Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

    Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την υποβολή αιτήματος σύνταξης;

    ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

    ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ

    ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ

    ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΗΡΑΤΟΣ

    (Με κωδικούς taxisnet ,AMKA ΑΦΜ)

    ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

    • Φωτοτυπία ταυτότητας
    • Τελευταίο εκκαθαριστικό εφορίας
    • Πρωτότυπες καρτέλες ενσήμων (αν δεν υπάρχουν μια υπεύθυνη δήλωση περί του χρόνου ασφάλισης)
    • ΙΒΑΝ
    • Υπεύθυνη δήλωση διαμονής (Δίνετε στην υπηρεσία)
    • Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από τον Δήμο ή από την σελίδα ΑΑΔΕ κατοικία
    • Διακοπή εργασίας (Αν δεν συνεχίζει εργασία)
    • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
    • Εξουσιοδότηση αν δεν τα καταθέτει ο ίδιος

    Πηγή : EΦΚΑ Νέου Κόσμου

     

    Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 17.000 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας!

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

    Τμήμα Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων

    Αθήνα, 24.09.2024

    Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 17.000 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

    Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούνται 6 προγράμματα επιδότησης της εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες και όλη την επικράτεια, με ποσοστά επιχορήγησης έως 100% και συνολική επιδότηση έως 17.000 ευρώ ανά θέση. Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

    1. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας 25.000 ανέργων 18-29 ετών, διάρκειας 7 μηνών, με 100% επιδότηση. Η ΔΥΠΑ καταβάλλει απευθείας μηνιαία αποζημίωση (κατώτατος μισθός με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας) και παρέχει πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
    2. Πρόγραμμα απασχόλησης 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, όπως μητέρες που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας μετά την ανατροφή των παιδιών τους, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 55 ετών, άνεργα μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, κ.λπ.. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 12-24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
    3. Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 μακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 80% του μισθού και των εισφορών για 18 μήνες, έως 13.709 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
    4. Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω. Η επιχορήγηση μισθού και εισφορών ανέρχεται σε 715 ευρώ μηνιαία για 15 μήνες, έως 8.580 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
    5. Πρόγραμμα απασχόλησης 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως Άτομα με Αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βίας, άτομα που ολοκλήρωσαν πρόγραμμα απεξάρτησης, αποφυλακισμένα άτομα, διεμφυλικά πρόσωπα, θύματα εμπορίας ανθρώπων, κ.λπ.. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 75% του μισθού και των εισφορών για 24 μήνες, μέχρι 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.
    6. Πρόγραμμα απασχόλησης 7.500 ανέργων ηλικίας 25-45 ετών που έχουν ολοκληρώσει πρόγραμμα κατάρτισης σε ψηφιακές ή πράσινες δεξιότητες. Η επιχορήγηση καλύπτει έως το 100% του μισθού και των εισφορών για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 25-30 ετών για 6 μήνες, δηλαδή 6.132 ευρώ και 80% για την πρόσληψη ανέργων 31-45 ετών, δηλαδή 4.906 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας.

    Η διαδικασία συμμετοχής για τις επιχειρήσεις είναι απλή:

    1. Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μέσω gov.gr

    https://www.gov.gr/ipiresies/epikheirematike-drasterioteta/apaskholese-prosopikou/summetokhe-epikheireseon-ergodoton-se-programmata-katartises-anergon

    1. Οι επιχειρήσεις προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων, τις ειδικότητες και τα απαιτούμενα προσόντα
    2. H ΔΥΠΑ επιβεβαιώνει ότι η επιχείρηση πληροί τις προϋποθέσεις
    3. Οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ υποδεικνύουν στην επιχείρηση υποψηφίους σύμφωνα με τα απαιτούμενα προσόντα της θέσης
    4. Η επιχείρηση επιλέγει μεταξύ των υποψηφίων και κάνει πρόσληψη.

    Επιπλέον, η ΔΥΠΑ υλοποιεί ειδικά προγράμματα απασχόλησης για τους πρώην εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και για απασχόληση ανέργων 55 ετών και άνω σε φορείς του Υπουργείου Υγείας.

    Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστότοπο της ΔΥΠΑ

    https://www.dypa.gov.gr/proghrammata-anoikhta

    Εμπιστευτείτε τον λογιστή σας, για να κερδίζετε πάντα χρόνο και χρήμα, αλλά και να αξιοποιείτε και τις ευκαιρίες που υπάρχουν!

     

    Η παραγραφή των φορολογικών οφειλών, απλά και κατανοητά!

    Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

     

    Νομικό Πλαίσιο Παραγραφής Φορολογικών Υποχρεώσεων

    Ποια είναι τα βασικά νομικά καθεστώτα που διέπουν τη φορολογική παραγραφή;

    Το Καταστατικό των Παραγραφών διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη φορολογική νομοθεσία καθορίζοντας την περίοδο κατά την οποία οι φορολογικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν φόρους και να επιβάλλουν πρόστιμα, παρέχοντας έτσι ένα χρονοδιάγραμμα τόσο για τις κρατικές ενέργειες όσο και για την ευθύνη των φορολογουμένων . Ωστόσο, η εφαρμογή αυτού του καταστατικού είναι περίπλοκη, καθώς επεκτείνεται στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων, οι οποίοι μπορούν να ξεκινήσουν ανά πάσα στιγμή, δημιουργώντας μια δυνατότητα παρατεταμένης αβεβαιότητας για τους φορολογούμενους .

    Οι νομοθετικές προσπάθειες για παράταση αυτών των προθεσμιών παραγραφής ήταν αμφιλεγόμενες, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι τέτοιες παρατάσεις αντιβαίνουν στις αρχές της ασφάλειας δικαίου και του κράτους δικαίου, καθώς και σε συγκεκριμένες συνταγματικές εντολές . Ειδικότερα, αυτές οι παρατάσεις δικαιολογούνται συχνά από τους νομοθέτες λόγω της συσσώρευσης εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, γεγονός που υποδηλώνει διοικητικό φόρτο που θα μπορούσε ενδεχομένως να εμποδίσει την έγκαιρη επίλυση φορολογικών διαφορών .

    Οι παρατάσεις διευκολύνονται μέσω διατάξεων που επιτρέπουν διαδοχικές ανανεώσεις της παραγραφής ακριβώς πριν από τη λήξη της, γεγονός που επιδεινώνει περαιτέρω τις οργανωτικές προκλήσεις για τις ελεγκτικές υπηρεσίες . Αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε νομικές και συνταγματικές συζητήσεις, καθώς η αρχή της αναλογικότητας που ενσωματώνεται στο σύνταγμα ορίζει ότι η παραγραφή πρέπει να είναι εύλογη και προκαθορισμένη, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη και προβλεψιμότητα στις φορολογικές υποχρεώσεις . Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νομοθετική σαφήνεια και μεταρρυθμίσεις που να εξισορροπούν το συμφέρον του κράτους για είσπραξη φόρων με τα δικαιώματα των φορολογουμένων για βεβαιότητα και προστασία έναντι αναδρομικών νομικών αλλαγών.

    Πώς χειρίζονται οι διάφορες δικαιοδοσίες την παραγραφή των φορολογικών υποχρεώσεων;

    Διαφορετικές δικαιοδοσίες υιοθετούν ποικίλες προσεγγίσεις για τον καθορισμό των φορολογικών υποχρεώσεων, με σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις φορολογικές αρχές. Μια αξιοσημείωτη πτυχή είναι η Παραγραφή, η οποία είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που υπαγορεύει την περίοδο εντός της οποίας η φορολογική αρχή έχει το δικαίωμα να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα . Αυτή η περίοδος υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους και ποικίλλει σημαντικά μεταξύ διαφορετικών δικαιοδοσιών. Για παράδειγμα, σε ορισμένες περιοχές, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης μπορεί να αλλάξει αυτή την περίοδο, καθώς η Φορολογική Διοίκηση θα εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μόνο εάν γίνει αποδεκτή μια τέτοια δήλωση .

    Επιπλέον, η παραγραφή μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την εφαρμογή ψηφιακών διαδικασιών όπως το myDATA, που μπορεί να απλοποιήσει και να μειώσει την περίοδο παραγραφής από πέντε σε τέσσερα χρόνια, προσφέροντας μια φθηνή λύση φορολογικής συμμόρφωσης . Αυτές οι παραλλαγές υπογραμμίζουν την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ νομικών και διοικητικών πλαισίων στα φορολογικά συστήματα, που απαιτούν συνεχείς μεταρρυθμίσεις για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης. Κατά συνέπεια, οι δικαιοδοσίες πρέπει να αξιολογούν και να προσαρμόζουν συνεχώς τις φορολογικές τους πρακτικές για να ευθυγραμμίζονται με τα εξελισσόμενα οικονομικά και τεχνολογικά τοπία, διασφαλίζοντας έτσι ότι τόσο οι φορολογικές αρχές όσο και οι φορολογούμενοι λειτουργούν σε ένα διαφανές και προβλέψιμο πλαίσιο.

    Μειώνεται κατά δύο ή ένα έτος ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν τα myData.

    Στην περίπτωση Επιχείρησης – Εκδότη σημαίνει ότι τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 παραγράφονται σε τρία (3), αντί σε πέντε (5). Συγκεκριμένα:

    • Το έτος  2020 παραγράφεται το 2024
    • Το 2021 παραγράφεται το 2025 και
    • Το 2022 παραγράφεται το 2026.

    Για την Επιχείρηση – Λήπτη, τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022 παραγράφονται στα τέσσερα (4) έτη αντί σε πέντε (5). Συγκεκριμένα:

    • Το 2020 παραγράφεται το 2025
    • Το 2021 παραγράφεται το 2026 και
    • Το 2022 παραγράφεται το 2027.

    Σημειώνεται πως, ο χρόνος παραγραφής μειώνεται στα 4 χρόνια και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν μπει στην ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά αποδέχονται τη λήψη ηλεκτρονικών τιμολογίων μέσω πιστοποιημένου Παρόχου, εφόσον το έχουν δηλώσει στην ΑΑΔΕ.

    Η παραπάνω δήλωση  επιβεβαιώνεται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA από τη συναλλακτική δραστηριότητα της επιχείρησης σε σχέση με τα παραστατικά που λαμβάνει και αφορούν την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω πιστοποιημένου Παρόχου.

    Επίσης, η «Επιχείρηση Λήπτης» για να λάβει το κίνητρο της μείωσης του χρόνου παραγραφής, λόγω της αποδοχής των ηλεκτρονικών τιμολογίων με ηλεκτρονικό τρόπο και όχι χειρόγραφα, δεν χρειάζεται να έχει Πάροχο.

    Αρκεί μόνο να υποβάλει τη Δήλωση Αποδοχής Λήψης Ηλεκτρονικών Τιμολογίων, και από αυτό το χρονικό σημείο και μετά στο email που δηλώνει έχει την υποχρέωση να λαμβάνει τα ηλεκτρονικά τιμολόγια που του διαβιβάζει ο Πάροχος του Εκδότη.

    Ακόμη, το ευεργέτημα εξασφαλίζουν και οι επιχειρήσεις που ασκούν είτε αποκλειστικά δραστηριότητα διενέργειας χονδρικών συναλλαγών είτε αποκλειστικά δραστηριότητα διενέργειας λιανικών συναλλαγών και έχουν πιστοποιημένο Πάροχο.

    Ποιες είναι οι κοινές προθεσμίες παραγραφής φορολογικών υποχρεώσεων;

    Στον τομέα των φορολογικών υποχρεώσεων, η κατανόηση των περιπλοκών της παραγραφής είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις φορολογικές αρχές. Η βασική περίοδος παραγραφής για τις περισσότερες φορολογικές υποχρεώσεις ορίζεται σε πέντε έτη, χρησιμεύοντας ως τυπικό χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου οι φορολογικές αρχές μπορούν να αξιολογήσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις ή να κινήσουν ενέργειες για είσπραξη . Για υποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έπειτα η 5ετία μπορεί να παραταθεί για ένα έτος εφόσον μέσα στο 5ο έτος της προθεσμίας παραγραφής ο φορολογούμενος υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση η αν περιέλθουν εν γνώσει της φορολογικής διοίκησης νέα στοιχεία τα οποία αφορούν τη συγκεκριμένη υπόθεση και από τα οποία προκύπτει οφειλή. Με βάση αυτά υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων που δεν υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις το 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμες το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 κινδυνεύουν να παραγραφούν.

    Σε έκτακτες περιπτώσεις, πράξη εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μπορεί να εκδοθεί ακόμη και 10 έτη μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της τελευταίας δήλωσης στις περιπτώσεις υποθέσεων που αφορούν περισσότερες από μια δηλώσεις εάν ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει καμιά δήλωση ή αν εν γνώσει των φορολογικών αρχών περιέλθουν στοιχεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση που δεν θα μπορούσε να τα έχει στη διάθεση της εντός της 5ετίας. 

    Ειδικά για τις χρήσεις 2012 και 2013 αλλά και για τα φορολογικά έτη 2014-2017 μπορεί να υπάρξει 10ετής παράταση στις περιπτώσεις φοροδιαφυγής που ξεπερνούν τα ποσά των 50.000 ευρώ για παραβάσεις ΦΠΑ και 100.000 ευρώ για άλλα είδη φόρου. Εξαιρούνται οι υποθέσεις έκδοσης πλαστών ή εικονικών τιμολογίων για τις οικονομικές χρήσεις 2012-2014 και έως τον Οκτώβριο του 2015 για τις οποίες δεν υπάρχει όριο ποσού. 

    Τι αναφέρει ο νέος ΚΕΔΕ

    Αναλυτικότερα σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

    1. Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της ΑΑΔΕ και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων ή απαιτήσεων αυτών έναντι τρίτων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οποιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκειται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων του οφειλέτη με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή με διαδικασία εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον πρόκειται για πτωχό.
    2. Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης ή δεν είναι δυνατή η υποβολή της.
    3. Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας φορολογικής ή τελωνειακής αρχής, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων περιπτώσεων και ότι είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.
    4. Οι πράξεις του χαρακτηρισμού των επιδεκτικών ή ανεπίδεκτων είσπραξης και της καταχώρισης των απαιτήσεων σε ειδικά βιβλία ανεπίδεκτων είσπραξης γίνονται με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, σύμφωνα με τις διατάξεις που τη διέπουν.
    5. Εφόσον πρόκειται για συνολική βασική οφειλή άνω του 1.500.000 ευρώ, οι πράξεις αυτές κοινοποιούνται στην υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδια για τον έλεγχο των δημόσιων εσόδων, από την οποία και ελέγχονται. Αν κρίνεται αναγκαίο, έλεγχος μπορεί να διενεργηθεί και στις πράξεις της παρούσας που αφορούν συνολική βασική οφειλή κατώτερη του ως άνω ποσού.

    Από την καταχώριση της οφειλής στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση:

    • Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,
    • Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό, 
    • Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.
    • Το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης. 
    • Οφειλή που έχει καταχωρισθεί, κατά τα ανωτέρω, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

    Πότε διαγράφονται τα χρέη προς το Δημόσιο

    Ο νέος ΚΕΔΕ προβλέπει επίσης και τη διαδικασία διαγραφής των χρεών προς το Δημόσιο.

    Ειδικότερα, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους, που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να κριθούν διαγραπτέες και να διαγραφούν εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

    • έχουν ολοκληρωθεί οι προβλεπόμενες ενέργειες για τον χαρακτηρισμό τους ως ανεπίδεκτων είσπραξης,
    • έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές ενέργειες για την ανταλλαγή των πληροφοριών και των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης για τα κράτη με τα οποία υφίστανται αντίστοιχες συμφωνίες και σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον με τα κράτη μέλη της Ε.Ε.
    • έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες στην αλλοδαπή κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη ή απαιτήσεων αυτού έναντι τρίτων,
    • έχει ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία σε βάρος των οφειλετών, εφόσον προβλέπεται, με την έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης.

    Ακόμη, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και συμβεβαιωμένες οφειλές προς τρίτους που δεν έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, είναι δυνατό να διαγραφούν, εφόσον εμπίπτουν αποκλειστικά και μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες οφειλών:

    • οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την επαχθείσα κληρονομιά,
    • οφειλές ανά φορολογούμενο μικρότερες του ποσού του εκάστοτε ελάχιστου ποσού φόρου από την καταβολή του οποίου απαλλάσσεται ο φορολογούμενος.

     ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ ΠΑΕΛΟ

     

     

     

    Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα των εγκύων(video)!

    Περί Εργατικών ο λόγος: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα δικαιώματα των εγκύων, απλά και κατανοητά! Η Μαρία Μούκα, στην νέα εκπομπή της στην ΠΑΕΛΟ, κάνει μια εξαιρετική ανάλυση, με σημειώσεις, για αυτό το πολύ σημαντικό θέμα!

     

    Ποιοι έχουν την υποχρέωση κάθε χρόνο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;

    Ποιοι έχουν την υποχρέωση κάθε χρόνο να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;

    Ένα συχνό ερώτημα που γίνεται συνεχώς σε εμάς τους λογιστές είναι το πότε κάποιος έχει ή όχι την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

    Συνοπτικά, υποχρέωση για υποβολή δήλωσης έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και απέκτησαν εισοδήματα φορολογούμενα ή απαλλασσόμενα, πραγματικά ή τεκμαρτά.

    Αναφέρω το εξής παράδειγμα: Ενήλικος 20 ετών δεν είχε αποκτήσει κανένα πραγματικό εισόδημα κατά το έτος 2023. Έμενε όμως σε ένα σπίτι που του είχε παραχωρήσει ο πατέρας του και είχε ένα αυτοκίνητο που του είχε δώσει ο πατέρας του. Εδώ έχει υποχρέωση για δήλωση, καθώς μπορεί να μην αποκτά πραγματικό εισόδημα, αποκτά όμως τεκμαρτό( χρήση σπιτιού και αμαξιού).

    Ας δούμε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την καθημερινότητα, ως προς την υποχρέωση που έχουν να υποβάλλουν φορολογική δήλωση:

    • Όσοι ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα
    • Οι άνεργοι που αποκτούν πραγματικό εισόδημα. Αν δεν αποκτούν όμως πραγματικό εισόδημα, δεν είναι υπόχρεοι υποβολής( συστήνεται να κάνουν πάντα δήλωση).
    • Τα εξαρτώμενα μέλη( με βάση τις διατάξεις), άνω των 18 ετών, που έχουν οποιοδήποτε εισόδημα
    • Ενήλικες που αποκτούν εισόδημα που έχει ήδη φορολογηθεί ή απαλλάσσεται της φορολογίας( πχ τόκοι καταθέσεων)
    • Αλλοδαποί, άνω των 18 ετών που απέκτησαν οποιοδήποτε εισόδημα
    • Οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού που απέκτησαν πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως αν το εισόδημα αφορά αποκλειστικά τόκους κρατικών ομολόγων, εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, ή τόκους εταιρικών ομολόγων, δεν προκύπτει υποχρέωση υποβολής δήλωσης.
    • Τα ανήλικα τέκνα που αποκτούν εισόδημα από εργασιακή σχέση ή από σύνταξη λόγω απώλειας κάποιου γονέα τους.

    Εμπιστευτείτε τον λογιστή σας και για αυτό το λεπτό ζήτημα…

    Τα λάθη κοστίζουν πάντοτε σε χρόνο και χρήμα…..

    TIP: Επειδή οι φορολογικές δηλώσεις ζητούνται από τις εκάστοτε υπηρεσίες σαν απαραίτητα δικαιολογητικά, κρίνεται φρόνιμο κάποιος, ακόμα και να του δίνει το δικαίωμα ο νόμος να μην υποβάλλει, να το κάνει…

     

     

    Διεθνής έρευνα της Achieve Performance για την γενιά Ζ και την εργασία!

     

    𝗛𝗲𝘆 𝗚𝗲𝗻 𝗭! 𝗬𝗼𝘂𝗿 𝘃𝗼𝗶𝗰𝗲 𝗺𝗮𝘁𝘁𝗲𝗿𝘀! 🌟

    Ever wondered what makes you thrive at work? Now’s your chance to share your insights and shape the future of workplace culture!
    Take just 10 minutes to fill out our survey and help us understand what you value in your managers and work environment. Your feedback will help organizations create spaces that bring out the best in you!
    Let’s create a better tomorrow, together. Your thoughts are invaluable!
    #GenZ #SpeakUp #WorkplaceWellness #FutureLeaders #Survey

    https://www.research.net/r/thriving-GENZresearch-generallink

    Η σημασία του εμπορικού κύκλου για μια επιχείρηση!

     

    Παραθέτουμε σε μορφή pdf, ώστε να μπορείτε να το εκτυπώσετε, μια εξαιρετική ανάλυση του συναδέλφου Δημήτρη Χουλιάρα για την ερμηνεία και το νόημα του εμπορικού κύκλου μιας επιχείρησης.

    Τον ευχαριστούμε θερμά!

    Υπολογισμός & Ερμηνεία Εμπορικού Κύκλου

    Εργασιακά: Η σημασία της αίτησης αδείας του εργαζόμενου!

    O νόμος 4093/2012 παράγραφος ΙΑ με την υποπαράγραφο ΙΑ 14 τροποποιεί το άρθρο 6 του Ν 3846/2010 και προβλέπει τα εξής :

    Eπιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, η κατάτμηση της κανονικής άδειας και για την εφαρμογή της, απαιτείται η ΓΡΑΠΤΗ συμφωνία, μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Ο εργοδότης με δική του πρωτοβουλία, μπορεί να επιτρέψει την κατάτμηση της άδειας, στο ίδιο ημερολογιακό έτος, σε δύο περιόδους.

    Η πρώτη περίοδος της άδειας, δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 6 εργάσιμες μέρες στην εξαήμερη απασχόληση και 5 εργάσιμες μέρες στην πενθήμερη απασχόληση.

    Για τα ανήλικα είναι 12 εργάσιμες ημέρες. Ο εργαζόμενος πρέπει να αιτηθεί εγγράφως, την άδεια του ακόμα και για περισσότερες από δυο περιόδους, όμως η μια θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 12 εργάσιμες ημέρες επί εξαήμερης απασχόλησης και 10 εργάσιμες ημέρες επί πενθήμερης απασχόλησης.

    Για τα ανήλικα είναι 12 εργάσιμες ημέρες. Στην αίτηση αδείας ΔΕΝ χρειάζεται έγκριση από την Επιθεώρηση Εργασίας όμως οφείλει η επιχείρηση να διαφυλάξει τις αιτήσεις αδείας για 5 έτη και να είναι στην διάθεση του ελέγχου των Επιθεωρητών Εργασίας, όποτε απαιτείται.

    Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που απασχολούν τακτικό και εποχιακό προσωπικό, που έχουν ιδιαίτερη συσσώρευση εργασίας, λόγω του αντικειμένου της επιχείρησης, ο εργοδότης σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για το τακτικό προσωπικό μπορεί να χορηγήσει το τμήμα της άδειας των 10 εργάσιμων ημερών ή των 12 εργάσιμων ημερών (ανάλογα πενθήμερη/εξαήμερη απασχόληση όπως αναφέρθηκε παραπάνω) οποτεδήποτε εντός του ημερολογιακού έτους.

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ :

    Γαμβρούδης Β. Δ/ντης Υπουργείου Εργασίας. – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Έκδοση Επιθεώρηση ΙΚΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ. Έτος 2024

    Είναι υποχρεωτικό να υποβάλλω κοινή δήλωση στο σύμφωνο συμβίωσης;

    Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη ζωή μας το σύμφωνο συμβίωσης.

    Ένα ερώτημα που μας θέτουν συνεχώς οι πολίτες στα γραφεία μας είναι το εξής:

    Αν έχω συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλω κοινή δήλωση,  ή όχι;

    Να δούμε κάποια πράγματα λοιπόν για αυτό το θέμα.

    Κατ’ αρχάς το σύμφωνο συμβίωσης καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

    Το tip εδώ είναι ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση, παρά μόνο αν το επιθυμούν…

    Συνεπώς έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν είτε κοινή , είτε ξεχωριστή φορολογική δήλωση, σε αντίθεση με τους έγγαμους οι οποίοι κάνουν κοινή δήλωση, εκτός αν επιλέξουν με αίτηση σε ειδική πλατφόρμα να υποβάλλουν ξεχωριστές δηλώσεις.

    Μην αφήνετε ποτέ στην τύχη τους τα φορολογικά θέματα..

    Εμπιστευτείτε τους ειδικούς..

    Πως υπολογίζονται οι μεταφερόμενες από παρελθόντα έτη ζημιές;

    Πως υπολογίζονται οι μεταφερόμενες από παρελθόντα έτη ζημιές

    Χουλιάρας Δημήτριος

    Λογιστής – Οικονομολόγος, MSc

    email: [email protected]

    Παραθέτουμε με τη μορφή word το άρθρο-μελέτη του εκλεκτού συναδέλφου!

    Πως υπολογίζονται οι μεταφερόμενες από παρελθόντα έτη ζημιές.

    Τι πρέπει να γνωρίζω για την πρόσληψη των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα;

    Eρώτηση : Τι πρέπει να γνωρίζω για την πρόσληψη των πολιτών των Ευρωπαϊκών χωρών που έρχονται να εργαστούν στην Ελλάδα σε σχέση με τους πολίτες τρίτων χωρών ;

    Aπάντηση : Οι πολίτες των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με τους πολίτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, μπορούν να εισέλθουν στην Ελλάδα με ισχύον δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο, χωρίς να απαιτείται κάποια θεώρηση εισόδου ή άλλη ισοδύναμη διατύπωση. Μετά την είσοδό τους, μπορούν να διαμένουν στην Ελλάδα έως τρεις μήνες χωρίς κανέναν όρο ή διατύπωση.

    Για τους Ευρωπαίους πολίτες, ωστόσο, που επιθυμούν να διαμείνουν στην Ελλάδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να έχουν πρόσβαση σε κοινωνικές και άλλες παροχές, απαιτείται να πληρούνται οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 2004/38/ΕΚ, οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο.

    Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι πολίτες που επιθυμούν να διαμείνουν στην Ελλάδα για περισσότερους από τρεις (3) μήνες πρέπει να καταγραφούν με αίτηση που υποβάλλουν στο Τμήμα Αλλοδαπών της Αστυνομικής Αρχής του τόπου της κατοικίας τους. Η υπηρεσία τους χορηγεί σχετική βεβαίωση εγγραφής, η οποία εκδίδεται ατελώς.

    Προϋποθέσεις για διαμονή κι εργασία στην Ελλάδα για πάνω από 3 μήνες Για την καταγραφή και την νόμιμη διαμονή τους για χρονικό διάστημα άνω των τριών (3) μηνών, οι πολίτες των κρατών της Ε.Ε. πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

    • να είναι μισθωτοί ή να ασκούν ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, να διαθέτουν επαρκείς πόρους για τον εαυτό τους και τα μέλη της οικογένειάς τους, ώστε να μην επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Χώρας κατά την διάρκεια της παραμονής τους, να είναι φοιτητές ή σπουδαστές σε δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα.

    Η αίτηση που υποβάλλεται ενώπιον της αρμόδιας αστυνομικής αρχής συνοδεύεται από φωτοαντίγραφο του ισχύοντος δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου και ανάλογα από τον λόγο για τον οποίο εγγράφονται:

    α) Αν πρόκειται για εργασία ή ανεξάρτητη οικονομική δραστηριότητα, βεβαίωση πρόσληψης από τον εργοδότη ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει η απασχόληση σε μισθωτή δραστηριότητα ή η άσκηση ανεξάρτητης οικονομικής δραστηριότητας,

    β) Αν πρόκειται για άτομο που διαθέτει επαρκείς πόρους, επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους, ώστε να μην επιβαρύνουν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας της Χώρας και αποδεικτικά πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης,

    γ) Αν πρόκειται για φοιτητή σε δημόσιο ή ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, απόδειξη για την εγγραφή στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, υπεύθυνη δήλωση ή άλλο ισοδύναμο μέσο, από το οποίο να προκύπτει η ύπαρξη επαρκών πόρων και απόδειξη πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης.

    Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την έκδοση βεβαίωσης εγγραφής πολιτών της Ε.Ε. για λοιπούς λόγους και τι δικαιολογητικά χρειάζονται;

    Αρμόδιες Υπηρεσίες είναι τα Τμήματα Αλλοδαπών για τις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης και Υποδ. Ασφάλειας, Τμήματα Ασφαλείας και Αστυν. Τμήματα που χειρίζονται θέματα αλλοδαπών για την υπόλοιπη Ελλάδα.Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να κατέχει:

    • Αίτηση,
    • Έγγραφο με βάση το οποίο ο αιτών εισήλθε στη χώρα μας,
    • Αποδεικτικά στοιχεία ότι τόσο αυτοί όσο και τα μέλη οικογένειάς τους
    • Nα διαθέτουν υγειονομική ασφάλιση και επαρκείς πόρους και
    • Τρεις (3) φωτογραφίες.

    Τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να συνοδεύονται από τα μέλη της οικογένειάς τους, τα οποία μπορούν ομοίως να καταγραφούν στην Ελλάδα. Ως μέλη της οικογένειας του πολίτη της Ε.Ε. νοούνται: α) ο/η σύζυγος, ανεξαρτήτως ιθαγένειας, ή ο σύντροφος με τον οποίο ο πολίτης της Ε.Ε. έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, β) τα κάτω των 21 ετών τέκνα των συζύγων ή ενός εκ των συζύγων, γ) τα τέκνα ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον είναι συντηρούμενα, δ) οι απευθείας ανιόντες του πολίτη της Ένωσης, καθώς και εκείνοι του συζύγου, εφόσον είναι συντηρούμενοι.

    Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτούν δικαίωμα μόνιμης διαμονής, εφόσον συμπληρώσουν πέντε έτη νόμιμης διαμονής και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν απουσιάσει για περισσότερους από έξι (6) μήνες ετησίως.

    **Η απάντηση είναι επικαιροποιημένη από την Επιθεώρηση Εργασίας και δεν αποτελεί προσωπική εκτίμηση

     

    Με ποιο τρόπο μπορεί να παραλάβει τον κλειδάριθμο του, ένας φορολογούμενος;

    Η συμβουλή της εβδομάδας: Με ποιο τρόπο μπορεί να παραλάβει τον κλειδάριθμο του, ένας φορολογούμενος;

    1)Παραλαβή Κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως

    Στην περίπτωση αυτή, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο συμπληρώνει στην αίτησή του τον πάροχο υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί τον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει στην αίτησή του καθώς και τον αριθμό λογαριασμού IBAN που διαθέτει και τον πάροχο υπηρεσιών πληρωμής.

    Τα στοιχεία της ηλεκτρονικής αίτησης (ΑΦΜ, τύπος και αριθμός ταυτότητας και αριθμός κινητού τηλεφώνου) διασταυρώνονται ηλεκτρονικά μέσω ασφαλούς σύνδεσης με την εταιρία παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που έχει υποδείξει ο φορολογούμενος ή με αυτά που διαθέτουν οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών.

    Σε περίπτωση επιβεβαίωσης των στοιχείων της αίτησηςαποστέλλεται αυτόματα, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, το μεν πρώτο μέρος του Κλειδαρίθμου μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην διεύθυνση email που συμπληρώθηκε από τον υποψήφιο κατά την αίτηση εγγραφής του, το δε δεύτερο μέρος του κλειδαρίθμου μέσω sms στον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου που συμπληρώθηκε από τον υποψήφιο κατά την αίτηση εγγραφής του.

    2) Παραλαβή Κλειδαρίθμου εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης

    Εφόσον ο φορολογούμενος επιλέξει τη δυνατότητα αυτή, δίνεται η δυνατότητα στο φορολογούμενο μέσω της υπηρεσίας «myAADElive», να επικοινωνήσει μέσω βιντεοκλήσης με υπάλληλο της υπηρεσίας, είτε άμεσα με τον πρώτο διαθέσιμο εκπρόσωπο (FAA) είτε κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

    Κατά τη διάρκεια του ραντεβού ο εκπρόσωπος της ΑΑΔΕ προβαίνει σε ταυτοπροσωπία του προσώπου που αιτείται τον Κλειδάριθμο με βάση το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) που επιδεικνύει ο ίδιος ο φορολογούμενος, καθώς και σε επιβεβαίωση των στοιχείων του, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση.

    Η συνομιλία βιντεοσκοπείται και το αρχείο παραμένει στη διάθεση της Φορολογικής Διοίκησης, για λόγους απόδειξης του ελέγχου ταυτοπροσωπίας. 57 Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων, ο εκπρόσωπος της φορολογικής διοίκησης εγκρίνει την έκδοση και αποστολή του Κλειδαρίθμου στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε στην αίτηση.

    3) Παραλαβή Κλειδαρίθμου με φυσική παρουσία στη ΔOY

    Στην περίπτωση αυτή, ο φορολογούμενος μεταβαίνει στην εφαρμογή «Τα Ραντεβού μου» από όπου επιλέγει διαθέσιμο ραντεβού στη ΔΟΥ της επιλογής του. Απαιτούμενο στοιχείο για την παραλαβή του Κλειδαρίθμου είναι ο ΑΦΜ και το έγγραφο ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.) του φυσικού προσώπου.

    Εφόσον ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση του ίδιου του φορολογούμενου από τον υπάλληλο της ΔΟΥ, αποστέλλεται με μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δηλώθηκε στην αίτηση ο Κλειδάριθμος του Φυσικού Προσώπου. Για τις ανωτέρω περιπτώσεις που το φυσικό πρόσωπο ενεργεί για τον εαυτό του και απαιτείται ταυτοποίηση, υπάρχει η δυνατότητα ανάκτησης της αίτησης για επιλογή εναλλακτικού τρόπου ταυτοποίησης, εφόσον αυτός που επιλέχθηκε κατά την ολοκλήρωση της αίτησης δεν οδήγησε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας

    Στην περίπτωση υποβολής αίτησης εγγραφής και παραλαβής Κλειδαρίθμου από νόμιμο εκπρόσωπο φυσικού προσώπου (ανηλίκου, προσώπου στερούμενου δικαιοπρακτικής ικανότητας κ.λπ.) ή φορολογικό εκπρόσωπο φορολογικού κατοίκου εξωτερικού, ο νόμιμος ή φορολογικός εκπρόσωπος εισέρχεται στην εφαρμογή με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης.

    Κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη και επιτυχούς υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης, ο Κλειδάριθμος και οι κωδικοί πρόσβασης αποστέλλονται μέσω μηνύματος στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του φορολογούμενου, εφόσον αυτός έχει δικαιοπρακτική ικανότητα, καθώς και στην ψηφιακή θυρίδα του myAADE «Τα Μηνύματά μου» του νόμιμου ή φορολογικού εκπροσώπου.

    Στην περίπτωση υποβολής της αίτησης εγγραφής και παραλαβής Κλειδαρίθμου από τρίτο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, το τρίτο πρόσωπο εισέρχεται στην εφαρμογή με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών πρόσβασης, συμπληρώνει τον ΑΦΜ του φορολογούμενου για τον οποίο ενεργεί, ανακτά τα στοιχεία του φυσικού προσώπου, επισυνάπτει τη σχετική εξουσιοδότηση και υποβάλλει την αίτηση.

    Η αίτηση δρομολογείται για έλεγχο της εξουσιοδότησης και επεξεργασία στη ΔΟΥ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων από υπάλληλο της ΔΟΥ εγκρίνεται η αίτηση και εκδίδεται ο Κλειδάριθμος, ο οποίος μαζί με τους κωδικούς πρόσβασης, αποστέλλεται με μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του ίδιου του φορολογούμενου (εφόσον έχει δικαιοπρακτική ικανότητα) ή στην ψηφιακή θυρίδα myAADE «Τα Μηνύματά μου» του 58 νόμιμου ή φορολογικού εκπροσώπου και στην ψηφιακή θυρίδα myAADE «Τα μηνύματά μου» του εξουσιοδοτημένου τρίτου εφόσον αναφέρεται ρητά στην εξουσιοδότηση.

    Και μην ξεχνάτε ποτέ… Να συμβουλεύεστε πάντα τον λογιστή σας..

    Θα επανέλθουμε σε επόμενες συμβουλές μας, σε διαδικαστικά θέματα που αφορούν τους φορολογούμενους και τις ενέργειες που πρέπει να γνωρίζουν!

    Κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος. Τι πρέπει να γνωρίζετε; Πότε λήγουν οι αιτήσεις;

    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

    Οι αιτήσεις του ΚΟΤ και του Μητρώου Ευάλωτων Πελατών ελέγχονται βάσει:

    • Της φορολογικής δήλωσης 2023, όσον αφορά εισοδήματα και σύνθεση νοικοκυριού.
    • Της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2023), όσον αφορά ακίνητη περιουσία.

    Οι πολίτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση από την 03/08/2024, και πριν την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ 2024 και οι οποίοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2023 (εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2024), μπορούν αν θέλουν, να κάνουν νέα αίτηση, η οποία θα ελεγχθεί, όσον αφορά την ακίνητη περιουσία, βάσει της τελευταίας εκκαθάρισης ΕΝΦΙΑ (2024).

    Υπενθυμίζεται ότι:

    • Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αίτηση οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούν εντός του έτους (αφού πρώτα ακυρώσουν ήδη υπάρχουσα υποβληθείσα αίτηση).
    • Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων (από 03/08/2024 έως και 03/10/2024), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

    Oι δικαιούχοι θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι και 03/10/2024, αλλιώς θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.

    Ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή αν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε 6 βήματα

    Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

    Βήμα 2. Μετά την συναίνεση σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο ΚΟΤ θέλετε να κάνετε αίτηση.

    Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

    Βήμα 4. Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχετε εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
    Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
    Για τις αιτήσεις ΚΟΤ Γ, απαιτείται να έχετε πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

    Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας, και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

    Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του ΚΟΤ, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το ΚΟΤ που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

     

    Χρήσιμες επισημάνσεις της επιστημονικής ομάδας του taxvoice.gr:

    1. Προσοχή στον χρόνο υποβολή της αίτησης. Να γίνεται μετά την λήξη των φορολογικών δηλώσεων ( εντός διμήνου)
    2. Μεγάλη προσοχή στο αν επιλέξουμε ΚΟΤ Α, Β ή Γ, ανάλογα σε ποια κοινωνική ομάδα ανήκουμε.
    3. Μεγάλη έμφαση αν έχει γίνει αίτηση και στην συνέχεια μεταβλήθηκε η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται νέα αίτηση, ώστε το σύστημα να δει τα σωστά δεδομένα.
    4. Πολλοί επαγγελματίες, χάνουν πλέον αυτό το επίδομα, όπως και πολλά άλλα, λόγω της νέας τεκμαρτής τους φορολόγησης, καθώς έτσι ξεπερνούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

    Επισυνάπτεται και με την μορφή pdf ένα ενημερωτικό σημείωμα από την σελίδα της ΗΔΙΚΑ!

    Ενημερωτικό_ΚΟΤ

    AI και λογιστική επιστήμη. Σκέψεις και προβληματισμοί!

    ΑΙ  ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ

    ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    ΟΙΚΟΜΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ-ΛΟΓΙΣΤΗΣ

    MBA in Financial Planning

    Diploma in International Financial Reporting Standards (ΑΙΑ)

    Insurable Risk Manager-Πιστοποιημένος Financial Planner(SQF3)

    Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μπει για τα καλά για στην ζωή μας και ήδη εισχωρεί σε πολλούς τομείς της επαγγελματικής ή και γενικότερα της ζωής μας. Ακούμε σε διάφορες συζητήσεις ότι θα αντικαταστήσει ένα σημαντικό κομμάτι εργασιών και ίσως κάποιες δουλειές και ειδικότητες χαθούν.

    Πριν να κάνουμε την ανάλυση και εκφέρω τις απόψεις μου, θα πρέπει να θυμηθούμε τι είχε συμβεί στην ιστορία γενικότερα. Η μελέτη του παρελθόντος βοηθάει πάντα την εξήγηση γεγονότων του παρόντος και το μέλλοντος. Το 1760-1860 συντελέστηκε η βιομηχανική επανάσταση όπου η παραδοσιακή χειρωνακτική εργασία μετατράπηκε σε βιομηχανική παραγωγή ευρείας κλίμακας .

    Επίσης πιο πρόσφατα,  η εμφάνιση του διαδικτύου που αποτελεί μια πολύ σημαντική καινοτομία στην τεχνολογία, όπου επιτρέπει στους ανθρώπους όλου του κόσμου να επικοινωνούν μεταξύ τους.

    Ερχόμαστε στο σήμερα και την δυναμική εμφάνιση της τεχνητής νοημοσύνης η οποία σου δίνει άπειρη δυνατότητα για πολλούς αυτοματισμούς. Θα αναφερθώ παρακάτω σε μερικούς αυτοματισμούς που υπάρχουν και  μπορούν να βοηθήσει την καθημερινότητά μας.

    Καταρχήν σου δίνει την δυνατότητα να γράψεις το chatGPT ποιος είσαι, τι κάνεις και πως θέλεις να απαντάει το  ChatGPT . Δηλαδή γράφεις τι επαγγέλλεσαι (μέχρι 25000 χαρακτήρες) αυτό αποθηκεύεται στην μνήμη του και κάθε φορά που συζητάμε μαζί του θα απαντάει με αυτό το πρίσμα.

    Άλλο παράδειγμα -δυνατότητα θα μπορούμε μέσω  custom gpt (μικρά εργαλειάκια AI) να κάνουμε λιγότερες λειτουργίες για παράδειγμα έχουμε τα τεράστια PDF διαφόρων νόμων και διατάξεων . Θα μπορούμε μέσα από ορισμένη διαδικασία να πάρουμε την περίληψη και τα βασικά σημεία. Πόσες φορές έχουμε κάνει άπειρο διάβασμα σε τεράστιους νόμους.

    Μια ακόμα χρησιμότητα για την καθημερινότητά μας είναι ότι μέσω αυτών των εργαλείων μπορεί να αυτοματοποιήσει  τις απαντήσεις των email μας σε ερωτήματα πελατών μας. Επιπλέον σε σημαντικές συναντήσεις μέσω πλατφορμών ή σεμιναρίων που παρακολουθούμε πάνω στον τομέα μας μπορούμε να λάβουμε την περίληψη όλης της συνεδρίας γραπτώς με τα σημαντικά σημεία.  (zoom κτλπ).

    Δεν θέλω να μπω σε άλλες τεχνικές λεπτομέρειες και δυνατότητες.

    Η ουσία είναι ότι η τεχνολογία εξελίσσεται και εμείς πρέπει να την αγκαλίασουμε και  να την χρησιμοποιήσουμε για όφελος μας.  Ούτε πιστεύω ότι μπορεί να περιορίσει τον ανθρώπινο παράγοντα και τις ανθρώπινες επαφές.             

     

    Τι σημαίνει ίση μεταχείριση αντρών-γυναικών σε έναν εργασιακό χώρο;

    Ερώτηση : Tι ορίζεται σε ένα εργασιακό χώρο ως ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών ; Η μη τήρηση αυτής είναι σημαντική παράβαση στην επιθεώρηση εργασίας ; Θα θέλαμε την σχετική νομοθεσία αν υπάρχει και τι πρόστιμο επιβάλλεται σε περίπτωση παραβάσεων.

    Απάντηση : Πριν εξηγήσουμε τι ορίζεται ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στον εργασιακό χώρο θα αναφέρω ότι είναι από τις πολύ υψηλές παραβάσεις της επιθεώρησης εργασίας με το πρόστιμο να φτάνει στα € 2.000 ανά θιγόμενο. Στο Υπουργείο Εργασίας αναφέρεται συγκεκριμένα:

    Σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο το θεσμικό πλαίσιο της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της καταπολέμησης των διακρίσεων αναδεικνύεται τόσο στον Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη όσο και σε κείμενα του ΟΗΕ και Συμβάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας. Μέχρι το 2000 η κοινοτική νομοθεσία κατά των διακρίσεων εφαρμοζόταν μόνο στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ κάλυπτε μόνο τις διακρίσεις λόγω φύλου. Το 2000 θεσπίστηκαν δύο οδηγίες:

    Η οδηγία για την ισότητα στην απασχόληση, η οποία απαγόρευε τις διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού, θρησκευτικών πεποιθήσεων, ηλικίας και αναπηρίας στον τομέα της απασχόλησης (78/2000/ΕΚ) και

    Η οδηγία για τη φυλετική ισότητα, η οποία απαγόρευε τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και όσον αφορά την πρόσβαση στο σύστημα πρόνοιας και στην κοινωνική ασφάλιση, και την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες (43/2000/ΕΚ).

    Οι ανωτέρω οδηγίες ενσωματώθηκαν στην Ελληνική νομοθεσία με το ν. 3305/2005. Ο ανωτέρω νόμος αντικαταστάθηκε με το ν. 4443/2016 (ΦΕΚ Α’ 232) ο οποίος βελτίωσε και ενίσχυσε το νομοθετικό πλαίσιο για την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης και την απαγόρευσης των διακρίσεων στην εργασία και την απασχόληση εν γένει.

    Διάκριση είναι και η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση γυναικών λόγω εγκυμοσύνης. Απαγορεύεται κάθε μορφή άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω φύλου, οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικών τίτλων, άδειας άσκησης επαγγέλματος

    Απαγορεύεται η καταγγελία ή η λύση της σχέσης με οποιοδήποτε τρόπο για λόγους φύλου ή όταν είναι εκδικητική συμπεριφορά του εργοδότη γιατί ο εργαζόμενος-η δεν ανταποκρίθηκε σε σεξουαλική ή άλλη μορφή παρενόχλησης.

    Τι σημαίνει όμως ο όρος ” διάκριση” . Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, Άμεση διάκριση συντρέχει όταν: σε ένα πρόσωπο επιφυλάσσεται δυσμενής μεταχείριση, σε σύγκριση με αυτήν της οποίας έτυχε ή θα ετύγχανε ένα άλλο πρόσωπο που βρίσκεται σε όμοια κατάσταση, λόγω κάποιου ιδιαίτερου χαρακτηριστικού που φέρει το πρόσωπο αυτό, το οποίο όμως προστατεύεται (προστατευόμενο χαρακτηριστικό). Έμμεση διάκριση συντρέχει όταν: μια διάταξη, κριτήριο ή πρακτική ουδέτερης φύσης, θίγει μια ομάδα η οποία προσδιορίζεται από ένα «προστατευόμενο χαρακτηριστικό», με πολύ πιο αρνητικό τρόπο, από ό,τι άλλα πρόσωπα που βρίσκονται σε όμοια κατάσταση. Η παρενόχληση νοείται ως διάκριση εφόσον: σημειώνεται ανεπιθύμητη συμπεριφορά σε σχέση με κάποιο προστατευόμενο χαρακτηριστικό, με σκοπό ή αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, και/ή τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος. Επίσης, η άρνηση εύλογων προσαρμογών για τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση νοείται ως διάκριση.

    Καταγγελίες στο ΣΕΠΕ γίνονται επίσης τηλεφωνικά στη γραμμή 15512 (εργάσιμες ημέρες, ώρες 09:00-15:00)

    Επίσης, τόσο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όσο και του δημόσιου τομέα, μπορούν να υποβάλουν αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη (synigoros.gr), ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας προώθησης της αρχής της ίσης μεταχείρισης.

    Σχετικές διατάξεις : N3896/2010, άρθρα 3,4,11,12 13,14, Ν 3094/2003 άρθρο 4 παρ 5 και Ν 4443/2016 άρθρο 20

    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – Ευχαριστίες : EΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ – ΠΙΜ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ, έτος 2020. (Αντώνης Δεσπότης, Χαραλαμπία Γαλανοπούλου, Χρήστος Καρατζάς), Υπουργείο Εργασίας – αρχή της ίσης μεταχείρισης. https://ypergasias.gov.gr/ergasiakes-scheseis/atomikes-ergasiakes-sxeseis/archi-tis-isis-metacheirisis/

     

    Σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται ηλεκτρονικά η ακινησία του ΙΧ οχήματος μου;

    Η συμβουλή της εβδομάδας: Σε ποιες περιπτώσεις δεν γίνεται ηλεκτρονικά η ακινησία του ΙΧ οχήματος μου;

    Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία χρόνια, μέσω της εφαρμογής mycar, οι πολίτες μπορούν να θέσουν το ΙΧ όχημα τους σε ακινησία, ψηφιακά.

    Σε επόμενες συμβουλές, θα επανέλθουμε με χρήσιμες πληροφορίες για αυτό το θέμα.

    Υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να απευθυνθώ στη Δ.Ο.Υ για να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

    Στις παρακάτω περιπτώσεις η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. :

    (α) Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

    (β) Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

    (γ) Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

    (δ) Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

    (ε) Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

    (στ) Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

    (ζ) Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας (η) Πλειστηριασμού του οχήματος

    (θ) Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

    (ι) Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

    (ζ) Θανάτου του ιδιοκτήτη του οχήματος, όπου η ακινησία δηλώνεται από τους κληρονόμους του (εφόσον δεν έχει εκδοθεί ακόμα άδεια κυκλοφορίας στο όνομά τους), στη ΔΟΥ του θανόντος

    Σε κάθε περίπτωση, να απευθύνεστε πάντα στον λογιστή σας, για αυτά τα ζητήματα, προς αποφυγή λαθών, παραλείψεων, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι αλλάζουν συνεχώς οι διαδικασίες.

    Μην ξεχνάτε ότι τα λάθη κοστίζουν σε χρόνο, αλλά και χρήμα!

    Eργάζομαι σε κατάστημα με διακεκομμένο ωράριο. Δικαιούμαι ανάπαυση μέσα στην μέρα ;

    Ερώτηση : Eργάζομαι σε κατάστημα με διακεκομμένο ωράριο. Δικαιούμαι ανάπαυση μέσα στην μέρα ;

    Απάντηση από την Επιθεώρηση Εργασίας : Διακεκομμένο ωράριο, σε αντιδιαστολή με το συνεχές ωράριο, είναι εκείνο κατά το οποίο παρεμβάλλονται διακοπές εργασίας, οι οποίες δεν υπολογίζονται στη διάρκεια της ημερήσιας εργασίας.

    Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο για όλες ή μερικές ημέρες της εβδομάδας, δικαιούνται αναπαύσεως, ενδιαμέσως μεταξύ των τμημάτων του ωραρίου τους, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες (άρθρο. 56, Ν.4808/2021).

    Η εφαρμογή διακεκομμένου ή μη ωραρίου εργασίας, αν δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, εναπόκειται σε συμφωνία εργοδότη–εργαζόμενου ή διαφορετικά στο διευθυντικό δικαίωμα του εργοδότη, το οποίο βεβαίως πρέπει να ασκείται εντός των ορίων του άρθρου 281 ΑΚ.

    BIBΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – Ευχαριστίες : Επιθεώρηση εργασίας – Διακεκομμένο ωράριο (https://www.hli.gov.gr/ergasiakes-scheseis/nomothesia-ergasiakes-scheseis/chronika-oria-ergasias/orario-ergasias/diakekommeno-orario/)

    ΠΑΕΛΟ: Κάνε τη φοροδιαφυγή να μην συμφέρει!

     

    ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

    ΓΡΑΦΟΥΝ  ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ -ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ

    Τα τελευταία 35 χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο ακούμε συνεχώς προτάσεις και νέα μέτρα που όλα έχουν σαν στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής …..

    Δεν θα κάνουμε κάποια αναφορά γιατί στόχος μας δεν είναι να καταγράψουμε τι εφαρμόσθηκε και πως και γιατί τελικά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα αλλά στο να προτείνουμε και να υποστηρίξουμε λύσεις που μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα

    Ας δούμε όμως τι μπορεί να έχει φταίξει και η φοροδιαφυγή είναι σαν την ΛΕΡΝΑΙΑ ΥΔΡΑ και δεν μπορεί να καταπολεμηθεί τόσα χρόνια

    Γράφουμε επιγραμματικά μερικά από τα σημεία που πιθανολογούμε ότι συμβάλουν στο παραπάνω πρόβλημα:

    • Μη σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος 15 ετίας
    • Έλλειψη κουλτούρας win-win κράτους επιχείρησης και πολίτη
    • Υψηλοί φορολογικοί συντελεστές
    • Προκαταβολή Φόρου εισοδήματος
    • Υψηλά Πρόστιμα
    • Δεσμεύσεις Τραπεζικών Λογαριασμών
    • Έλλειψη σοβαρών κινήτρων για λήψη αποδείξεων
    • Υψηλή γραφειοκρατική λειτουργία του δημοσίου

    Όμως πλέον είμαστε στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού , στην εποχή των Mydata , στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και στην εποχή του follow the money.

    Άρα με όλα αυτά τα υπερόπλα στην φαρέτρα της ΑΑΔΕ αν υπάρξουν σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές πιστεύουμε ότι η φοροδιαφυγή θα μειωθεί στο ελάχιστο.

    Η ΒΑΣΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΟΜΩΣ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΣΙΣΘΕΙ ΣΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ

    ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ………..ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ 

    Αρά θα πρέπει να υπάρξει:
    •Η ύπαρξη ενός φορολογικού συστήματος  στην λογική κάνε την φοροδιαφυγή να μην συμφέρει ( όλα τα έξοδα δεκτά )

    Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να λυθεί με αύξηση φόρων , πρόστιμα και αντικειμενικά κριτήρια !

    Όλα τα παραπάνω είναι μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί παρά πολλές φορές χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα !
    Για να μπορέσεις να χτυπήσεις την φοροδιαφυγή πρέπει να την κανείς να μην συμφέρει ….
    Και πως το κανείς αυτό ;

    Μα δίνοντας κίνητρο…

    Η πρόταση μας είναι:

    1. Σταθερό φορολογικό πλαίσιο σε βάθος δεκαετίας

    2. Εφαρμογή νέου πλαισίου ως προς την αποδοχή δαπανών και συγκεκριμένα αποδοχή όλων των δαπανών οι οποίες θα εκπίπτουν από το εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων !Σε περίπτωση ζημιάς θα πρέπει η επιχείρηση και το φυσικό πρόσωπο να την αιτιολογήσει!Αν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτιολόγηση θα επιβάλλεται διπλάσιος φόρος από αυτόν που ισχύει.

    3. Κατάργηση των αυτοτελών προστίμων για υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων και σε περίπτωση καθυστέρησης υποβολής δήλωσης περισσότερο από μήνα εφαρμογή αναστολής ανάλογη με του ΓΕΜΗ όταν δεν έχουν υποβληθεί τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης .

    ΠΡΟΣΟΧΗ με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να κλείσουν και πολλές …..ξεχασμένες επιχειρήσεις που δεν κλείνουν γιατί δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα πρόστιμα και έτσι υπάρχει μεγάλος αριθμός ανενεργών επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν.

    1. Διαφοροποίηση στο τρόπο απόδοσης του ΦΠΑ και διαχωρισμού μεταξύ Λιανικής Πώλησης και Χονδρικής Πώλησης και συγκεκριμένα:

    α) Λιανικές Πωλήσεις :Απόδοση του ΦΠΑ αυτόματα με την αγορά και στο πιστωτικό υπόλοιπο που θα προκύψει για την επιχείρηση απόδοση από το δημόσιο εντός μήνα από τη υποβολή της περιοδικής δήλωσης.

    β)Χονδρικές Πωλήσεις .Για ποσά Πωλήσεων μεγαλύτερα των 10000 ευρώ επί πιστώσει η ευθύνη της απόδοσης του ΦΠΑ να γίνεται στο δημόσιο από τον αγοραστή.

    γ) Για να υπάρξει ποινική δίωξη εναντίων επιχειρηματία να πρέπει να έχει αποδειχθεί ότι έχει εισπράξει και δεν έχει αποδώσει το ΦΠΑ

     

     

     

     

     

    Υποδοχή ξενοδοχείων και τα βασικά της χαρακτηριστικά!

    ΑΡΘΡΟ ΜΕΘΥΜΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 

    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΡΟΦΟΚΟΜΙΑ  

    Βασικό καθήκον της ρεσεψιόν είναι οι κρατήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν την μεγάλη ζήτηση δωματίων, η οποία πρέπει να γίνεται με μεγάλη ταχύτητα και η παρακολούθηση allotment και καταχώρησή τους . Αυτές αποτελούν τις σημαντικότερες κρατήσεις. 

    ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ 

    Είναι αξιόλογο να σημειωθεί ότι οι σύγχρονες αναφορές για τις ακυρωμένες κρατήσεις πρέπει να περιλαμβάνουν τα εξής στοιχεία: 

    Α) ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ 

    Β)ΑΠΟΘΉΚΕΥΣΗ 

    Γ)ΠΑΡΑΚΟΛΟΎΘΗΣΗ 

    Δ)ΕΛΕΓΧΟΣ 

    Ε)ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΊΑ 

    ΣΤ)ΑΡΧΕΙΟΘΈΤΗΣΗ 

    Ζ)ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΉΡΗΣΗ ΚΡΑΤΉΣΕΩΝ 

    Στην συνέχεια γίνεται η αντικαταβολή ζήτησης δωματίων και η παρουσίαση των εσόδων σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

    ΑΦΙΞΗ 

    Η κρισιμότερη ώρα είναι η ώρα της άφιξης γιατί δημιουργούνται οι πρώτες εντυπώσεις. Το τελικό ποσό διαμονής διαμορφώνεται στη διαδικασία κράτησης , όπου υπολογίζεται στην ρεσεψιόν, ενώ οι πελάτες βρίσκονται στον χώρο υποδοχής. Επίσης παρουσιάζονται τα τελικά ποσά από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Στην συνέχεια γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες από τους υπαλλήλους της υποδοχής και η εγγραφή τους στα κατάλληλα βιβλία. Άρα στο τέλος δημιουργείται ο φάκελος εγγραφής. 

    ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΑΦΙΞΕΩΝ 

    Ο προϊστάμενος αφίξεων ελέγχει τις αφίξεις ενημερώνει το housekeeping(καθαριότητα)για βοήθεια και ο νυχτερινός υπάλληλος ετοιμάζει τις κάρτες αφίξεων κατά αλφαβητική σειρά των πελατών. Το housekeeping ενημερώνει για την έγκυρη προσφορά των δωματίων και τα μπλοκάρει.To room service είναι ενημερωμένο καθημερινά από το housekeeping και από την πλευρά του ο προϊστάμενος υποδοχής  μπλοκάρει το δωμάτιο μια μέρα πριν.(υποδοχή) 

    ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΦΙΞΗΣ 

    Στα μεγάλα ξενοδοχεία, ο γκρουμ μεταφέρει τις αποσκευές, ο πορτιέρης είναι και πρέπει να είναι ευγενικός και χαμογελαστός και ο υπάλληλος υποδοχής πρέπει να εντοπίζει τις κάρτες αφίξεων για την επιβεβαίωση στοιχείων. Είναι  αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι οι πελάτες κατηγοριοποιούνται σε μεμονωμένους και σε γκρουπ. 

    ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ-ΑΦΙΞΕΙΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ 

    Σε αυτήν την περίπτωση ο πελάτης είναι έκτακτος ή περαστικός. Όλο το προσωπικό πρέπει να ενημερωθεί για την έκτακτη άφιξη. Η διαδικασία που πρέπει να γίνει είναι η συμπλήρωση δελτίου αφίξεων για να ελεγχθούν οι απαιτήσεις και η ίδια η διαθεσιμότητα. Επίσης η τιμή και οι προσφερόμενες υπηρεσίες, πρέπει να ενημερωθούν από την ίδια την υποδοχή και να υπάρξει τρόπος εξόφλησης. Οι αφίξεις κατηγοριοποιούνται σε πρωινές ή ημιδιαμονής.  

    Είναι σημαντικό να περιγραφεί το πλάνο υποδοχής. Το πλάνο υποδοχής  περιλαμβάνει τον αριθμό και τους  τύπους κρατήσεων, τα στοιχεία του πελάτη, τον αριθμό ατόμων το check in και το check out και τους όρους διαμονής και την πολιτική του ξενοδοχείου. Η τιμή του δωματίου διαμορφώνεται ανάλογα με την περίοδο. Μπορεί να έχει διαφορετική τιμή, την χαμηλή περίοδο και διαφορετική τιμή την υψηλή περίοδο. Επίσης πρέπει να υπάρχει φωτοτυπία των τιμών και του σήματος λειτουργίας για να μπορέσει να έχει έγκριση και έλεγχο. 

    Στα δωμάτια εξίσου πρέπει να υπάρχει υπογραφή του επιχειρηματία, αλλιώς θα υπάρχουν κυρώσεις. Πρέπει να υπάρχει η τιμή του δωματίου, το τίτλος και υπογραφή του ιδιοκτήτη. Επίσης οι παροχές πρέπει να παρουσιάζονται στον χώρο υποδοχής. Κάποιες από αυτές είναι η μεταφορά των αποσκευών, το κλιματιστικό, το ζεστό νερό. Μπορεί να υπάρχει υπηρεσία καθαρισμού ρούχων και η ενοικίαση μεταφορικού μέσου. 

    ΤΙΜΗ  

    Η τιμή μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε 

    Α) ΤΙΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 

    Β) ΤΙΜΗ ΓΚΡΟΥΠ 

    Γ)ΕΜΠΟΡΙΚΉ ΤΙΜΉ ΓΙΑ ΤΑΚΤΙΚΟΎΣ ΠΕΛΆΤΕΣ  

    Δ) ΤΙΜΉ ΠΑΚΈΤΟΥ 

    Ε) ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΤΙΜΗ 

    ΣΤ) ΤΙΜΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ 

    Το δωμάτιο επίσης μπορεί να είναι αναβαθμιστεί 

    ΑΦΥΠΝΙΣΗ-ΕΓΕΡΤΗΡΙΟ 

    Γίνεται μέσω τηλεφωνητή της υποδοχής και ο γκρουμ έχει ως καθήκον την φύλαξη των αποσκευών. Σε περίπτωση βλάβης, καταστροφής ή αφαίρεσης των αποσκευών είναι ευθύνη του ξενοδοχείου. 

    ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΕΛΑΤΩΝ 

    Το 96% των δυσαρεστημένων δεν παραπονιούνται. Τα παράπονα κατηγοριοποιούνται ως εξής: 

    Α) Μέσω e-mail 

    Β) Είναι γραπτά 

    Γ)Είναι προφορικά 

    Δ) Μέσω φαξ 

    Πρέπει να υπάρχει αμεροληψία και αντικειμενικότητα των αποτελεσμάτων. Η αντιμετώπιση των παραπόνων γίνεται με αποσιώπηση από τους αρχικούς αποδέκτες και απομάκρυνση από την διεύθυνση από τους αρχικούς αποδέκτες και απομάκρυνση από την διεύθυνση σε περίπτωση τριγμών. Από την πλευρά της η σωστή  διοίκηση πρέπει να αναζητήσει τα παράπονα, να κατανοήσει την κάλυψη αναγκών και την ικανοποίηση των αδυναμιών και βελτίωση των παραπόνων. Έτσι γίνεται η σωστή αντιμετώπιση παραπόνων, έτσι ώστε ο πελάτης να είναι ευτυχισμένος και πιστός. 

    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ 

    Πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία : 

    Α) Συνεχής βελτίωση των διαδικασιών 

    Β) Αξιολόγηση και αξιοποίησή τους 

    Γ) Επεξεργασία και σωστή λήψη τους 

    Δ) REPORTING 

    Ε) ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 

    ΣΤ) ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ,ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΥΠΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 

    ΕΙΔΗ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ  

    Υπάρχουν πολλά είδη παραπόνων. Κάποια από αυτά είναι: 

    Α) Δεν λειτουργεί το wifi 

    Β) Τα δωμάτια δεν είναι καθαρά 

    Γ) Η πισίνα είναι βρώμικη 

    Δ) Έχει ηχορύπανση 

    Ε) Η εξυπηρέτηση είναι αργή όπως πχ το πρωινό 

    Στ) η μουσική είναι δυνατή. 

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ 

    Περιλαμβάνει το δελτίο τιμών, την απόδειξη αγοράς και την παρακολούθηση ισοτιμιών. Οι κύριες αρμοδιότητες της εξυπηρέτησης( check in, check out ) είναι οι εξής: 

    1) Χρέωση λογαριασμού 

    2) Να κόβει αποδείξεις 

    3) Να κάνει έλεγχο στην κίνηση των πελατών και των αγαθών που παράγονται 

    Στην συνέχεια γίνεται η διασταύρωση των αποδείξεων και των χρημάτων 

    ΤΑΜΙΑΣ 

    Ο ταμίας από την πλευρά του πρέπει να εξοφλεί τα παρακάτω 

    1) Τις ταξιδιωτικές επιταγές 

    2) Να παίρνει τα μετρητά 

    3) Να παίρνει τα voucher του τουριστικού γραφείου  

    4) Να παίρνει τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες 

    5) Και να πραγματοποιείται η εξόφληση από την εταιρεία 

    ΠΗΓΕΣ:

    Δωρεάν σεμινάριο Ρεσεψιόν ΙΒΕΠΕ ΣΕΒΕ ΕΤΟΣ 2017 και αντίστοιχες σημειώσεις

    Πότε ξεκινάει η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής και τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες;

    Η συμβουλή της εβδομάδας: Πότε ξεκινάει η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής και τι πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματίες;

    Κοινή Ανακοίνωση Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ

    ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Σε εφαρμογή το ψηφιακό δελτίο αποστολής

    Από τα Γραφεία Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της ΑΑΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

    Σε εφαρμογή τίθεται το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, για την παρακολούθηση της διακίνησης αγαθών σε πραγματικό χρόνο. Το νέο πλαίσιο αξιοποιεί τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και διευκολύνει σημαντικά τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους.

    Με βάση την Κοινή Απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστου Δήμα, και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζονται οι περίοδοι, οι φάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης αγαθών για τις υπόχρεες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ εξειδικεύονται το περιεχόμενο και ο μορφότυπος των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης, ο τρόπος, ο χρόνος και η διαδικασία έκδοσης και διαβίβασης των δεδομένων ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών στο myDATA και άλλες λεπτομέρειες.

    Στις ανωτέρω αποφάσεις ορίζονται τα εξής:

    1. Δύο Περίοδοι Εφαρμογής

    Στην πρώτη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται:

    • οι επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από διακόσιες χιλιάδες ευρώ (200.000 €), καθώς και

    • επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς:

    – ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα),
    – φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων,
    – οικοδομικών υλικών,
    – παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου.

    Ακολουθεί πίνακας με τους σχετικούς Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας που εντάσσονται ανεξαρτήτως ύψους ακαθαρίστων εσόδων

    ΚΑΔ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
    1623 Κατασκευή άλλων ξυλουργικών προϊόντων οικοδομικής
    1920 19.20.2 Παραγωγή καυσίμων ελαίων και αερίων λιπαντικών ελαίων
    2110 Παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων
    2120 Παραγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων
    2223 Κατασκευή πλαστικών οικοδομικών υλικών
    2331 Κατασκευή κεραμικών πλακιδίων και πλακών
    2332 Κατασκευή τούβλων, πλακιδίων και λοιπών δομικών προϊόντων από οπτή γη
    2351 Παραγωγή τσιμέντου
    2352 Παραγωγή ασβέστη και γύψου
    2361 Κατασκευή δομικών προϊόντων από σκυρόδεμα
    2362 Κατασκευή δομικών προϊόντων από γύψο
    2363 Κατασκευή έτοιμου σκυροδέματος
    2364 Κατασκευή κονιαμάτων
    2369 Κατασκευή άλλων προϊόντων από σκυρόδεμα, γύψο και τσιμέντο
    3250 Κατασκευή ιατρικών και οδοντιατρικών οργάνων και προμηθειών
    4633 46.33.13 46.33.13.03 Χονδρικό εμπόριο ελαιόλαδου
    4646 Χονδρικό εμπόριο φαρμακευτικών προϊόντων
    4671 Χονδρικό εμπόριο στερεών, υγρών και αέριων καυσίμων και συναφών προϊόντων
    4673 Χονδρικό εμπόριο ξυλείας, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής
    4730 47.30.81 47.30.81.01 Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) βενζίνης και πετρελαίου κίνησης
    47.30.81.02 Λιανικό εμπόριο μειγμάτων καυσίμων με βιοκαύσιμα, για κινητήρες
    47.30.81.06 Λιανικό εμπόριο (πρατήριο) υγραερίων για εφοδιασμό αυτοκινήτων
    4752 Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα
    4773 Λιανικό εμπόριο φαρμακευτικών ειδών (φαρμακεία)
    4774 Λιανικό εμπόριο ιατρικών και ορθοπεδικών ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα

    Στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής εντάσσονται όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις.

    2. Δύο Φάσεις Υλοποίησης της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών

    Α΄ Φάση (Βασικές Λειτουργίες έκδοσης και διαβίβασης δελτίων αποστολής στο myDATA):

    Η Α΄ Φάση περιλαμβάνει:

    • Έκδοση παραστατικών,
    • Διαβίβαση δεδομένων στο myDATA και ενημέρωση του λήπτη,
    • Δυνατότητα ελέγχου των διακινήσεων κατά τη διάρκεια αυτών με τη σάρωση QR Code που απεικονίζονται στα παραστατικά διακίνησης.

    Β΄ Φάση (Ψηφιακή παρακολούθηση διακίνησης, μεταφορτώσεων και παράδοσης αγαθών):

    Η Β΄ Φάση περιλαμβάνει:

    • Ψηφιακή παρακολούθηση φορτώσεων/ μεταφορτώσεων,
    • Παραλαβή παραστατικών και αγαθών με τη σάρωση QR Code των παραστατικών διακίνησης,
    • Ποσοτικός και ποιοτικός έλεγχος από τον λήπτη.

    3. Χρονοδιάγραμμα εφαρμογής

    Το χρονοδιάγραμμα τόσο της προαιρετικής εφαρμογής, όσο και της υποχρεωτικής έκδοσης και διαβίβασης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης από τις υπόχρεες επιχειρήσεις ορίζεται ως εξής:

    Α΄ Φάση

    Επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου:

    Προαιρετικά μέχρι 30/11, υποχρεωτικά από 1/12/2024

    • Έως και τις 30/11/2024 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α΄ φάσης για τις επιχειρήσεις της πρώτης περιόδου (τζίρος πάνω από 200.000€ ή συγκεκριμένοι κλάδοι). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/12/2024.

    Επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου:

    Προαιρετικά μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

    • Έως και τις 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική εφαρμογή της Α’ φάσης για τις επιχειρήσεις της δεύτερης περιόδου (υπόλοιπες επιχειρήσεις, που δεν εντάσσονται στην πρώτη περίοδο εφαρμογής). Για τις επιχειρήσεις αυτές, η Α΄ Φάση γίνεται υποχρεωτική από 1/4/2025.

    Β΄ Φάση (αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων):

    Προαιρετικά από 1/12/2024 μέχρι 31/3/2025, υποχρεωτικά από 1/4/2025

    • Από 1/12/2024 έως 31/3/2025 καθορίζεται η προαιρετική περίοδος εφαρμογής της Β΄ Φάσης για το σύνολο των επιχειρήσεων. Από 1/4/2025, καθίσταται η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων στη Β΄ Φάση.

    Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ υποχρεωτικά από 1/1/2026

    Από την 1/1/2026 και εφεξής διαβιβάζονται υποχρεωτικά στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών που διενεργούνται από το Δημόσιο, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, και τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για τις δραστηριότητες ή πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν ως δημόσια εξουσία.

    4. Εξαιρέσεις:

    Από την εφαρμογή ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών εξαιρούνται:

    • Αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και φυσικά πρόσωπα που πωλούν προϊόντα ή υπηρεσίες ευκαιριακά (συναλλαγές έως 10.000 ευρώ) και δημόσιοι ή ιδιωτικοί υπάλληλοι ή συνταξιούχοι που είναι συγγραφείς ή εισηγητές εκπαιδευτικών προγραμμάτων και σεμιναρίων (παρ. 1 του άρθρου 39 ΕΛΠ).

    • Διακινήσεις αγαθών μέσω δικτύου συνεχούς ροής, δηλαδή για τις διακινήσεις φυσικού αερίου, ύδατος, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος και θερμικής ενέργειας.

    • Διακινήσεις από τους τεχνικούς των αναγκαίων εργαλείων και μηχανημάτων για την εκτέλεση και διεκπεραίωση των εργασιών τους.

    • Διακίνηση που διενεργείται από τα γραφεία τελετών.

    • Διακίνηση παγίων και λοιπού κινητού εξοπλισμού κάθε είδους, σε περίπτωση μεταφοράς επαγγελματικής εγκατάστασης της οντότητας.

    Για τον καθορισμό της διαδικασίας και του μορφότυπου των ψηφιακών παραστατικών διακίνησης λήφθησαν υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις από τη δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, με σημαντική συμμετοχή πολιτών και Οργανισμών.

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, δήλωσε:

    «Με το ψηφιακό δελτίο αποστολής στην πλατφόρμα myDATA, που τίθεται σε εφαρμογή, έχουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρακολουθούμε άμεσα και αποτελεσματικά τη διακίνηση των αγαθών. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για τις επιχειρήσεις καθώς απλοποιούμε διαδικασίες αλλά την ίδια στιγμή είναι σημαντικό βήμα και για την πολιτεία καθώς ενισχύουμε τη διαφάνεια και αντιμετωπίζουμε την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο».

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, δήλωσε:

    «Ο τρίτος πυλώνας της ψηφιακής παρακολούθησης των συναλλαγών γίνεται πράξη. Συμπληρώνοντας την ψηφιακή έκδοση παραστατικών στο myDATA και τη διασύνδεση των POS με τα ταμειακά συστήματα των επιχειρήσεων, το ψηφιακό δελτίο αποστολής διαμορφώνει ένα νέο πλαίσιο στη διακίνηση αγαθών. Διευκολύνει τις επιχειρήσεις στις μεταξύ τους συναλλαγές και στην παρακολούθηση της μεταφοράς των αγαθών τους, ενισχύει τη διαφάνεια και θωρακίζει τον υγιή ανταγωνισμό, πολλαπλασιάζοντας τα όπλα μας στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

    Συμπεράσματα:

    • Μεγάλη προσοχή στους υπόχρεους ΚΑΔ και τα αντίστοιχα χρονικά περιθώρια εφαρμογής
    • Σημείο- κλειδί είναι ο τζίρος
    • Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, αλλάζει άρδην τα δεδομένα στην οργάνωση των επιχειρήσεων, την τιμολόγηση, αλλά και την λογιστική τους παρακολούθηση
    • Η τιμολόγηση, γίνεται μια πολύ απαιτητική διαδικασία, καθώς θα συνδέεται άμεσα και με την ψηφιακή διακίνηση των αγαθών
    • Δώστε μεγάλη προσοχή στην νομοθεσία των Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων για τις λεπτομέρειες που αφορούν το Δελτίο Αποστολής, το Τιμολόγιο και την Απόδειξη λιανικής πώλησης(Ν.4308/2014)
    • Μιλήστε με τον λογιστή σας για αυτό το θέμα, διότι είναι σύνθετο και έχει πολλές λεπτομέρειες.. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως βαίνουμε προς την εποχή της πλήρους κατάργησης των χειρόγραφων παραστατικών, πιθανώς με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις ή διευκολύνσεις.
    • Σε επόμενη φάση θα καθοριστεί και το ποινολόγιο για όλες τις σχετικές παραβάσεις που αφορούν τα mydata και την ηλεκτρονική έκδοση στοιχείων

    Μελετήστε πολύ καλά την απόφαση Α.1122/2024:
    Καθορισμός της έκτασης εφαρμογής, των εξαιρέσεων, του χρόνου διαβίβασης, καθώς και της έναρξης εφαρμογής της ψηφιακής έκδοσης παραστατικών διακίνησης αγαθών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

    Άποψη του taxvoice.gr:

    Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα, που επηρεάζει τις συναλλαγές των επιχειρήσεων, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

    Απαιτεί αναδιοργάνωση επιχειρηματικών διαδικασιών και άψογο συντονισμό μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένου και του εκάστοτε λογιστηρίου.

    Ο λογιστής συμβουλευτικά θα προτείνει λύσεις και διαδικασίες, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αλλά η επιχείρηση θα κληθεί να εφαρμόσει το μέτρο στην πράξη.

    Κατά πόσον το μέτρο θα είναι πετυχημένο, θα το δείξει η ιστορία.. Το μόνο σίγουρο είναι πως και αυτό το μέτρο, όπως και όλα τα προηγούμενα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, απαιτούν χρόνο για να υλοποιηθούν, ώστε και οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν. Μην ξεχνάμε ότι οι αλλαγές είναι συνεχείς και έχει επέλθει και μια κόπωση σε όλα αυτά τα ζητήματα.

    Το φλέγον θέμα των επικείμενων προστίμων, είναι και αυτό που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.