητα των αγαθών θα μεταβιβαστεί στον αγοραστή. Αντίστοιχα στο κομμάτι των εξόδων, δαπάνες που δημιουργούνται σε χρόνο t αλλά η πληρωμή τους γίνεται σε χρόνο t+1 πρέπει να αναγνωριστούν την χρονική στιγμή t που πραγματοποιήθηκαν (κατέστησαν δεδουλευμένα) και όχι όταν επηρεάζουν το ταμείο, ενώ στην αντίθετη περίπτωση των προπληρωμένων εξόδων, αυτά θα πρέπει να αποτυπωθούν στην εικόνα της τρέχουσας χρήσης της επιχείρησης ως απαιτήσεις έναντι τρίτων.

     

    Ειδικότερα όσων αφορά την εφαρμογή της Αρχής του Δεδουλευμένου στο κομμάτι των εσόδων που θα ασχοληθούμε παρακάτω, στο Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 18 ορίζονται με σαφήνεια κάποιες βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να αναγνωριστεί ένα έσοδο:

    «Το έσοδο από πώληση αγαθών θα αναγνωρίζεται, όταν πληρούνται όλοι οι ακόλουθοι όροι:

    α) η οικονομική οντότητα έχει μεταβιβάσει στον αγοραστή τους ουσιαστικούς κινδύνους και τα οφέλη της κυριότητας των αγαθών·

    β) η οικονομική οντότητα δεν εξακολουθεί να αναμειγνύεται στη διαχείριση των πωληθέντων, στο βαθμό που συνήθως σχετίζεται με την κυριότητα, ούτε διατηρεί τον πραγματικό έλεγχο επί των πωληθέντων αγαθών·

    γ) το ποσό του εσόδου μπορεί να επιμετρηθεί με αξιοπιστία·

    δ) πιθανολογείται ότι τα οικονομικά οφέλη, που συνδέονται με τη συναλλαγή, θα εισρεύσουν στην οικονομική οντότητα και

    ε) οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε σχέση με τη συναλλαγή, μπορούν να επιμετρηθούν με αξιοπιστία.»

     

    Όσων αφορά την ελληνική νομοθεσία στον άρθρο 8, παρ. 4 του Ν. 4172/2013 αναφέρει ότι: «Χρόνος κτήσης του εισοδήματος θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απέκτησε το δικαίωμα είσπραξής του». Ουσιαστικά όμως η Αρχή του Δεδουλευμένου ενσωματώθηκε με τον Ν.4308/2024 όπου στο άρθρο 17 ορίζεται ότι:  «Οι χρηματοοικονομικές καταστάσεις συντάσσονται με σαφήνεια, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις παραδοχές του δουλευμένου και της συνέχισης της δραστηριότητας». Ενώ στο παράρτημα Α του ίδιου νόμου δίνεται και ο ορισμός της έννοιας δεδουλευμένο: «Λογιστική αρχή σύμφωνα με την οποία οι επιπτώσεις των συναλλαγών και άλλων γεγονότων αναγνωρίζονται και συμπεριλαμβάνονται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις όταν προκύπτουν και όχι όταν διακανονίζονται ταμειακά».

     

    Στον ίδιο νόμο όμως ορίζονται και τα χρονικά πλαίσια έκδοσης των παραστατικών εσόδων και δίνεται η δυνατότητα ένα έσοδο να εκδοθεί σε μια χρήση t και να αφορά την χρήση t-1. Συγκεκριμένα στο άρθρο 11 του Ν.4308/2014 για τις Β2Β συναλλαγές (ο χρόνος έκδοσης παραστατικών για συναλλαγές τύπου B2C ορίζεται στο άρθρο 13 του ίδιου νόμου), αν και ως γενική αρχή ορίζεται ότι: «η υποχρέωση έκδοσης ενός τιμολογίου γεννάται κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή παράδοση των αγαθών ή των υπηρεσιών», στην συνέχεια αναφέρει το εξής: «αυτό μπορεί να εκδοθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία και συγκεκριμένα έως την 15η ημέρα του επόμενου μήνα από την παράδοση ή αποστολή αγαθών ή την ολοκλήρωση της υπηρεσίας, κατά περίπτωση».

    Δηλαδή με απλά λόγια, όπως διευκρινίζεται και με την ΠΟΛ. 1003/2014 «ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου αποσυνδέεται από την εφαρμογή της αρχής του δεδουλευμένου σχετικά με την αναγνώριση των πωλήσεων. Δηλαδή, η υποχρέωση αναγνώρισης των εσόδων είναι θέμα πραγματικών περιστατικών σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια αναγνώρισης (π.χ. παράδοση αγαθών, παροχή υπηρεσίας) και δεν προϋποθέτει την έκδοση τιμολογίου η οποία μπορεί και να γίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των λογιστικών βιβλίων (απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα)».

     

    Στο πρακτικό κομμάτι της εφαρμογής της Αρχής του Δεδουλευμένου στην λογιστική παρακολούθηση μια οντότητας προκύπτουν δύο περιπτώσεις οι οποίες έχουν η κάθε μία τον δικό της χειρισμό:

    α) Έσοδα που τιμολογήθηκαν στην παρούσα χρήση, αλλά μέρος ή το σύνολο της φορολογητέας ύλης τους ανήκει στην προηγούμενη.

    β) Έσοδα  που τιμολογήθηκαν στην παρούσα χρήση, αλλά μέρος ή το σύνολο της φορολογητέας ύλης του ανήκει στην επόμενη.

    Για την ορθή αποτύπωση των οικονομικών αυτών γεγονότων και δεδομένου ότι η τιμολόγηση γίνεται σε διαφορετική χρήση από αυτήν που ανήκει η φορολογητέα ύλη, η μεταφορά του ποσού στην χρήση που αφορά γίνεται με την χρήση μεταβατικών λογαριασμών.

    Οι μεταβατικοί λογαριασμοί  διακρίνονται σε μεταβατικούς λογαριασμούς ενεργητικού και μεταβατικούς λογαριασμούς παθητικού και παίζουν τον ρόλο του “κουβαλητή” της φορολογητέας ύλης από την μία χρήση στην άλλη. Στην περίπτωση α γίνεται χρήση μεταβατικού λογαριασμού ενεργητικού (36.01 για λογιστικό σχέδιο ΕΓΛΣ & 37.02 για λογιστικό σχέδιο ΕΛΠ) καθώς έχουμε να κάνουμε με έσοδα που ανήκουν στην κλειόμενη χρήση (δεδουλευμένα) αλλά που δεν εισπράττονται μέσα σε αυτήν, επειδή δεν είναι ακόμα απαιτητά.

    Ενώ αντίστοιχα στην περίπτωση β γίνεται χρήση μεταβατικών λογαριασμών παθητικού (56.00 για λογιστικό σχέδιο ΕΓΛΣ & 56.02 για λογιστικό σχέδιο ΕΛΠ) καθώς έχουμε να κάνουμε με έσοδα που προεισπράττονται αλλά ανήκουν στην επόμενη χρήση.

     

    Για να γίνουν πιο κατανοητά όσα αναφέρθηκαν παραπάνω ας δούμε κάποια παραδείγματα του πως καταχωρούνται λογιστικά τέτοια γεγονότα:

     

    Έσοδα προηγούμενης χρήσης

    Έστω ότι ένα φαρμακείο εκδίδει στις 02.01.20X5 τιμολόγιο προς τον ΕΟΠΥΥ αξίας 10.000,00 € συν φπα 24% για την περίοδο 01.12.20Χ4 έως 31.12.20Χ4.

    Αν και ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου είναι στην χρήση 20Χ5 η φορολογητέα ύλη ανήκει στην χρήση 20Χ4. Επομένως το ΦΠΑ θα αποδοθεί στην χρήση 20Χ5 αλλά με την χρήση μεταβατικών λογαριασμών το έσοδο θα φορολογηθεί στην χρήση 20Χ4.

     

    Συνεπώς στην χρήση 20Χ5 αρχικά θα γίνει η καταχώρηση του εσόδου:

    Ημερομηνία: 02.01.20Χ5
    Τύπος Παραστατικού: 1.1
    Λογ/μός ΕΓΛΣ Λογ/μός ΕΛΠ Χρέωση Πίστωση Κατηγορία Χαρακτηρισμός
    30.00.00 12.400
    70.00.24 10.000 Categoty1_1 Ε3_565_001
    54.70.24 2.400

     

    Στην συνέχεια θα διώξουμε την καθαρή αξία του τιμολογίου από την χρήση 20Χ5

    Ημερομηνία: 02.01.20Χ5
    Τύπος Παραστατικού: 17.3 (αρνητικό πρόσημο)
    Λογ/μός ΕΓΛΣ Λογ/μός ΕΛΠ Χρέωση Πίστωση Κατηγορία Χαρακτηρισμός
    70.00.00 10.000 Categoty1_10 Ε3_565_001
    36.01 37.02 10.000

     

    Τέλος θα καταχωρήσουμε την καθαρή αξία του τιμολογίου στην χρήση 20Χ4 όπου και ανήκει ώστε να φορολογηθεί και να αποτυπωθεί το πραγματικό αποτέλεσμα της κλειόμενης χρήσης στις οικονομικές καταστάσεις που θα δημοσιευθούν.

    Ημερομηνία: 10.01.20Χ5
    Τύπος Παραστατικού: 17.3 (θετικό πρόσημο)
    Λογ/μός ΕΓΛΣ Λογ/μός ΕΛΠ Χρέωση Πίστωση Κατηγορία Χαρακτηρισμός
    36.01 37.02 10.000
    70.00.00 10.000 Categoty1_10 Ε3_565_001

     

    Έσοδα επόμενης χρήσης

    Εταιρεία Μηχανογράφησης εκδίδει στις 01.12.20Χ4 TΠΥ αξίας 1.000,00 € συν ΦΠΑ για σύμβαση συντήρησης της περιόδου 01.12.20Χ4 – 31.01.20Χ5

    Στο παράδειγμα αυτό παρότι η εταιρεία αποκτά δικαίωμα είσπραξης από τον πελάτη στο σύνολο του τιμολογίου, μέρος του ποσού αποτελεί φορολογητέα ύλη της επόμενης χρήσης επομένως:

     

    Αρχικά θα γίνει η καταχώρηση του τιμολογίου με την ημερομηνία έκδοσης

    Ημερομηνία: 01.12.20Χ4
    Τύπος Παραστατικού: 2.1
    Λογ/μός ΕΓΛΣ Λογ/μός ΕΛΠ Χρέωση Πίστωση Κατηγορία Χαρακτηρισμός
    30.00.00 1.240
    73.00.24 1.000 Categoty1_3 Ε3_565_001
    54.70.24 240

     

     

     

     

     

     

     

    Επειδή από τα 1.000,00 € όμως τα 500,00 € ανήκουν στην χρήση 20Χ5 θα πρέπει να αφαιρεθούν από την χρήση 20Χ4

    Ημερομηνία: 01.12.20Χ4
    Τύπος Παραστατικού: 17.3 (αρνητικό πρόσημο)
    Λογ/μός ΕΓΛΣ Λογ/μός ΕΛΠ Χρέωση Πίστωση Κατηγορία Χαρακτηρισμός
    73.00.00 500 Categoty1_10 Ε3_565_001
    56.00 56.02 500

     

    Τέλος θα εμφανίσουμε τα 500,00 € που δεν άνηκαν στην χρήση 20Χ4 στην χρήση 20Χ5 προκειμένου να φορολογηθούν σε αυτή και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των οικονομικών της καταστάσεων.

    Ημερομηνία: 01.01.20Χ5
    Τύπος Παραστατικού: 17.3 (θετικό πρόσημο)
    Λογ/μός ΕΓΛΣ Λογ/μός ΕΛΠ Χρέωση Πίστωση Κατηγορία Χαρακτηρισμός
    56.00 56.02 10.000
    73.00.00 10.000 Categoty1_10 Ε3_565_001

     

     

    Ανακεφαλαιώνοντας να αποσαφηνίσουμε σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε μεταβατικό λογαριασμό ενεργητικού και σε ποιες μεταβατικό λογαριασμό παθητικού.

    Στην περίπτωση έκδοσης ενός τιμολογίου σε μια χρήση που το σύνολο ή μέρος της αξίας του αφορά προηγούμενη, χρησιμοποιούμε μεταβατικούς λογαριασμούς ενεργητικού. Η αιτία είναι ότι όταν θα μεταφερθεί η φορολογητέα ύλη στην χρήση που ανήκει με πίστωση λογαριασμού της ομάδας 7, δεν γίνεται ακόμα να χρεωθεί λογαριασμός απαιτήσεων. Μπορεί το έσοδο να ανήκει στην προηγούμενη χρήση t-1 αλλά η επιχείρηση δεν είχε ακόμα αποκτήσει το δικαίωμα είσπραξης του καθώς το τιμολόγιο εκδόθηκε στην επόμενη χρήση t.

    Αντίστοιχα όταν για ένα έσοδο εκδίδεται ένα παραστατικό στην τρέχουσα χρήση αλλά η φορολογητέα ύλη του ανήκει στην επόμενη, χρησιμοποιούμε λογαριασμό του παθητικού. Ο λόγος είναι ότι παρότι το σύνολο του αντιτίμου της συναλλαγής εμφανίστηκε στο ενεργητικό ως απαίτηση ή χρηματικά διαθέσιμα, η λογιστική ισότητα Ενεργητικό = Παθητικό + Ιδία Κεφάλαια δεν γίνεται να κλείσει αποκλειστικά με πίστωση των εσόδων τα οποία στην συνέχεια ως κέρδη θα μεταφερθούν στα αποτελέσματα.

    Συνεπώς η μη χρήση του σωστού μεταβατικού λογαριασμού που αντιστοιχεί στην εκάστοτε περίπτωση, θα οδηγήσει σε εσφαλμένες οικονομικές καταστάσεις.

    Χουλιάρας Δημήτριος

    Λογιστής Οικονομολόγος, MSc

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Επιθεώρηση Εργασίας: Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

     

    Η Επιθεώρηση Εργασίας ενημερώνει ότι οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων σε όλη τη χώρα πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους σε επιχειρήσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων ως προς την αμοιβή, τη χορήγηση και την πληρωμή των αδειών τους και την εν γένει τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

    Εφιστούμε την προσοχή σας στα ακόλουθα :

    • Από 1 Απριλίου 2024 και χωρίς ηλικιακή διάκριση ισχύει η υπουργική Απόφαση υπ΄ αριθ. 2508/29.03.2024 (ΦΕΚ 1974/Β/29.03.2024), με την οποία καθορίστηκε ο νόμιμος κατώτατος μισθός στα (830,00 €) και το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο στα 37,07 ευρώ.
    • Με τις παρ. 2 & 3 του άρθρου 33 του Ν. 5053/2023(ΦΕΚ 158/Α), προβλέπεται ότι για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζόμενους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας, που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14.2.2012 και μετά από την 1.1.2024. Η κατά τα ανωτέρω προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής: α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις (3) τριετίες και συνολικά σε ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία εννέα (9) ετών και άνω. β) Για τους εργατοτεχνίτες, με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι (6) τριετίες και συνολικά τριάντα τοις εκατό (30%) για προϋπηρεσία δεκαοκτώ (18) ετών και άνω
    • Με την αριθ. 113169/2023 υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 7421/Β/23) και συγκεκριμένα το Μέρος Γ΄ άρθρο πρώτο, οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν στο Π/Σ ΕΡΓΑΝΗ τη μεταβολή μισθού, η οποία προβλέπεται από νόμο ή κανονιστική πράξη ή από ΣΣΕ, όπως  εν προκειμένω η αύξηση του κατώτατου μισθού εντός 30 ημέρων από την πραγματοποίησή της.
    • Σύμφωνα με την απόφαση 109084/30-12-2021 με την οποία τροποποιείται η 40331/Δ1. 13521/2019 για την υποβολή εντύπων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, προβλέπεται ότι στο έντυπο Ε11 καταχωρίζονται, έως 30 Απριλίου 2024, τα στοιχεία των εργαζομένων που έλαβαν την ετήσια άδεια και το επίδομα αδείας για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος 2023, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 61 του ν. 4808/ (Α’ 101) και έχουν καταχωρισθεί στο ειδικό Βιβλίο Αδειών.
    • Με την Κ.Υ.Α. 19040/81 (ΦΕΚ 742/Β/81) των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας πο2021υ εκδόθηκε σε εκτέλεση του αρ. 1 του Ν. 1082 (ΦΕΚ 250/Α/80) και συγκεκριμένα στη παρ. 1, του άρθρου 10, ορίζεται ότι η καταβολή του επιδόματος Πάσχα θα γίνει μέχρι την Μ. Τετάρτη. Τα επιδόματα εορτών δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

    Για τους παραβάτες εργοδότες η εκδίκαση των εν λόγω ποινικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από το άρθρο 417 επ. του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

    Η Επιθεώρηση Εργασίας, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, συνεχίζει να αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και είναι διαρκώς στη διάθεση των εργαζομένων, προκειμένου να εξασφαλιστεί κάθε νόμιμο δικαίωμά τους.

    2.Mαχητά τα τεκμήρια προσδιορισμού του ελάχιστου εισοδήματος

    Οι φορολογούμενοι που αμφισβητούν το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει, μέσω της νέας εφαρμογής στην ψηφιακή πύλη my AADE, να υποβάλουν αίτημα αμφισβήτησης. Ανάλογα με το λόγο αμφισβήτησης, προβλέπονται ειδικότερα τα εξής:

    Α. Αίτημα για την διενέργεια ελέγχου

    Στην περίπτωση αυτή, η διαδικασία γίνεται σε δύο βήματα:

    1ο Βήμα: Ο φορολογούμενος πρέπει να δηλώσει στην εμπρόθεσμη δήλωσή του ότι επιθυμεί να αμφισβητήσει το ελάχιστο εισόδημα, ζητώντας τη διενέργεια φορολογικού ελέγχου (κωδικοί 443-444 του Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος).

    2ο Βήμα: Εφόσον έχει ήδη συμπληρώσει τον σχετικό κωδικό στο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο φορολογούμενος πρέπει, το αργότερο εντός προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης, να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο με την περιουσιακή του κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης του ιδίου, της/του συζύγου/ΜΣΣ και των προστατευόμενων μελών, τα οποία θα αξιολογηθούν κατά τον φορολογικό έλεγχο.

    Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται σε ειδική ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, η οποία θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ο έλεγχος διενεργείται εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου.

    Β. Αίτηση αμφισβήτησης για αντικειμενικούς λόγους

    Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτημα υποβάλλεται απευθείας στη νέα ψηφιακή εφαρμογή, που θα είναι διαθέσιμη στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

    Ειδικότερα, το αίτημα μπορεί να υποβληθεί μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και την έκδοση του εκκαθαριστικού (πράξη προσδιορισμού φόρου) και μέχρι την κοινοποίηση από τη Φορολογική Διοίκηση εντολής ελέγχου φορολογίας εισοδήματος ή μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της Φορολογικής Διοίκησης για έκδοση πράξης προσδιορισμού φόρου.

    Ειδικότερα, οι αντικειμενικοί λόγοι και τα κατά περίπτωση συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την αδυναμία άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι τα ακόλουθα:

    Αντικειμενικός Λόγος  Συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά

    1. Στρατιωτική θητεία: Υποβάλλεται το Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης ή βεβαίωση της Μονάδας που υπηρετεί

    2. Φυλάκιση: Αποφυλακιστήριο από το κατάστημα κράτησης ή Πιστοποιητικό κράτησης

    3. Νοσηλεία: Βεβαίωση νοσηλείας

    4. Εγκυμοσύνη: Βεβαίωση κυοφορίας ΗΔΙΚΑ / δημόσιο νοσοκομείο ή ιδιωτική κλινική

    5. Ανατροφή τέκνου δώδεκα (12) μήνες μετά:

    * τον τοκετό

    * ή την τεκνοθεσία

    * ή την αναδοχή τέκνου

    Απαιτούνται:

    1. Πιστοποιητικό ή ληξιαρχική πράξη γέννησης

    2. Δικαστική απόφαση και πιστοποιητικό τελεσιδικίας ή αποδεικτικό /έκθεσης επίδοσης της απόφασης στον αρμόδιο Εισαγγελέα και πιστοποιητικό περί μη άσκησης ενδίκων μέσων

    3. Πράξη τοποθέτησης σε ανάδοχη οικογένεια και Βεβαίωση καταχώρισης του ανηλίκου στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων ή στο Εθνικό Μητρώο Εγκεκριμένων Αναδοχών ή στο Μητρώο Ασυνόδευτων Ανηλίκων

    * Φυσικές καταστροφές

    Απαιτούνται:

    1. Απόφαση/Βεβαίωση του αρμόδιου φορέα για τον χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως πληγείσας

    2. ή απόφαση/πράξη του αρμοδίου οργάνου με την οποία παρέχεται κρατική αρωγή για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκλήθηκαν από θεομηνία ως πρώτη αρωγή ή επιχορήγηση, ή προκαταβολή επιχορήγησης (ν.4797/2021 (Α΄ 66))

    3. Η συνολική ή μερική αδυναμία άσκησης της δραστηριότητας διαρκεί για όσο χρονικό διάστημα (ημέρες) ισχύει η κήρυξη με την απόφαση που εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 25 και 30 του ν. 4662/2020 (Α΄27), της περιοχής που, κατά περίπτωση, εδρεύει ή έχει εγκατάσταση η επιχείρηση, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

    * Ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ατομικής επιχείρησης ή της άδειας άσκησης επαγγέλματός

    Απαιτούνται:

    1. Απόφαση της δημόσιας αρχής με την οποία ανακλήθηκε η άδεια

    * Απαγόρευση λειτουργίας του καταστήματος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελματικής ή επιχειρηματικής δραστηριότητας

    Απαιτούνται:

    1. Απόφαση της δημόσιας αρχής με την οποία επιβάλλεται η απαγόρευση

    * ‘Αλλοι λόγοι ανωτέρας βίας (πχ σοβαρό πρόβλημα υγείας, ατύχημα φορολογούμενου ή τέκνου του για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία)

    Απαιτούνται:

    1. Ιατρική γνωμάτευση από νοσοκομείο ή κλινική

    3.Επίδομα μητρότητας: Η ειδική παροχή για τις μη μισθωτές φτάνει έως και τα 7.470 ευρώ

    Συνολικά 7.470 ευρώ θα λάβουν η μη μισθωτές μητέρες που δικαιούνται την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας η οποία θα έχει διάρκεια εννέα μηνών και ισοδυναμεί με τον κατώτατο μισθό που σήμερα είναι στα 830 ευρώ.

    Ενώ αν συνυπολογιστεί και το επίδομα γέννησης, το συνολικό ποσό φθάνει έως και τα 10.970 ευρώ ή έως και 1.200 ευρώ τον μήνα.

    Πρόκειται για μια ειδική παροχή που δικαιούνται οι ελεύθερες επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες.

    • Τι ίσχυε μέχρι σήμερα για τις μη μισθωτές;

    Οι μη μισθωτές μέχρι σήμερα λαμβάνουν μετά τη γέννηση εφάπαξ επίδομα κυοφορίας/λοχείας ως εξής: Οι ελεύθερες επαγγελματίες λαμβάνουν από τον ΟΑΕΕ 600 ευρώ, οι αγρότισσες 486 ευρώ και οι μηχανικοί, οι δικηγόροι και οι υγιειονομικοί (ΕΤΑΑ) το ποσό των 800 ευρώ.

    • Με τις μισθωτές μητέρες τι ισχύει;

    Οι μισθωτές μητέρες καλύπτονται αντίστοιχα με την ειδική παροχή της μητρότητας. Μάλιστα λιγότερο από δύο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2022, διευρύνθηκε ο χρόνος καταβολής της παροχής από τους 6 μήνες που ίσχυε τότε σε 9 μήνες. Αποτέλεσμα το επιπλέον όφελος, από την αύξηση του χρόνου καταβολής της παροχής και της αύξησης του κατώτατου μισθού από τα 713 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022 στα 830 ευρώ σήμερα, να φθάνει τα 3.200 ευρώ. Όφελος που αυξάνεται με το επίδομα μητρότητας που ξεκινά από τα 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί και φθάνει τα 3.500 ευρώ για το τέταρτο παιδί.

    • Είμαι μη μισθωτή τι πρέπει να κάνω για να λάβω την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας;

    Για να μπορέσει μια μη μισθωτή, δηλαδή μια ελεύθερη επαγγελματίας, μια αυτοαπασχολούμενη ή μια αγρότισσα, να λάβει την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

    1ον: Θα πρέπει να έχει λάβει το επίδομα μητρότητας του e-ΕΦΚΑ (κυοφορίας και λοχείας) και εντός δύο μηνών από την επομένη της καταβολής του να καταθέσει την αίτηση για την ειδική παροχή μητρότητας.

    2ον: Η αίτηση χορήγησης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας υποβάλλεται στη διεύθυνση: https://parentalbenefits.dypa.gov.gr.

    3ον: Στις περιπτώσεις που η αιτούσα δεν είναι εγγεγραμμένη στο Ψηφιακό Μητρώο της Δ.ΥΠ.Α είναι αναγκαία η εγγραφή στη νέα πλατφόρμα μέσω ειδικής φόρμας που διατίθεται για το σκοπό αυτό. Η είσοδος στην ειδική φόρμα πραγματοποιείται με τη χρήση κωδικών TAXIS και του ΑΜΚΑ.

    4ον: Να είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης και κατά την λήψη της παροχής.

    5ον: Ειδικά για τις μητέρες που έχουν αποκτήσει παιδί με τη διαδικασία της υιοθεσίας, η αίτηση στη Δ.ΥΠ.Α. υποβάλλεται εντός 2 μηνών από την επομένη της ένταξης του παιδιού στην οικογένεια ή την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης.

    • Πότε ξεκινά η καταβολή της ειδικής παροχής της μητρότητας στις μη μισθωτές;

    Η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας εκκινεί από την πρώτη του επόμενου μήνα της αίτησης. Σημειώνεται ότι η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια Δημοσίου εν ευρεία έννοια ή τρίτων, δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.

    • Τι ισχύει στην περίπτωση που δεν είμαι ασφαλιστικά ενήμερη;

    Αν η δικαιούχους δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη κατά την υποβολή της αίτησης, εμφανίζεται ειδοποίηση ότι «δεν δύναται να υποβληθεί το αίτημα λόγω έλλειψης ασφαλιστικής ενημερότητας», ώστε να προβεί άμεσα στην εξόφληση των οφειλών της. Με την εξόφληση ενημερώνεται άμεσα το σύστημα του ΕΦΚΑ και κατ’ επέκταση και η ΔΥΠΑ μέσω της διαλειτουργικότητας των συστημάτων, οπότε επανέρχεται η ασφαλισμένη στην πλατφόρμα και θα υποβάλει κανονικά το αίτημα.

    Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη εξοφλήσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, μπορεί να αιτηθεί ηλεκτρονικά την επαναχορήγηση της παροχής αναδρομικά από τον μήνα που διεκόπη. Σε κάθε περίπτωση όμως το συνολικό διάστημα καταβολής της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, κατόπιν ετεροχρονισμένης εξόφλησης των ασφαλιστικών εισφορών, δεν μπορεί να υπερβεί τους 12 μήνες.

    • Αν διατηρώ παράλληλα και μισθωτή θέση τι ισχύει;

    Η μητέρα που διατηρεί παράλληλα και μισθωτή θέση, λαμβάνει την επιδότηση ως μισθωτή. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της άδειας απωλέσει την ιδιότητα της μισθωτής, τότε για το χρονικό διάστημα που απομένει δύναται να λάβει την ειδική παροχή, δηλαδή με την ιδιότητα της μη μισθωτής, εφόσον υποβάλει σχετικό αίτημα στη Δ.ΥΠ.Α.

    • Ποιες άλλες υποκατηγορίες μη μισθωτών λαμβάνουν την ειδική παροχή της μητρότητας;

    Το δικαίωμα στην ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μη μισθωτών επεκτείνεται και σε τεκμαιρόμενη μητέρα, που αποκτά τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας, σε μη μισθωτή, που υιοθετεί τέκνο από την ένταξη του παιδιού στην οικογένεια και έως την ηλικία των 8 ετών και στα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ.

    • Μπορώ να μεταβιβάσω την ειδική παροχή της μητρότητας;

    Ναι. Η μητέρα δικαιούται να μεταβιβάσει έως 7 μήνες από την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, αρκεί να είναι ασφαλιστικά ενήμερος.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχύ της μεταβίβασης, είναι η μητέρα του τέκνου να έχει λάβει προηγουμένως κατ΄ ελάχιστο τους 2 πρώτους μήνες της ειδικής παροχής. Το ίδιο ισχύει και για τα ομόφυλα ζευγάρια αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής με κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e- ΕΦΚΑ.

    • Γιατί δόθηκε το δικαίωμα της αναδρομικότητας μόνο σε όσες μητέρες απέκτησαν παιδί από τις 24 Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά;

    Η αναδρομικότητα των 14 εβδομάδων δόθηκε για να καλυφθούν και όσες μητέρες είχαν ήδη γεννήσει και διένυαν την περίοδο της λοχείας κατά την ψήφιση του νόμου.

    Το διάστημα 14 εβδομάδων δεν είναι αυθαίρετο, αλλά τέθηκε σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/41. Είναι το διάστημα που ορίζει ο ενωσιακός νομοθέτης ως το ελάχιστο που μία γυναίκα αυτοαπασχολούμενη επιτρέπεται να διακόπτει προσωρινά το επάγγελμά της λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, δεδομένου ότι δεν δύναται να πάρει συγκεκριμένη άδεια λόγω της φύσης του επαγγέλματος. Είναι ελεύθερη επαγγελματίας χωρίς εργοδότη και ως εκ τούτου δεν στοιχειοθετείται η έννοια της άδειας εν στενή έννοια.

    • Ποιος πληρώνει την παροχή;

    Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αυτοαπασχολούμενες χρηματοδοτείται από τον πρώην Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Αυτοαπασχολουμένων της ΔΥΠΑ, στο σκοπό του οποίου προστίθεται η χορήγηση παροχών μητρότητας και μετονομάζεται πλέον σε Ειδικό Λογαριασμό υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων. Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας για τις αγρότισσες χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    • Πότε διακόπτεται η επιδότηση;

    Η επιδότηση διακόπτεται σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια της ειδικής παροχής η ασφαλισμένη απωλέσει την επαγγελματική της ιδιότητα, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερη ή υποβάλει σχετικό αίτημα ως προς αυτό.

    4.Κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και αύξηση της απασχόλησης των γυναικών

    Φοροαπαλλαγές για συγχωνεύσεις

    Έχει δρομολογηθεί ο σχεδιασμός νέου νόμου με μειώσεις φόρων και άλλα κίνητρα που θα ενθαρρύνουν συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων μεταξύ τους ή με άλλες μεγαλύτερες εταιρείες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ο στόχος είναι να μεγαλώσει το μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και έτσι να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Σήμερα, σχεδόν 800.000 εγχώριες επιχειρήσεις απασχολούν έως 10 εργαζόμενους και αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν το 94,5% του συνόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έναντι 92,3% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΕ.

    Μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και κίνητρα για την διευκόλυνση εισαγωγής των συγχωνευμένων εταιρειών στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου, όπως μεγαλύτερες εκπτώσεις δαπανών. Επίσης, μελετώνται φορολογικά κίνητρα σε επενδυτές που θα τοποθετούν κεφάλαια στις υπό συγχώνευση επιχειρήσεις καθώς και επέκταση των ετών φοροαπαλλαγής των κερδών καινοτόμων επιχειρήσεων.

    Η απασχόληση των γυναικών

    Στο μέτωπο της απασχόλησης των γυναικών η Ελλάδα παραμένει στους ουραγούς της Ευρώπης. Με βάση τα στοιχεία, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στις ηλικίες 20-64 ετών κυμαίνεται στο 55% ενώ στους άνδρες φτάνει το 77%. Η ανεργία στις γυναίκες με τα βάση τα στοιχεία του Φεβρουαρίου 2023, ανέρχονταν στο 14,2% έναντι 8,4% των ανδρών.

    Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που “λείπει” από την αγορά εργασίας την ώρα που η χώρα έχει ανάγκη εργατικών χεριών σε κρίσιμους τομείς.

    Εξετάζεται, μεταξύ άλλων, να δοθούν κίνητρα που θα αφορούν την επιδότηση εισφορών ή μισθών για τις επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν γυναίκες. Το σχέδιο θα αφορά κυρίως την ένταξη στην αγορά εργασίας γυναικών που δεν έχουν ξαναεργαστεί και σε δεύτερο επίπεδο την επανένταξη γυναικών που έχουν βρεθεί εκτός της αγοράς και δεν μπορούν να επιστρέψουν είτε γιατί δεν βρίσκουν θέσεις ανάλογες των προσόντων τους είτε ικανοποιητικό μισθό.

    Σημειώνεται ότι το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην αγορά εργασίας επισημαίνεται σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών ως ένα από τα σημαντικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    5.ΔΥΠΑ: Άρχισε η καταβολή δώρου Πάσχα και επιδομάτων

    Η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολουμένων, καθώς και η προπληρωμή του Δώρου Πάσχα σε επιδοτούμενους ανέργους, σε δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, του επιδόματος γονικής άδειας και του επιδόματος εργασίας ξεκίνησε την Παρασκευή 19 Απριλίου.

    Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Πάσχα θα γίνουν από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους και δεν υφίσταται κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2). Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τη ΔΥΠΑ.

    Υπενθυμίζεται ότι η προπληρωμή των επιδομάτων όσων ανέργων έχουν υποχρέωση δήλωσης παρουσίας κατά το χρονικό διάστημα από 19 Απριλίου 2024 έως 10 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί μετά τη δήλωση παρουσίας, η οποία γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στη σχετική διεύθυνση για τη δήλωση παρουσίας επιδοτούμενων ανέργων.

    Πότε καταβάλλεται το Δώρο Πάσχα

    Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται στους δικαιούχους τη Μεγάλη Τετάρτη κάθε έτους. Οι δικαιούχοι φέτος θα δουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους την 1η Μαΐου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται το ενδεχόμενο να πληρωθούν νωρίτερα από τους εργοδότες τους.

    Σύμφωνα με το ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ, το δώρο Πάσχα καταβάλλεται στο ακέραιο εφ’ όσον η σχέση εργασίας των μισθωτών με τον εργοδότη είχε διάρκεια ολόκληρη τη χρονική περίοδο, δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 30ης Απριλίου.

    Ειδικότερα, όλοι οι μισθωτοί αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μισό μηνιάτικο ή 15 ημερομίσθια, ανάλογα με την σχέση εξαρτημένης εργασίας.

    6.Κοινωνική Αντιπαροχή

    Αφορά κτίρια ή οικόπεδα που ανήκουν στο δημόσιο. Εκεί μετά από ανοιχτό διαγωνισμό ένας κατασκευαστής θα ανακαινίζει ή χτίζει ένα κτίριο εκ νέου και ένα κομμάτι από αυτά τα διαμερίσματα πηγαίνει σε κοινωνική στέγαση.

    Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο πράγματα: Διευρύνεται το οικιστικό απόθεμα και στηρίζονται οι πλέον ευάλωτοι.

    7.e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας για οφειλές έως 100€

    Για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.) δεν λαμβάνονται υπόψη καθυστερούμενες, ληξιπρόθεσμες ή βεβαιωμένες βασικές οφειλές του ασφαλισμένου στον e-Ε.Φ.Κ.Α μέχρι του ποσού των εκατό (100) ευρώ. Οφειλές που υπερβαίνουν το ποσό του πρώτου εδαφίου τακτοποιούνται με εξόφληση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής, προκειμένου να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα.».

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το αρθ. 101 4172/2013 (Α’ 167), ως καθυστερούμενες θεωρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές από την επόμενη ημέρα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής τους και ως ληξιπρόθεσμες, οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές από τη σύνταξη της πράξης βεβαίωσης της οφειλής. Διευκρινίζεται ότι ως βασική οφειλή νοείται οποιαδήποτε ληξιπρόθεσμη οφειλή διαβιβάστηκε στο ΚΕΑΟ και έλαβε αριθμό και ημερομηνία βεβαίωσης. Στην έννοια αυτή περιλαμβάνονται οι προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής εισφορών, καθώς και λοιπές προσαυξήσεις και πρόστιμα που βεβαιώθηκαν αυτοτελώς. Δεν περιλαμβάνονται στην έννοια αυτή «τα οίκοθεν πρόσθετα τέλη» που επιβάλλονται μετά τη βεβαίωση της οφειλής στο ΚΕΑΟ.

    8.Άνοιξε η εφαρμογή για την αναβίωση των ρυθμίσεων σε 24/48, 36/72, 100 και 120 δόσεις

    Η ΑΑΔΕ άνοιξε την ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εισέλθουν και να τακτοποιήσουν τις εκκρεμείς δόσεις, ώστε να αναβιώσει η ρύθμιση ή οι ρυθμίσεις των 24/48, 36/72, 100 και 120 δόσεων, που έχουν απολέσει, αλλά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πώς θα επιλέξουν τη ρύθμιση, αλλά και τον τρόπο πληρωμής.

    Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ με email ενημερώνει τους οφειλέτες, ότι θα πρέπει να μπουν άμεσα στην εφαρμογή, έχοντας περιθώριο λίγων ημερών μέχρι να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο νόμος που θα περιέχει τη σχετική διάταξη η οποία ενσωματώνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί εντός των ημερών.

    Μέχρι να ψηφιστεί ο νόμος και αν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ, οι οφειλέτες θα πρέπει να μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ, να πληρώσουν όλες τις δόσεις που εκκρεμούν μέχρι και τον Μάρτιο του 2024.

     

    Το «κέρδος» που θα αποκομίσουν πληρώνοντας τις μαζεμένες δόσεις είναι η διαγραφή των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που παρείχε η ρύθμιση στην οποία εντάχθηκαν.

     

    Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ

     

    Η ΑΑΔΕ ενημερώνει τους υπόχρεους ότι, στις ρυθμίσεις, που με βάση τις κείμενες διατάξεις συνεπάγονται την απώλειά τους, λόγω εκπρόθεσμων ανεξόφλητων δόσεων, πιστώνονται:

     

    όσες καταβολές έχουν γίνει ή θα γίνουν, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή μέχρι τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

    τυχόν εκκρεμείς επιστροφές φόρου.

     

    Ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής στις δόσεις που χάθηκαν υπολογίζεται με 0,73% στο κεφάλαιο της καθυστερούμενης δόσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης μέχρι σήμερα ή μέχρι την τελευταία δόση της ρύθμισης, εάν η προθεσμία καταβολής της έχει σήμερα παρέλθει.

    Επίσης, υπολογίζεται προσαύξηση στην τελευταία ή τις δύο τελευταίες δόσεις της ρύθμισης (ανάλογα με τον τύπο της, 24/48 δόσεις, 36/72 δόσεις, 100 δόσεις, 120 δόσεις κλπ).

     

    Μετά την πίστωση των καταβολών και των τυχόν εκκρεμών επιστροφών:

     

    Εφόσον τακτοποιείται το σύνολο των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, η ρύθμιση θεωρείται πλέον εξυπηρετούμενη και δεν θα οδηγηθεί σε απώλεια.
    Εφόσον τακτοποιείται μέρος των εκπρόθεσμων δόσεων των ρυθμίσεων, επέρχεται απώλεια για το υπολειπόμενο μέρος αυτών.
    Η απώλεια των ρυθμίσεων θα γίνει κεντρικά και όχι από τη ΔΟΥ του οφειλέτη.

     

     

    Η διαδικασία αναβίωσης

    Οι οφειλέτες που θέλουν και μπορούν να αναβιώσουν τις χαμένες ρυθμίσεις τους θα πρέπει να μπουν στη νέα εφαρμογή που βρίσκεται στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) / Εφαρμογές / Φορολογικές Υπηρεσίες / Ρυθμίσεις με ανεξόφλητες εκπρόθεσμες δόσεις, όπου μπορούν να ενημερωθούν, κατεβάζοντας το σχετικό ψηφιακό αρχείο. Στην αρχική σελίδα αποτυπώνονται:

    Οι τυχόν επιστροφές και «υπερεισπράξεις» που έχουν καταβάλει οι οφειλέτες και δεν πιστώθηκαν στις ρυθμίσεις που είχαν και οι οποίες θα συμψηφιστούν με τις ανεξόφλητες δόσεις ρυθμίσεων

    Οι ανεξόφλητες δόσεις, πριν και μετά το συμψηφισμό των επιστροφών και υπερεισπράξεων.
    Το συνολικό ποσό που απαιτείται, για να καταστούν όλες οι σχετικές ρυθμίσεις ενήμερες.

    Απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η επανένταξη είναι η πληρωμή να γίνει μόνο μέσω web banking, στην Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής, ενώ η ΑΑΔΕ τονίζει πως δεν παρέχεται δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας.

    9.MyCoast : Η ψηφιακή εφαρμογή καταγγελιών για τις παραλίες

    • Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.
    • Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.
    • Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.
    • Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.
    10.Σε ισχύ από τις 22 Απριλίου το «Καλάθι των Νονών» και από τις 24 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα»
     
    Από τις 22 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι των Νονών», ενώ αντίστοιχα από τις 24 Απριλίου 2024 έως και τις 4 Μαΐου 2024 το «Καλάθι του Πάσχα»

    Στο «Καλάθι του Πάσχα» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

    • Αρνί
    • Κατσίκι
    • Τσουρέκι
    • Πασχαλινά σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα

    Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται 12 κατηγορίες προϊόντων και δίνεται η δυνατότητα στους καταναλωτές που είναι νονοί ή γονείς μικρών παιδιών να κάνουν οικονομικότερες αγορές κατά την περίοδο του Πάσχα.

     

    Στο «Καλάθι των Νονών» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

    • Πασχαλινές λαμπάδες – παιχνίδια
    • Επιτραπέζια / Παζλ
    • Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
    • Βρεφικά παιχνίδια
    • Φιγούρες δράσης
    • Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
    • Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
    • Ηλεκτρονικά παιχνίδια
    • Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
    • Λούτρινα
    • Μουσικά παιχνίδια
    • Σοκολατένια αυγά και αντίστοιχα προϊόντα (προαιρετικά)

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    Ηλεκτρονικό πελατολόγιο για ουσιαστική σύλληψη της φοροδιαφυγής ή απλά επαναφορά του μητρώου πελατών με ηλεκτρονική μορφή ;  

    Οι παλαιότεροι στο Επάγγελμα σίγουρα θα θυμούνται το περίφημο πελατολόγιο ή με άλλα λόγια  το μητρώο πελατών που εφαρμοζόταν χειρόγραφα στα συνεργεία αυτοκινήτων ,τα εκπαιδευτήρια ,τα φροντιστήρια ,τα ιατρεία κλπ, στα οποία οι επιχειρήσεις κατέγραφαν τους πελάτες τους , την είσοδο , την έξοδο , τίς αποδείξεις κλπ.

    Τότε όλοι θα θυμούνται ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τήρηση του βιβλίου , αλλά ο γραφειοκρατικός  έλεγχος του ,που δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα , όπως για παράδειγμα ότι πολλές φορές μία διαγραφή με Μπλάνκο μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη των λογιστικών βιβλίων της επιχείρησης.

    Η κάθε λοιπόν επιχείρηση χρειαζόταν ένα υπάλληλο να ασχολείται με αυτό και παράλληλα εμείς οι λογιστές είμαστε επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο της εφαρμογής του τρόπου ενημέρωσης του  που με τόσο  αναχρονιστικό και τυπολατρικό τρόπο όριζε ο ΚΒΣ.

    Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της ΑΑΔΕ αναμένουμε την εφαρμογή πλέον του νέου ηλεκτρονικού πελατολογίου που όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ θα  βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της φοροδιαφυγής από μερίδα επαγγελματιών

    Αυτό φυσικά που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την ΑΑΔΕ είναι το πώς θα εφαρμοσθεί ξανά έτσι ώστε  να μην δημιουργήσει τα  προβλήματα του παρελθόντος στις επιχειρήσεις  γιατί φυσικά με τα ηλεκτρονικά υπερόπλα που διαθέτει στην φαρέτρα της μπορεί ο έλεγχος και η διασταύρωση να είναι εντελώς ουσιαστικός και στοχευμένος, κάτι που σε συνδυασμό με τα Mydata ελπίζουμε να συμβεί και επομένως η εφαρμογή του να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Φυσικά στο σημείο αυτό θα επαναλάβουμε ότι η φοροδιαφυγή πατάσσεται όταν δεν συμφέρει και θα πούμε ξανά το σύνθημα προς την διοίκηση <ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ >.

    Ας δούμε όμως στις  παρακάτω γραμμές τι ακριβώς έχει στα πλάνα της να ισχύσει η ΑΑΔΕ

    Σύμφωνα λοιπόν με  απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή συγκροτείται ειδική ομάδα εργασίας για:

     “Την ανάπτυξη και τον καθορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακό Πελατολόγιο»”.

    Η απόφαση ορίζει ότι το έργο αυτής της ομάδας εργασίας θα είναι :

    Η αποτύπωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων που αφορούν επιτηδευματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα.

    • Η αποτύπωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων που αφορούν χώρους εκδηλώσεων.
    • Η επιλογή και ο καθορισμός των υπόλοιπων κλάδων δραστηριότητας, καθώς και η σύνταξη επιχειρησιακών απαιτήσεων.

    Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας θα υποβληθούν για  έγκριση στην αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή, για να παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υλοποιήσουν την ψηφιακή εφαρμογή   «Ψηφιακό Πελατολόγιο».

    Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στην λίστα είναι:

    • Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε οχήματα όπως συνεργεία οχημάτων, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικά και αξεσουάρ οχημάτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.
    • Επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες), εταιρείες catering, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια κλπ) μέχρι ταξίδια, ψυχαγωγία και διακοσμήσεις.

    Τα ψηφιακά πελατολόγια θα έχουν την δυνατότητα να μπορούν να διασταυρωθούν με τις αποδείξεις που εκδίδονται ενώ, και παράλληλα σε περίπτωση που υπάρχει μείωση εσόδων θα εξετάζεται αν το γεγονός είναι πραγματικό ή όχι.

    Η εφαρμογή θα λειτουργεί τίς ώρες λειτουργίας της επιχείρησης και θα είναι συνδεδεμένο με  το Τaxis και θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

    Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το MyDATA, και ο έλεγχος θα μπορεί  να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή,

    Είμαστε λοιπόν σε αναμονή για την δημιουργία της νέας εφαρμογής αλλά κυρίως για τις οδηγίες του τρόπου ελέγχου.

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.ΑΑΔΕ: Βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων – Διευκρινίσεις για τη φορολογική μεταχείρισή τους

    Ι. Φυσικά Πρόσωπα

    Το εισόδημα που αποκτούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θεωρείται εισόδημα από:

    • ακίνητη περιουσία και απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά μέχρι δύο (2) ακίνητα
    • επιχειρηματική δραστηριότητα και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, εφόσον η βραχυχρόνια μίσθωση αφορά από τρία (3) ακίνητα και άνω.

    Προκειμένου το εισόδημα των φυσικών προσώπων να υπαχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία, λαμβάνονται υπ’ όψη:

    • το πλήθος των Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) που έχουν καταχωρηθεί, το οποίο δεν ταυτίζεται απαραίτητα με το πλήθος των ακινήτων. Σε περιπτώσεις διακριτής εκμετάλλευσης δωματίων στο ίδιο ακίνητο, αντιστοιχούν περισσότεροι ΑΜΑ. Για παράδειγμα, εάν στο ίδιο διαμέρισμα διατίθενται ξεχωριστά τρία (3) δωμάτια, με διαφορετικούς ΑΜΑ, τα αντίστοιχα εισοδήματα θα αντιμετωπισθούν ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα επιβαρυνθούν με ΦΠΑ 13%.
    • η πρόθεση εκμετάλλευσης των ακινήτων αυτών, η οποία αποδεικνύεται από την καταχώρησή τους στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, χωρίς να εξετάζεται και η απόκτηση ή μη εσόδων από την εκμετάλλευσή τους.

    ΙΙ Νομικά Πρόσωπα

    Το εισόδημα που αποκτούν από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων φορολογείται ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από τον αριθμό των ακινήτων από τα οποία προέρχεται και υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.

    Περαιτέρω, διευκρινίζεται ότι τα πρόσωπα που εμφανίζονται ως δικαιούχοι εισοδήματος στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, δηλαδή τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται πάνω από δύο ακίνητα και τα νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτως αριθμού ακινήτων, υποχρεούνται να:

    • προβούν σε δήλωση έναρξης ή μεταβολής ΚΑΔ, εντός τριάντα (30) ημερών από την έκδοση της Εγκυκλίου. Τη δήλωση έχουν δυνατότητα να υποβάλουν εντός της ίδιας προθεσμίας και όσα φυσικά πρόσωπα όφειλαν να την έχουν υποβάλει σε προγενέστερη ημερομηνία, κάνοντας αναγωγή στην πραγματική ημερομηνία έναρξης/μεταβολής,
    • καταβάλλουν τέλος παρεπιδημούντων,
    • περιλαμβάνουν τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

    Ωστόσο, τονίζεται ότι και τα φυσικά πρόσωπα που εκμεταλλεύονται μέχρι δύο (2) ακίνητα υποχρεούνται να περιλαμβάνουν ΤΑΚΚ κατά την έκδοση των ειδικών στοιχείων – αποδείξεων είσπραξης.

    Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αφορούν μισθώσεις που θεωρούνται βραχυχρόνιες, σύμφωνα με το άρθρο 111 του ν.4446/2016, δηλαδή των οποίων  η διάρκεια δεν υπερβαίνει τις 59 ημέρες.

    2.ΥΠΕΝ : Εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων προμήθειας με τιμολόγιο ΓΑΙΑ και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών.

    Το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω της οποίας οι αγρότες αποκτούν πρόσβαση σε μακροχρόνια (10ετή) βάση σε χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και συμπεριλαμβάνεται στο ευρύτερο πλέγμα μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη μείωση κόστους στο αγροτικό ρεύμα. 

    Ειδικότερα, στο πλαίσιο της Απόφασης χορηγούνται, για σταθμούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)- με μέγιστο όριο συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 500 MW κατά απόλυτη προτεραιότητα- οριστικές προσφορές σύνδεσης σε παραγωγούς, οι οποίοι, εντός 3 μηνών από την έναρξη της παρούσας Απόφασης θα συνάψουν διμερείς συμβάσεις ή συμφωνίες για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με χρηματοοικονομική διευθέτηση (financial settlement) ή με φυσική παράδοση (physical delivery), με Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμεί να εκπροσωπήσει κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος.

    Αξίζει να επισημανθεί πως η ισχύς των σταθμών ΑΠΕ στους οποίους θα χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης θα πρέπει να αντιστοιχεί στο 30% της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών κατόχων παροχής αγροτικού ρεύματος που προτίθενται να εκπροσωπούν οι προμηθευτές, που συμβάλλονται με τους αντίστοιχους παραγωγούς.

     

    • Τα δικαιολογητικά και οι λεπτομέρειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»

    Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι επιθυμούν να εκπροσωπήσουν καταναλωτές κατόχους παροχής αγροτικού ρεύματος, εντός 15 ημερών από την έναρξη ισχύος της Απόφασης, ανακοινώνουν τα χαρακτηριστικά των τιμολογίων προμήθειας «ΓΑΙΑ» που προσφέρουν, ενημερώνοντας με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους για τους ειδικότερους όρους που θα διέπουν τις συμβάσεις προμήθειας διάρκειας μεγαλύτερης ή ίσης των 10 ετών, με δυνατότητα διαφορετικής χρέωσης κατά τα 2 πρώτα έτη της σύμβασης.

    Στη συνέχεια, οι αγρότες μπορούν να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με τον προμηθευτή που επιθυμούν, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 2 μηνών από το πέρας ανακοίνωσης των τιμολογίων προμήθειας «ΓΑΙΑ».

    Τα δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που προσκομίζουν οι αγρότες για να συνάψουν τη σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» είναι κατ’ ελάχιστο Υπεύθυνη Δήλωση (εμπεριέχεται στο Παράρτημα της Υπουργικής Απόφασης),  υπογεγραμμένη μέσω της διαδικτυακής πύλης gov.gr, καθώς και τα στοιχεία αναφοράς της παροχής.

    Κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων που καλύπτουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω εφαρμογής ενεργειακού συμψηφισμού με σταθμό ΑΠΕ (net metering) δεν μπορούν να ενταχθούν στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» γι’ αυτές τις παροχές.

     

    • Διαδικασία εξόφλησης οφειλών και αλλαγή προμηθευτή

    Για τους αγρότες, που επιθυμούν να συμβληθούν με προμηθευτή, που προσφέρει τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», επιτρέπεται η αλλαγή παρόχου, ενώ η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών που απορρέουν από τη σύμβαση προμήθειας δεν εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή.

    Αξίζει να επισημανθεί πως οι προμηθευτές που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση καταναλωτών κατόχων παροχής αγροτικού ρεύματος, μέσω σύναψης σύμβασης προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», αναλαμβάνουν την υποχρέωση άμεσης εξόφλησης, για το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών εφόσον υπάρχουν, προς άλλον ή άλλους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησης, η εκπροσώπηση θεωρείται άκυρη και ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος εκπροσωπείται εκ νέου από τον προηγούμενο προμηθευτή του.

     

    • Πρόγραμμα ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Στην περίπτωση ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που αναλαμβάνουν την εκπροσώπηση αγροτών με σύμβαση προμήθειας με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» εντάσσουν κάθε συμβαλλόμενο σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών. Διευκρινίζεται πως η ένταξή του σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών είναι ανεξάρτητη από την ένταξή του σε τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», σε περίπτωση που αιτηθεί μόνο τη ρύθμιση των οφειλών του.

    Το ποσό της οφειλής αγροτών που μπορεί να ρυθμιστεί αφορά οφειλή που έχει δημιουργηθεί από ανεξόφλητους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2023, ενώ δεν περιλαμβάνονται οφειλές από λογαριασμούς καταναλώσεων περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά. Παράλληλα, το ποσό της οφειλής που μπορεί να ρυθμιστεί θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 100 ευρώ.

    Ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος οφείλει να υποβάλει αίτημα ρύθμισης οφειλής προς τον προμηθευτή, που επιθυμεί να συμβληθεί με τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», το αργότερο έως και τη σύναψη σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», δηλώνοντας την προτίμησή του για το πρόγραμμα ρύθμισης που επιθυμεί να ενταχθεί (συνοδευόμενο από την Υπεύθυνη Δήλωση του Παραρτήματος της παρούσας Απόφασης).

    Οι δόσεις σχετικά με την αποπληρωμή του συνολικού ποσού της οφειλής είναι ισόποσες και 120 μηνιαίες και δεν μπορούν να είναι μικρότερες από το ποσό των 10 ευρώ/μήνα. Οι δόσεις δύναται να καταβάλλονται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες πληρωμές έως τη 30ή Ιουνίου και έως τη 31η Δεκεμβρίου εκάστου έτους. Σε περίπτωση, που ο καταναλωτής δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα τρεις μηνιαίες δόσεις ή μια εξαμηνιαία δόση απεντάσσεται αυτόματα από το πρόγραμμα ρύθμισης της οφειλής.

    Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση, που η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας με το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» πραγματοποιηθεί πριν από το πέρας της συμβατικής διάρκειας ισχύος της από φυσικό πρόσωπο, τότε ο καταναλωτής κάτοχος παροχής αγροτικού ρεύματος επιβαρύνεται, με ρήτρα αποχώρησης ποσού 70 ευρώ.

    3.Επίδομα μητρότητας: Έτοιμη η πλατφόρμα πριν το Πάσχα – Τι συμβαίνει με την άδεια

    Πριν το Πάσχα θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας 

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΓΓ, για μέχρι 9 μήνες μπορεί μια γυναίκα από 24/9/23 αν έχει γεννήσει ή αν έχει υιοθετήσει παιδί να απολαύσει του επιδόματος μητρότητας στο πλαίσιο της ενίσχυσης και του θεσμού της οικογένειας αλλά και της ισορροπίας μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

    Η άδεια αυτή είναι μεταβιβάσιμη κατά 7 μήνες στον πατέρα, άρα είτε θα το πάρει ο ένας γονέας, είτε ο άλλος με αντίστοιχη πρόβλεψη και για τα ομόφυλα ζευγάρια με στόχο ένας γονιός να είναι στο σπίτι για να μπορεί να είναι με το παιδί τους πρώτους μήνες της ζωής του.

    Η σχετική ασφαλιστική διάταξη πέρασε με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο, έχουν αναπτυχθεί οι διαλειτουργικότητες μεταξύ ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ και πολύ σύντομα, πριν το τέλος του μήνα, πριν το Πάσχα ευελπιστούμε να είναι έτοιμη η πλατφόρμα στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να κάνουν την αίτησή τους.

    Όσον αφορά την πληρωμή του επιδόματος ο κ. Μηλαπίδης τόνισε ότι η διαδικασία είναι ηλεκτρονική και με την υποβολή δικαιολογητικών το σύστημα ενημερώνει τον δικαιούχο δίνοντας του 830 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός.

    4.Άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω»

    Το ανώτερο ποσό της επιδότησης θα ανέρχεται σε 4.000 ευρώ με δυνατότητα προκαταβολής του 50% και για πρώτη φορά οι επιδοτούμενες δαπάνες, αφορούν λειτουργικές επισκευές και εργασίες ανακαίνισης.

     Ποιοι είναι δικαιούχοι

    Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας, για ένα (1) ακίνητό με χρήση κατοικίας, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω πέντε (5) προϋποθέσεις:

    α) Οι Δικαιούχοι διαθέτουν την πλήρη κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου σε ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 50%.

    β) Το ακίνητο (διαμέρισμα ή μονοκατοικία) έχει έκταση κύριων χώρων έως 100 τ.μ. και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή (δηλαδή εντός γενικού πολεοδομικού σχεδίου ή εντός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου ή εντός ορίων οικισμού ή εντός ζώνης οικισμού όπου υφίστανται ειδικοί όροι δόμησης).

    γ) Οι Δικαιούχοι έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000€ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 300.000€. Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο, πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα των συζύγων ή των μερών συμφώνου συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων.

    δ) Το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των 3 τελευταίων ετών.

    ε) Οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους, δηλαδή από 1.1.2019 και εφεξής.

    Οι επιλέξιμες δαπάνες για εργασίες, υλικά, άδειες

    Ενδεικτικά στις δαπάνες μπορούν να περιληφθούν οι εργασίες για ανακαίνιση μπάνιου, κουζίνας, αντικατάσταση πόρτας εισόδου και εσωτερικών θυρών, αντικατάσταση δαπέδων, αντικατάσταση ή επισκευή ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, δομικών στοιχείων, επιχρισμάτων, πλακιδίων, χρωματισμών και λοιπές αντίστοιχες εργασίες. Επίσης προβλέπονται οι δαπάνες για αγορά των αναγκαίων υλικών, δαπάνες για τυχόν απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ για τις εργασίες και δαπάνες μηχανικού για τυχόν εκδόσεις αδειών, εγκρίσεων ή εκπόνησης μελετών.

    Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

    Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω της πλατφόρμας του Προγράμματος στην Ψηφιακή Πύλη https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/epidoteseis-politon/anakainizo-noikiazo .

    Τα περισσότερα πεδία της αίτησης είναι προσυμπληρωμένα μέσω διαλειτουργικότητας από τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα. Ο δικαιούχος επιλέγει ή συμπληρώνει όλα τα υπόλοιπα κενά πεδία.

    Στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

    Συμπληρώνουν τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

    Επιλέγουν από τα εμφανιζόμενα ακίνητά τους, εκείνο που επιθυμούν να ανακαινίσουν και στην συνέχεια να εκμισθώσουν.

    Εάν για το ίδιο επιλεγέν ακίνητο, υπάρχουν και άλλοι ιδιοκτήτες / επικαρπωτές, συμπληρώνουν και τους υπόλοιπους σχετικούς Αριθμούς Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).

    Συμπληρώνουν την αίτηση, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Πλατφόρμας, και ολοκληρώνουν την υποβολή της Αίτησης συνυποβάλλοντας τις απαραίτητες Υπεύθυνες Δηλώσεις και Εξουσιοδοτήσεις που προβλέπονται από την σχετική ΚΥΑ για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα.

    Τα στοιχεία που απαιτείται να γνωρίζει και να υποβάλει ο δικαιούχος κατά την υποβολή της Αίτησης είναι ενδεικτικά:

    • Ο / οι ΑΤΑΚ του ακινήτου, η ένταξη του οποίου επιδιώκεται
    • το προϋπολογιζόμενο ύψος της συνολικής δαπάνης ανακαίνισης χωρίς περαιτέρω δικαιολογητικά
    • τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αριθμό κινητού τηλεφώνου)
    • έναν ενεργό αριθμό λογαριασμού πληρωμών (IBAN) παρόχου υπηρεσιών πληρωμής (Π.Υ.Π.) που λειτουργεί στην Ελλάδα, του οποίου είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

    Μέσα από την πλατφόρμα οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησης και της επιδότησής τους.

    Χρήσιμες Πληροφορίες για το Πρόγραμμα

    • Εάν δεν εμφανίζεται προσυμπληρωμένο οιοδήποτε υποχρεωτικό πεδίο της αίτησης που αφορά στο επιλεχθέν ακίνητο (όπως ο Αριθμός Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος), ο αιτών διορθώνει την έλλειψη στην αρμόδια Αρχή (π.χ. ΑΑΔΕ) και στη συνέχεια εισέρχεται εκ νέου στην ειδική εφαρμογή του Προγράμματος για την υποβολή της Αίτησης.
    • Οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας ελέγχονται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης είτε μέσω διαλειτουργικότητας με τις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων των φορέων του Δημοσίου Τομέα είτε με προσκόμιση στην ΔΥΠΑ των δικαιολογητικών που τυχόν θα ζητηθούν.
    • Ο αιτών ενημερώνεται για την έγκριση της αίτησής του και την υπαγωγή του στο Πρόγραμμα ή για την απόρριψη της αίτησής του για το επιλεγέν ακίνητο, με έκδοση αμέσως και αυτομάτως εγκριτικής ή απορριπτικής απόφασης.
    • Σε περίπτωση απορριπτικής απόφασης, ο αιτών μπορεί να υποβάλει ένσταση εντός 10 ημερών σύμφωνα με τις οδηγίες της Πλατφόρμας.
    • Εάν δεν εμφανίζεται ούτε εγκριτική ούτε απορριπτική απόφαση, η αίτηση βρίσκεται σε κατάσταση επεξεργασίας από την αρμόδια Διεύθυνση της ΔΥΠΑ, οπότε ο αιτών θα λάβει εξατομικευμένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
    • Η προκαταβολή καταβάλλεται άμεσα στον λογαριασμό του δικαιούχου και από την ημερομηνία καταβολής της προκαταβολής, ο δικαιούχος μπορεί να προβαίνει στις δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής.
    • Οι δαπάνες πρέπει να εξοφλούνται αποκλειστικά και μόνον με ηλεκτρονικό τρόπο, με μία ή περισσότερες χρεωστικές, πιστωτικές ή/και προπληρωμένες κάρτες πληρωμών, που έχουν εκδοθεί ή θα εκδοθούν στο Α.Φ.Μ. του δικαιούχου από τον Π.Υ.Π., όπου ο δικαιούχος διατηρεί τον ΙΒΑΝ, τον οποίο δήλωσε στην αίτησή του.
    • Προβλέπονται κυρώσεις για τις περιπτώσεις που ο δικαιούχος δεν συμμορφωθεί με τις ρυθμίσεις του Προγράμματος ή δεν προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ανάκληση και επιστροφή μέρους ή ολόκληρης της επιδότησης ή/και της προκαταβολής και απένταξη από το Πρόγραμμα.

     

    Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για όλες τις δράσεις του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στον ιστότοπο https://minscfa.gov.gr/ και της ΔΥΠΑ στον ιστότοπο www.dypa.gov.gr.

    5.«Καλάθι του Πάσχα»: Πότε ξεκινάει η εφαρμογή του

    Την Τετάρτη 24 Απριλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το «καλάθι του Πάσχα». Σε αυτή την ενέργεια  συμμετέχουν όπως κάθε χρόνο τα σούπερ μάρκετ, κρατώντας χαμηλά τις τιμές σε μία σειρά από προϊόντα.

    Επιπλέον, ως τα μέσα Απριλίου, θα γνωρίζουμε και για το  «καλάθι των νονών», ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους συνδέσμους μεγάλων αλυσίδων τεχνολογίας και καταστημάτων πώλησης παιχνιδιών ώστε να ληφθεί η σχετική απόφαση ως τα μέσα Απριλίου.

    6.Αντίστροφη μέτρηση για τις φορολογικές δηλώσεις – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

    Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και στη συνέχεια θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε το τελευταίο 10ήμερο του μήνα να ξεκινήσει η υποβολή των δηλώσεων.

    Συνταξιούχοι και μισθωτοί δεν θα χρειαστεί φέτος ούτε να συμπληρώσουν αλλά ούτε και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση, εφόσον το θέλουν, καθώς θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ

    Παράλληλα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, ατομικές επιχειρήσεις, θα δουν τον αυτόματο υπολογισμό από την ΑΑΔΕ που έχει υπολογίσει τα τεκμαρτά εισοδήματα με βάση τις αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο 700.000 επαγγελματιών.

    Το πλέον σημαντικό είναι ότι τα ποσά του τεκμαρτών εισοδημάτων θα είναι προσυμπληρωμένα στη φορολογική δήλωση. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση της δήλωσής τους θα δουν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα που τους έχει προσδιορίσει η ΑΑΔΕ, ενώ με βάση τα στοιχεία που έχει αντλήσει η ΑΑΔΕ από τα myDATA θα είναι προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» για διορθώσεις οι κωδικοί του εντύπου Ε3 με τα έσοδα και τα έξοδα.

    7.Πότε και σε ποιους η εφορία θα «κλειδώνει» τον ΑΦΜ

    Αντιμέτωποι με το «πάγωμα» του αριθμού φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ) μπορεί να βρεθούν φορολογούμενοι οι οποίοι υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις.

    Το μπλοκάρισμα του ΑΦΜ οδηγεί σε πάγωμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας του υπαίτιου, ενώ για την επάνοδο στην «κανονικότητα» απαιτείται ειδική διαδικασία και καταβολή εγγύησης.

    Οι πιο γνωστές περιπτώσεις απενεργοποίησης ΑΦΜ είναι εκείνες των εξαφανισμένων εμπόρων που συνδέονται με απάτες στον τομέα του ΦΠΑ, τύπου καρουζέλ, εξαφανισμένου εμπόρου κ.λπ.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις, που συμπεριλαμβάνει το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, η ΑΑΔΕ μπορεί να αναστέλλει τη χρήση Α.Φ.Μ. ή να προβαίνει σε απενεργοποίησή του:

    α) αν ο φορολογούμενος έχει πτωχεύσει ή έχει περιέλθει σε κατάσταση αφερεγγυότητας ή

    β) αν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία υποδηλώνουν ότι ο φορολογούμενος

    βα) έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα, ή

    ββ) διαπράττει φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία ή νοθεία προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, ή

    βγ) παραβιάζει ή παραποιεί ή επεμβαίνει κατά οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, ή

    βδ) έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία για την απόκτησή του, ή

    βε) έχει εγγραφεί στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές.

    Το «μπλόκο» στον ΑΦΜ διαρκεί:

    α) 3 έτη μετά την κήρυξη του φορολογούμενου σε πτώχευση ή σε άλλη κατάσταση αφερεγγυότητας,

    β) 3 έτη από την ημερομηνία που διαπιστώνεται κάθε άλλη περίπτωση. Αν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα λαθρεμπορίας, η αναστολή διαρκεί μέχρι την παραπομπή στο ακροατήριο και, αν ο φορολογούμενος καταδικασθεί, η αναστολή διαρκεί όσο και η έκτιση της ποινής του.

    Ο νέος κώδικας διασφαλίζει πως δεν μπορεί να γίνει δήλωση έναρξης ή μεταβολής εργασιών, κατά περίπτωση, από φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, των οποίων ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) έχει ανασταλεί ή απενεργοποιηθεί, για όσο χρόνο διαρκεί η αναστολή ή η απενεργοποίηση. Από εκεί και πέρα, η Φορολογική Διοίκηση απαιτεί εγγύηση από οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή οντότητα πρόκειται να ασκήσει δραστηριότητα επιχειρηματικού περιεχομένου, ιδίως από:

    α) φυσικό πρόσωπο που έχει πτωχεύσει ή έχει καταστεί αφερέγγυο με άλλο τρόπο, μετά την πάροδο της αναστολής χρήσης του Α.Φ.Μ. του, εφόσον κατά τον χρόνο που υποβάλλει δήλωση έναρξης έχει συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α., παρακρατούμενους φόρους από μισθωτή εργασία ή πρόστιμα, τουλάχιστον εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,

    β) πρόσωπα που βαρύνονται με φοροδιαφυγή ή λαθρεμπόριο μετά τη λήξη της αναστολής χρήσης του Α.Φ.Μ. τους,

    γ) φυσικό πρόσωπο που υπήρξε διευθυντής, εκτελεστικός πρόεδρος, διαχειριστής, εκτελεστικό μέλος διοικητικού συμβουλίου, διευθύνων σύμβουλος ή πρόσωπο εντεταλμένο στη διοίκηση νομικού προσώπου ή οντότητας ή συνδεδεμένο πρόσωπο με άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, ή μέτοχος ή εταίρος με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον τριάντα τρία τοις εκατό (33%) νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας, των οποίων ο Α.Φ.Μ. έχει ανασταλεί ή απενεργοποιηθεί

    δ) οντότητες που έχουν, κατά τον χρόνο που υποβάλλουν δήλωση έναρξης, συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α., παρακρατούμενους φόρους από μισθωτή εργασία ή πρόστιμα, τουλάχιστον 300.000 ευρώ,

    ε) νομικά πρόσωπα, τα οποία συστήνουν ή στα οποία συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 33% ή τα οποία διοικούνται από φυσικά πρόσωπα που έχουν, κατά τον χρόνο που υποβάλλουν δήλωση έναρξης, συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από φόρο εισοδήματος, Φ.Π.Α., παρακρατούμενους φόρους από μισθωτή εργασία ή πρόστιμα, τουλάχιστον 300.000 ευρώ. Στις ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν περιλαμβάνονται όσες έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία τηρείται και έχουν καταβληθεί τουλάχιστον 3 δόσεις αυτής.

    Το ύψος της χρηματικής εγγύησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο 3.000 ευρώ και μεγαλύτερο των 500.000 ευρώ. Ειδικά για όσους έχουν τελέσει λαθρεμπορία, το ύψος της χρηματικής εγγύησης δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 1.000.000 ευρώ. Η χρονική διάρκεια της εγγύησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 2 ετών και μεγαλύτερη των 6 ετών.

    8.Πρόστιμα ως 60.000 ευρώ σε όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία

    Με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 49853 ΕΞ 2024 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2172/Β/8-4-2024 εξειδικεύονται οι περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία και ορίζονται ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου του ν.νόμο 5092/2024 (Α’ 33).

    Πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ θα αντιμετωπίζουν οι παραβάτες των νέων κανόνων που προβλέπονται με το νέο νόμο 5092/2024 (Α’ 33) για τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του αιγιαλού και της παραλίας και εξειδικεύτηκαν με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 49853 ΕΞ 2024 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2172/Β/8-4-2024.

    Η διέλευση του κοινού προς την παραλία θα πρέπει να είναι ελεύθερη και κάθε εμπόδιο στο δρόμο προς τη θάλασσα, είτε αυτό αφορά τοίχους, αυτοκίνητα, μηχανές, καλαμωτές, ζαρντινιέρες και άλλα, θα επιφέρει βαριά πρόστιμα, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις (λουκέτα και κατεδαφίσεις για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης).

    Τι συνιστά παρεμπόδιση

    Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση Αριθμ. 49853 ΕΞ 2024 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2172/Β/8-4-2024, περιπτώσεις παρεμπόδισης θεωρούνται:

    α) Οποιαδήποτε κατασκευή, όπως ενδεικτικά:

    αα) κτίσματα,

    αβ) τοιχία,

    αγ) ζαρντινιέρες,

    αδ) περιφράξεις παντός τύπου, περιλαμβανομένων των ανεμοφρακτών και των καλαμωτών.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

    β) Η τοποθέτηση κινητού στοιχείου που δεν μπορεί να μετακινηθεί εύκολα, όπως ενδεικτικά:

    βα) αυτοκινήτων,

    ββ) μοτοσυκλετών,

    βγ) άλλων βαρέων τροχήλατων οχημάτων,

    βδ) τεντών, με τρόπο που τα ανωτέρω αποτρέπουν την διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

    γ) Η ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας διπλασιάζεται.

    δ) Η άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, κατά τρόπο που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500 ευρώ) ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

    ε) Κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, η οποία αποτρέπει τη διέλευση του κοινού προς τη θάλασσα.

    Για τις παραβάσεις αυτές επιβάλλεται πρόστιμο δύο χιλιάδων ευρώ (2.000 ευρώ).

    Οι προθεσμίες

    Πρέπει να τονιστεί πως στους παραβάτες δίνεται η δυνατότητα να άρουν τα στοιχεία της παρεμπόδισης εντός συγκεκριμένων χρονικών ορίων. Αν δεν συμμορφωθούν και με αυτές τις προθεσμίες λογίζεται ως νέα, αυτοτελής κύρωση.

    Η προθεσμία, ανά κατηγορία παράβασης, ορίζεται ως εξής:

    -για την απομάκρυνση κατασκευών 30 ημέρες,

    -για την απομάκρυνση κινητών στοιχείων και μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων 1 ημέρα, για την άσκηση δραστηριότητας ή εκδήλωσης 3 ώρες,

    -για την άσκηση σωματικής ή λεκτικής παρεμπόδισης 1 ώρα.

    Επιπλέον, αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από μία από τις ανωτέρω παραβάσεις επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης.

    Αν δύο ή περισσότεροι διαπράττοντας παραβάσεις παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

    Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ.

    9.Συνταξιούχοι με χρέη

    Αναφορικά με τους συνταξιούχους, οι οποίοι λόγω χρεών δεν μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους, η απαραίτητη Υπουργική Απόφαση για να λειτουργήσει το σύστημα και να υποβάλλονται ηλεκτρονικά οι σχετικές αιτήσεις ένταξης στη ρύθμιση, είναι έτοιμη από το υπουργείο Εργασίας. Διαπιστώνονται όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, καθυστερήσεις στο πεδίο εφαρμογής που σχετίζεται με το υπουργείο Οικονομικών, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η απαραίτητη διασύνδεση ανάμεσα στον ΕΦΚΑ και στις Τράπεζες, για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτικό, για να ενταχθεί ένας οφειλέτης στη ρύθμιση που ψηφίστηκε και να αρχίσει να λαμβάνει τη σύνταξή του, με την ανάλογη μηνιαία παρακράτηση, να συναινέσει στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου. Ο στόχος είναι να ελεγχθούν οι καταθέσεις τους, οι οποίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

    Ειδικά για όσους έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ, το όριο ένταξης στη ρύθμιση τοποθετείται στα 62 έτη με τα χρόνια ασφάλισης. Υπενθυμίζεται ότι αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης για χρέος έως 30.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες (από 20.000 ευρώ που ήταν) και έως 10.000 ευρώ για αγρότες (από 6.000 ευρώ που ήταν). Τα επιπλέον 10.000 ευρώ χρέους που προκύπτουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 4.000 ευρώ για τους αγρότες, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση, θα μπορούν να αποπληρωθούν, με παρακράτηση του 60% της σύνταξης των δικαιούχων. Έτσι, ο συνταξιούχος θα λαμβάνει μόνο το 40% της σύνταξης που δικαιούται, μέχρι η οφειλή του να υποχωρήσει κάτω από τα 20.000 ευρώ, αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ή κάτω από τα 6.000 ευρώ, αν είναι αγρότης. Στη συνέχεια, το υπόλοιπο χρέος θα εξοφλείται σε 60 μηνιαίες δόσεις, όπως ίσχυε.

    Στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που θα ελέγχει ο ΕΦΚΑ, εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις, είναι το όριο ηλικίας και να έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης (6.000 ένσημα).

    10.Αφαιρείται από τους Δήμους η αρμοδιότητα πολεοδομικών ελέγχων

    Ειδικότερα, στο άρθρο 48 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας», αναφέρεται ότι, “Στη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταφέρεται, στο σύνολό της, η αρμοδιότητα του ελέγχου και η παρακολούθηση εφαρμογής του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και της δημόσιας περιουσίας από την αυθαίρετη δόμηση, η αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων για αυθαίρετα κτίσματα και κατασκευές και για αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος, ο συντονισμός και η εποπτεία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων του δημοσίου τομέα για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών που συνάπτονται με τις ανωτέρω αρμοδιότητες, οι οποίες ασκούνται σύμφωνα με τον παρόντα.

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    ΕΦΚΑ: Αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και μειώνονται οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών – Οι λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή – Είναι αναγκαία μια νέα ρύθμιση οφειλών με πολλές δόσεις;

    ΕΦΚΑ: Αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη και μειώνονται οι ενεργές ρυθμίσεις οφειλών – Οι λύσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή – Είναι αναγκαία μια νέα ρύθμιση οφειλών με πολλές δόσεις;

    Σταθερά μειωμένο παραμένει σε γενικές γραμμές το πλήθος των ρυθμίσεων εδώ και δύο χρόνια, παρά την εκτίναξη των χρεών στον ΕΦΚΑ κατά το ίδιο διάστημα και αυτό παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει ένα μπαράζ νέων διακανονισμών, τόσο έκτακτων όσο και μόνιμων.

    Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από τα στοιχεία χρεών και ρυθμίσεων, τα οποία δημοσίευσε χθες το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για το δ΄ τρίμηνο του 2023.

    Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά στο διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2023, τα ληξιπρόθεσμα ασφαλιστικά χρέη αυξήθηκαν περίπου κατά 6,5 δισ. ευρώ ή σχεδόν 16%.

    Ωστόσο, την ίδια περίοδο, οι ενεργές ρυθμίσεις έπεσαν στις 345.743 και αφορούσαν χρέη 4,6 δισ. ευρώ (Δεκέμβριος 2023) έναντι 362.468 ρυθμίσεων (Δεκέμβριος 2021) ή αλλιώς κατά σχεδόν κατά 5%.

    Η μεγάλη πτώση των ενεργών ρυθμίσεων συντελέστηκε μετά το τέλος του 2021 και ουδέποτε έκτοτε δεν σημειώθηκε αποφασιστική ανάκαμψη.

    Και αυτό παρά το γεγονός ότι στο ίδιο διάστημα τέθηκε σε ισχύ η έκτακτη ρύθμιση των 72 δόσεων για τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία αλλά και η νέα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.

    Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως παρά το γεγονός ότι από τα τέλη του 2022, η κυβέρνηση αύξησε τις δόσεις της πάγιας ρύθμισης από τις 12 στις 24 δόσεις, αυτό δεν οδήγησε σε κάποια αισθητή αύξηση όσων οφειλετών προσέφυγαν σε αυτή.

    Αξίζει επίσης, να τονισθεί πως κατά την ίδια περίοδο 2021-2023, μαζί με το πλήθος των ενεργών ρυθμίσεων μειώθηκαν και τα έσοδα από ρυθμίσεις ενώ εκτινάχθηκαν τα έσοδα εκτός ρυθμίσεων (κατασχέσεις, καταβολές “έναντι” οφειλής).

    • Οι λύσεις

    → Η πάγια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ

    Από τον Νοέμβριο 2022 η ρύθμιση στον ΕΦΚΑ υπάγεται σε 24 – από 12 που ίσχυε μέχρι τότε- έχουν αυξηθεί οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, με ελάχιστο μηνιαίο ποσό τα 50 ευρώ.

    Η διαδικασία των αιτήσεων ρύθμισης γίνεται ηλεκτρονικά (https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao) για τους οφειλέτες που επιθυμούν να ρυθμίσουν για πρώτη φορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Προϋπόθεση είναι η  πιστοποίηση των οφειλετών στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο..

    → Ο εξωδικαστικός μηχανισμός (240 έως 420 δόσεις)

    Ο Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών αποτελεί μία ολιστική και βιώσιμη λύση για ιδιώτες, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και για νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που δεν επιδιώκουν οικονομικό σκοπό αλλά ασκούν οικονομική δραστηριότητα, για τη συνολική ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο, Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, τράπεζες και servicers. Παράλληλα, παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και υπέρ τρίτων που εισπράττονται από τη φορολογική διοίκηση.

    Μέσω του Μηχανισμού οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το σύνολο των χρεών τους εξασφαλίζοντας μία αυτοματοποιημένη λύση και αποφεύγοντας τις δικαστικές διαδικασίες.
    Mε τις πρόσφατες βελτιωτικές παρεμβάσεις, οι οφειλέτες που εντάσσονται στον μηχανισμό επωφελούνται:

    • Μείωσης έως και 28% των οφειλών για το σύνολο των οφειλετών και για δάνεια που καλύπτονται από εμπράγματη ασφάλεια με βελτίωση του σχετικού αλγορίθμου.
      • 3% σταθερού επιτοκίου για 3 έτη για όλες τις ρυθμίσεις (Δημόσιο, τράπεζες και servicers).

    Επιπρόσθετα, ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες το νέο πλαίσιο ορίζει ως αυτόματη και υποχρεωτική την αποδοχή από τράπεζες και Δημόσιο της πρότασης αναδιάρθρωσης του χρέους τους εφόσον έχει εκδοθεί η Βεβαίωση Ευάλωτου Οφειλέτη μέσω της ιστοσελίδας:
    https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete

    O δανειολήπτης διατηρεί το δικαίωμα να απορρίψει την πρόταση ενώ οι τράπεζες και οι servicers, σε περίπτωση διαφωνίας, θα πρέπει να προσφεύγουν δικαστικά (αναλαμβάνοντας και το κόστος της διαδικασίας) για να αμφισβητήσουν την πρόταση, εάν διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ευάλωτος δεν είναι πραγματικά ευάλωτος.
    Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών:
    https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/exodikastikos-mekhanismos-ruthmises-opheilon χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

    • Όφελος ένταξης στον Μηχανισμό
    • Αναστολή των μέτρων ατομικής και συλλογικής αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη (πχ πλειστηριασμοί και κατασχέσεις) εφόσον τηρείται η ρύθμιση.
      • Έκδοση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.
      • Ρύθμιση των δανείων που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
      • Έως 240 δόσεις για αποπληρωμή οφειλών προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και έως 420 δόσεις προς χρηματοπιστωτικούς φορείς.
      • Δυνατότητα διαγραφής βασικής οφειλής, τόκων, προστίμων & προσαυξήσεων.
      • Μερική διαγραφή χρέους ενώ αποφεύγεται η προσφυγή σε δικαστικές λύσεις. Προϋπόθεση είναι η απόδειξη πραγματικής οικονομικής αδυναμίας από την πλευρά του οφειλέτη, των συνοφειλετών καθώς και των εγγυητών.
      Δικαίωμα υπαγωγής στον Μηχανισμό
      Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι οφειλέτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) με ποσό οφειλών που υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ για ληξιπρόθεσμες, ενήμερες ή εξυπηρετούμενες οφειλές, εάν αποδεικνύεται επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους κατά ποσοστό τουλάχιστον 20%. Επίσης, στη ρύθμιση μπορούν να περιληφθούν οφειλές προς το Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης , που έχουν βεβαιωθεί σε βάρος επιχειρήσεων που είναι σε λύση ή εκκαθάριση ή έχουν παύσει να υφίστανται με αίτηση του τρίτου προσώπου που έχει εις ολόκληρον ευθύνη με την επιχείρηση αυτή.

    Υπογραμμίζεται πως έχει αρθεί ο περιορισμός που ίσχυε στο παρελθόν για το 90% οφειλών σε έναν μόνο φορέα.

    → Δεν επιτρέπεται η υπαγωγή:

    • Σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση στο δικαστήριο για επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης ή αίτηση για την κήρυξή τους σε πτώχευση ή για υπαγωγή στην πτωχευτική διαδικασία του ν.3588/2007 ή αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών του ν.4469/2017ή αίτηση υπερχρεωμένων του ν.3869/2010 ή αίτηση για την προστασία της κύριας κατοικίας του ν.4605/2019. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να υπάρξει πρώτα παραίτηση από αυτές τις διαδικασίες πριν την υποβολή της ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό του ν.4738/2020.
      • Για εκείνους που έχουν υπαχθεί σε μία από τις ως άνω διαδικασίες ή στον ν.4307/2014 ή εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης για την υπαγωγή τους στις διαδικασίες αυτές ή δεν έχουν παρέλθει τουλάχιστον 15 μήνες από την απόφαση υπαγωγής.
      • Όταν δεν έχουν ακόμη παρέλθει 12 μήνες από την ολοκλήρωση προηγούμενης διαδικασίας Εξωδικαστικού Μηχανισμού.
      • Σε περίπτωση που ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, ο διευθύνων σύμβουλος, διαχειριστής ή εταίρος, έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για ορισμένα αδικήματα (ιδίως φοροδιαφυγή, ξέπλυμα, υπεξαίρεση, απάτη, καταδολίευση δανειστών κλπ) σε βαθμό κακουργήματος (εκτός εάν πρόκειται για το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου ή Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, οπότε αρκεί η καταδίκη σε βαθμό πλημμελήματος). Ειδικά για τους διευθύνοντες συμβούλους, διαχειριστές, εταίρους των νομικών προσώπων πρέπει το αδίκημα να έχει τελεστεί κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
    • Διαγραφή χρέους και καθορισμός δόσεων

    Η πρόταση ρύθμισης των οφειλών προκύπτει αυτοματοποιημένα βάσει του ειδικού αλγορίθμου της πλατφόρμας και λαμβάνει υπόψη την αξία της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, τόσο του οφειλέτη όσο και των συνοφειλετών – εγγυητών του, εφόσον έχουν κάνει άρση απορρήτου και στη συνέχεια έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες που προβλέπονται.
    • Με την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση ο αλγόριθμος για δάνεια με εμπράγματη εξασφάλιση βελτιώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς, στις περιπτώσεις όπου το ποσό ανάκτησης υπολογίζεται βάσει της αξίας ρευστοποίησης της περιουσίας.

    Στο πλαίσιο του Μηχανισμού προβλέπεται η μερική διαγραφή:

    • Έως 75% επί της βασικής οφειλής προς το Δημόσιο,
      • έως 85% επί των προσαυξήσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΑΑΔΕ και e-ΕΦΚΑ
      • έως 95% επί των προστίμων της ΑΑΔΕ
      • Έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων προς τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων.
      Σημειώνεται ότι για τις περιπτώσεις των μη ευάλωτων για τους οποίους έχει εκδοθεί πρόγραμμα πλειστηριασμού τίθεται όριο, μέχρι 10% επί της οφειλής, στο ύψος της προκαταβολής που μπορούν να ζητούν οι πιστωτές προκειμένου να συναινέσουν σε ρύθμιση και να ανασταλεί έτσι ο πλειστηριασμός.
      Ακολούθως, το μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής διαμορφώνεται ως εξής:
      • Έως 240 δόσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης
      • τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες και servicers δύναται να ρυθμιστούν σε έως:
      α) 420 δόσεις για οφειλές φυσικών προσώπων που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια,
      β) 240 δόσεις για oοφειλές φυσικών προσώπων που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια και για οφειλές νομικών προσώπων που καλύπτονται ολικώς ή μερικώς από ειδικά προνόμια,
      γ) 180 δόσεις για οφειλές νομικών προσώπων που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια
    • Διαδικασία

    Η αίτηση αξιολογείται από τους χρηματοδοτικούς φορείς που υποβάλλουν, μέσω της πλατφόρμας, πρόταση αναδιάρθρωσης των οφειλών. Εάν ο οφειλέτης συναινέσει η σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών είναι δεσμευτική για όλους τους πιστωτές. Η ρύθμιση των οφειλών ολοκληρώνεται με την καταβολή του συνόλου των δόσεων σε κάθε πιστωτή. Σημειώνεται ότι αν ο οφειλέτης καθυστερήσει 3 δόσεις ή το 3%, του συνολικά οφειλομένου ποσού σύμφωνα με τη ρύθμιση κάθε πιστωτής μπορεί να καταγγείλει τη ρύθμιση με αποτέλεσμα την απώλεια της ρύθμισης ως προς τον συγκεκριμένο πιστωτή η οποία συνεπάγεται την αναβίωση των απαιτήσεων πριν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης, αφαιρουμένων ποσών που τυχόν καταβλήθηκαν στο πλαίσιο της ρύθμισης. Οι απαιτήσεις αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες και άμεσα απαιτητές.

    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν μέσω:
    • του gov.gr στην ιστοσελίδα: https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/exodikastikos-mekhanismos-ruthmises-opheilon

    • Εξυπηρέτησης με τηλεδιάσκεψη ή τηλεφωνικά από τη Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΓΓΧΤΔΙΧ) κατόπιν ραντεβού είτε μέσω της πλατφόρμας myEGDIX.live.gov.gr, είτε στο τηλέφωνο 213.212.5730.
    • Μήπως ήρθε η ώρα για μία νέα ρύθμιση οφειλών με πολλές δόσεις;

    Οι δύο τρόποι που αναφέρθηκαν ανωτέρω είναι λύσεις. Όμως σε μεγάλες οφειλές η πρώτη πάγια ρύθμιση δεν μπορεί να καλύψει ανάγκες μεγάλων οφειλετών και η δεύτερη απαιτεί παρότι συνεχώς βελτιώνεται αρκετά βήματα και γραφειοκρατία. Μήπως ήρθε η ώρα για κάτι γρήγορο, απλό όπως μπορεί να προσφέρει μία νέα γενναία ρύθμιση οφειλών σε πολλές δόσεις ώστε να ενταχθούν αρκετοί οφειλέτες;

    Επιχειρηματίες και επαγγελματίες βλέπουν τις οφειλές τους, παλαιές και νέες, να τους πνίγουν και τα έσοδά τους να μην επαρκούν για την κάλυψη βασικών υποχρεώσεων.
    Η ακρίβεια, που μετρά ήδη  δύο χρόνια, το αποτύπωμά της είναι βαρύ, καθώς διαδέχεται τη 10ετή περίοδο των σκληρών μνημονίων και τη διετή πανδημία, που προξένησαν μεγάλες «πληγές».

    Λόγω των αλλεπάλληλων κρίσεων, οι «πληγές» αυτές, που ακούν στο όνομα συσσωρευμένες οφειλές, όχι μόνο δεν κατάφεραν να κλείσουν, αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώθηκαν.

    Λόγω της ακρίβειας, που εκτόξευσε το κόστος λειτουργίας και παράλληλα μείωσε τα έσοδα των επιχειρήσεων, δεδομένης της καταναλωτικής αδυναμίας των πολιτών, προστέθηκαν και νέα χρέη, καθώς επιχειρηματίες και επαγγελματίες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και σε βασικές, ανελαστικές δαπάνες. Το έδειξαν άλλωστε και τα «νούμερα» που παρουσιάστηκαν στην αρχή.

    Είναι η ώρα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μία νέα, πιο γενναία, ρύθμιση για το σύνολο των οφειλών, κάτι που αποτελεί αίτημα όλης της αγοράς.

    Μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν μία πραγματική «ανάσα» μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ενώ θα συνεχίσουν να ενισχύονται και τα δημόσια έσοδα, έστω και σε βάθος χρόνου. Μία ρύθμιση πολλών δόσεων όπως π.χ ήταν η ρύθμιση των 120 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο. Ελπίζουμε ότι τελικά η κυβέρνηση θα ικανοποιήσει το αίτημα όλων των ανθρώπων της αγοράς, πριν η «θηλιά» των χρεών σφίξει κι άλλο, οδηγώντας σε «λουκέτα» και απολύσεις. Τα συμπεράσματα δικά σας….

    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΓΓΟΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

     

     

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Έναρξη λειτουργίας του νέου συστήματος απόδοσης ΑΜΚΑ 

     

    Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο ο ΑΜΚΑ μετά την έκδοσή του σημαίνεται ως (α) ενεργός, (β) ανενεργός, ή (γ) αδρανοποιημένος, ανάλογα με την πραγματική κατάσταση του κατόχου του, η οποία θα διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχων που πραγματοποιεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, βάσει των στοιχείων που αντλεί το Μητρώο ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ μέσω διαλειτουργικοτήτων.

    • Ο ΑΜΚΑ εκδίδεται κατ’ αρχήν ανενεργός για τις κατηγορίες δικαιούχων που διαμένουν νομίμως στη χώρα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
    • Ο ΑΜΚΑ ενεργοποιείται εάν ο κάτοχος προσκομίσει τα απαραίτητα επιπλέον δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την πραγματική κατοικία του στη Χώρα.
    • Ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, βάσει των στοιχείων που διατηρεί το ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ, εάν σταματήσουν να πληρούνται οι προϋποθέσεις νομιμότητας παραμονής ή πραγματικής κατοικίας στη χώρα.
    • Εάν ο ΑΜΚΑ απενεργοποιηθεί για οποιοδήποτε λόγο, τότε για την εκ νέου ενεργοποίησή του απαιτείται η προσκόμιση εκ νέου δικαιολογητικών.
    • Σε περίπτωση απενεργοποίησης, υπάρχει δυνατότητα προσωρινής εκ νέου ενεργοποίησης για ένα μήνα.
    • Τέλος, ο ΑΜΚΑ αδρανοποιείται οριστικά με το θάνατο του κατόχου του.

    Δικαιούχοι ανενεργού ΑΜΚΑ είναι πρόσωπα που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα και έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας ανεξαρτήτως ιθαγένειας.

    Δικαιούχοι ενεργού ΑΜΚΑ είναι όσοι από τους ανωτέρω αποδεικνύουν επιπλέον τη φορολογική κατοικία τους στη χώρα ή την εν γένει διαμονή τους στη χώρα (π.χ. μίσθωση, σπουδές, εργασία κλπ)

    Ο ανενεργός ΑΜΚΑ χρησιμοποιείται από όλα τα πληροφοριακά συστήματα και επιτρέπει την ασφάλιση, την καταβολή εισφορών, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων κλπ. Ωστόσο, η υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με βάση τις διατάξεις του άρθρου 33 του ν.4368/2016 παρέχεται μόνο σε κατόχους ενεργού ΑΜΚΑ, δηλαδή σε πρόσωπα που αποδεικνύουν τόσο τη νομιμότητα παραμονής, όσο και την πραγματική διαμονή τους στη Χώρα.

    Ο ΑΜΚΑ απενεργοποιείται εφόσον δεν πληρούται οποιοδήποτε από τα κάτωθι κριτήρια:

    (α) της νόμιμης παραμονής ή

    (β) της πρόσβασης στην αγορά εργασίας ή

    (γ) της πραγματικής κατοικίας στη χώρα, εκτός των ανηλίκων δικαιούχων, ή

    (δ) εφόσον απενεργοποιηθεί ο ΑΜΚΑ του άμεσα ασφαλισμένου, σε περίπτωση έμμεσα ασφαλισμένων ενηλίκων ή ανηλίκων.

    Σε περίπτωση απενεργοποίησης του ΑΜΚΑ, οι κάτοχοι έχουν τη δυνατότητα άπαξ ενεργοποίησης του προσωρινά για 30 ημέρες με αίτηση τους σε οποιοδήποτε κατάστημα του e-ΕΦΚΑ ή ΚΕΠ, έχοντας μαζί τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

     

    Κατ’ εξαίρεση, ο Α.Μ.Κ.Α. δεν απενεργοποιείται:

    (α) σε ασυνόδευτους ή χωρισμένους ανήλικους με άδεια διαμονής δικαιούχου διεθνούς προστασίας ή άδεια διαμονής άλλου τύπου, σε ανηλίκους που διαβιούν σε Μονάδες Παιδικής Προστασίας ή σε δομές φιλοξενίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ανηλίκους, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί σε ανάδοχη ή υποψήφια θετή οικογένεια, καθώς και σε ανηλίκους που έχουν τοποθετηθεί στο Ίδρυμα Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βόλου.

    (β) στους συνταξιούχους ελληνικών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για το διάστημα που καταβάλλεται σύνταξη.

    (γ) σε Έλληνες υπηκόους ή ομογενείς που έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση υγείας του e-ΕΦΚΑ.

    2.Βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Από την αρχή του έτους τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας με τη σύσταση ατομικών επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι επιβαρύνονται πλέον με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές και πρέπει να επιβαρύνουν με ΦΠΑ 13% τα ακαθάριστα εισοδήματα βραχυχρόνιων μισθώσεων που αποκτούν από όλα τους τα ακίνητα, τα οποία εκμεταλλεύονται με αυτό το καθεστώς.

    Eπιπλέον στα νέα μέτρα για τη χορήγηση της Golden Visa προβλέπεται ότι οι επενδυτές μπορούν να εκμισθώνουν τα κτίρια που αποκτούν, δεν επιτρέπεται όμως η διάθεσή τους μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

    Tο πρόστιμο για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, το οποίο μέχρι 31-12-2023 ανερχόταν σε 5.000 ευρώ και επιβαλλόταν στον διαχειριστή των ακινήτων, είτε είναι κύριος είτε επικαρπωτής είτε τρίτος, ορίζεται πλέον, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο στις 5.000 ευρώ.

    Σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», το οποίο κλιμακώνεται από 0,5 έως 10 ευρώ την ημέρα.

    Οι νέες παρεμβάσεις, που θα εξεταστούν εφόσον κριθεί απαραίτητο, είναι:

    • Χρονικός περιορισμός στη βραχυχρόνια μίσθωση ανά έτος, ανάλογα με την περιοχή. Στο άρθρο 111 του ν. 4446/2016 αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού μπορεί, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία της κατοικίας, να καθοριστούν γεωγραφικές περιοχές, όπου θα ισχύουν περιορισμοί στη διάθεση ακινήτων για βραχυχρόνια μίσθωση ως εξής:
    1. Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο  ακινήτων ανά Α.Φ.Μ. δικαιούχου εισοδήματος
    2. Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των δέκα χιλιάδων  κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται, εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος».
    • Να οριστεί μέγιστος αριθμός ακινήτων που θα εκμισθώνονται βραχυχρόνια ανά δήμο, με αρμόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι θα πρέπει σε κάθε περιοχή να καταγραφούν οι ανάγκες για στέγαση, το ύψος των ενοικίων και ο αριθμός των ακινήτων που διατίθενται προς βραχυχρόνια μίσθωση.
    • 3.e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο Δευτέρα οι πληρωμές για άδεια μητρότητας και το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
      • 28 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα.
      • 19 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
      • 10 εκατ. ευρώ σε 1.200 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
      • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.
      4.Πριν το Πάσχα «ανοίγει» η Κάρτα του Αγρότη
    • Μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και σίγουρα πριν το Πάσχα αναμένεται να ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη.
    • Η «Κάρτα του Αγρότη» παρέχει την δυνατότητα άντλησης προκαταβολής επί των επιδοτήσεων που θα λάβει τελικώς ο κάθε αγρότης. Είναι ειδικά σχεδιασμένη κάρτα για τους αγρότες με σκοπό την άμεση χρηματοδότηση των παραγωγικών δαπανών τους, κατά το χρονικό διάστημα της παραγωγικής διαδικασίας. Οι δαπάνες αυτές συνδέονται με τις καλλιεργητικές και τις άλλες συναφείς ανάγκες με την παραγωγική διαδικασία όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα, υποχρεώσεις σε: ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, αγορά εργοσήμων, την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.α.
    • Ως βάση προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 (σ.σ. αντί της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024) μιας και έχει υπάρξει καθυστέρηση με τα «Οικολογικά Σχήματα».

      Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει ενεργοποίηση αυτού του χρήσιμου μέτρου για τους αγρότες τον Ιούνιο. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, σε σύσκεψη του ΥΠΑΑΤ με το ΔΣ του ΟΠΕΚΕΠΕ, ελήφθη η απόφαση να επιταχυνθεί η διαδικασία και οι τράπεζες να λάβουν ως βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023.

      Το περασμένο έτος η Κάρτα του Αγρότη ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο, ενώ το 2022 ήταν στη διάθεση των παραγωγών από τις αρχές Φεβρουαρίου. Το 2020 και το 2021 είχαν ενεργοποιηθεί μέσα Μαρτίου.

    • 5.e-ΕΦΚΑ: Ειδοποίηση ασφαλισμένων έξι μήνες πριν από τη σύνταξη
    • Με στόχο να επιταχυνθεί ο χρόνος έκδοσης των συντάξεων και να αναβαθμιστεί το επίπεδο της εξυπηρέτησης των πολιτών, με την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων, ο e-ΕΦΚΑ προχώρησε εντός του Μαρτίου στην επόμενη φάση, η οποία προβλέπει την ενημέρωση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, επιπλέον 1.500 εργαζομένων του Δημοσίου, που κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και έχουν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας, σε σχέση με τη διαδικασία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησής τους.
      Αξιοποιώντας τα στοιχεία που τηρεί ο φορέας στα αρχεία του για την άσκηση των καθηκόντων του και χωρίς να αντλεί κανένα στοιχείο από άλλους φορείς, ο e-ΕΦΚΑ παρέχει αναλυτική πληροφόρηση τόσο για τα δικαιολογητικά που οφείλει ο δικαιούχος να συγκεντρώσει, για να είναι πλήρης ο συνταξιοδοτικός του φάκελος και να επιτευχθεί γρήγορη απονομή της σύνταξής του, όσο και για τον τρόπο υποβολής της αίτησης. Επίσης, τον ενημερώνει για την τοπική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την περίπτωσή του, προκειμένου να απευθυνθεί σε αυτήν, αν χρειάζεται και να μην χάσει πολύτιμο χρόνο σε άσκοπες επισκέψεις σε διάφορα υποκαταστήματα του φορέα.
      Με την ολοκλήρωση του πιλοτικού σταδίου, το υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ σκοπεύουν να επεκτείνουν αυτή την υπηρεσία και στους μισθωτούς και μη μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Όπως εκτιμούν στελέχη του e-ΕΦΚΑ, ειδικά για τους εν δυνάμει συνταξιούχους με διαδοχική ασφάλιση , η προληπτική ενημέρωση θα λειτουργήσει ευεργετικά, για να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής, καθώς θα έχει γίνει όλη η απαραίτητη προεργασία.

    • 6.ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται από σήμερα το βράδυ τα εκκαθαριστικά
    • Αναρτώνται από σήμερα το βράδυ (7/4) τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2024. Tα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν στο myaade και η πρώτη, από τις 11 συνολικά μηνιαίες δόσεις, θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.Έκπτωση 10% δικαιούνται περίπου 305.000 ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει πλήρως το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών. Δεν προβλέπεται έκπτωση για όσους θελήσουν να πληρώσουν εφάπαξ όλη την οφειλή.
    • Για όσους δεν είχαν μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023,  το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι το ίδιο με πέρυσι.Αυτό που αλλάζει είναι η έκπτωση που δικαιούνται περίπου 305.000 ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει πλήρως το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών. Φέτος οι φορολογούμενοι θα δουν έκπτωση 10% εφόσον έχουν ασφαλίσει την οικία τους έναντι φυσικών καταστροφών, πλημμύρα, φωτιά, και αυτό τα επόμενα έτη εφόσον η ασφάλιση είναι τουλάχιστον 3 μήνες.Όσοι έχουν εγκαταστήσει τη νέα εφαρμογή της ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, θα μπορούν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ και να τις πληρώνουν σε πραγματικό χρόνο, από το κινητό τους, με IRIS ή με κάρτα.

      7.Υπουργείο Μετανάστευσης: Έρχονται οι νέες TalentVisa και TechVisa – Οι προϋποθέσεις και ποιους αφορούν

    • Δύο νέου τύπου άδειες σε μετανάστες για την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με στόχο την προσέλκυση ταλέντων και την αναβάθμιση της χώρας σε διεθνές ακαδημαϊκό, ερευνητικό και επενδυτικό κέντρο, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.Στο πλαίσιο αυτό, εισάγονται η TalentVisa και η TechVisa, με τις οποίες δίνεται πρόσβαση στην απασχόληση σε αποφοίτους που προέρχονται από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν φοιτήσει σε κορυφαία πανεπιστήμια σε όλον τον κόσμο αλλά και σε εργαζόμενους υψηλής ειδίκευσης ή υψηλού επιχειρηματικού υπόβαθρου.

      Greek Tech Visa για εργασία σε νεοφυείς επιχειρήσεις

      Η Greek Tech Visa είναι ένα απλουστευμένο, ταχύρρυθμο πρόγραμμα για εργαζόμενους, ιδρυτές και επενδυτές επιχειρήσεων και νεοφυών επιχειρήσεων εκτός Ε.Ε., προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για τη νέα εθνική θεώρηση εισόδου για εργασία με έμφαση στις επιχειρήσεις του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Elevate Greece).

      Οι προϋποθέσεις για την Talent Visa

      Η Talent Visa είναι μία νέα ετήσια θεώρηση εισόδου για αποφοίτους πανεπιστημίων εγνωσμένου κύρους της αλλοδαπής και αφορά ταλαντούχους αποφοίτους πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

      Η νέα βίζα θα επιτρέπει στους φοιτητές που έχουν αποφοιτήσει από ένα κορυφαίο παγκόσμιο πανεπιστήμιο να εισέλθουν στην Ελλάδα για ένα έτος. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για να την λάβει ένας ενδιαφερόμενος δεν χρειάζεται να έχει εξασφαλίσει προσφορά εργασίας, αλλά μπορεί να αναζητήσει εργασία ενώ βρίσκεται υπό το καθεστώς της TalentVisa.

      Είναι ανοικτή σε αποφοίτους πανεπιστημίων όλων των χωρών που δεν είναι πολίτες της ΕΕ και προορίζεται για μετανάστες υψηλής ειδίκευσης που είναι έτοιμοι να ευδοκιμήσουν στον τομέα τους και θέλουν να συμβάλουν στην ελληνική οικονομία.

      Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην αύξηση της δεξαμενής ταλέντων για τους Έλληνες εργοδότες, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ιδρύματα.

      Η γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν θα είναι απαραίτητη. Αντίθετα, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι σε θέση να διαβάζει, να γράφει, να μιλάει και να ακούει σε ένα μεσαίο επίπεδο αγγλικής γλώσσας εκτός εάν είναι υπήκοος αγγλόφωνης χώρας ή έχει λάβει πτυχίο που διδάσκεται στην αγγλική γλώσσα.

      Ο αιτών πρέπει, ωστόσο, να αποδείξει ότι μπορεί να συντηρήσει οικονομικά τον εαυτό του κατά την άφιξή του στην Ελλάδα χωρίς να βασίζεται σε δημόσια κονδύλια, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει επαρκή κεφάλαια κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ενώ έχει το δικαίωμα να φέρει μαζί του τα εξαρτώμενα μέλη του, εφόσον μπορεί επίσης να τα συντηρήσει οικονομικά.

    • 8.Στήριξη στην νεοφυή επιχειρηματικότητα από τον ιδιωτικό τομέα – Τα προγράμματα των τραπεζών
    •  Εθνική Τράπεζα – NBG Business Seeds -14 χρόνια στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας
      Το Business Seeds (nbg.gr/nbgseeds) της Εθνικής Τράπεζας, έχοντας συμπληρώσει 14 χρόνια λειτουργίας, είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στο Fintech, στο ESG, στο Regtech και στις σχετικές με τα χρηματοοικονομικά τεχνολογίες IT/AI/Gen AI/Crypto/Blockchain. Περιλαμβάνει δράσεις χρηματοδότησης, επιτάχυνσης, ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και εταιρειών, εκπαίδευσης και καθοδήγησης, παροχής υποδομών και δικτύωσης. Το πρόγραμμα αποτελεί δραστηριότητα της υποδιεύθυνσης Ανάπτυξης Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας. Από τον Δεκέμβριο του 2023, η υποδιεύθυνση υπάγεται στον Τομέα Επιχειρησιακής Στρατηγικής της Τράπεζας & του Ομίλου.
        Εurobank – Egg: 1.100 νέοι επιχειρηματίες έχουν φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί από το egg
      Το egg – enter grow go (ολοκληρωμένος επιχειρηματικός επιταχυντής) σχεδίασε και υλοποιεί από το 2013 η Eurobank, σε συνεργασία με τη Μονάδα Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στη δημιουργία και προώθηση ενός οικοσυστήματος καινοτομίας στη χώρα υποστηρίζοντας χιλιάδες νέες επιχειρήσεις. Παράλληλα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής νεοφυούς επιχειρηματικότητας διατηρεί και προωθεί σημαντικές συνεργασίες με το εξωτερικό. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ egg και InnovX, που σηματοδοτεί την επέκταση και συνεργασία των οικοσυστημάτων καινοτομίας της Ελλάδας και της Κεντρικής & Ανατολικής Ευρώπης.Τα αποτελέσματα του egg έως σήμερα: 1.100 νέοι επιχειρηματίες έχουν φιλοξενηθεί και υποστηριχθεί από το egg, 310 start-up συμμετείχαν στις πλατφόρμες του egg, 171 start-up δημιούργησαν νομική μορφή, 43.4 εκατ. ευρώ χρηματοδοτικά κεφάλαια έχουν προσελκύσει συνολικά 65 start-up από Έλληνες και ξένους επενδυτές (VCs, CVCs, Business Angels), 12.25 εκατ.ευρώ είναι ο συνολικός κύκλος εργασιών που έχουν αναπτύξει 101 start-up (από τις 171), 3.2 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από την Eurobank σε 49 start-up, 12 εκατ. ευρώ η συνολική επένδυση της Eurobank για τη λειτουργία του egg.

        COSMOTE 
      Από το 2017 που ξεκίνησε, η πρωτοβουλία «Grow your Business» χιλιάδες επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους του επιχειρείν σε όλη την Ελλάδα να έχουν εκπαιδευτεί χιλιάδες και να συνεχίζουν να εκπαιδεύονται σε νέες τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία. Οι ψηφιακές και δια ζώσης δράσεις της πρωτοβουλίας αθροίζουν σε πάνω από 90 ημερίδες, σεμινάρια και μαθήματα. Τελευταία προσθήκη αποτελεί το COSMOTE Grow your Business-The Podcast, μια σειρά podcasts για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με παρουσιάστρια την επιχειρηματία και δημιουργό περιεχομένου Εύα Επιτροπάκη. Ενδεικτικά, οι θεματικές ενότητες που έχει ήδη καλύψει το πρόγραμμα: αφορούν: Digital Skills, Digital Presence, eCommerce, Digital marketing Plan, Social media, Usability & Content Marketing, Logistics, Pricing, Συστήματα ERP, CRΜ, Email Marketing, Search Engines, ΙΟΤ Business Analytics, AI, Βιώσιμη Ανάπτυξη και ESG, Remote Collaboration. Μέχρι στιγμής, πάνω από 90.000 επιχειρήσεις έχουν ωφεληθεί από την δράση, αναπτύσσοντας καινούριες δεξιότητες στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών. Το πρόγραμμα έχει περάσει από 4 φάσεις. Η Πέμπτη φάση (2024-σήμερα) αφορά μιας σειρά podcast επεισοδίων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

       Endeavor- Συμμετέχουν 44 Έλληνες επιχειρηματίες έχοντας αντλήσει χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 1,4 δις. δολαρίων
      Η Endeavor Greece αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κοινότητας της Endeavor, η οποία υποστηρίζει επιχειρηματίες υψηλής επίδρασης σε περισσότερες από 40 χώρες. Στην Ελλάδα, η Endeavor δραστηριοποιείται εδώ και πάνω από μία δεκαετία, με στόχο αφενός την υποστήριξη των καινοτόμων επιχειρηματιών και τη σύνδεση της ελληνικής και της παγκόσμιας αγοράς και αφετέρου την ανάπτυξη ενός δυναμικού Ελληνικού Οικοσυστήματος Καινοτομίας. Η Endeavor Greece πραγματοποιεί διάφορα προγράμματα στήριξης είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με καινοτόμες εταιρείες, όπως το Endeavor Entrepreneur, το ScaleUp, το Rise Up, το Visa Innovation Program Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα καθώς και το Opap Forward.

      Αναλυτικότερα, το Endeavor Entrepreneur είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο επιδραστικών επιχειρηματιών στον κόσμο, το οποίο υποστηρίζει 2.500 επιχειρηματίες σε περισσότερες από 40 αγορές. Η ένταξη στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor τους προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες όπως επαφές με τα σημαντικότερα funds στον κόσμο, καθοδήγηση και συμβουλευτική από κορυφαίους επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους, συμμετοχή σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο δίκτυο επιχειρηματιών, καθώς και ευκαιρίες να αυξήσουν τον θετικό τους αντίκτυπο. Στο παγκόσμιο δίκτυο της Endeavor συμμετέχουν πλέον 44 Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν αντλήσει χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

      Το διεθνές πρόγραμμα ScaleUp της Endeavor Greece, στοχεύει στη στήριξη γρήγορα αναπτυσσόμενων τεχνολογικών επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο, οι οποίες είτε διατηρούν είτε επιθυμούν να έχουν δεσμούς με την Ελλάδα. Μέσω δικτύου μεντόρων, επενδυτών και επιχειρηματιών, οι εταιρείες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκτούν πρόσβαση σε στρατηγική καθοδήγηση, κεφάλαια και διασυνδέσεις που τις βοηθούν να αναπτυχθούν γρηγορότερα και υγιέστερα και να επεκταθούν σε νέες αγορές. Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα 82 ραγδαία αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις που έχουν συγκεντρώσει κεφάλαια αξίας 925 εκατ. δολαρίων και έχουν δημιουργήσει περισσότερες από 8.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

      H Κωτσόβολος, σε συνεργασία με την Endeavor, δημιούργησε το Rise Up
      , ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιτάχυνσης και υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της λιανικής και του e-commerce. Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή τους πιο υποσχόμενους Tech-Retail επιχειρηματίες της ζώνης ΕΜΕΑ με κορυφαίους επενδυτές και brands, με στόχο να ενισχύσει την ανάπτυξή τους και παράλληλα να ξεκλειδώσει νέες ευκαιρίες και ιδέες στον χώρο του Retail.

         Το Visa Innovation Program Europe είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των αναδυόμενων εταιρειών fintech, της Visa και του παγκόσμιου δικτύου πελατών και συνεργατών της. Το Πρόγραμμα αξιοποιεί πόρους όπως το design thinking, η τεχνογνωσία, η καθοδήγηση, η πρόσβαση στην αγορά, καθώς και ένα δίκτυο εμπειρογνωμόνων στον τομέα του fintech. Στις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας, το πρόγραμμα τρέχει από τη Visa σε συνεργασία με τις Eleven Ventures και την Endeavor Greece.

         EnvolveXL– στα επόμενα 5 χρόνια, το EnvolveXL θα υποστηρίξει συνολικά 100 νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί από ελληνικές ομάδες
      Την έναρξη του EnvolveXL, ενός νέου προγράμματος επιτάχυνσης επιχειρήσεων, με στόχο να προωθήσει την ψηφιακή και βιώσιμη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε πρόσφατα το Envolve Entrepreneurship (https://envolveglobal.org), ανακοίνωσε πρόσφατα ο μη-κερδοσκοπικός οργανισμός υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων και καινοτομίας με έδρα την Ελλάδα και διεθνή δραστηριότητα.

      ΟΠΑΠ Forward – Δημιουργήθηκαν 2.847 νέες άμεσες θέσεις εργασίας- υποστηρίζονται 23.000 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης
      Πριν τρεις εβδομάδες ανακοινώθηκε οι νέες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στον έκτο κύκλο του προγράμματος επιχειρηματικότητας ΟΠΑΠ Forward. Συγκεκριμένα, το ΟΠΑΠ Forward, που αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής εταιρικής υπευθυνότητας του ΟΠΑΠ από το 2016, υποδέχτηκε 13 νέες, δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, ειδικά βραβεία απονεμήθηκαν στις εταιρείες του προγράμματος που έχουν διακριθεί σε κρίσιμους τομείς, όπως η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η αύξηση του κύκλου εργασιών τους. Οι δεκατρείς νέες εταιρείες, που εντάσσονται στον έκτο κύκλο του προγράμματος ΟΠΑΠ Forward, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δυναμικών κλάδων, στους οποίους οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Με τη στήριξη του ΟΠΑΠ και του διεθνή μη κερδοσκοπικού οργανισμού Endeavor Greece, οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν καταφέρει, μέχρι σήμερα, να δημιουργήσουν 2.847 νέες άμεσες θέσεις εργασίας, ενώ υποστηρίζουν 23.000 νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης, μέσω των συνεργασιών τους στην αγορά. Επιπλέον, έχουν αυξήσει τον κύκλο εργασιών τους κατά 470 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Με το πρόγραμμα προσφέρονται τα απαραίτητα εργαλεία, τεχνογνωσία και ευκαιρίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις προοπτικές τους, να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

       Alpha Bank
      Η Alpha Bank διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας με το οικοσύστημα των Fintechs, οι οποίες μπορούν να προσφέρουν εξειδικευμένες λύσεις που συμπληρώνουν το χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών της Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό έχει διοργανώσει τρεις χρονιές τον διεθνή διαγωνισμό καινοτομίας FinQuest, προσελκύοντας τη συμμετοχή startups/scale-ups από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Το 2023 η Alpha Bank αξιολόγησε περισσότερες από 50 fintech εταιρείες για ενδεχόμενη συνεργασία. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεργασία της Τράπεζας με δύο από αυτές, σε επίπεδο πιλοτικής εφαρμογής. Αρχικά, εγκαθίσταται ένας «ψηφιακός βοηθός» στο εταιρικό site σε συνεργασία με ελληνική startup η οποία προσφέρει ολοκληρωμένη πλατφόρμα SaaS για την ανάπτυξη και διαχείριση ψηφιακών βοηθών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Παράλληλα, δοκιμάζεται ένα mobile app που βοηθάει και προτρέπει τους χρήστες να υιοθετούν βιώσιμες πρακτικές και συνήθειες στην καθημερινότητά τους. Για την εφαρμογή αυτή η Alpha Bank συνεργάζεται με μια ισπανική startup, η οποία μάλιστα ήταν μία από τις νικήτριες του τελευταίου διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας της Alpha Bank, FinQuest. Το συγκεκριμένο app θα το χρησιμοποιήσει πρώτο το προσωπικό της Τράπεζας στο πλαίσιο της εκπαίδευσης για την υιοθέτηση πρακτικών ESG στην καθημερινότητά του και τη μέτρηση της ατομικής συνεισφοράς στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας της Τράπεζας.

         Τράπεζα Πειραιώς
      Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο της στρατηγικής Eταιρικής Kοινωνικής Yπευθυνότητας που εφαρμόζει, δημιούργησε το πρόγραμμα EQUALL που κλείνει δύο χρόνια υλοποίησης. Οι δράσεις του EQUALL, που υλοποιούνται σε συνεργασία με φορείς και στο πλαίσιο Συμφώνων Συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς όπως η UNICEF και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων υλοποιεί το Women Founders and Makers που είναι ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, δικτύωσης και mentoring και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν δημιουργήσει ή επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

         Mastercard
      Υλοποιεί το Mastercard Fintech Forum, μια πρωτοβουλία που αποτελείται από τέσσερις εκδηλώσεις με την εκδήλωση της Αθήνας να αποτελεί μία από αυτές. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στο να φέρει σε επαφή στελέχη του χρηματοπιστωτικού κλάδου, fintechs, επενδυτές και εταιρείες του επιχειρηματικού κλάδου, με στόχο να πυροδοτήσει συζητήσεις σχετικά με τις αναδυόμενες τάσεις στο οικοσύστημα και τις γόνιμες μελλοντικές συνεργασίες. Στο επίκεντρο του Forum είναι ένας διαγωνισμός pitch, μέσω του οποίου οι αναδυόμενες fintechs έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν το επιχειρηματικό τους σχέδιο, εστιάζοντας στην καινοτόμο ιδέα τους. Οι δύο από τις εταιρείες που θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή και κοινό, κερδίζουν ένα εισιτήριο για την κεντρική εκδήλωση στο Βερολίνο, στην οποία συμμετέχουν οι νικητές των τεσσάρων περιφερειακών εκδηλώσεων. Εκεί, έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση στο Start Path, το παγκόσμιο πρόγραμμα της Mastercard για νεοφυείς επιχειρήσεις.

      Επίσης, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ενδυνάμωση των γυναικών στον επαγγελματικό χώρο, η Mastercard υλοποιεί από το 2023 το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Στελεχών “Master your Own Business”, σε συνεργασία με το Executive Development του Alba Graduate Business School, The American College of Greece. Το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα online μαθημάτων, απευθύνεται σε γυναίκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες και προσφέρει στις συμμετέχουσες τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εργασιακού περιβάλλοντος.

      Το 2023, περισσότερες από 25 γυναίκες επαγγελματίες και επιχειρηματίες συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα, αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις. Φέτος, η Mastercard επεκτείνει τόσο το ίδιο το πρόγραμμα φοίτησης και τους πυλώνες εκπαίδευσης, όσο και το όριο συμμετεχόντων, δίνοντας την ευκαιρία πλέον σε 40 γυναίκες να διεκδικήσουν δίμηνες υποτροφίες με στόχο να αναπτυχθούν και να καθιερωθούν ως επαγγελματίες.

      Επίσης υλοποιεί το «Live A Legacy Mentoring Program» που δίνει την ευκαιρία σε 50 γυναίκες να διεκδικήσουν υποτροφίες mentoring σε συνεργασία με το δίκτυο μεντόρων του Women On Top. Μέσα από τη βιωματική καθοδήγηση των μεντόρων τους, οι συμμετέχουσες μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες, τις σκέψεις και τους στόχους τους και να οδηγηθούν σε επαγγελματική ενδυνάμωση και ανάπτυξη. Από την έναρξη του Προγράμματος το 2019, συνολικά 200 γυναίκες έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες mentoring.

    • 9.«Εξοικονομώ 2021»: Παράταση δύο μηνών για την υλοποίηση έργων
    • Παρατείνεται, κατά δύο μήνες, η προθεσμία για την υλοποίηση έργων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Κατ’ αυτό τον τρόπο, οι δικαιούχοι θα έχουν στη διάθεσή τους 14 μήνες, συνολικά, από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Υπαγωγής τους για την ολοκλήρωση έργων, από 12 μήνες που προβλεπόταν αρχικά.Διευκρινίζεται πως παρά την παράταση της περιόδου υλοποίησης, η τελική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων παραμένει αμετάβλητη και ορίζεται στις 30 Ιουνίου 2025. Αυτή η ημερομηνία αποτελεί και το τελικό όριο για την επιλεξιμότητα των υποβαλλόμενων δαπανών στο πλαίσιο του προγράμματος.

       

      Στόχος της δίμηνης παράτασης αποτελεί η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

    • 10.Youth Pass Έως 15 Μαΐου η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων, 31 Μαΐου η πίστωση στους δικαιούχους
    • Οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ σε νέους οι οποίο έχουν συμπληρώσει  είτε το 18ο έτος,  είτε το 19ο έτος της ηλικίας τους από 1.1.2023 έως και 31.12.2023.
    • Δικαιούχοι του Youth Pass είναι:
      • φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
      • που έχουν συμπληρώσει το 18ο ή 19ο έτος της ηλικίας τους εντός του προηγούμενου από την αίτηση έτους και
      • υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα.

      Τονίζεται πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια.

      Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

      Διαδικασία πίστωσης

      Μετά την υποβολή της αίτησης, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για την πρώτη ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού μέσω γραπτού μηνύματος (sms) ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

      Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ενίσχυση που θα λάβουν για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού (π.χ. σε τουριστικά καταλύματα), του πολιτισμού (π.χ. για παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων ή συναυλιών, για την αγορά βιβλίων κ.ά.) και των μεταφορών (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια ή για την ενοικίαση ΙΧ ή σκαφών αναψυχής κ.ά.).

      Η δράση του Youth Pass υλοποιείται από την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Μ.Α.Ε.) στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 µε τη χρηµατοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU. Η ανάπτυξη της πλατφόρμας πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη  Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

      Επισυνάπτεται το ΦΕΚ της ΚΥΑ, όπου περιλαμβάνονται οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων στις οποίες οι δικαιούχοι μπορούν να αξιοποιήσουν την οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν.

       

      Για υποβολή της αίτησης και περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία: https://vouchers.gov.gr/youthpass

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛ0- ΤΕΥΧΟΣ 49( PDF)!

    Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ.

    Περιέχει σημαντικές ειδήσεις του κλάδου μας και αξιόλογα επιστημονικά άρθρα!

    ΠΑΕΛΟ ΝEWS#49

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Κατώτατος μισθός: Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την αύξηση από την 1η Απριλίου 2024
     

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η Υπουργική Απόφαση με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ (από 780€) για τους υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο στα 37,07 € (από 34,84 €) για τους εργατοτεχνίτες. Η αύξηση θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Απριλίου 2024.

    Πέραν των αποδοχών από τις τριετίες, η αύξηση αναμένεται να επηρεάσει σειρά επιδομάτων καθώς και το δώρο Πάσχα.

    Να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου σε ποσοστό 6,41 %, ήτοι από 780 € σε 830 € και από 34,84 € σε 37,07 €, με μέσο ποσοστό εισφορών 36,16 %, επί 14 μήνες, οδηγεί σε ετήσια αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών κατά 897,4 εκ ευρώ στον προϋπολογισμό του e-ΕΦΚΑ, ΕΟΠΥΥ και ΔΥΠΑ.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, από 650 ευρώ που ήταν το 2019 ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σε 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022, σε 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 και στα 830 ευρώ από τον Απρίλιο του 2024.

    Από το 2019 και μετά ο κατώτατος μισθός, με 14 καταβολές, έχει αυξηθεί κατά 180 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 27,7%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση ανάμεσα στα 22 κράτη μέλη της Ε.Ε. που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.

    Τριετίες και επίδομα ανεργίας

    Η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει και τις αποδοχές από τις τριετίες. Συγκεκριμένα:

    Καμία τριετία: 830 (από 780 ευρώ) για τους άγαμους και 913 ευρώ για τους έγγαμους (83 ευρώ επίδομα γάμου)

    Μια τριετία: 913 (από 858 ευρώ) για τους άγαμους και 996 ευρώ για τους έγγαμους

    Δύο τριετίες: 996 (από 936 ευρώ) για τους άγαμους και 1.079 για τους έγγαμους

    Τρεις τριετίες: 1.079 (από 1.014 ευρώ) για τους άγαμους και 1.162 ευρώ για τους έγγαμους

    Τα επιδόματα που αυξάνονται

    Η αύξηση στον κατώτατο μισθό συμπαρασύρει μια σειρά από επιδόματα. Ειδικότερα, το επίδομα ανεργίας θα αυξηθεί στα 509 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα.

    1.Ανεργίας (55% του βασικού ημερομισθίου, ή 61,4% του κατώτατου μισθού).

    2.Γάμου (10% του κατώτατου μισθού).

    3.Τριετιών (10%-30% στον βασικό μισθό).

    4.Επίδομα εργασίας (50% του επιδόματος ανεργίας μέχρι τη λήξη).

    5.Οικοδόμων (70% του 37πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

    6.Δασεργατών ρητινοσυλλεκτών, αγγειοπλαστών, εργαζομένων ναυπηγοεπισκευαστικής  ζώνης (70% του 35πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

    7.Σμυριδεργάτων (70% του 50πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

    8.Καλλιτεχνών, ηθοποιών θεάτρου,  εργαζομένων στον τουρισμό (70% του 25πλάσιου του βασικού ημερομισθίου).

    9.Ειδικό εφάπαξ επίδομα στη θέση των καταργηθέντων επιδομάτων 3μηνης εγγραφής, λήξης ανεργίας, επίσχεσης εργασίας (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

    10.Μητρότητας (ίσο με κατώτατο μισθό για 9 μήνες).

    11.Αφερεγγυότητας εργοδότη (από 1 έως 3 κατώτατοι μισθοί).

    12.Γονικής άδειας (Κατώτατος μισθός για 2 μήνες).

    13.Φοιτητικό επίδομα εξετάσεων (30 ημερομίσθια για προπτυχιακούς, 10 για μεταπτυχιακούς).

    14.Μαθητευόμενων στις Σχολές ΔΥΠΑ (75% του βασικού ημερομισθίου, ανά ημέρα).

    15.Μαθητείας ΕΠΑΣ-ΔΥΠΑ (50% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

    16.Ασκησης  φοιτητών ΤΕΙ και ΙΕΚ ΔΥΠΑ (80% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

    17.Επιδότηση εργοδοτών για άσκηση φοιτητών ΤΕΙ (50% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

    18.Επίδομα πρακτικής άσκησης τουριστικών σχολών (60% του βασικού ημερομισθίου ανά ημέρα).

    Αυξημένο θα είναι το Δώρο Πάσχα, καθώς το ύψος του ακολουθεί εκείνο του κατώτατου μισθού.

    2.Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Παράταση μέχρι 1/7 για Βιομηχανία και Λιανεμπόριο

    Υποχρεωτική εφαρμογή απο 1η Ιουλίου, μαζί με το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, ώστε να είναι εφικτή η σωστή διασύνδεση των συστημάτων.

    Αυτό σημαίνει πως βιομηχανία και λιανεμπόριο δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την επιβολή την προστίμων άμεσα και έχουν περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσουν τους χώρους εργασίας, καθώς συνεχίζεται η δοκιμαστική περίοδος τριών μηνών.

    Υπενθυμίζεται πως η βιομηχανία (ΚΑΔ 10 έως και 33, πλην του 19), όπως και το λιανεμπόριο, εφαρμόζουν το πρόγραμμα σε πιλοτική βάση, ήδη από την αρχή της χρονιάς για 600.000 εργαζόμενους, σε μια προσπάθεια να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να διαπιστώσουν πού και πώς θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αλλαγές.

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν και να ενεργοποιούν αντιστοίχως, σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας για το σύνολο των εργαζομένων τους με σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας, που απασχολούνται με φυσική παρουσία στο χώρο παροχής εργασίας της επιχείρησης, περιλαμβανομένων και των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω δανεισμού.

    Ποιους κλάδους επηρεάζει

    Από την 1η Ιουλίου – πλέον – παύει να ισχύει η πιλοτική περίοδος για τους εξής κλάδους:

    • Βιομηχανία τροφίμων
    • Ποτοποιία
    • Παραγωγή προϊόντων καπνού
    • Παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών υλών
    • Κατασκευή ειδών ένδυσης
    • Βιομηχανία δέρματος και δερμάτινων ειδών
    • Βιομηχανία ξύλου και κατασκευή προϊόντων από ξύλο και φελλό, εκτός από έπιπλα, κατασκευή ειδών καλαθοποιίας και σπαρτοπλεκτικής
    • Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων
    • Εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμμένων μέσων
    • Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων
    • Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες
    • Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων
    • Παραγωγή βασικών μετάλλων
    • Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων, με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού
    • Κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων
    • Κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού
    • Κατασκευή μηχανημάτων και ειδών εξοπλισμού π.δ.κ.α.
    • Κατασκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων
    • Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού μεταφορών
    • Κατασκευή επίπλων
    • Άλλες μεταποιητικές δραστηριότητες
    • Επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού
    • Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών

    Υπενθυμίζεται πως σε περιπτώσεις όπου έχει διαπιστωθεί αναντιστοιχία της πραγματικής απασχόλησης με τις καταχωρίσεις της ψηφιακής κάρτας, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

    3.Τουρισμός για όλους 2024: Παρατείνεται η προθεσμία για τις αιτήσεις – Η καταληκτική ημερομηνία

    Μέχρι και τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2024 και ώρα 23.59 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα Τουρισμός για όλους κατόπιν αυξημένου ενδιαφέροντος δικαιούχων.

    Τα ποσά που χορηγούνται

    Αντικείμενο του Προγράμματος αποτελεί η χορήγηση οικονομικής διευκόλυνσης, κατόπιν σχετικής ηλεκτρονικής αίτησης των δικαιούχων και επιλογής μέσω κλήρωσης ως εξής:

    • Ποσό ύψους διακοσίων (200) ευρώ σε φυσικά πρόσωπα που πληρούν τις οριζόμενες στην Κ.Υ.Α του Προγράμματος προϋποθέσεις.

    • Ποσό ύψους τριακοσίων (€300) ευρώ σε φυσικά πρόσωπα:

    – άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα,

    – έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω,

    – Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022,

    • Ποσό ύψους τετρακοσίων (€400) ευρώ, ειδικώς για ΑμεΑ, με ισχύουσα Απόφαση συνολικού ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω κατά την υποβολή της αιτήσεως, καθώς και για κληρωθέντες δικαιούχους με τέκνα ΑμεΑ με ισχύουσα Απόφαση συνολικού ποσοστού αναπηρίας από 67% και άνω κατά την υποβολή της αιτήσεως,.

    • Σε περίπτωση δικαιούχου που πληροί τις προϋποθέσεις περισσότερων της μίας εκ των ως άνω κατηγοριών, η αίτηση κατατάσσεται στην κατηγορία με το μέγιστο ποσό επιδότησης.

    • Τα ως άνω ποσά αφορούν αποκλειστικά τον δικαιούχο και δεν αυξάνονται σε περίπτωση ύπαρξης εξαρτώμενων από αυτόν μελών.

    Το ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, ισχύος έως 31.12.2024, η οποί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Δικαιούχους για τη διαμονή σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν εφάπαξ ή τμηματικά.

    4.ΕΝΦΙΑ και η πρώτη δόση

     Σαββατοκύριακο 6 και 7 Απριλίου θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Απαλλαγή από το φόρο ακινήτων και για το 2024 στους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

    Η προθεσμία πληρωμής της πρώτης από τις 11 μηνιαίες δόσεις του φόρου δεν αλλάζει και θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024.

    5.Πληρωμές σε επίδομα θέρμανσης, αγροτικό πετρέλαιο και youth pass

    Συγκεκριμένα:

    Επίδομα θέρμανσης: Ως τις 30 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία δόση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους. Τα ποσά θα καταβληθούν σε όσους αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Μαρτίου 2024 για τα παραστατικά που θα έχουν καταχωριστεί έως και 15 Απριλίου 2024. Επίσης έρχεται και η έκπτωση 45 – 480 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των νοικοκυριών που υπέβαλαν αίτηση για να λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά στις ημέρες του μήνα που αφορά, εντός της περιόδου ενίσχυσης. Ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει, έως και 15 Σεπτεμβρίου 2024, τα στοιχεία για το σύνολο των λογαριασμών που έχουν εκδοθεί για την παροχή του και αφορούν σε κατανάλωση του πρώτο τριμήνου.

    Επιστροφή ΕΦΚ για αγροτικό πετρέλαιο: Την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα».

    Υouth Pass: Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών. Για να μπορούν όμως να αιτηθούν το ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβάλλει και την φορολογική τους δήλωση. Το ποσό της ενίσχυσης έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια. Πλέον, οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους Το επίδομα θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση. Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

    6.Μείωση προμηθειών για μικρές συναλλαγές μέσω POS

    Μείωση των προμηθειών έως 50%, στο σκέλος που τις αφορά. Δηλαδή η προμήθεια στις συναλλαγές χαμηλής σχετικά αξίας, πρόκειται να περιοριστεί στο 0,10% (από 0,20%). Ωστόσο, για να υπάρξει ουσιαστικό αντίκρισμα στις τελικές χρεώσεις χρήσης POS θα πρέπει να πράξουν ανάλογα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην «αλυσίδα».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε συναλλαγή με POS οι προμήθειες αφορούν τρία επίπεδα. Εκτός από το μερίδιο των τραπεζών, όταν χρησιμοποιείται δική τους κάρτα, προμήθεια επιβάλλεται και από τις Visa ή Mastercard αλλά και από τον πάροχο POS (τις 35 διαφορετικές εταιρείες οι οποίες τρέχουν τώρα να αναβαθμίσουν τα λογισμικά τους), με αποτέλεσμα η συνολική προμήθεια να κυμαίνεται από 0,45% έως και πάνω από 2%.

    7.29/03/2024 Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες

    Όσοι αναζητούν ή θέλουν να αλλάξουν εργασία, μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια από εξειδικευμένα στελέχη, στις εξής θεματικές ενότητες:

    • Πως να δημιουργήσω ένα αποτελεσματικό βιογραφικό
    • Πως να προετοιμαστώ σωστά για μια συνέντευξη
    • Ποια είναι τα βήματα για μια επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα
    • Πως να δημιουργήσω ένα επιχειρηματικό σχέδιο
    • Τα κοινωνικά δίκτυα στην αναζήτηση εργασίας
    • Η επιτυχία μιας επιχείρησης μέσα από το εργαλείο CANVAS (Νέα Θεματική)
    • Εμπλουτίζω το Βιογραφικό μου με δεξιότητες. Μαθαίνω για το ESCO (Νέα Θεματική)

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή από από, Παρασκευή 29 Μαρτίου στη διεύθυνση: https://www.dypa.gov.gr/workshops

    8.«myAADEapp»: Η νέα εφαρμογή φορολογικό «ξυπνητήρι»

    Πώς λειτουργεί βήμα-βήμα το «MyAADE app»

    O Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής της ΑΑΔΕ μίλησε προ ημερών την πρωινή εκπομπή του Action24 και παρουσίασε βήμα- βήμα το πώς λειτουργεί η νέα εφαρμογή.

    • Κατεβάζουμε την εφαρμογή είτε μέσω Appstore για Iphone, είτε μέσα από το Google Play για κινητά Android.
    • Η είσοδος και η εγγραφή στην εφαρμογή γίνεται αρχικά με τους κωδικούς TAXISNET. Στη συνέχεια καταχωρούμε έναν 4ψηφιο κωδικό, προκειμένου να έχουμε πρόσβαση κάθε φορά που θα χρησιμοποιούμε την εφαρμογή.

    Ως προς το επίπεδο της ασφάλειας της εφαρμογής και το πώς αυτή διασφαλίζεται ο κ. Πιτσιλής τόνισε ότι η εφαρμογή αυτή είναι η επίσημη και κατεβαίνει από market place, άρα όποιο μήνυμα λαμβάνει κάποιος από αυτήν την εφαρμογή είναι έγκυρο, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι οτιδήποτε άλλο λαμβάνουν οι πολίτες αποτελεί προϊόν απάτης.

    • Μπαίνοντας στην εφαρμογή, βλέπουμε 4 κατηγορίες: «Ο Λογαριασμός μου», «Τα Αιτήματα μου/Τα Ραντεβού μου», «Τα Μηνύματά μου», « Στοιχεία επικοινωνίας».

    Στην πρώτη κατηγορία έχουμε την δυνατότητα να δούμε τις οφειλές και τις πληρωμές μας, όπως επίσης και τα χρήματα από τις επιστροφές των φόρων.

    Η δεύτερη κατηγορία αφορά την υποβολή αιτημάτων και τον προγραμματισμό ενός ραντεβού, ενώ στη τρίτη κατηγορία υπάρχουν όλα τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την ΑΑΔΕ και που είναι απολύτως έγκυρα. Τέλος υπάρχει και η κατηγορία με τα προσωπικά στοιχεία του κάθε πολίτη, στην οποία οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να καταχωρούν ή να αλλάξουν το IBAN τους.

    Αναλυτικά τι μπορούμε να κάνουμε μέσα από την εφαρμογή:

    • Πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο για πληροφόρηση σχετικά με τρέχουσες φορολογικές οφειλές και ποσά επιστροφών
    • ‘Αμεσες ασφαλείς πληρωμές οφειλών, απευθείας από την εφαρμογή, μέσω IRIS ή με κάρτα
    • Διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου
    • Παρακολούθηση και διαχείριση Αιτημάτων και Ραντεβού
    • Πρόσβαση στα «Μηνύματά μου» για λήψη και διαχείριση εξατομικευμένων μηνυμάτων από την ΑΑΔΕ
    • Εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και εξατομικευμένες φορολογικές ενημερώσεις
    • myWallet, για προσθήκη και αποθήκευση βασικών εγγράφων, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά για εύκολη πρόσβαση
    • ‘Αμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για εύκολο σκανάρισμα και έλεγχο αποδείξεων
    • Δυνατότητα quick login με χρήση PIN ή και βιομετρικών, επιλογή γλώσσας (ελληνικά/αγγλικά) και χρωματικού θέματος εφαρμογής
    • Εντοπισμός υπηρεσιών της ΑΑΔΕ σε χάρτη με δυνατότητα Geolocation και προβολή στοιχείων επικοινωνίας
    • Δυνατότητα Tap-To-Call στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ
    9.ΑΣΕΠ: Αιτήσεις για 602 προσλήψεις με 15 προκηρύξεις έως την Δευτέρα 8/4

    Οι ειδικότητες

    Δείτε την λίστα με τις ειδικότητες που ζητούνται:

    • ΠΕ Ψυχολόγοι
    • ΠΕ/ΤΕ Νοσηλευτές
    • ΠΕ Καλών Τεχνών (Γλυπτών)
    • ΠΕ Καλών Τεχνών (Ζωγράφων)
    • ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού
    • ΠΕ Υπάλληλοι Γραφείου
    • ΠΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
    • ΤΕ Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
    • ΤΕ Μηχανικοί Πολιτικών Έργων Υποδομής
    • ΤΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
    • ΤΕ Φυσικοθεραπείας
    • ΤΕ Παιδαγωγοί Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας
    • ΔΕ Πωλήσεων
    • ΔΕ Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων
    • ΔΕ Επιμελητές Κοινωνικής Πρόνοιας
    • ΔΕ Συντηρητές Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης
    • ΔΕ Ηλεκτροτεχνικοί Δικτύων
    • ΔΕ Οδηγοί
    • ΔΕ Οδηγοί Απορριμματοφόρων
    • ΔΕ Μηχανοτεχνίτες Οχημάτων
    • ΔΕ Λιπαντών – Πλυντών
    • ΔΕ Ηλεκτροτεχνίτες Οχημάτων
    • ΔΕ Ηλεκτροσυγκολλητές Οξυγονοκολλητές
    • ΔΕ Εργαλειομηχανών Τόρνου
    • ΔΕ Υδραυλικοί
    • ΔΕ Ηλεκτρολόγοι
    • ΔΕ Χειριστές Μηχανημάτων
    • ΔΕ Μάγειρες
    • ΔΕ Φύλακες
    • ΥΕ Υδρονομείς
    • ΥΕ Εργάτες Απορριμματοφόρων
    • ΥΕ Εργάτες Γενικών Καθηκόντων
    • ΥΕ Εργάτες Ύδρευσης
    • ΥΕ Προσωπικό Καθαριότητας Εξωτερικών Χώρων


    10.Πλατφόρμα «Know Your Business («eGov-KYB») 

     
    Δημιουργείται μια νέα ψηφιακή υπηρεσία της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Πρόκειται για την απλούστευση της διαδικασίας για τη διεκπεραίωση των μέτρων δέουσας επιμέλειας, που ορίζονται στις διατάξεις των άρθρων 13 και 16 του ν. 4557/2018. Εφεξής, για την επικαιροποίηση των στοιχείων των νομικών προσώπων στα πιστωτικά ιδρύματα και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των νόμιμων εκπροσώπων τους, καθώς η διαδικασία διεξάγεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας με την ονομασία «Know Your Business – εφεξής «eGov-KYB», η οποία αναπτύσσεται, συντηρείται και λειτουργεί παραγωγικά στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 
    Ειδικότερα, μετά από αίτηση του νόμιμου εκπροσώπου του νομικού προσώπου μπορούν να ενημερώνονται τα στοιχεία του στα πιστωτικά ιδρύματα, απευθείας από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου, με σκοπό αφενός τη διευκόλυνση των νόμιμων εκπροσώπων των νομικών προσώπων στις συναλλαγές με τα πιστωτικά ιδρύματα και την αποφυγή της φυσικής παρουσίας τους στα καταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων και αφετέρου την ασφαλή επικαιροποίηση των στοιχείων μέσω της απευθείας άντλησής τους από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Aπαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και τους αλιείς παράκτιας αλιείας

    Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους, εκτός εάν πρόκειται για τουριστικούς τόπους, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακόσιους (500) κατοίκους και σε νησιά κάτω από τρεις χιλιάδες εκατό (3.100) κατοίκους. Επίσης εξαιρούνται ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και η ατομική άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

    Από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής, εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής τέλους οι αγρότες, μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του ν. 4384/2016 (Α1 78), οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του ν. 1566/1985 (Α1 167), οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή Συνεταιρισμού Εργαζομένων, καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, πτώχευση ή αδράνεια. Σε περίπτωση που η αδράνεια δεν καταλαμβάνει ολόκληρο το φορολογικό έτος, εφαρμόζεται αναλογικά η παρ. 2.

    Για τα φορολογικά έτη 2019 και εφεξής εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες κανονικού καθεστώτος, για τους οποίους έχουν παρέλθει τα πρώτα πέντε (5) έτη από την ημερομηνία τήρησης βιβλίων και ένταξής τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, καθώς και οι αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου, αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

    2.Κανένας χωρίς ασφαλιστική ικανότητα λόγω οφειλών έως 100 ευρώ στον ΕΦΚΑ

    Όσοι ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α. οφείλουν μέχρι 100 ευρώ, μπορούν να αποκτήσουν Ασφαλιστική Ικανότητα. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές. Αυτή η διευκόλυνση δεν σημαίνει αμνηστία για όσους έχουν οφειλές αλλά μια διευκόλυνση για εκείνους που έχουν αμελήσει να εξοφλήσουν αυτά τα ποσά

    3.Από 1η Απριλίου η 4η διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού – Θα ξεπερνά τα 800 ευρώ

    Κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ, μέχρι το τέλος της τετραετίας.

     
    4.Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις – Έως τις 15/4 οι αιτήσεις
     

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη στο πρόγραμμα: «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνολικού ύψους 105,6 εκατ. ευρώ.

    Αυτό προβλέπεται στην τροποποίηση του Οδηγού του προγράμματος, το οποίο αρχικά ήταν ανοικτό για υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο της τροποποίησης προβλέπεται, ακόμη, πως τα απαιτούμενα – κατά περίπτωση – αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης (Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης/Ενεργειακός Έλεγχος) υποβάλλονται, για όλες τις αιτήσεις, επίσης έως τις 15 Απριλίου 2024.

    Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος: https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

     
    5.Τέλος σε ουρές και ταλαιπωρία για τους φορολογουμένους με τη νέα ψηφιακή σχέση πολίτη – Εφορίας

    1. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις: Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν διατυπώσει αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Σήμερα εφαρμόζεται μόνο η προσυμπλήρωση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις, αλλά δεν ισχύει η αυτόματη οριστικοποίηση της δήλωσης.

    2. Κατάργηση υποχρέωσης προσκόμισης βιβλίων: Οι φορολογούμενοι που τηρούν βιβλία με βάση το απλογραφικό λογιστικό σύστημα (κυρίως επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις) απαλλάσσονται από την υποχρέωση να προσκομίζουν τα λογιστικά τους αρχεία στη φορολογική διοίκηση, εφόσον όλα τα σχετικά στοιχεία (έσοδα – έξοδα) διαβιβάζονται στην πλατφόρμα myDATA. Το προηγούμενο καθεστώς προβλέπει πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ για τη μη προσκόμιση των βιβλίων.

    3. Παροχή πληροφοριών: Η προθεσμία για την παροχή των πληροφοριών, που ζητά η ΑΑΔΕ από τους φορολογούμενους, αυξάνεται από 5 σε 10 ημέρες.

    4. Ψηφιοποίηση διαδικασιών – Κατάργηση αλληλογραφίας από και προς την ΑΑΔΕ: Η επικοινωνία της φορολογικής διοίκησης με τους φορολογούμενους θα γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Καταργείται η έγχαρτη αλληλογραφία που εφαρμόζεται έως σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Όλα τα έγγραφα θα κοινοποιούνται με την ανάρτησή τους στο λογαριασμό που διαθέτει κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει μια ειδοποίηση στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο και θα εισέρχεται στο πληροφοριακό σύστημα με τους κωδικούς του για να λάβει γνώση του εγγράφου. Σημειώνεται πως η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται ήδη για μια σειρά ειδοποιήσεων της ΑΑΔΕ προς τον φορολογούμενο (π.χ. όταν εξοφλείται μια δόση της φορολογίας εισοδήματος η ΑΑΔΕ στέλνει email στον φορολογούμενο με το οποίο τον ειδοποιεί να μπει στο πληροφοριακό σύστημα για να «κατεβάσει» την απόδειξη πληρωμής της δόσης). Η επικοινωνία με τις «κλασικές» μεθόδους (επιστολές, επιδόσεις κλπ.) θα γίνεται μόνο κατ’ εξαίρεση, σε πολύ ειδικές περιπτώσεις.

    τα οφέλη 

    Το βασικό όφελος από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών, πέρα από την επιτάχυνσή τους, είναι η ακριβής αποτύπωσή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας, αποφορτίζοντας παράλληλα και τα Δικαστήρια.

    Η τήρηση όλων των αρχείων της Φορολογικής Διοίκησης θα πρέπει να γίνεται και ψηφιακά ενώ ψηφιοποιείται παράλληλα το έγχαρτο αρχείο της ΑΑΔΕ που περιλαμβάνει τα έγγραφα που εκδίδει και λαμβάνει.

    5. Γρηγορότερα η έκδοση φορολογικής ενημερότητας: Υιοθετείται η διαλειτουργικότητα μεταξύ των φορέων του Δημοσίου ώστε η ΑΑΔΕ να ενημερώνεται για την ύπαρξη ή μη ληξιπρόθεσμων οφειλών του πολίτη και αντίστοιχα να χορηγεί ή μη το πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας. Πρακτικά, με τη ρύθμιση αυτή κυρίως οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου θα επικοινωνούν με την ΑΑΔΕ μόνο ηλεκτρονικά (αντί των επιστολών που ανταλλάσουν σήμερα), είτε για την απαγόρευση απόδοσης της ενημερότητας είτε για την άρση της απαγόρευσης αυτής. Έτσι, αντιμετωπίζονται περιπτώσεις π.χ. που ο φορολογούμενος έχει εξοφλήσει οφειλές προς το Δήμο αλλά δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα επειδή η ΑΑΔΕ δεν έχει ενημερωθεί για την εξόφληση.

    6. Συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για τους φορολογικούς ελέγχους: Τίθεται ανώτατο χρονικό όριο για την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου, κατ’ αρχήν ένα έτος από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες αν εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει ο έλεγχος και άλλους 6 μήνες με την προϋπόθεση αν κατά το διάστημα αυτό είναι εφικτή η ολοκλήρωση του ελέγχου. Σήμερα δεν υπάρχει πρόβλεψη για την μέγιστη διάρκεια του ελέγχου, η οποία προσδιορίζεται από τους υπαλλήλους που τον διενεργούν.

    7. Αποσαφηνίζονται επίσης οι έννοιες του μερικού, πλήρους, επιτόπιου ή απομακρυσμένου ελέγχου: Θεσπίζεται η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου, στις περιπτώσεις που συντρέχει συνδυασμός κριτηρίων από τα οποία προκύπτει άμεσος και επικείμενος κίνδυνος φοροδιαφυγής (π.χ. εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις, ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι ο φορολογούμενος σκοπεύει να εγκαταλείψει τη χώρα). Σήμερα, υπάρχει σε ισχύ σχετική διάταξη για προληπτικό προσδιορισμό του φόρου, η οποία όμως πρακτικά δεν εφαρμόζεται, καθώς αφορά μόνο περιπτώσεις όπου υπάρχει ένδειξη φυγής από τη χώρα. Τώρα πλέον, η διάταξη γίνεται πιο συγκεκριμένη και αποτελεσματική ως προς την εφαρμογή της. Η δυνατότητα του ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου κρίθηκε απαραίτητη από την ΑΑΔΕ καθώς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο εποχικές νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις να λειτουργούν για λίγο χρονικό διάστημα και να κλείνουν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς να αποδίδουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

    6.Καταργούνται τα επιβληθέντα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

    Διαγραφή μη εισπραχθέντων προστίμων ανεμβολίαστων – Προσθήκη παρ. Δ στο άρθρο 4, τροποποίηση παρ. 5 και 7 άρθρου 24 ν. 4865/2021

    1.Στο άρθρο 24 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, προστίθενται παρ. Δ ως εξής:

    «Δ. Διαγράφονται τα διοικητικά πρόστιμα της παρ. 4 που επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα της παρ. 1 από την αρμόδια αρχή μετά των αναλογούντων τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, εφόσον δεν έχουν εισπραχθεί έως την έναρξη ισχύος της παρούσας.

    7.Παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων

    Λόγω των ειδικών αργιών διατραπεζικών συναλλαγών έτους 2024 στις 29.03.2024 (Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών) και 01.04.2024 (Δευτέρα του Πάσχα των Καθολικών) το Διοικητικό Συμβούλιο του e-Ε.Φ.Κ.Α., με την υπ. αρ. 91/Συν.10/14.03.2024 απόφασή του, παρατείνει, μέχρι και την Τρίτη 02.04.2024, την προθεσμία καταβολής:

    1) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών του Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024,

    2) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024,

    3) τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών Φεβρουαρίου 2024 και αντίστοιχων δόσεων εκκαθάρισης εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, καθώς και δόσεων εκκαθάρισης εργατών γης που αμείβονται με εργόσημο π. Ο.Γ.Α.,

    4) ασφαλιστικών εισφορών προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, αναγνωρίσεων χρόνου ασφάλισης κ.λπ με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 29η Μαρτίου 2024 και

    5) δόσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών/ρυθμίσεων μηνός Μαρτίου 2024.

    Επισημαίνεται ότι η εν λόγω παράταση δεν αφορά την προθεσμία υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίου Τομέα μισθολογικής περιόδου Ιανουαρίου 2024 (01/2024), εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων (ιδιωτικός τομέας) και οικοδομοτεχνικών έργων μισθολογικής περιόδου Φεβρουαρίου 2024 (02/2024), η οποία λήγει, όπως έχει καθορισθεί, την Δευτέρα 01.04.2024.

    8.Απρίλη: Πληρώνεται επίδομα θέρμανσης και επιστροφή ΕΦΚ – Ανοίγει η πλατφόρμα για youth pass

    • Ως τις 30 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία δόση του επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεστάνουν την κατοικία τους.

    Θα πληρωθούν όσοι αγόρασαν πετρέλαιο θέρμανσης έως 31 Μαρτίου 2024 για τα παραστατικά που θα έχουν καταχωριστεί έως και 15 Απριλίου 2024.

    • Την 1η Απριλίου 2024 αναμένεται να λάβουν οι αγρότες τα χρήματα της προκαταβολής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο.

    Δικαιούχοι της επιστροφής του ΕΦΚ πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, είναι τα φυσικά πρόσωπα/παραγωγοί που έχουν υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για τα έτη 2023 και 2024, έχουν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Οκτωβρίου 2024 και τους έχει αποδοθεί η ιδιότητα του «επαγγελματία αγρότη» ή του «επαγγελματία αγρότη ως νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα

    Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσω της οποίας θα καταβληθεί η ενίσχυση των 150 ευρώ σε νέους και νέες 18 και 19 ετών. Για να μπορούν όμως να αιτηθούν το ποσό των 150 ευρώ θα πρέπει πρώτα να έχουν υποβάλλει και την φορολογική τους δήλωση.

    Το ποσό της ενίσχυσης έχει τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαργυρώσουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών, δηλαδή μεταξύ άλλων σε θέατρα, ξενοδοχεία ή και αεροπορικά εισιτήρια.

    Πλέον, οι δυνητικά δικαιούχοι υποβάλλουν αίτηση από την 1η Απριλίου έως και την 15η Μαΐου κάθε έτους (Η έναρξη της ειδικής εφαρμογής κάθε έτος δεν λαμβάνει χώρα εντός Σαββάτου, Κυριακής ή άλλης αργίας και μεταφέρεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα).

    Η πληρωμή των δικαιούχων για το επόμενο έτος λαμβάνει χώρα αυτοδίκαια, μετά από επανέλεγχο των προϋποθέσεων συμμετοχής στο Πρόγραμμα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως δεν υπάρχουν περιουσιακά ή εισοδηματικά κριτήρια, με άλλα λόγια αίτηση μπορούν να κάνουν όλοι οι νέοι που συμπληρώνουν τα 18τους έτη, ανεξάρτητα από τα εάν είναι γόνοι εύπορων οικογενειών ή «ευάλωτων».

    Η αίτηση υποβάλλεται άπαξ και δεν επανυποβάλλεται μετά και τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου.

    Στην νέα «φουρνιά» δικαιούχων που υποβάλλει αιτήσεις την Πρωταπριλιά, θα μπορούν να διεκδικήσουν την ενίσχυση όσοι έκλεισαν τα 18 τους χρόνια μεταξύ 1η Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου του 2023, εφόσον κάνουν και την φορολογική τους δήλωση.

    Ωστόσο, αν για τον οποιοδήποτε λόγο, ένας νέος δεν υποβάλει την αίτησή του όταν είναι 18 ετών, μπορεί να το πράξει όταν γίνει 19 ετών, λαμβάνοντας βέβαια την ενίσχυση μόνο για το δεύτερο έτος και όχι αναδρομικά.

    9.Καταβολή φόρου εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις

    Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

    Η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, φορολογικού έτους 2023, που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε έξι (6) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2024 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε (5) επόμενων μηνών.

    Όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό.

    Η παρούσα δεν καταλαμβάνει τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υπαχθεί στην εναλλακτική φορολόγηση του άρθρου 5Β.

    Η καταβολή του φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023, με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση, πραγματοποιείται σε οκτώ (8) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με βάση την παρ. 2 του άρθρου 68 και οι υπόλοιπες επτά (7) μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών. Αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του πρώτου εδαφίου, οι δύο (2) πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της δεύτερης δόσης.».

    10.Πως αμείβεται η 25η Μαρτίου

    Η 25η Μαρτίου, η οποία φέτος (2024) συμπίπτει με ημέρα Δευτέρα, έχει καθοριστεί από το νόμο ως υποχρεωτική αργία. Στις ημέρες υποχρεωτικής αργίας απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών και η λειτουργία των επιχειρήσεων, εκτός από εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

    Ως προς την αμοιβή της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024 ισχύουν τα εξής:

    • Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν

    Στις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν καταβάλλεται χωρίς κάποια προσαύξηση το σύνηθες ημερομίσθιο σε όσους αμείβονται με ημερομίσθιο, ενώ σε όσους αμείβονται με μισθό καταβάλλεται ο μηνιαίος μισθός τους.

    • Για τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν

    Οι εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν δικαιούνται:

    1) αν αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν

    2) στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίο μισθό:

    α) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας και εκτάκτως θα λειτουργήσουν την 25η Μαρτίου, οφείλεται το 1/25 του συνήθως καταβαλλομένου μισθού τους και επιπλέον προσαύξηση 75% επί του νόμιμου ημερομισθίου για όσες ώρες απασχοληθούν

    β) αν πρόκειται για επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και τις λοιπές από το νόμο αργίες, οφείλεται μόνον προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο 1/25 του νομίμου ημερομισθίου τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

    Επιπλέον οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

    • Δεν είναι νόμιμος ο συμψηφισμός ημέρας οφειλόμενης ανάπαυσης (ρεπό), με ημέρα υποχρεωτικής αργίας.
    • Το ημερομίσθιο της 25ης Μαρτίου το δικαιούνται και οι μισθωτοί που βρίσκονται σε άδεια, χωρίς να προσμετρηθεί όμως η μέρα αυτή στις εργάσιμες μέρες της άδειάς τους.
    • Σε περίπτωση που ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι (πχ από ΣΣΕ, Κανονισμό Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια ή έθιμο) ως προς τις προσαυξήσεις της αμοιβής για την εργασία σε ημέρα υποχρεωτικής αργίας ή Κυριακής, αυτοί υπερισχύουν.

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    Νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χρήση POS!

    Γνωρίζετε ότι..

    Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά POS,όταν και εφόσον:

    • Παρέχουν υπηρεσίες επί πληρωμή σε μέλη τους, που δεν σχετίζονται με την επιδίωξη του σκοπού του σωματείου ή
    • Τα μέλη τους δεν είναι μέλη με πλήρη δικαιώματα, αλλά πληρώνουν συνδρομή, προκειμένου να τους παρέχονται υπηρεσίες ή
    • Παρέχουν υπηρεσίες σε μη μέλη τους, έναντι αντίτιμου.

    ΥΠ ΟΙΚ 33390 ΕΞ 01-03-2024

     

    ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α΄ΤΑΞΗΣ

    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ TAXVOICE.GR

    ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους servicers από τον καινούργιο φορολογικό νόμο;

    Ποιες είναι οι υποχρεώσεις που προκύπτουν για τους servicers από τον καινούργιο φορολογικό νόμο,

    Ο νέος φορολογικός νόμος με κάποιες σημαντικές του παρεμβάσεις προσπαθεί να οριοθετήσει και να τακτοποιήσει την σχέση των servicers με τους οφειλέτες δανείων.

    Είναι μία εξαιρετική αρχική προσπάθεια που θα δούμε στην πορεία πως θα λειτουργήσει έτσι ώστε να υπάρξει δικαιότερη σχέση μεταξύ servicers πολίτη η επιχειρήσεις που οφείλουν δάνεια και ήταν κάτι άκρως απαραίτητο γιατί μην ξεχνάμε ότι πολλές οφειλές έχουν δημιουργηθεί από τα προβλήματα της κρίσης 2009-2019 και στην συνέχεια από τα προβλήματα την πανδημίας

    Να την χαιρετήσουμε θετικά και να αναμένουμε τα αποτελέσματα και φυσικά θα είμαστε εδώ για προτάσεις στην πορεία.

    Ας δούμε λοιπόν τις αλλαγές:

    Οι αγοραστές και οι διαχειριστές πιστώσεων υποχρεώνονται   να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης, και  να παρέχουν στο δανειολήπτη άμεσα, τη στιγμή της πρόσβασής του, τα εξής :

    α) πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει με ανάλυση της οφειλής  καθώς και το ισχύον επιτόκιο,

    β) την περιοδικότητα των δόσεων, το ύψος αυτών, την ημερομηνία πληρωμής εκάστης αυτών, το τρέχον υπόλοιπο, καθώς και το λογαριασμό εξυπηρέτησης της οφειλής.

    Το σύστημα προσωποποιημένης πληροφόρησης θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το αργότερο έως τις 31 Μαρτίου 2024. Μέχρι τότε οι servicers είναι υποχρεωμένοι  να παρέχουν εγγράφως τις πληροφορίες αυτές  εντός 30 ημερών.

    Επίσης οι  servicers  έχουν την υποχρέωση

    1. Να προστατεύουν τα προσωπικά στοιχεία και την ιδιωτική ζωή των δανειοληπτών
    2. Να επικοινωνούν με τους δανειολήπτες με τρόπο που δεν συνιστά παρενόχληση, καταναγκασμό ή αθέμιτη επιρροή, και να τους σέβονται
    3. Να γνωστοποιούν στον δανειολήπτη εγγράφως, σε γλώσσα σαφή και κατανοητή, μετά από οποιαδήποτε μεταβίβαση πίστωσης και πάντα μεταξύ άλλων τα εξής:
    •  πληροφορίες σχετικά με τα ποσά που οφείλει ο δανειολήπτης κατά τη στιγμή της γνωστοποίησης, με αναλυτική καταγραφή των ποσών που οφείλονται ως κεφάλαιο, τόκοι, προμήθειες και άλλες επιτρεπόμενες χρεώσεις
    •  την ονομασία, τη διεύθυνση και τα στοιχεία επικοινωνίας του αγοραστή των πιστώσεων καθώς και των αρμόδιων αρχών στις οποίες ο δανειολήπτης μπορεί να υποβάλει καταγγελία.
    1. Να καθιερώσουν διαφανείς, άμεσες και δωρεάν διαδικασίες για τη διαχείριση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
    2. Να εφαρμόζουν μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου, που να διασφαλίζουν:
    •  Σεβασμό των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.
    • Συμμόρφωση με τους κανόνες για την προστασία των δανειοληπτών και την αντιμετώπισή τους με δίκαιο και επιμελή τρόπο, μεταξύ άλλων με το να λαμβάνεται υπόψη η οικονομική κατάστασή τους, και η ανάγκη παραπομπής τους σε υπηρεσίες παροχής συμβουλών(κάτι πολύ σημαντικό
    • Καταγραφή και διεκπεραίωση των καταγγελιών των δανειοληπτών.
    • Εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος.

    ΠΡΟΣΟΧΗ : Ορίζεται επίσης ρητά ότι στις περιπτώσεις μεταβίβασης απαιτήσεων ή ανάθεσης διαχείρισης, δεν χειροτερεύει η θέση του οφειλέτη και του εγγυητή και δεν επιτρέπεται η μονομερής τροποποίηση της σύμβασης και του επιτοκίου.

    Επιπλέον με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, παρέχεται η δυνατότητα στους servicers:

    •  Να χορηγούν δάνεια σε δανειολήπτες, των οποίων τις πιστώσεις διαχειρίζονται οι ίδιοι ή άλλοι servicers, με αποκλειστικό σκοπό την αναχρηματοδότηση των πιστώσεων ή την αναδιάρθρωση της δανειολήπτριας επιχείρησης.
    • Να διαχειρίζονται τα ακίνητα που αποτελούσαν ασφάλεια για τα δάνεια που διαχειρίζονται και έχουν μεταβιβαστεί στον δικαιούχο της απαίτησης. Δεν επιτρέπεται όμως να αποκτούν με οποιονδήποτε τρόπο (ούτε με πλειστηριασμό) ακίνητα που συνδέονται με τα δάνεια που διαχειρίζονται.

    Οι παραπάνω δεσμεύσεις όπως προαναφέραμε είναι  μέν φυσικά  πολύ σωστές αλλά από την πλευρά μας εκφράζουμε την επιφύλαξη μας για την πρακτική εφαρμογή των παρακάτω υποχρεώσεων, γιατί μέχρι στιγμής  έχουν συνηθίσει σε λειτουργία χωρίς κανόνες  ανεξέλεγκτα , να εφαρμόζουν τακτικές εκφοβισμού , άσκησης ψυχολογικής βίας και πολύ σωστά έχουν θεσπισθεί ποινές από το νομοσχέδιο ώστε όλες αυτές οι ενέργειες να τιμωρούνται με πρόστιμα.

    Οι ποινές που προβλέπονται περιλαμβάνουν πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, υποχρέωση διόρθωσης της παράβασης και φθάνουν μέχρι ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

    Τι σημαίνει για τον λογιστή η δέουσα επιμέλεια( Ν.4557/2018)!

    ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΑΙΤΗΜΑ -ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΣΑΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΈΣ

    ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ  ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΙΣΤΗ Η ΔΕΟΥΣΑ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ (Νόμου 4557/2018)

    Κατόπιν των πρόσφατων ανακοινώσεων της ΑΑΔΕ βεβαιώθηκε πρόστιμο συνολικού ύψους άνω των 2,2 εκατ. ευρώ ισχυριζόμενη συνέργεια στη διάπραξη και τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. και ως εκ τούτου, κρίθηκε ότι υπόκειται στα ίδια πρόστιμα όσον αφορά στη φορολογία Φ.Π.Α. με αυτά που καταλογίστηκαν στην συντελέσασα το έγκλημα της φοροδιαφυγής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 60 του Κ.Φ.Δ.

    Συνεπώς μια παράβαση πελάτη δύναται να οδηγήσει τον εξωτερικό λογιστήφοροτεχνικό μπλεγμένο σύμφωνα με το πλαίσιο του ν 4557/2018 εναρμονίζοντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες 2015/849  , 2018/843.

    Ήδη αρκετοί συνάδερφοι λογιστές έχουν έρθει αντιμέτωποι με την εφαρμογή του νόμου περί δέουσας επιμέλειας με κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, κίνδυνο της προσωπικής τους περιουσίας και την δικαιοσύνη ώντας ελεύθεροι επαγγελματίες.

    Τι πρέπει να κάνουν οι λογιστές

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου τα υπόχρεα πρόσωπα εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη, αφού προηγουμένως συγκεντρώσουν επαρκείς πληροφορίες και βεβαιωθούν ότι μια επιχειρηματική σχέση ή συναλλαγή παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Στις περιπτώσεις αυτές, τα υπόχρεα πρόσωπα εφαρμόζουν τα μέτρα δέουσας επιμέλειας των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 13, προσαρμόζοντας κατάλληλα το ποσοτικό όριο, το χρόνο ή τον τρόπο εφαρμογής τους.

    Τα υπόχρεα πρόσωπα, για να εκτιμήσουν αν μια επιχειρηματική σχέση ή συναλλαγή παρουσιάζει χαμηλότερο κίνδυνο νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, λαμβάνουν υπόψη τουλάχιστον τους παράγοντες δυνητικά χαμηλότερου κινδύνου του Παραρτήματος Ι, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παρόντος, οι οποίοι σχετίζονται με πελάτες, χώρες και γεωγραφικές περιοχές, καθώς και με συγκεκριμένα προϊόντα, υπηρεσίες, συναλλαγές ή διαύλους παροχής υπηρεσιών.

    Με απλά λόγια καλούνται να :

    • Συντάξουν εκτίμηση κινδύνου για αξιολόγηση πελατών σε ό,τι αφορά στο βαθμό εμπλοκής του πελάτη τους σε υποθέσεις ξεπλύματος.
    • Να εφαρμόσουν εσωτερικές πολιτικές, ελέγχων και διαδικασιών, ώστε να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά οι κίνδυνοι νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
    • Να εφαρμόσουν μέτρα δέουσας επιμέλειας για τους πελάτες τους.
    • Υποχρεώνονται σε αναφορά ύποπτων συναλλαγών στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεων που συνιστούν σε έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες.
    • Υποχρεώνονται σε αποχή από τη διενέργεια συναλλαγών, για τις οποίες τα υπόχρεα πρόσωπα γνωρίζουν ή υποπτεύονται ότι σχετίζονται με προϊόντα εγκληματικών δραστηριοτήτων.
    • Απαγορεύουν τη γνωστοποίηση στον εμπλεκόμενο πελάτη ή σε τρίτους ότι διαβιβάστηκαν ή θα διαβιβαστούν αρμοδίως πληροφορίες ή ότι διεξάγεται ή ενδέχεται να διεξαχθεί έρευνα ή ανάλυση για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
    • Υποχρεώνονται σε διαφύλαξη εγγράφων και πληροφοριών για σκοπούς πρόληψης, εντοπισμού και διερεύνησης από την Αρχή, τις αρμόδιες ή άλλες δημόσιες αρχές ενδεχόμενης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

     

    Εύλογα Ερωτήματα:

    Στο παραπάνω τίθενται δύο βασικά ερωτήματα :

    α) πως είναι δυνατόν να συγκεντρωθούν επαρκείς πληροφορίες από τους εξωτερικούς λογιστές  και

    β) ποια είναι τα κριτήρια και εργαλεία για να χαρακτηρίσει ένας ελ. επαγγελματίας Λογιστής το μέγεθος του κινδύνου. Λόγω έλλειψης ανάλογης επιμόρφωσης και στοιχείων όπως πχ η τραπεζική κίνηση των εν δυνάμει πελατών δημιουργείται ο κίνδυνος υποκειμενικής προσέγγισης δύναται να αποφέρει μέγιστα προβλήματα σε όλες τις κατευθύνσεις.

    Η κατάταξη του κάθε πιθανού πελάτη στο money laudring και σε βαθμολόγηση κινδύνου υψηλού/μέσου/ χαμηλού από έναν εξωτερικό λογιστή/ φοροτεχνικό χωρίς εργαλεία και αντίστοιχη επιμόρφωση μόνο μεγάλες ανισότητες δύναται να επιφέρει και σοβαρά προβλήματα  και ως προς την εξέλιξη του επαγγέλματος αλλά και ως προς τις σχέσεις εμπιστοσύνης με πιθανό πελάτη.

    Συνεπώς η αδυναμία της κάθε εποπτικής αρχής μεταφέρει τις ευθύνες στην χαμηλότερη βαθμίδα η οποία έχει στη διάθεσή της τα λιγότερα ελεγκτικά μέσα και είναι πέρα από τα καθήκοντα ασκήσεως του επαγγέλματος .

    Καταλήγοντας θέλω να επισημαίνω ότι είναι επείγον αίτημα η αλλαγή της εποπτεύουσας αρχής του εξωτερικού λογιστή από τις οδηγίες 2015/849, 2018/843 και του Ν. 4557/2018.  Δηλαδή σε πρώτο στάδιο η Αρχή Εποπτείας μας να ορισθεί το Οικονομικό Επιμελητήριο εκεί που είναι ο φυσικός χώρος εποπτείας μας και όταν κρίνεται αναγκαίο από ειδική επιτροπή αυτού να προωθείται με τις ανάλογες κυρώσεις στην Α.Α.Δ.Ε.

    ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ

    ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΡΙΑ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ο δεκάλογος της οικονομίας, την εβδομάδα που πέρασε!

    1.ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η πλατφόρμα δήλωσης των ραντεβού για τη διασύνδεση ταμειακών – POS
     

    Σε λειτουργία από Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2024  το Μητρώο Παρεχόμενων Υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης. Οι τεχνικοί εγκατάστασης και υποστήριξης ΦΗΜ θα πρέπει να καταχωρήσουν στην πλατφόρμα αυτή τα προγραμματισμένα ραντεβού με τις επιχειρήσεις που είναι υπόχρεες για διασύνδεση των ταμειακών συστημάτων τους με τα POS.

    Καταληκτική ημερομηνία για την δήλωση των προγραμματισμένων ραντεβού που θα πρέπει να υλοποιηθούν εντός Απριλίου ορίζεται η 1η Απριλίου 2024.

    Σημειώνεται ότι, οι επιχειρήσεις για τις οποίες δε θα έχει δηλωθεί προγραμματισμένο ραντεβού έως τις 22 Μαρτίου 2024 θα λάβουν μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για την άμεση ανεύρεση επιχείρησης τεχνικής υποστήριξης.

    2.Τροπολογία για τιμολογήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και απλήρωτες οφειλές καταναλωτών με παροχή αγροτικής χρήσης

    Παρέχεται δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση με μηδενικό επιτόκιο για τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας με παροχή αγροτικής χρήσης, όσον αφορά στις απλήρωτες οφειλές τους που αφορούν καταναλώσεις μέχρι και την οριζόμενη ημερομηνία. Στις περιπτώσεις αυτές, το Δημόσιο καλύπτει στο ακέραιο το σύνολο της έντοκης επιβάρυνσης με ισόποση επιχορήγηση του παρόχου, τηρουμένων των κανόνων περί κρατικών ενισχύσεων.

    Προβλέπεται επίσης, η κατά απόλυτη προτεραιότητα, χορήγηση σε κατόχους σταθμών Α.Π.Ε. Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης για τα μνημονευόμενα έργα Α.Π.Ε. που εμπίπτουν εντός του μεγίστου ορίου ισχύος προσφορών σύνδεσης, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (σύναψη σύμβασης προμήθειας με τελικό πελάτη μη οικιακής χρήσης ή με ενεργοβόρο βιομηχανικό καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας).

    Παρέχονται οι απαιτούμενες νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων εφαρμογής των προτεινομένων και, μεταξύ άλλων, για τον καθορισμό:

    -της διαδικασίας εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών των κατόχων συνδέσεων αγροτικού ρεύματος σε περίπτωση αλλαγής προμηθευτή και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση καταγγελίας από μέρους τους της σύμβασης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας,

    -των δικαιούχων, των προϋποθέσεων ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μεθοδολογία υπολογισμού της έντοκης επιβάρυνσης κλπ.

    3.Τι αλλάζει φέτος στις φορολογικές δηλώσεις – Ποιοί κωδικοί μειώνουν τους φόρους

    1. Κωδικός 327-328: Για όσους υποβάλουν για πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.
    2. Κωδικός 023-024: Για όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους, αλλά και όσοι κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους. Προκειμένου να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
    3. Κωδικός 017-018: Οι νέοι επιτηδευματίες μπορούν να κερδίσουν μείωση 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, με την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2023 μέχρι 10.000 ευρώ.
    4. Μπλοκάκι: Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου, κλιμακωτά, έως και 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
    5. Κωδικός 059-060: Μείωση του φόρου εισοδήματος λόγω δωρεών προς το Δημόσιο και τους ιερούς ναούς και τις μονές. Η μείωση ανέρχεται κατά το 10% των δωρεών, εφόσον πρόκειται για ποσά τα οποία είναι πάνω από 100 ευρώ. Το συνολικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 5% του φορολογητέου εισοδήματος.

    Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τη φορολογική τους δήλωση και το μόνο που θα έχουν να κάνουν είναι να ελέγξουν εάν είναι σωστά τα προσυμπληρωμένα ποσά, όπως μισθοί, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα, μεταξύ άλλων.

    Φόρος εισοδήματος

    Υπενθυμίζεται πως η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα γίνει σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

    Η πρώτη από αυτές θα πρέπει να καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η αποπληρωμή θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2025.

    Ωστόσο, υπάρχει και η δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης του φόρου με έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

    4.Τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση (ΤΑΚΚ) 

    Νέα ψηφιακή εφαρμογή για την υποβολή δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση είναι στη διάθεση πολιτών και επιχειρήσεων από 12.3.2024
     

    Σε αυτό υπάγονται τα:

    • κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα
    • ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα
    • ακίνητα που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης
    • αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα
    • τουριστικές επιπλωμένες επαύλεις (βίλες)

    Το TAKK υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις μέχρι την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε «ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση».

    H υποβολή της δήλωσης του τέλους ανθεκτικότητας γίνεται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές > Φορολογικές Υπηρεσίες > Τέλη & ειδικοί φόροι > Δήλωση απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

    5.Τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ με τον μήνα

    Αρχές Απριλίου θα ανοίξει πλατφόρμα myCar

    Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί εξαρτάται από τους μήνες που θα επιλέξουν οι ιδιοκτήτες να κυκλοφορούν το όχημα. Για έναν μήνα θα πληρώσουν το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12, για 4 μήνες τα 4/12 και ούτω καθεξής.

    6.Τουρισμός για Όλους: Άνοιξε η πλατφόρμα για το voucher διακοπών έως 400 ευρώ – Η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Ξεκίνησε την Πέμπτη 14 Μαρτίου στις 14:00 η υποβολή των αιτησεων για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους » το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά αυξημένο κουπόνι διακοπών (voucher) αξίας έως και 400 ευρώ.

    Με το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2024», οι δικαιούχοι μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

    προβλέπονται:
    – αυξημένη επιδότηση 200€ ανά δικαιούχο (από 150€ που προβλέπονταν στο προηγούμενο Πρόγραμμα),

    – ποσό ύψους 300€ σε φυσικά πρόσωπα:

    – άγαμα ή σε κατάσταση χηρείας με προστατευόμενα τέκνα, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022,

    – έγγαμα ή μέρη συμφώνου συμβίωσης με τρία προστατευόμενα τέκνα και άνω, βάσει τελευταίας εκκαθαρισμένης κατά την υποβολή της αίτησης κοινής ή χωριστής Δήλωσης – Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων 2022. Σημειώνεται ότι η επίκληση της ύπαρξης του ανωτέρω αριθμού τέκνων για τη λήψη της επαυξημένης ενίσχυσης είναι δυνατή άπαξ.

    – Συνταξιούχους όλων των Ταμείων με οριστική απόφαση απονομής σύνταξης λόγω γήρατος έως 31.12.2022, που πληρούν τις οριζόμενες στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση και πρόσκληση προϋποθέσεις.

    – ειδική πρόβλεψη υψηλότερης επιδότησης 400€ για άτομα με αναπηρία από 67% και άνω και δικαιούχους με τέκνα με αναπηρία από 67% και άνω,

    – ανέπαφη πληρωμή και εξαργύρωση του ποσού της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας σε κάθε πάροχο διαμονής (ξενοδοχεία, καταλύματα κ.ά.) και σε κάθε προορισμό της χώρας, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς,- άμεση αποζημίωση των παρόχων, γεγονός που βάζει τέλος στην αναμονή και στις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες,

    – ανάλωση του ποσού εφάπαξ ή σε δόσεις μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024, ώστε να υποστηριχθεί και η επιλογή διακοπών εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

    Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι και τη Δευτέρα (1/4) ώρα 23:59:59.
    Δεν θεωρούνται δικαιούχοι του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2024»:

    α) Οι επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2024 της Δ.ΥΠ.Α., ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, και

    β) οι κληρωθέντες του Προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022», ανεξαρτήτως του αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.

     
    7.Πότε βγαίνει ο ΕΝΦΙΑ 2024
     
    Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
    • Ειδικά για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2024, ο φόρος καταβάλλεται σε έντεκα (11) ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Απριλίου 2024.
    • Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.). κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα, ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης της προαναφερόμενης απαλλαγής, ο φόρος βεβαιώνεται και καταβάλλεται εφάπαξ, εντόκως.
    8.Ασφαλιστικό πλαίσιο των ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων
     
    ΝΕΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ από 1/1/2024 

    ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    • Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων, σε ολόκληρη την Επικράτεια, τα οποία έχουν τη μορφή ατομικών επιχειρήσεων και λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης  οι οποίοι είναι παράλληλα εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές  (εισφορές ασφαλισμένων πρώην ΟΓΑ), όπως ισχύει. Στην περίπτωση αυτή πρόκειται για πρόσωπα εγγεγραμμένα με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)

    Εάν οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ με την πιο πάνω ιδιότητα, καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές όπως ισχύει (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

    • Οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων δυναμικότητας έντεκα (11) δωματίων και άνω, σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν με τη μορφή ατομικής επιχείρησης, είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης , ανεξάρτητα εάν είναι παράλληλα ή όχι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές του όπως ισχύει (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

    ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    • Τα μέλη/εταίροι Νομικών Προσώπων που κατέχουν την ιδιοκτησία ή εκμετάλλευση τουριστικών καταλυμάτων, ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, υπάγονται στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ, ως ελεύθεροι επαγγελματίες, σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του π. ΟΑΕΕ.

    Ειδικότερα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά:

     

    – Επί νομικών προσώπων Ο.Ε.,Ε.Ε.,Ε.Π.Ε. το σύνολο των εταίρων.

    – Επί Μονοπρόσωπων Ι.Κ.Ε., ο διαχειριστής ή/και ο εταίρος.

    – Επί πολυπρόσωπης Ι.Κ.Ε., ο διαχειριστής.

    – Επί Α.Ε., τα μέλη Δ.Σ που κατέχουν ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο 3% και άνω.

    Τα ανωτέρω πρόσωπα καταβάλλουν μία ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών).

    • Επίσης, σας γνωρίζουμε ότι τα ως άνω αναφερόμενα στην ενότητα 1. ισχύουν και για τους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ που κατέχουν/εκμεταλλεύονται τουριστικά καταλύματα.

    2. Ασφαλιστική τακτοποίηση χρονικού διαστήματος 01/01/2017 έως 31/12/2019

    Με τις νέες διατάξεις νομιμοποιείται ο διανυθείς χρόνος ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ από 01/01/2017 έως 31/12/2019, ως εξής:

    • Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ) σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης , δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και οι οποίοι για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα υπήχθησαν καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις, θεωρείται ο εν λόγω χρόνος ασφάλισής τους ως χρόνος ασφάλισης στον πρώην ΟΓΑ. Τυχόν οφειλές στον πρώην ΟΑΕΕ, βεβαιωμένες ή μη, που έχουν προκύψει από την ως άνω ασφάλιση, διαγράφονται και δεν αναζητούνται.

    Τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί έναντι των ανωτέρω οφειλών στον πρώην ΟΑΕΕ, πριν από την ισχύ του εν λόγω νόμου, δεν αναζητούνται και προσμετρώνται κατά τον υπολογισμό της σύνταξης ως εισφορές στον πρώην ΟΓΑ.

    • Για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων (συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ) σε όλη την Επικράτεια, τα οποία λειτουργούν είτε βάσει Ειδικού Σήματος Λειτουργίας είτε έχουν υπαχθεί στο καθεστώς γνωστοποίησης του ν. 4442/2016, δυναμικότητας έως και δέκα (10) δωματίων και οι οποίοι για την εν λόγω δραστηριότητα υπήχθησαν καλόπιστα στον πρώην ΟΓΑ, βάσει βεβαίωσης εξαίρεσης που χορηγήθηκε από τον πρώην ΟΑΕΕ, θεωρείται ότι εξακολουθούν να υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ μέχρι τη λήξη της χορηγηθείσας απαλλαγής και πάντως όχι πέραν της 31/12/2023.

    3. Παράλληλη ασφάλιση

    Στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που δραστηριοποιούνται με ατομικές επιχειρήσεις και στους ασφαλιστέους στον e-ΕΦΚΑ (π. ΟΑΕΕ) ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων με τη μορφή νομικών προσώπων (ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ, ΑΕ), ανεξαρτήτως αριθμού δυναμικότητας δωματίων, σε όλη την Επικράτεια, με παράλληλη ασφάλιση σε οποιονδήποτε εντασσόμενο στον e-ΕΦΚΑ φορέα, καταβάλλεται μία ασφαλιστική εισφορά.

    9.ΓΕΜΗ: Αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η βεβαίωση των οφειλόμενων τελών στην ΑΑΔΕ

    Η Υπηρεσία ΓΕΜΗ του ΕΒΕΑ καλεί όλους όσους ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΜΕΡΙΔΑΣ για τα έτη 2019, 2020, 2021, 2022 και 2023, να τα εξοφλήσουν άμεσα και χωρίς προσαυξήσεις μέχρι 31/03/2024, καθώς σύμφωνα με απόφαση της Δ.Ε. της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και όπως ορίζει η ΚΥΑ 79752/30-12-2014 (ΦΕΚ Β’ 3623/31-12-2014), πρόκειται στις αρχές Απριλίου, να ξεκινήσει η βεβαίωση των ανωτέρω οφειλόμενων τελών στην ΑΑΔΕ

    10.Ανοιξε η πλατφόρμα για το «εξοικονομώ – Επιχειρώ» των επιχειρήσεων – Αιτήσεις από , Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

    Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και μη κτιριακών εγκαταστάσεων υφιστάμενων επιχειρήσεων -πολύ μικρών, μικρών, μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων- της Ελληνικής Επικράτειας, που δραστηριοποιούνται σε επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) από τους κλάδους του εμπορίου, των υπηρεσιών, της εστίασης, της παραγωγής αρτοσκευασμάτων και γλυκισμάτων, καθώς και του τουρισμού. Σημειώνεται, ακόμη, πως θα πρέπει να διαθέτουν ελληνικό ΑΦΜ και να είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

    Ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις, δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσες (σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας ή την υποβληθείσα γνωστοποίηση) έχουν δυναμικότητα που δεν υπερβαίνει τις 200 κλίνες.

    Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός (δημόσια δαπάνη και ιδιωτική συμμετοχή, άνευ Φ.Π.Α.) κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και αντιστοίχως δεν μπορεί να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

    Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν σε: ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας), αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά. Το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να φτάσει έως και το 65%. Εξαρτάται από το είδος αυτών, καθώς και από το μέγεθος της επιχείρησης.

    Αιτήσεις, με σκοπό τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος: «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα», υποβάλλονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr) έως και τις 31 Μαρτίου 2024. Στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

    ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ 

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

    Αριθμοδείκτες ρευστότητας και χρέους!

    Ευχαριστούμε θερμά τον Δημήτρη Χουλιάρα για την εξαιρετική του δουλειά!

    Παραθέτουμε το άρθρο στην μορφή pdf!

    Αριθμοδείκτες Ρευστότητας & Χρέους

     

     

    Φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα και οι τελευταίες εξελίξεις!

    Φορολογική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων στην Ελλάδα και οι τελευταίες εξελίξεις

    Το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Η αυτοματοποίηση, η Τεχνητή νοημοσύνη , τα ψηφιακά νομίσματα είναι μερικές από τις αλλαγές των τελευταίων χρόνων.

    Ένα από αυτά είναι και τα κρυπτονομίσματα. Η οικονομική κρίση, ο πληθωρισμός και η οικονομική αβεβαιότητα είναι μερικές από τις αιτίες που έστρεψαν το ενδιαφέρον του κόσμου σε πιο εναλλακτικές τοποθετήσεις των αποταμιεύσεων τους με την δυνατότητα, μεν αυξημένου κέρδους αλλά παράλληλα υψηλού ρίσκου.

    Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη το 2023 , η Ευρώπη  έχει μικρό ποσοστό επένδυσης σε κρυπτονομίσματα αλλά με ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον.  Η Ελλάδα αν και κατέχει την 16η θέση στην Ευρώπη στην κατοχή κρυπτονομισμάτων, το ποσοστό κρίνεται μεγάλο αν το συγκρίνουμε με το συνολικό ποσοστό κατοχής σε επενδυτικά προϊόντα (παραδοσιακά και μη).

    Αν και τα κρυπτονομίσματα έχουν κάνει την είσοδο τους στην χώρα μας πολλά χρόνια και η χρήση τους δεν απαγορεύεται από τον Νόμο, δεν υπάρχει οριοθετημένο φορολογικό πλαίσιο,  με αποτέλεσμα να  δημιουργούνται ασάφειες ως προς την εφαρμογή του.

    Τις τελευταίες μέρες ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο, η σύσταση επιτροπής για την φορολόγηση και τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων. Ειδικότερα, τα βασικά θέματα που τέθηκαν είναι η φορολόγηση τους καθώς και  η απόδοση αριθμού ΚΑΔ για την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ως πωλητές.

    Αφορμή στάθηκαν και οι τελευταίες αποφάσεις της ΔΕΔ, οι οποίες θόλωσαν πιο πολύ το τοπίο. Να θυμίσουμε την απόφαση Νο 417/03-2023, που απέρριψε την προσφυγή φορολογουμένου να αναγνωριστούν τα κέρδη από την πώληση κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη τεκμηρίου, καθώς και την αντίστοιχη απόφαση της ΔΕΔ, οπού απορρίφθηκε η προσφυγή επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων, να θεωρηθούν οι προμήθειες ως συναλλαγές απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ (άρθρο 22 του Ν.2859/2000).

    Όσον αφορά την φορολόγηση των κρυπτονομίσματων, το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε κάνει μια πρώτη προσέγγιση και είχε εντάξει την φορολογία των κρυπτονομισμάτων ως επένδυση χαρτοφυλακίου αλλά χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής σαφής νομοθετική ρύθμιση. Οπότε και η συνήθης φορολογική αντιμετώπιση είναι η παρακάτω

    Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων φυσικών προσώπων

    Σύμφωνα με το άρθρο 43 του ΚΦΕ, η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση των κρυπτονομισμάτων φορολογείται με συντελεστή 15%. Ο προσδιορισμός της υπεραξίας προσδιορίζεται από την αφαίρεση της του κόστους αγοράς από την καθαρή αξία πώλησης. Για τον προσδιορισμό του αποτελέσματος συμπεριλαμβάνονται και δαπάνες που συνδέονται άμεσα με την αγορά ή πώληση των κρυπτονομισμάτων. Εάν το φυσικό πρόσωπο έχει προβεί σε διαδοχικές αποκτήσεις κρυπτονομισμάτων και στη συνέχεια προβεί σε πώληση, ως τιμή κτήσης λαμβάνεται η μέση τιμή κτήσης που προκύπτει από τη συνολική αξία κτήσης των κρυπτονομισμάτων δια της ποσότητας αυτών. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι τα κέρδη αυτά δηλώνονται στην Δήλωση εισοδήματος το χρόνο που ρευστοποιούνται και όχι όταν μεταφέρονται προς τους τραπεζικούς λογαριασμούς .

    Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων νομικών προσώπων

    Όσον αφορά τα νομικά πρόσωπα, το κέρδος που θα προκύψει από την ρευστοποίηση κρυπτονομισμάτων θα φορολογηθεί σύμφωνα με το ισχύον φορολογικό πλαίσιο νομικών προσώπων.

    Φορολόγηση κρυπτονομισμάτων ως επιχειρηματική δραστηριότητα (miners)

    Το φορολογικό και λογιστικό πλαίσιο στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. Η μόνη ανάλυση που δίνεται είναι μια γνωμοδότηση Σ.ΛΟ.Τ με αριθμό 104/27.02.2018.

    Συμπερασματικά, είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες στην αγορά. Και να μην ξεχνάμε ότι σε  ένα κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, είναι στρατηγικής σημασίας η γρήγορη, σαφής και προνοητική εναρμόνιση του φορολογικού και νομικού πλαισίου  μιας χώρας. Δεν νοείται να υπάρχει «κενό» νόμου ως προς την εφαρμογή του.   Είναι βασικός κανόνας για την έννομη λειτουργία ενός κράτους.

    ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

    ΛΟΓΙΣΤΡΙΑ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

     

     

     

     

     

     

    Βραχυχρόνια μίσθωση από ιδιώτες και παρεχόμενες υπηρεσίες!

     

    ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΜΙΣΘΩΣΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ «ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ»

    Όπως είναι γνωστό, με τον πρόσφατο νόμο 5073/2023 επήλθε τροποποίηση:

    1. Στον ΚΦΕ (Ν.4172/2013, Αρ.39Α ) με το Αρ.27 του Ν.5073
    2. Στον Ν.4446/2016, Αρ.111, με το Αρ.28 του Ν.5073
    3. Στον ΚΦΠΑ (Ν.2859/2000, Αρ.8 και Παράρτημα ΙΙΙ) με το Αρ.29 του Ν.5073

    Επιπρόσθετα:

    Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις επιβλήθηκε Τέλος Διαμονής Παρεπιδημούντων (παρ. 1, άρ.1, Ν. 339/1976) σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν 5073, με προσθήκη της παρ. 5Α στο άρθρο 111  του ν. 4446/2016.

    Επιβλήθηκε στη βραχυχρόνια μίσθωση το νέο Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση με το άρθρο 30 του Ν 5073, σε αντικατάσταση του Φόρου Διαμονής

    Βάσει των ανωτέρω, τόσο το διαχειριστικό όσο και το φορολογικό πλαίσιο της βραχυχρόνιας μίσθωσης άλλαξαν ουσιωδώς από 1/1/2024.

    Μία εξ αυτών των αλλαγών, είναι ότι ένα Φυσικό Πρόσωπο που διαθέτει στη βραχυχρόνια μίσθωση από 3 ακίνητα και άνω, υποχρεούται σε έναρξη επιτηδεύματος, σε τήρηση βιβλίων, έκδοση στοιχείων, σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα που προβλέπονται στην ελληνική νομοθεσία και σε επιβολή ΦΠΑ από το 2024 και έπειτα.

    Οι υποχρεώσεις αυτές δεν καταλαμβάνουν τα Φυσικά Πρόσωπα που διαθέτουν έως 2 ακίνητα στο καθεστώς της βραχυχρόνιας μίσθωσης, δραστηριότητα που μπορούν να συνεχίσουν να ασκούν, όπως και πριν, ως ιδιώτες.

    Είναι σημαντικό όμως για αρχή να παραθέσουμε το εννοιολογικό πλαίσιο της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης.

    Στην παρ.1, αρ.111, Ν.4446/2016 δίνεται ο ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που έφερε ο πρόσφατος Ν.5073/2023. Συγκεκριμένα:

    Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται

    • η μίσθωση ή
    • υπεκμίσθωση

    ακινήτου,

                 ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού ή όχι και

                 ανεξάρτητα αν η σύμβαση συνάπτεται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας,

    για διάρκεια μικρότερη των εξήντα (60) ημερών και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

    Πολλές φορές, ωστόσο, τίθεται το εξής ερώτημα:

    Ποιες είναι οι «άλλες υπηρεσίες» που, αν παρασχεθούν από ιδιώτη – διαχειριστή ακινήτου, «αποχαρακτηρίζουν» τη δραστηριότητά του από βραχυχρόνια μίσθωση του αρ.111, Ν.4446/2016, και την καθιστούν τουριστική – επιχειρηματική.

    Απάντηση μεταξύ άλλων μας δίνουν η ΠΟΛ.1059/2018 και η Ε.2141/2019.

    Σύμφωνα με την παρ.4, ΠΟΛ.1059/2018, οι «άλλες υπηρεσίες» είναι οι παρεχόμενες στον ξενοδοχειακό τομέα υπηρεσίες. Συγκεκριμένα:

    “Ως ξενοδοχειακού τομέα υπηρεσίες λογίζονται για παράδειγμα «οι υπηρεσίες

    • καθαριότητας,
    • περισυλλογής απορριμμάτων,
    • αντικατάστασης κλινοσκεπασμάτων και λοιπών οικιακών ειδών,
    • βοηθητικού προσωπικού και

    λοιπές υπηρεσίες για την περιποίηση των πελατών.»”

    Όταν λοιπόν παρέχονται οι ανωτέρω υπηρεσίες, η δραστηριότητα χαρακτηρίζεται ως επιχειρηματική, συνεπώς ο «διαχειριστής ακινήτου» δεν δύναται να τις παρέχει ως ιδιώτης.

    Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Ν.4446/2016

    «ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα χαρακτηρίζεται το εισόδημα από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που αποκτάται από φυσικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις, εφόσον παρέχουν συναφείς με τη χρήση του ακινήτου υπηρεσίες στο μισθωτή (π.χ. καθαριότητα, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων και πετσετών, ασφάλεια, πρωινό ή διατροφή κ.λπ.).

    Επισημαίνεται ότι, ατομικές επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο εργασιών την ενοικίαση και γενικότερα την εμπορική εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας (π.χ. τουριστική εκμετάλλευση επιπλωμένων δωματίων- ακινήτων κ.λπ.), αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.»

    Σύμφωνα με την παρ.10, Ε.2141/2019

    «Το εισόδημα που προκύπτει από την παροχή υπηρεσιών κατά τη διάρκεια της διαμονής του μισθωτή στο «Ακίνητο» (πλην της παροχής κλινοσκεπασμάτων) συνιστά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα,

    ενώ η παροχή υπηρεσιών κατά την εναλλαγή των μισθωτών στο «Ακίνητο», ήτοι, όταν το «Ακίνητο» παραμένει κενό, δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα για φορολογικούς σκοπούς (για παράδειγμα, η καθαριότητα στο ακίνητο μετά την αναχώρηση ενός μισθωτή και πριν την άφιξη ενός άλλου).

    Τονίζεται, ότι η απλή παροχή – διάθεση κλινοσκεπασμάτων δεν συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τα ανωτέρω,

    ενώ η περίπτωση της αλλαγής κλινοσκεπασμάτων κατά την διάρκεια διαμονής του μισθωτή στο «Ακίνητο» συνιστά επιχειρηματική δραστηριότητα

    Τέλος, σύμφωνα με την παρ.4, ΠΟΛ.1059/2018 διευκρινίζεται ότι:

    «Η απλή παροχή κλινοσκεπασμάτων δεν θεωρείται ως πρόσθετη παροχή υπηρεσίας κατά τα ανωτέρω.

    Ομοίως, το γεγονός ότι στην αξία του μισθώματος περιλαμβάνονται και λοιπές παροχές κοινής ωφέλειας, όπως

    • το ηλ. ρεύμα,
    • η ύδρευση,
    • η τηλεφωνία,
    • το ίντερνετ και
    • οι κοινόχρηστες δαπάνες,

    που ως χρεώσεις επιβαρύνουν τον εκμισθωτή και στη συνέχεια μετακυλίονται στον μισθωτή, δεν αποτελεί πρόσθετη παροχή υπηρεσιών κατά την ανωτέρω έννοια».

    Κλείνοντας, επειδή παρατηρείται το φαινόμενο αναγραφής από ιδιώτες – διαχειριστές σημειώσεων στις πλατφόρμες όπως παροχή πρωινού, αλλαγή κλινοσκεπασμάτων στη διάρκεια της μίσθωσης, κτλ, υπενθυμίζεται ότι, βάσει της ΠΟΛ 1187/2017 «τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης δύνανται να εντοπίζουν τους «Διαχειριστές» που δεν έχουν τηρήσει τις προϋποθέσεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, μεταξύ άλλων, και μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από ίδιες ή τρίτες πηγές, με κάθε πρόσφορο μέσο,…,.» Οι δε πλατφόρμες είναι ένα εκ των κύριων εργαλείων που αξιοποιεί η Φορολογική Διοίκηση για ελεγκτικούς σκοπούς.

    Συνεπώς, είναι κρίσιμο οι ιδιώτες διαχειριστές ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση να έχουν κατά νου τα ανωτέρω, ώστε να προσαρμόζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στις προβλέψεις των ισχυουσών διατάξεων προκειμένου να μη βρεθούν κάποια στιγμή, συχνά λόγω άγνοιας, αντιμέτωποι με κυρώσεις της Φορολογικής Αρχής και με την υποχρέωση έναρξης επιχείρησης για την εκμετάλλευση του ακινήτου τους.

    ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

    ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

    ΜΕΛΟΣ ΠΑΕΛΟ

    Ο δεκάλογος της οικονομίας την εβδομάδα που πέρασε!

    1.Πώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε την ασφαλιστική σας ικανότητα – Αναλυτικός οδηγός Υπουργείου Εργασίας

    Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση των μη μισθωτών πολιτών που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας είναι η διευθέτηση των οφειλών τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση).

    Πώς ενεργοποιείται η ασφαλιστική ικανότητα

    Οι ενδιαφερόμενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας, είτε ρυθμίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση), μπορούν:

    α) Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστημα του e-ΕΦΚΑ και μάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήματα ασφαλιστικής ικανότητας και εφόσον, να λάβουν άμεσα ασφαλιστική ικανότητα.

    β) Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton, και να επιλέξουν «αμφισβήτηση οφειλών». Ειδική ομάδα έργου που συστάθηκε για αυτό τον σκοπό, επεξεργάζεται τα αιτήματα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.

    γ) Να αναμένουν την προγραμματισμένη αυτόματη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόμα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται μηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται εκτάκτως κάθε εβδομάδα. Ήδη από χθες απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθμισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόματα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

    Προϋποθέσεις για απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας

    Επειδή παρατηρείται ότι η πλειοψηφία όσων απευθύνθηκαν στα καταστήματα και στην πλατφόρμα, εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές, και προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήματα, να ελέγξουν:

    α) Εάν πράγματι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον παραπάνω σύνδεσμο

    β)Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

    https://www.idika.org.gr/EfkaServices/Application/Contributions.aspx και

    γ) Εάν έχουν βεβαιωμένες οφειλές στο Κ.Ε.Α.Ο, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν, ακολουθώντας τον σύνδεσμο

    https://www.efka.gov.gr/el/elektronikes-yperesies/elektronikes-yperesies-keao

    Υπενθυμίζεται ότι η Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους. Όσον αφορά στους μη μισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι είτε (α) να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε (β) να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση. Όσον αφορά στους μισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγματοποίηση τουλάχιστον 50 ημερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην Α.Π.Δ. από τον εργοδότη) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από μέρους του εργοδότη.

    Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

    Η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

    Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Όλοι οι νόμιμα διαμένοντες πολίτες στη Χώρα με ενεργό ΑΜΚΑ, έχουν ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ήτοι σε δημόσια νοσοκομεία καθώς και Κέντρα Υγείας.

    Ευάλωτες ομάδες

    Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις κάτωθι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού: ανήλικοι, άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, , οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

    Τέλος, υπενθυμίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024-2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν αντικειμενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, στους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

    2.ΠΟΜΙΔΑ: Φορολογικός οδηγός για τα ανείσπρακτα ενοίκια  

    Η μη πληρωμή ενοικίων και η πρακτική αδυναμία είσπραξής τους από αφερέγγυους ενοικιαστές, είναι διαχρονικό πρόβλημα των εκμισθωτών ακινήτων και ένας από τους παράγοντες της μείωσης προσφοράς κατοικιών για εκμίσθωση.

    Για να γίνει αποδεκτή η αναβολή φορολόγησής τους χωρίς τον κίνδυνο εκτεταμένης καταστρατήγησης, που θα οδηγούσε σε τεράστια απώλεια φορολογικών εσόδων και κατά συνέπεια σε ανατροπή της όποιας ευνοϊκής ρύθμισης, από το ΥΠΟΙΚ κατέστη σαφές ότι δεν θα αρκούσε μια απλή υπεύθυνη δήλωση του φορολογούμενου, αλλά θα έπρεπε να υπάρχει και μια οποιασδήποτε μορφής δικαστική απόφαση ή έστω προσφυγή στη δικαιοσύνη, που να αποδεικνύει την αλήθεια της δήλωσης περί μη είσπραξης των μισθωμάτων.

    Με αυτά τα δεδομένα, η λύση που ήταν πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ, η οποία έγινε αποδεκτή από τον τότε αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη καθόσον ήταν και η μόνη πρακτικά δυνατή, έχει σήμερα ουσιαστικά και διαδικαστικά ως εξής.

    1.Με το άρθρο 11 του Ν. 4346/2015 ορίστηκε ότι: «Τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 8. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος».

    2.Σύμφωνα με τη μεταγενέστερη σχετική εγκύκλιο ΠΟΛ.1024/12.2.2016 και τις οδηγίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2017, η στήλη 16 του Ε2 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων (παρ. 4 του αρθ. 39 ν. 4172/2013).

    1. Από τα παραπάνω δικαιολογητικά που κατά περίπτωση προσκομίζονται στις ΔΟΥ, θα πρέπει να προκύπτει το χρονικό διάστημα για το οποίο οφείλονται μισθώματα. Εξαιρετικά και προκειμένου να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έκδοση της απόφασης αποβολής ή της διαταγής απόδοσης χρήσης μισθίου μέχρι την εκτέλεση αυτής, η οποία έλαβε χώρα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αρκεί η υποβολή στην αρμόδια ΔΟΥ υπεύθυνης δήλωσης και έκθεσης αποβολής και εγκατάστασης που έχει συνταχθεί από το δικαστικό επιμελητή, ότι για το ανωτέρω διάστημα τα μισθώματα δεν έχουν εισπραχθεί.
    2. Με την ΠΟΛ.1102/12.7.2016 διευκρινίστηκε περαιτέρω ότι ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν μόνον από φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από την εκμίσθωση / υπεκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, προκειμένου να μην συνυπολογισθούν αυτά στο εισόδημά τους, σύμφωνα με το άρθρο 39 παρ. 4 του ν.4172/2013, οι διατάξεις του οποίου δεν εφαρμόζονται για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.

    5.Αντίθετα, δεν μπορούν να δηλωθούν ανείσπρακτα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας από φυσικά πρόσωπα, όταν τα εισοδήματα αυτά προέρχονται από αποζημίωση χρήσης ακινήτου καθώς και από άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας (πχ διοργανώσεις εκδηλώσεων σε αίθουσες ή κτήματα, τουριστική εκμετάλλευση κλπ). H Διοίκηση δηλαδή, χωρίς αυτό να προβλέπεται από το νόμο, και ενώ παντού η αποζημίωση χρήσης ακινήτου εξομοιώνεται φορολογικά προς μίσθωμα, περιόρισε τη δυνατότητα αυτή μόνον στα ανείσπρακτα μισθώματα ενεργών μισθώσεων, και δεν την αποδέχεται όταν αυτά έχουν το χαρακτήρα αποζημίωσης χρήσης, για το διάστημα δηλαδή μετά τη λήξη της μίσθωσης. Βαρύτατη αδικία σε βάρος πληθώρας ιδιοκτητών οι οποίοι, επειδή έληξε νομικά η μίσθωσή τους, υποχρεούνται να πληρώσουν φόρο για ποσά που αποδεδειγμένα ουδέποτε εισέπραξαν!

    1. Δεν προβλέπει όμως ούτε ο νόμος, ούτε οι σχετικές εγκύκλιοι, υποχρέωση συζήτησης της ασκηθείσας αγωγής, όπως ζητείται αυθαίρετα από κάποιες ΔΟΥ, η οποία θα ήταν άνευ αντικειμένου και απλώς ένα πρόσθετο οικονομικό βάρος για τον ατυχή εκμισθωτή, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενοικιαστές έχοντας αποχωρήσει από το μίσθιο, αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε από τα οφειλόμενα, ούτε ο εκμισθωτής έχει πρακτικά τη δυνατότητα να εισπράξει το παραμικρό.
    2. Διαδικαστικά, προκειμένου να δηλωθούν ως ανείσπρακτα τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρμόδια ΔΟΥ, πριν από την υποβολή της δήλωσης, ευκρινή φωτοαντίγραφα (φωτοτυπίες), κατά το άρθρο 1 του ν. 4250/2014 (ΦΕΚ Α’74), των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί, έως και την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης. Κατόπιν τούτου τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα δηλώνονται στο έντυπο «ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ» Ε2 και θα μεταφέρονται σε ειδικό κωδικό του εντύπου Ε1 κατά την υποβολή της οικείας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.8. Η μη είσπραξη μισθωμάτων αποδεικνύεται μόνο με τα δικαιολογητικά της παραγράφου 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 (εκδοθείσα δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, εκδοθείσα διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου, ασκηθείσα αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων), ένα εκ των οποίων πρέπει να προσκομίζεται σε κάθε περίπτωση. Ειδικά σε περίπτωση πτώχευσης του μισθωτή, αρκεί η προσκόμιση αντιγράφου του πίνακα αναγγελίας χρεών, στον οποίο εμφανίζεται η απαίτηση του εκμισθωτή / υπεκμισθωτή.

    9.Ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας μπορούν να δηλωθούν από τον κληρονόμο, ο οποίος υπεισέρχεται στο σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων του κληρονομούμενου, με την προσκόμιση ενός εκ των οριζομένων στην παρ. 4 του άρθρου 39 του ν.4172/2013 δικαιολογητικού, μαζί με τα νομιμοποιητικά έγγραφα του κληρονομικού του δικαιώματος.

    10.Τα ως άνω δικαιολογητικά που προσκομίζονται στις ΔΟΥ προκειμένου να δηλωθούν τα ανείσπρακτα εισοδήματα θα γίνονται αποδεκτά για τον δηλούντα. Στην περίπτωση της κοινωνίας, τα σχετικά δικαιολογητικά θα γίνονται αποδεκτά για όλα τα μέλη, ανεξαρτήτως εάν αναγράφονται σε αυτά τα στοιχεία τυχόν λοιπών εκμισθωτών – υπεκμισθωτών, υπό την προϋπόθεση ότι τα αναφερόμενα στα προσκομισθέντα δικαιολογητικά στοιχεία του μισθίου, του μηνιαίου μισθώματος και του μισθωτή οφειλέτη (του κληρονόμου ή του εγγυητή), ταυτίζονται με τα αντίστοιχα στοιχεία που προκύπτουν από τα φορολογικά έντυπα (Ε1, Ε2) ή από τη Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή από το συμφωνητικό μίσθωσης. Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης αναβολής φορολόγησης ανείσπρακτων μισθωμάτων χωρίς να συνυποβληθούν όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η φορολογική διοίκηση θα προχωρεί σε νέες εκκαθαρίσεις, μη λαμβάνοντας υπόψη τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα.

    3.Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

    Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης και των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας, καθώς και των Σχολών της Κύπρου που περιλαμβάνονται στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ‘Ελληνες πολίτες ή πολίτες άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με χίλια πεντακόσια (1.500,00 €) ευρώ.

    Σε περίπτωση δικαιούχου που συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες (2.000,00 €) ευρώ. Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι Φοιτούν για την απόκτηση δεύτερου πτυχίου.

    Το επίδομα του πρώτου εδαφίου ορίζεται στο ποσό των δύο χιλιάδων (2.000,00 €) ευρώ αποκλειστικά για τους δικαιούχους που Φοιτούν σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, ενώ αποκλειστικά στην περίπτωση δικαιούχου που φοιτά σε Α.Ε.Ι. εκτός της Περιφέρειας Αττικής ή της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και συγκατοικεί με άλλο φοιτητή στην ίδια μισθωμένη κατοικία, χορηγείται ετήσιο στεγαστικό επίδομα ίσο με δύο χιλιάδες πεντακόσια (2.500,00 €) ευρώ

    4.Εξοικονομώ Επιχειρώ: Ανοίγει τη Δευτέρα για ξενοδοχεία και καταλύματα – Πότε κλείνουν οι αιτήσεις

    Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ επιχειρώ» ειδικά για ξενοδοχεία και καταλύματα, έχοντας καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

    5.Επίδομα παιδιού – Α21: Κλείνει η πλατφόρμα – Πότε οι πληρωμές

    Λήγει τη Δευτέρα 11/3 η προθεσμία των δικαιούχων για την υποβολή αίτησης για την χορήγηση του Α21 του ΟΠΕΚΑ.

    Η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 18:00 το απόγευμα της 11ης Μαρτίου. Στη συνέχεια θα κλείσει για να γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων και η εκκαθάριση της πληρωμής του πρώτου διμήνου του 2024.

    Οι δικαιούχοι του Επιδόματος Παιδιού μπορούν να υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου, του ΟΠΕΚΑ με την χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο Taxisnet.

    Με βάση τον προγραμματισμό η πρώτη πληρωμή αναμένεται στις 29 Μαρτίου 2024. Ωστόσο, σημειώνεται πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους δικαιούχους που δεν θα προλάβουν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους, καθώς αιτήσεις θα μπορούν να γίνονται ανά διαστήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

    Η τελευταία προθεσμία για να λάβουν οι δικαιούχοι το σύνολο των επιδομάτων του 2024 εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου 2025. Σε αυτή την περίπτωση οι δικαιούχοι θα λάβουν όλες τις δόσεις του 2024 αναδρομικά. Σημειώνεται πως το επίδομα παιδιού αφορά περί τις 800.000 οικογένειες με παιδιά, και πως τα ποσά που θα δοθούν θα είναι ίδια με πέρυσι.

    6.Voucher για αγορά και διασύνδεση POS

    Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση μέσω της πλατφόρμας digitalsme.gov.gr έως και την Τρίτη 12 Μαρτίου 2024, στις κάτωθι Κατηγορίες:

    – Κατηγορία 1: Προμήθεια νέου ή αντικατάσταση υφιστάμενου EFT/POS.

    – Κατηγορία 3: Λήψη υπηρεσιών παρόχου ηλεκτρονικής τιμολόγησης & λογισμικών τιμολόγησης.

    – Κατηγορία 4: Αναβάθμιση ΦΤΜ & ΑΔΗΜΕ για διασύνδεση με EFT/POS.

    – Κατηγορία 5: Αντικατάσταση ΕΑΦΔΣΣ, εκτός των επιχειρήσεων εστίασης.

    – Κατηγορία 6: Αντικατάσταση ΦΗΜ (ΦΤΜ ή ΑΔΗΜΕ ή ΕΑΦΔΣΣ) επιχειρήσεων εστίασης.

    Επιπλέον, αναμένεται η έναρξη και 5ου κύκλου χρηματοδότησης για όσες επιχειρήσεις δεν εντάχθηκαν στους προηγούμενους κύκλους και δικαιούνται χρηματοδότησης.

    Τονίζεται ότι στον 4ο κύκλο χρηματοδότησης έχουν προστεθεί νέες επιλέξιμες δραστηριότητες, που αφορούν ενδεικτικά τη μεταποίηση και εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας.

    Επιπλέον, σε περίπτωση που μία επιχείρηση δραστηριοποιείται σε περισσότερους του ενός ΚΑΔ, για την εκτίμηση της επιλεξιμότητας λαμβάνεται καταρχάς υπόψη ο ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας και εφόσον αυτός δεν είναι επιλέξιμος, δευτερευόντως ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

    Υπογραμμίζεται ότι ειδικά στην Κατηγορία Ενέργειας 1, επιλέξιμες θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν έναν από τους ακόλουθους ΚΑΔ, οι οποίοι αφορούν σε δραστηριότητες λιανικού εμπορίου σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, ακόμα και αν αυτοί δεν είναι ο κύριος ΚΑΔ ή ο ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα.

    Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι προαναφερόμενοι ΚΑΔ να εμφανίζουν μη μηδενικά έσοδα κατά το έτος αναφοράς στο συγκεκριμένο ΚΑΔ.

    7.Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα στο Ε9

    Στο τέλος Μαρτίου αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

    Τα 8 συνηθέστερα σφάλματα στο Ε9
    Αποθήκες-πάρκινγκ:

    Αναγραφή βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χαθεί η έκπτωση 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Επίσης, ο φόρος αυξάνεται σε περίπτωση που οι υπόγειες επιφάνειες ακινήτων δηλωθούν ως χώροι κύριας χρήσης ή του παταριού που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα μαζί με τους κύριους χώρους του ακινήτου ή αναγραφούν περισσότερα τετραγωνικά μέτρα για τις επιφάνειες των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων.

    Όροφος: Αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός ορόφου ή συμπληρωθεί ο όροφος ακινήτου ως δώμα λαμβάνεται υπόψη ο υψηλότερος συντελεστής του φόρου που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

    Έτος άδειας: Αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει την τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

    Παλαιότητα: Για κτήρια που ανεγέρθηκαν προ του 1930 παρέχεται έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ, ενώ για κτήρια με παλαιότητα άνω των 100 ετών η έκπτωση ανέρχεται στο 40%.

    Εμπράγματα δικαιώματα: Μη αναγραφή ή λανθασμένη αναγραφή εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία) ανεβάζει το φόρο.

    Ποσοστά συνιδιοκτησίας: Αν το ποσοστό συνιδιοκτησίας δεν έχει αναγραφεί ή έχει αναγραφεί λανθασμένο ποσοστό υπολογίζεται ότι είναι 100%, οπότε θα πρέπει να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό του φόρου.

    Κενά και ημιτελή κτίσματα: Αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του κτίσματα κενά, ημιτελή και μη ηλεκτροδοτούμενα ή ηλεκτροδοτούμενα με εργοταξιακό ρεύμα και δεν συμπληρώσει τους σχετικούς κωδικούς στο Ε9 χάνει τη μείωση κατά 60% του φόρου.

    Κτίσματα εντός αγροτεμαχίων: Αν σε αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα που είναι γεωργικό ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη και δεν δηλωθεί, τότε θεωρείται ότι είναι κατοικία και ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται.

    Τη μεθεπόμενη Τρίτη 19 Μαρτίου ολοκληρώνεται η διαδικασία των διασταυρώσεων για την έκπτωση στα ασφαλισμένα ακίνητα.

    8.Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας μέσω του gov.gr

    Διαθέσιμη ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr είναι από 7 Μαρτίου η Βεβαίωση Μόνιμης Κατοικίας για τους κατοίκους 277 Δήμων της χώρας ύστερα από Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 1460) των Υπουργών Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου.

    Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και να παραλάβουν την βεβαίωση στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία. Η βεβαίωση εκδίδεται από τον Δήμο, όπου υπάγεται η διεύθυνση κατοικίας εντός 10 ημερών. Στην περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία και δεν υπάρχει απάντηση, οι πολίτες έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκδώσουν μόνοι τους την βεβαίωση online από το gov.gr.

    Η υπηρεσία είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο gov.gr, είτε στην ενότητα «Πολίτης και καθημερινότητα» και την υποενότητα «Διεύθυνση κατοικίας και επικοινωνίας».

    Για την υποβολή της αίτησης:

    • Οι πολίτες συνδέονται με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασής τους στο TaxisNet.
    • Καταχωρίζουν ή επιβεβαιώνουν στην εφαρμογή τα στοιχεία που απαιτούνται, επισυνάπτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και υποβάλλουν την αίτησή τους.
    • Με την υποβολή, η αίτηση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Θυρίδα του Δήμου που βρίσκεται η διεύθυνση κατοικίας, για έλεγχο και ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός 10 ημερών.
    • Αν παρέλθει το χρονικό διάστημα των 10 ημερών χωρίς απάντηση, οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν online την βεβαίωση μέσω τουgov.gr, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας η βεβαίωση αποστέλλεται στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr και οι πολίτες ενημερώνονται με email στην ηλεκτρονική διεύθυνση και SMS στον αριθμό κινητού τηλεφώνου, που έχουν δηλώσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, στο emep.gov.gr.

    Η βεβαίωση, που εκδίδεται, φέρει τα χαρακτηριστικά εγκυρότητας του gov.gr, δηλαδή μοναδικό κωδικό αριθμό σε αλφαριθμητική μορφή και σε μορφή QR, καθώς και προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει ισχύ όταν διακινείται τόσο ως ηλεκτρονικό έγγραφο, όσο και ως έντυπο έγγραφο.

    1. ΠΩΣ ΑΜΕΙΒΕΤΑΙ Η ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

    Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ.3 ΝΔ 3755/1955).

    Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση (ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε βάσει ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου), τότε για πλήρη απασχόλησή τους οι υπάλληλοι δικαιούνται προσαύξηση μισθού κατά 1/25 και οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο ένα ακόμα ημερομίσθιό τους, επί του ωρομισθίου των οποίων θα υπολογισθεί και η προσαύξηση κατά 75% για την εργασία σε ημέρες αργίας.

    10.Κάθειρξη έως 20 έτη για φορολογικές παραβάσεις

    Οι πρόσφατες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που επήλθαν με τον ν. 5090/2024, προβλέπουν αύξηση του ανώτατου ορίου χρονικής διάρκειας της κάθειρξης από 15 σε 20 έτη για κακουργήματα, γεγονός που συνεπάγεται ανάλογη προσαρμογή και στα κακουργήματα της φοροδιαφυγής.

    Προβλέπουν επίσης ότι, σε περιπτώσεις επιβολής ποινών φυλάκισης άνω των 3 ετών, δεν θα υπάρχει δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης του συνόλου της ποινής, αλλά είτε
    ολόκληρη η ποινή είτε ένα τμήμα της, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 6 μηνών, θα πρέπει να εκτίεται οπωσδήποτε στη φυλακή.

    Ουσιαστικά δηλαδή με τον νέο Π.Κ. αυξάνονται οι πιθανότητες να μπουν στη φυλακή για τουλάχιστον 6 μήνες επιχειρηματίες ή άλλοι φορολογούμενοι που διαπράττουν ποινικά κολάσιμα αδικήματα φοροδιαφυγής, όπως η μη καταβολή φόρου εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ ή ΦΠΑ άνω των 50.000 ευρώ ανά φορολογική χρήση, η έκδοση ή η λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 75.000 ευρώ.

    Επίσης, με βάση τον νέο Π.Κ., οι χρηματικές ποινές που θα επιβάλλονται εναλλακτικά σε περιπτώσεις μετατροπής ποινών φυλάκισης αυξάνονται σημαντικά, από 90 έως 36.000 ευρώ σε 300 έως 40.000 ευρώ για τα πλημμελήματα και σε 5.000 έως 200.000 ευρώ για τα κακουργήματα φοροδιαφυγής.

    Δέουσα επιμέλεια και λογιστής. Είναι όντως τόσο σοβαρό το θέμα;

    Νόμος 4557:  Ευθύνες για λογιστές φοροτέχνες και ανάγκη άμεσης αλλαγής του πλαισίου εφαρμογής του!

    Με αφορμή τα προβλήματα και τις διαμαρτυρίες πολλών συναδέλφων λογιστών οι οποίες μέρα με την μέρα  γίνονται και συχνότερες συνειδητοποιώ ότι με το πρόβλημα της εφαρμογής του 4557 και της δέουσας επιμέλειας είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα έρθουμε αντιμέτωποι όλοι μας  αργά η γρήγορα!

    Το σημαντικότερο δε είναι ότι ο κίνδυνος που δημιουργεί είναι πολλαπλός γιατί μας επιβάλει:

    • Δέσμευση περιουσιακών στοιχείων
    • Ευθύνες ίδιες με τον επιχειρηματία ο οποίος όμως έχει την δύναμη της απόφασης
    • Ποινικές ευθύνες

    Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την άγνοια του νόμου από μεγάλη μερίδα των συναδέλφων εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για τους λογιστές φοροτεχνικούς και τα λογιστικά γραφεία- εξωτερικούς συνεργάτες και   οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και στο κλείσιμο των γραφείων μας αλλά και στην απώλεια των περιουσιακών μας στοιχείων και ίσως και στον κίνδυνο να βρεθούμε στην φυλακή!

    Τι πρέπει να γίνει όμως;

    Άποψη μας ότι είναι άμεση ανάγκη να γίνει αλλαγή εφαρμογής του φορέα με αναδρομική ισχύ και η εποπτεύουσα αρχή να γίνει το ΟΕΕ!

    Ας πούμε όμως λίγα λόγια για την δέουσα επιμέλεια και το νομοθετικό της πλαίσιο.

    Τι είναι ο 4557 ;Είναι ένας νόμος του 2018, που η εφαρμογή του ξεκίνησε το ……2023 !!!!

    Ένας νόμος που με την εφαρμογή του δυστυχώς μετατρέπει σε ομόρρυθμα  μέλη των επιχειρήσεων ( μόνο από πλευράς υποχρεώσεων )τους λογιστές εξωτερικούς συνεργάτες που τηρούν  τα βιβλία τους ή συντάσσουν την φορολογική τους δήλωση,  γιατί αυτό ακριβώς σημαίνει η συνυπευθυνότητα όπως ήδη εφαρμόζεται.

    Η άποψη μας στο θέμα είναι ότι ο τρόπος που έχει αποφασισθεί να εφαρμοσθεί η δέουσα επιμέλεια για τους λογιστές φοροτέχνες πρέπει άμεσα να διαφοροποιηθεί και γιατί εκκρεμεί μια απόφαση το 2023 με δεδομένα του 2018 και δεν έχει καθόλου προηγουμένως εξετασθεί το με ποιόν τρόπο  μπορεί μια Ευρωπαϊκή Οδηγία να εφαρμοσθεί στην Ελληνική αγορά, αφού φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπόψη ότι η φορολογική διοίκηση στην Ελλάδα έχει  στο οπλοστάσιο της  το mdydata και τις εφαρμογές τεχνικής νοημοσύνης ,δύο εργαλεία  που με την παράλληλη εφαρμογή του follow the money μπορεί να προσδιορίσει ένα μεγάλο κομμάτι του ξεπλύματος μαύρου χρήματος ( όπως σαφέστατα οφείλει και πρέπει να κάνει )χωρίς να δημιουργήσει προβλήματα στον  κλάδο των λογιστών που είναι συνεργάτες της και στην ουσία οι εφαρμόζοντας την εκάστοτε οικονομική πολιτική επιφορτίζοντας τον ποινικές ευθύνες και πρόστιμα και δεσμεύσεις λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.

    Ήδη  μαθαίνουμε από συναδέλφους ότι συμβαίνουν πράγματα αδιανόητα όπως πχ δεσμεύσεις λογαριασμών όταν  ελέγχεται ο πελάτης τους με προβλήματα που άπτονται του 4557 ,ενώ παράλληλα κρέμεται μια δαμόκλεια σπάθη ποινικής δίωξης πάνω από το κεφάλι τους!

    Εύλογα φυσικά  προκύπτουν  τα εξής ερωτήματα διαβάζοντας την νομοθεσία και την εφαρμογή της .

    • Μήπως οι φοροτέχνες λογιστές διορίσθηκαν  δωρεάν ελεγκτές του Δημοσίου της εφορίας και δεν το γνωρίζουν;
    • Με ποια εργαλεία ποια εκπαίδευση αλλά και με ποιο κόστος θα μπορέσουν να εφαρμόσουν αυτά που προβλέπει η νομοθεσία;
    • Πως ένας εξωτερικός λογιστής ο οποίος συνήθως ασχολείται με την ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων στην συμπλήρωση των δηλώσεων και στην σωστή απεικόνιση των προσκομισθέντων παραστατικών θα μπορέσει να βρει αν ο επιχειρηματίας έχει ύποπτες συναλλαγές ;
    • Τι θα πρέπει να χρεώσει τον πελάτη για να το κάνει ;
    • Ποια είναι η προστασία του από το κράτος αν το κάνει ( γιατί τέτοιου είδους παραβάτες είναι και επικίνδυνοι άνθρωποι );

    Και φυσικά το πρόβλημα δεν είναι στον νόμο που πολύ σωστά θέλει να συλλάβει το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος αλλά όπως είπαμε και στην αρχή αλλά στον τρόπο εφαρμογής του και κυρίως στις ποινικές και αστικές ευθύνες και στα τεράστια κόστη  που επιφέρει σε όλα τα λογιστικά γραφεία !

    Η άσκηση δεν  βγαίνει οικονομικά και παράλληλα δεν έχει σχέση με την δουλειά του  λογιστή οικονομολόγου , ενώ είναι αδιανόητες οι ποινικές ευθύνες για τους λογιστές εξωτερικούς συνεργάτες οι οποίοι φυσικά δεν λαμβάνουν μέρος ( πολύ σωστά φυσικά) στις αποφάσεις και τις παρανομίες του εκάστοτε επιχειρηματία !

    Φυσικά επειδή το σίγουρο είναι ότι  τους απατεώνες δεν τους πιάνεις   με τέτοια μέτρα τελικά το μόνο που μπορείς να  πετύχεις είναι να δημιουργήσεις προβλήματα σε ένα επαγγελματικό κλάδο που σου είναι ιδιαίτερα χρήσιμος!

    Νομίζω ότι κανείς δεν λέει όχι στην εφαρμογή του νόμου όμως όλοι λέμε ότι είναι αδύνατον  να υπάρχει πάνω από τα κεφάλια των λογιστών  η δαμόκλεια σπάθη των προστίμων και της ποινικής δίωξης για αδικήματα άλλων.

    Ας δούμε όμως μερικά πράγματα για τον Νόμο και την Εφαρμογή του

    ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

    Ο νομοθέτης θεωρεί ότι μπορεί να υπάρχει ξέπλυμα χρήματος στις παρακάτω συναλλαγές:

    ·          Στην  μεταβίβαση περιουσίας

    ·         Στην  απόκρυψη της αλήθειας αναφορικά με τη φύση, την προέλευση, τον τόπο ή την κυριότητα περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα.

    ·         Στην απόκτηση και χρήση περιουσίας

    ·         Στην σύσταση ομάδας για την εκπλήρωση των παραπάνω

    ·         Η απόπειρα διάπραξης, η υποβοήθηση, η υποκίνηση, η διευκόλυνση ή η παροχή συμβουλών σε τρίτο για τη διάπραξη των παραπάνω πράξεων.

    ·         Στην ηθική αυτουργία στα παραπάνω  αδικήματα

    ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ

    ·         χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,

    ·         οι ορκωτοί λογιστές

    ·         οι φορολογικοί σύμβουλοι,

    ·         οι μεσίτες ακινήτων,

    ·         οι επιχειρήσεις τυχερών παιγνίων και καζίνο,

    ·         οι οίκοι δημοπρασίας και

    ·         οι έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας,

    ·         οι συμβολαιογράφοι και

    ·         οι δικηγόροι.

    ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΠΡΙΠΤΩΣΕΙΣ  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

    ·         Όταν συνάπτουν επιχειρηματικές σχέσεις,

    ·         Όταν κάνουν περιστασιακές συναλλαγές ποσού 15.000 Ευρώ και άνω (ή 1.000 Ευρώ και άνω μέσω παρόχων πληρωμών πχ PayPal),

    ·         Όταν κάνουν  συναλλαγές αξίας τουλάχιστον 10.000 ευρώ με μετρητά,

    ·         Όταν υπάρχει υπόνοια νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και

    ·         Όταν υπάρχει αμφιβολία ως προς τα στοιχεία του πελάτη ή του πραγματικού δικαιούχου πρόσωπα.

    ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα πρέπει , τα στοιχεία που πιστοποιούνται:

    ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ :

    περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο του πελάτη,  την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης, τη διεύθυνση διαμονής και την επαγγελματική ενασχόληση. Για τους σκοπούς της ταυτοποίησης, κατά κανόνα, πρέπει να ζητείται το δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή το διαβατήριο, πρόσφατο μισθωτήριο ή λογαριασμός ΔΕΚΟ, βεβαίωση εργοδότη και βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.

    ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

    η επωνυμία, η έδρα, η διάρκεια, ο σκοπός, τα ονόματα των ατόμων που ασκούν διοίκηση και των εταίρων / μετόχων. Τα ανωτέρω επαληθεύονται με αντίγραφο του τελευταίου δημοσιευμένου καταστατικού, δημοσιευμένα πρακτικά των αρμόδιων οργάνων και βεβαιώσεις έναρξης / μεταβολής της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

    Η μη συμμόρφωση, εκ μέρους των εταιριών και άλλων οντοτήτων που έχουν έδρα στην Ελλάδα, με την υποχρέωση των ανωτέρω διατάξεων επισύρει τη δέσμευση χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας (ΠΟΛ 1201/18).

    ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ

    Ας δούμε πρακτικά τι πρέπει να κάνουμε εμείς  οι Λογιστές επισημαίνουν ότι θα υπάρξει αυξημένο κόστος (λόγω χαμένων ανθρωποωρών, υπερωριών υπαλλήλων τους κ.λπ.) για εργασίες όπως:

    • Συγκέντρωση και διασταύρωση στοιχείων πριν κάθε νέα συνεργασία  με  πελάτη
    • Επαλήθευση και έλεγχο των στοιχείων των πελατών
    • Συλλογή  στοιχείων  και αξιολόγησή τους το οποίο πρέπει να έχει συνέχεια
    • Επικαιροποίηση πληροφοριών ανά τακτά χρονικά διαστήματα
    • εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών
    • κατηγοριοποίηση πελατών
    • σύνταξη έκθεσης εκτίμησης κινδύνου
    • τήρηση και φύλαξη αρχείων
    • Ορισμό συνεργάτη για την τήρηση όλων αυτών
    • Εμπρόθεσμη διεκπεραίωση των παραπάνω

    Και κλείνω με τις  εξής ερωτήσεις:

    • Πιστεύει κανείς ότι είναι έτοιμα τα λογιστικά γραφεία στην Ελλάδα να ανταποκριθούν στα παραπάνω;
    • Είναι τέτοια η κουλτούρα του Έλληνα Επιχειρηματία που μέχρι δύο χρόνια σε διπλογραφικά βιβλία δεν προσκόμιζε τον όψεως για να μην δεί ο λογιστής ότι έχει χρήματα: ή τι άσχετα πράγματα αγόραζε;

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ