Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

  «Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ζακύνθου  διοργανώνει επίκαιρο σεμινάριο για την «myDATA»  την Πέμπτη 23/03/2023 στις 15:00 στο ξενοδοχείο Palatino στην Ζάκυνθο.

  «Η Ένωση Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Ζακύνθου  διοργανώνει επίκαιρο σεμινάριο για την «myDATA»  την Πέμπτη 23/03/2023 στις 15:00 στο ξενοδοχείο Palatino στην Ζάκυνθο.

  Θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις για την ανοχή που δόθηκε στα πρόστιμα μη διαβίβασης για το 2023 με την Α.1023 και θα παρουσιαστούν πρακτικά παραδείγματα εγγραφών και τεχνικές, που απασχολούν λογιστές και επιχειρήσεις για την ενημέρωση της πλατφόρμας της Α.Α.Δ.Ε. myDATA
  Θεματολογία – Πρόγραμμα  :

  14:30 -15:00 Καλωσόρισμα

  15:00 15:30 Απόφαση Α1023/2023 τι αλλάζει με τις ημερομηνίες διαβίβασης 2021-2022-2023

  15:30- 16:00 Η επικαιροποιημένη Α.1138 με τις Α.1090/05.07.2022 – Α.1188/30.12.2022 τι αλλάζει από την 01/01/2024

  16:00 – 16:20 Παρουσίαση Βιβλίου my DATA και εφαρμογής i-spirit

  16:20 – 16:40 Διάλειμμα

  16:40 – 17:10 Προ συμπληρωμένες δηλώσεις Φ.Π.Α. Πως συνδέονται με την παράλειψη διαβίβασης από τον εκδότη, (τεχνικές και σημεία προσοχής με παραδείγματα).

  17:10 – 17:30 esend και myDATA. Τι διαβιβάζουν τα λογιστήρια για το 2023 και ποιες οι νέες καταληκτικές ημερομηνίες.

  17:30 – 17:50 Πρακτικά παραδείγματα εγγραφών και τεχνικών στην myDATA.

  17:50 – 18:30 Ερωτήσεις Απαντήσεις

  18:30  Κλήρωση δώρων στους συμμετέχοντες και συζήτηση.

  Δώρα στους Συμμετέχοντες

  4 Βιβλία «myDATA λογιστής και επιχείρηση» από τους συγγραφείς Μιχάλη Πόλυγγερ και Νικόλαο Σπυρόπουλο
  5 Προγράμματα i-spirit δωρεάν για ένα έτος σε πελάτες του λογιστικού γραφείου για τις ανάγκες έκδοσης ηλεκτρονικών τιμολογίων και της myDATA
  και 5 προγράμματα i-spirit εφάπαξ Δωρεάν για τις ανάγκες του λογιστικού γραφείου.

  Ο πρόεδρος της Ε.Λ.Φ.Ε.Ε Νικόλαος Τσουκαλάς

  Εισηγητές :

  Νικόλαος Σπυρόπουλος – Προγραμματιστής Αναλυτής – Συγγραφέας και coFounder της i-spirit Software.

  Μιχάλης Πόλυγγερ – Οικονομολόγος – Λογιστής – Συγγραφέας και Μέλος της ΣτΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

  Χορηγός  i-spirit Software  για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και την ενημέρωση της myDATA χωρίς πολύπλοκες διαδικασίες.

  www.i-spirit.gr  τηλέφωνο: 2103009907

  Ζητείται κοινή λογική και απλότητα!

  Ζητείται κοινή λογική και απλότητα!

  Κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του, μαθαίναμε από μικρά παιδιά και τότε δεν το καταλαβαίναμε όπως τώρα που ενηλικιωθήκαμε..

  Στα Μαθηματικά, υπάρχουν λύσεις και πολύ σύνθετες, αλλά υπάρχουν και λύσεις φαινομενικά πολύ απλές, που δυσκολεύουν όμως πολύ περισσότερο αυτούς που ασχολούνται με το πρόβλημα..

  Μια αντίστοιχη εικόνα, παρατηρούμε, στο ίδιο έργο θεατές, εδώ και χρόνια και στο ελληνικό Δημόσιο..

  Σύνθετα δεδομένα παντού, διαδικασίες αχαρτογράφητες, εμπόδια για τους πολίτες, ψηφιοποιημένη πλέον ηλεκτρονική γραφειοκρατία και όλα αυτά με μια και μοναδική συνισταμένη που τα προκαλεί, που δεν είναι άλλη από την έλλειψη απλότητας και κοινής λογικής.

  Προεκτείνοντας την απλή, αυτή σκέψη μου στο πολύπαθο πεδίο της Οικονομίας, κάθε νοήμων πολίτης , δε θα μπορούσε να μην αναρωτηθεί, για ποιο λόγο έχουμε μείνει τόσο πίσω, σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

  Μήπως η απάντηση, είναι και προφανής και απλή και δεν χρειάζεται κάποιος να είναι διακεκριμένος οικονομολόγος, για να την σκεφτεί;

  « Μα, γιατί στην Ελλάδα, σκεφτόμαστε σύνθετα και για αυτό το σύστημα μας, από το φορολογικό, το ασφαλιστικό, μέχρι και το κοινωνικό, είναι πολυδαίδαλο και πολλές φορές και ακατανόητο, ειδικά δε, για τους ξένους πολίτες και παράγοντες..

  Ένας φορολογικός νόμος, αν δεν συνοδεύεται από χιλιάδες εγκυκλίους και διοικητικές λύσεις, δε θα ήταν σίγουρα νόμος της πατρίδας μας, αλλά μιας άλλης πιο «απλής» σε φιλοσοφία χώρας..

  Ένα ασφαλιστικό σύστημα, αν δεν είχε εκατοντάδες παραμέτρους και «παραθυράκια», αλλά ένα σαφές και ξεκάθαρο σκεπτικό, σίγουρα θα στοιχηματίζαμε ότι αποκλείεται να εφαρμοστεί στην Ελλάδα!

  Μια φαινομενικά απλή διαδικασία, όπως ενδεικτικά, για παράδειγμα η ακινησία ενός Ι.Χ, κάποιους μήνες μέσα στο έτος, θα λέγαμε πως είναι «παιχνιδάκι»..πριν διαπιστώσουμε πως ακόμα και σήμερα που ψηφιοποιούνται σταδιακά τα πάντα, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες και προθεσμίες, που μπορούν να οδηγήσουν σε λάθη, που φυσικά κοστίζουν ακριβά.

  Κάποιες εκατοντάδες πλατφόρμες που μπαίνουν σε λειτουργία ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δεν μπορούν να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να αντλήσει η μια από την άλλη δεδομένα που υπάρχουν, ενώ τα χρονοδιαγράμματα που έχουν οι πολίτες για να τις συμπληρώσουν, είναι τόσο ασφυκτικά, που αρκετοί από αυτούς, δεν προλαβαίνουν και χάνουν τα όποια ευεργετήματα..

  Κάθε υπηρεσία, έχει τη δική της φιλοσοφία, τους δικούς της ρυθμούς, τους δικούς της κανόνες και εννοείται απαιτεί από τον πολίτη και ξεχωριστούς κωδικούς, ώστε να εισέλθει στον διαδικτυακό της τόπο..

  Στην εποχή της ψηφιοποίησης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο φορολογούμενος, συνήθως μέσω του λογιστή του, υποβάλλει στην ΑΑΔΕ, ένα αίτημα του, όπως για παράδειγμα, μια έναρξη εργασιών και είναι υποχρεωμένος σε κάποιες περιπτώσεις να περιμένει, ακόμα και μήνες, για μια επείγουσα εργασία, χωρίς κανένας από τους κρατικούς λειτουργούς, να αναλαμβάνει την ευθύνη και βέβαια χωρίς να υπάρχει μια σαφής διαδικασία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα διεκπεραίωσης των αιτημάτων των πολιτών.

  Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες τέτοια παραδείγματα, που καταδεικνύουν με κατηγορηματικό τρόπο, πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο, να λειτουργήσει κατά τα πρότυπα, άλλων δυτικών κοινωνιών και να έχει ως γνώμονα την άρτια εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι την επιβάρυνση του, με άσκοπες διαδικασίες και χρονοβόρα και γραφειοκρατικά εμπόδια..

  Οφείλω να τονίσω πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, με πρωταγωνιστή τον κ. Πιερρακάκη και το Υπουργείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αναφέροντας ενδεικτικά το gov.gr και το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «ΜΙΤΟΣ».

  Επειδή η κοινωνία και η οικονομία εξελίσσονται συνεχώς και η παγκοσμιοποίηση είναι συνεχώς δίπλα μας, δεν μπορούμε να σπαταλάμε άλλο πολύτιμο χρόνο, μένοντας σε εμμονές του παρελθόντος..

  Το ελληνικό Δημόσιο οφείλει να εκσυγχρονιστεί και να υπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών με απλότητα, σαφήνεια και με οδηγό την απλή λογική, που εδώ και δεκαετίες, έχει αμελήσει..

  ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΤΑΣΟΣ

  ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

   

   

  Πως γίνεται ηλεκτρονικά η ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου;

  Πως γίνεται ηλεκτρονικά η ανανέωση άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου;

  Ένα χρηστικό άρθρο της Άννας Χρυσούλη!

  Παραθέτουμε το άρθρο σε επεξεργάσιμη μορφή word!

  Πώς γίνεται η ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας μοτοποδηλάτου (1)

  ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ- ΤΕΥΧΟΣ 37 (PDF) !

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ, με πολύ ενδιαφέροντα άρθρα, ειδήσεις για τον κλάδο, αλλά και τις δράσεις της Ένωσης μας!

  Μπορείτε να το διαβάσετε ή να το εκτυπώσετε με τη μορφή pdf αρχείου!

  ΠΑΕΛΟ NEWS#37

   

  Φυλακισμένοι στην διαδικασία!

  Φυλακισμένοι στην διαδικασία!

   

  Ήμουν με έναν φορολογικό κάτοικο εξωτερικού, που ήρθε στην Ελλάδα έχοντας αναλάβει κάποια έργα ψηφιακού μετασχηματισμού. Συζητώντας, μου λέει «εδώ στην Ελλάδα δίνετε πολύ μεγάλη σημασία στην διαδικασία». «Σωστά το καταλάβατε», του απαντώ, «τις αντιμετωπίζουμε με θρησκευτική ευλάβεια». «Ακριβώς!» απαντά ενθουσιασμένος που τον κατάλαβα «οι διαδικασίες υπάρχουν για να μας εξυπηρετούν, όχι για να τις υπηρετούμε».

   

  Έχουμε όμως εθιστεί τόσο πολύ σε αυτήν την μεταφυσική αντίληψη νομοθέτησης των διαδικασιών, που δεν μας κάνει πια εντύπωση. Π.χ. ο αντικαπνιστικός νόμος. Σκοπός του νόμου είναι να μην επιβαρύνει πολίτες με παθητικό κάπνισμα. Ορίστηκαν οι ελεγκτές. Ορίστηκε και η διαδικασία. Θα πρέπει κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχει ένα βιβλίο «καπνιστών» ούτως ώστε όταν έρχεται ο έλεγχος, να σημειώνει τυχόν ευρήματα. Η μη ύπαρξη αυτού του βιβλίου, επισύρει 1.000 ευρώ πρόστιμο για την επιχείρηση. Προσοχή: όχι αν καπνίζουν οι πελάτες. Αν η επιχείρηση δεν έχει το βιβλίο. Πρόσφατα επιβλήθηκε το πρόστιμο αυτό σε ένα κατάστημα που πουλούσε ντόνατς. Το κατάστημα αυτό όχι μόνο δεν είχε χώρο για καθήμενους, οι πελάτες δεν έμπαιναν καν στο κατάστημα, στέκονταν στο πεζοδρόμιο. «Δεν ξέρω τι λέτε» ισχυρίστηκε ο ελεγκτής, «είστε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος».

  Όλη αυτή η θρησκευτική προσήλωση στις διαδικασίες, χωρίς την παραμικρή κριτική σκέψη στο κατά πόσο εξυπηρετούν το ζητούμενο, μας έχει εκπαιδεύσει να φοβόμαστε την νομιμότητα και να θεωρούμε την επιβολή της τιμωρία. Ακόμα και διαδικασίες που έχουν φτιαχτεί με σκοπό να μας διευκολύνουν, τις αντιμετωπίζουμε με φόβο. Π.χ. η προσυμπλήρωση της δήλωσης ΦΠΑ με τα δεδομένα από τα My Data. Είναι μια δυνατότητα που μας δίνει το σύστημα, για να μας διευκολύνει στην περίπτωση που πράγματι συμφωνεί. Και όμως, από πολλούς συναδέλφους αντιμετωπίζεται με φόβο, ότι η μη συμφωνία της προσυμπληρωμένης δήλωσης με τα βιβλία, είναι κάτι κακό.

  Δεν αδικώ όμως τους συναδέλφους. Τα ίδια τα My Data αντί να προβληθούν ως προς τις δυνατότητες που έχουν στην ανταλλαγή των παραστατικών μεταξύ των συναλλασσόμενων, εξακολουθούν να προβάλλονται ως επιπλέον υποχρέωση των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα όλοι να φοβούνται, όχι αν έχουν εκδώσει σωστά το παραστατικό και αν έχουν αποδώσει σωστά τον φόρο, αλλά αν το σύστημά τους έχει κάνει σωστή διαβίβαση. Είναι θέμα νοοτροπίας. Και είναι σοβαρό. Γιατί η νομοθεσία και οι διαδικασίες, απευθύνονται σε ανθρώπους. Όχι σε ρομπότ.

   

  Πότε επιτέλους θα γίνει το αυτονόητο και θα θεσμοθετηθεί η ασθένεια του λογιστή;

  Πόσα όνειρα έκανα όταν τελείωσα το σχολείο και ήρθα αμέσως για δουλειά στο γραφείο που είχα περάσει σχεδόν όλη την εφηβεία μου!

  Στα 18 λοιπόν και αφού με τόση χαρά πέρασα στις πανελλήνιες εξετάσεις ξεκίνησα να κάνω αυτό που αγαπούσα και να το σπουδάζω κιόλας..

  Τότε  ήταν η εποχή του καρμπόν και  της καρφίτσας ,η εποχή που μάζευες  τόνους δηλώσεων,  τους άφηνες στην εφορία μαζί με λίγο κουβεντούλα και υπομονή και έπαιρνες έτοιμες και διορθωμένες τις δηλώσεις σου πίσω .

  Η εποχή της εκκαθαριστικής που είχε προθεσμία, αλλά και πάλι δεν σε άγχωνε, δεν είχες τόσα πολλά στο μυαλό σου και διαφορετικά πράγματα να χειριστείς .Περνώντας τα χρόνια ήρθε η στιγμή που ήμουν έτοιμη να παντρευτώ, να κάνω οικογένεια και τότε ξεκίνησε το μαρτύριο για εμένα ,τότε κατάλαβα ότι το επάγγελμα που τόσο αγάπησα με άδειασε ,δεν με σεβάστηκε και το κυριότερο μου άνοιγε την πόρτα να φύγω…

  Με πολλές δυσκολίες ,άγχη ,είχε ήδη αρχίζει να αλλάζει  και η ποιότητα στον τρόπο εργασίας μας η δουλειά  γινόταν  πιο απαιτητική..

  Το 2009 τον Ιανουάριο γέννησα το πρώτο μου παιδάκι, ενώ σε όλη  την διάρκεια της εγκυμοσύνης η δουλειά ακατάπαυστη ,πρωί απόγευμα ,μεσημέρι ακόμη και βράδια..

  Τα προβλήματα υγείας πολλά ,ενέσεις ινσουλίνης ,ενέσεις ηπαρίνης  άγχος αν θα προλάβω την δουλειά  και φόβος αν θα πάνε όλα καλά με την γέννα..

  Από το γραφείο στο μαιευτήριο και από μαιευτήριο στο γραφείο έτσι ήταν η ζωή μου για 2 χρόνια..

  Τώρα ξεκινούν τα καλυτέρα γιατί γρηγορά γέννησα και το δεύτερο παιδάκι μου με τα ίδια θέματα υγείας χωρίς καμία άδεια, χωρίς να κάτσω ούτε μια μέρα , άλλωστε υπάρχει ασθένεια λογιστή;

  Όλα αυτά τα χρόνια τα παιδιά μεγάλωσαν στο γραφείο έπαιζαν ,κοιμόντουσαν , έτρωγαν ,σήκωναν τηλέφωνα  για να με βοηθήσουν.

  Μετέπειτα ήρθαν και πιο δύσκολες εποχές , να λήγουν οι δηλώσεις τέλος Αυγούστου  (γιατί ως γνωστόν ποιος λογιστής θέλει να κάνει διακοπές τον Αύγουστο ;)και κανείς να μην σέβεται το παιδί μου, την οικογένεια μου, το παιδί του κάθε λογιστή που περιμένει να τον δει 10 μέρες  να κάνουν 10 μπάνια..

  Εποχές covid που δουλεύαμε  με 4 παιδιά στο γραφείο ,ένα σωρό πράγματα και βάρη στην πλάτη μας με ακατάπαυστα τηλέφωνα, νέα μέτρα,  κάθε μια ώρα νέοι εγκύκλιοι και να που άκουσα κάπου να στηρίξουμε την οικονομία οι λογιστές ,πόσο άδικο, ποτέ  κάνεις από όλους αυτούς δεν στήριξε εμένα όταν είχα ανάγκη, ούτε την μαργαρίτα..

  Την Όλγα ,  την Ελίνα και πόσες άλλες γυναίκες που σχεδόν γέννησαν μέσα στο γραφείο τους..

  Ξέρω πολλούς συναδέλφους με προβλήματα υγείας που  είναι κάθε μέρα στα γραφεία τους, δεν μπορούν να λείψουν γιατί κάθε μέρα κάτι λήγει από  υποχρεώσεις ,γιατί δεν έχει θεσπιστεί η «ασθένεια λογιστή», δεν υπάρχει πρόνοια από το κράτος , είναι το μόνο επάγγελμα διεθνώς που αν αρρωστήσεις θα πληρώσεις και πρόστιμο ή κάποιος από τους πελάτες -συνεργάτες σου θα σε αδειάσει γιατί δεν του έφτιαξες κάποιο επίδομα..

  Πάντα είχα την απορία γιατί ο εκάστοτε υπουργός ,ή το οικονομικό επιμελητήριο δεν στηρίζει  το αυτονόητο..

  Την ασθένεια λογιστή

  Γιατί πρέπει να πεθάνουμε πάνω στα γραφεία μας μη χάσουμε κάποια ημερομηνία ή κάποιο επίδομα,  γιατί να μην μπορώ να χαρώ την εγκυμοσύνη μου, το μεγαλείο της γέννας των παιδιών μου ?

  Παρόλα αυτά  αρνούμαι να μισήσω αυτή την δουλειά ,συνεχίζω να την αγαπάω ίσως  όχι όπως τότε το  μακρινό 1997,  την αγαπάω   με έναν άλλο τρόπο  πιο ώριμο πλέον ,μπορεί και να τρέφω ελπίδες ότι κάτι θα αλλάξει στο κλάδο μας, από την άλλη ίσως είναι η ανάγκη μου να βοηθήσω και ας ξέρω ότι  κανείς δεν θα βοηθήσει εμένα και  όλους τους συνάδελφους μου από τους άμεσα εμπλεκομένους.

  Έμπρακτα δείχνουμε αλληλεγγύη ο ένας στον άλλο σε μια δύσκολη στιγμή ,  και κάπως έτσι νοιώθουμε μια μικρή ασφάλεια, για να συνεχίσουμε την μάχη  σε έναν αγώνα που μας ρίξανε χωρίς όπλα !

  Έφη Παναγοπούλου

  Λογίστρια-Φοροτεχνικός

  Κεφαλληνίας 47, Άγιος Δημήτριος

  2109848476

  epapaki@hotmail.com

   

   

  Τι αλλάζει στον έλεγχο του πόθεν έσχες!

  Σύμφωνα με ένα νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε στη Βουλή αλλάζουν πολλά που αφορούν τίς δηλώσεις ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ όπως:

  • την διαδικασία συμπλήρωσης και
  • την διαδικασία υποβολής των δηλώσεων
  • την απαλλαγή των υπόχρεων να ζητούν και να λαμβάνουν από τις τράπεζες τις σχετικές βεβαιώσεις.
  • Την διαδικασία ελέγχων – εξπρές σε όλα τα πολιτικά πρόσωπα
  • Την διαδικασία δειγματοληπτικών ελέγχων στους υπόλοιπους υπόχρεους. στο 5%-7% των δηλώσεων
  • Τα πρόστιμα από 10.000 -000.000 ευρώ
  • Τις ποινικές κυρώσεις με φυλάκιση από 2 -10 ετών σε περιπτώσεις μη υποβολής ή υποβολής ανακριβών δηλώσεων «πόθεν έσχες» με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων αξίας άνω των 30.000 ευρώ.

  Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση αξίζει να τονίσουμε ότι υπάρχει ένα σημείο πού οφείλει το ΟΕΕ αλλά και οι σύλλογοι των λογιστών να ζητήσουν  διευκρινήσεις γιατί διαβάζοντας το, αντιλαμβανόμαστε ότι οι φοροτεχνικοί που έχουν την επιμέλεια των δηλώσεων κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης και πρόστιμο ……και φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάποιους συναδέλφους μάγους που θα πρέπει και πρόστιμα να πληρώσουν και ποινικά να διωχθούν, αλλά στην πλειοψηφία των λογιστών που βιοπορίζονται και που φυσικά δεν είναι  δυνατόν να γνωρίζουν αν ο υπόχρεος τους υποκρύπτει στοιχεία αλλά συντάσσουν τις δηλώσεις με βάση τα προσκομισθέντα στοιχεία.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΤΑ ΔΕΔΟΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ:

  • Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα βρίσκονται στο σύστημα προσυμπληρωμένες  με τα στοιχεία  των τραπεζικών λογαριασμών και  τα υπόλοιπα τους, καθώς και των λογαριασμών  δανείων, και αυτό γιατί οι τράπεζες έχουν  πλέον την υποχρεώση  να αναρτούν  τα στοιχεία , Αρα λοιπόν το όφελος είναι διπλό γιατί αφενός μέν  ο υπόχρεος απαλλάσσεται  απο το δύσκολο έργο της συλλογής αυτών των στοιχειών και αφετέρου δε  ο έλεγχος θα είναι πλέον και ευκολότερος αλλά και στοχευμένος
  • Οι σύζυγοι έχουν υποχρέωση να υποβάλουν  κι αυτοί δηλώσεις «πόθεν έσχες» και οικονομικών συμφερόντων
  • Καθιερώνεται ελάχιστο ποσοστό δηλώσεων «πόθεν έσχες» που θα πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο.  σε ποσοστό 7% κατ’ ελάχιστον, σε βάθος τριετίας. Το πρώτο έτος εφαρμογής των διατάξεων του σχεδίου νόμου, το ποσοστό θα είναι 5%  των δηλώσεων,  το δεύτερο έτος  το 6% και από το τρίτο   το 7%.

  Η επιλογή των δηλώσεων  που θα ελέγχονται θα γίνεται  με απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου ,με βάση  στοιχεία  από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης τα δε κριτήρια θα τα καθορίζει η  Επιτροπή Ελέγχου ανά  έτος και πριν από την έναρξη της προθεσμίας υποβολής  και δεν θα δημοσιοποιούνται.

  • Σε περίπτωση που ο έλεγχος διαπιστώσει  μη αναγραφή κάποιου περιουσιακού στοιχείου στη δήλωση «πόθεν έσχες», προβλέπεται δήμευση του στοιχείου  ή  δήμευση κάποιου άλλου περιουσιακού στοιχεία  ίσης αξίας ή χρηματική ποινή ίση τουλάχιστον με την αξία του μη δηλωθέντος.
  • Αν ο  Υπόχρεος που παραλείπει να υποβάλει δήλωση  υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή. Στην περίπτωση που  ο υπόχρεος θεωρηθεί ότι τελεί αδίκημα  με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου αξίας ανώτερης των 30.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και χρηματική ποινή από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Η μη υποβολή δήλωσης τιμωρείται με ποινή κάθειρξης ΜΈΧΡΙ  δέκα (10) ετών και χρηματική ποινή από 20.000 – 1.000.000 ευρώ, αν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας του ιδίου και των λοιπών προσώπων, για τα οποία αυτός όφειλε να υποβάλει δήλωση, υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 300.000 ευρώ, ανεξάρτητα  αν η απόκρυψη επιχειρείται με τη μη υποβολή δήλωσης ή την υποβολή ελλιπούς ή ανακριβούς δήλωσης . Στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι η  οι πράξεις τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή, και τέλος  το δικαστήριο, , μπορεί να κρίνει τις πράξεις αυτές ατιμώρητες.
  • Επίσης ο Τρίτος, ο οποίος εν γνώσει του συμπράττει στην υποβολή ανακριβούς δήλωσης και ιδίως στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών και με χρηματική ποινή, εκτός αν τιμωρείται βαρύτερα από άλλη διάταξη.

  Στο σημείο αυτό νομίζουμε ότι θα πρέπει να ορισθούν οι ευθύνες του φοροτέχνη(στην έκφραση ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ ΤΟΥ ) που συντάσσει την δήλωση στο πλαίσιο της ορθής μεταφοράς των στοιχείων που προσκομίσθηκαν από τον υπόχρεο!

  ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP

   

  Επιδοτούμενα Δάνεια σε Αγροτικές επιχειρήσεις – Δικαιούχοι, όροι και διαδικασίες!

  Επιδοτούμενα Δάνεια σε Αγροτικές επιχειρήσεις – Δικαιούχοι, όροι και διαδικασίες

   

  Εύα Λιλιοπούλου
  Λογίστρια Φοροτεχνικός, με εξειδίκευση στα θέματα Αγροτών.

   

  Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας δημιουργήθηκε για να παρέχει συγχρηματοδοτούμενα δάνεια μέσω των συνεργαζόμενων Τραπεζών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο.

  • Δικαιούχοι

  Το Ταμείο αφορά ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό και μεταποιητικό κλάδο αγροτικών προϊόντων.

  Αποκλείονται, όσοι εμπίπτουν (εκτός των άλλων) και σε μία από τις παρακάτω περιπτώσεις :

  • Δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά στην καταβολή των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
  • Δεν έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την πληρωμή των φόρων και τελών.
  • Να μην έχει οφειλή μεγαλύτερη των 90 ημερών κατά τον χρόνο υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης προς τον ΕΧΟ ( Πιστωτικών Ιδρυμάτων, τα οποία θα
   λειτουργήσουν ως Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί (ΕΧΟ))
  • Σε περίπτωση νεοσύστατων επιχειρήσεων, χωρίς διαχειριστικά κλεισμένη χρήση, ώστε να καταστεί εμφανές από ποιόν ΚΑΔ αντλεί η επιχείρηση τα
   περισσότερα έσοδα, η επιλεξιμότητα του αποδέκτη θα κριθεί βάσει των οικονομικών στοιχείων όπως έχουν προκύψει μέχρι τη στιγμή της αίτησης χρηματοδότησης στον ΕΧΟ (ισοζύγια, περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α.,
   τιμολόγια/παραγγελίες, καταστάσεις εσόδων-εξόδων κ.α.).

  Δικαιούχοι: Πρωτογενής Παραγωγή

  • Επαγγελματίες Αγρότες Ν. 3874/2010. Δεν απαιτείται επιλογή ΚΑΔ.
  • Νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα τη γεωργία Ν. 3874/2010. Ο αιτών θα πρέπει να επιλέξει από τους διαθέσιμους ΚΑΔ αυτόν που περιγράφει την κύρια δραστηριότητα της επιχείρησης, η οποία θα πρέπει να είναι
   γεωργική δραστηριότητα.
  • Νέοι Αγρότες που έλαβαν έγκριση για ένταξη στο Μ6.1. Ο αιτών θα πρέπει να επιλέξει έναν ΚΑΔ που περιγράφει γεωργική δραστηριότητα.
  • ΚοινΣΕπ Ν. 4430/2016. Ο αιτών θα πρέπει να επιλέξει έναν ΚΑΔ που περιγράφει γεωργική δραστηριότητα.
  • Συλλογικοί αγροτικοί φορείς Ν. 4384/2016 (συνεταιρισμοί, ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, ενώσεις) Ο αιτών θα πρέπει να επιλέξει έναν ΚΑΔ που περιγράφει γεωργική δραστηριότητα.

  Δικαιούχοι: Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜΜΕ)

  • Κρέας – πουλερικά – κουνέλια (όπως σφαγεία βοοειδών, πτηνοσφαγεία, χοιρινών, αιγοπροβάτων, παραγωγή κρεατοσκευασμάτων και προϊόντων
   με βάση το κρέας, μονάδες αλλαντικών, μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων)
  • Γάλα (όπως επεξεργασία γάλακτος, παραγωγή προϊόντων γάλακτος, τυρί, γιαούρτη)
  • Αυγά (όπως τυποποίηση συσκευασία αυγών)
  • Διάφορα Ζώα (όπως Μέλι – Σηροτροφία – σαλιγκάρια)
  • Ζωοτροφές (όπως παραγωγή μιγμάτων ζωοτροφών για οικόσιτα και γουνοφόρα ζώα)
  • Δημητριακά (όπως παραγωγή αλεύρων, ξήρανση δημητριακών)
  • Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
  • Οίνος
  • Οπωροκηπευτικά
  • Άνθη (όπως τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
  • Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
  • Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
  • Ξύδι (π.χ. παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες)
  • Ιδρυση ελαιοτριβείων
  • Ιδρυση σφαγείων, εκτός από σφαγεία σε νησιωτικές περιοχές με ετήσια δυναμικότητα μέχρι 400 τόνους κρέατος.
  • Ίδρυση σφαγείων πουλερικών, εκτός από σφαγεία σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
  • Επιλέξιμες Δαπάνες

  Για τα δάνεια, ως επιλέξιμες θεωρούνται οι επενδυτικές δαπάνες των
  οποίων η αναγκαιότητα τεκμηριώνεται από το υποβαλλόμενο, με την αίτηση
  δανειοδότησης, επιχειρηματικό σχέδιο. Οι επενδυτικές δαπάνες δεν πρέπει να έχουν υλοποιηθεί ως προς το οικονομικό και φυσικό τους αντικείμενο κατά την ημερομηνία αίτησης χρηματοδότησης στη τράπεζα.

  Ενδεικτικά, επιλέξιμες δαπάνες είναι:
  • Αγορά ή μίσθωση κτιρίων και εξοπλισμού.
  • Γενικές δαπάνες που συνδέονται με την επένδυση όπως αμοιβές αρχιτέκτονα,
  μηχανικού, συμβούλου.
  • Αγορά μεταχειρισμένου εξοπλισμού, μηχανημάτων και συσκευών.
  • ΦΠΑ ο οποίος καταβάλλεται επί των επιλέξιμων δαπανών.
  • Αγορά γης σε ποσοστό έως 10% της συνολικής επιλέξιμης δαπάνης της
  επένδυσης.
  • Ζωντανά ζώα, μονοετή φυτά και η φύτευσή τους.
  • Νέες εγκαταστάσεις σφαγείων, παραγωγής κρέατος ή σφαγείων πουλερικών
  (υπό προϋποθέσεις).
  • Μεταβίβαση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε σχέση με επιχειρήσεις/λειτουργίες.
  Η υλοποίηση των επενδυτικών δαπανών θα γίνεται με την προσκόμιση και την
  χρηματοδότηση των σχετικών παραστατικών στο συνεργαζόμενο Πιστωτικό ίδρυμα.

  Περιλαμβάνονται δαπάνες Κεφαλαίου Κίνησης, ως μέρος του επενδυτικού σχεδίου, βάσει του υποβληθέντος επιχειρηματικού σχεδίου (business plan) στο πλαίσιο της χρηματοδότησης.
  Επισημαίνεται, στο πλαίσιο του Ταμείου, δεν επιτρέπονται:
  • H αναχρηματοδότηση/αποπληρωμή υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών
  γραμμών
  • Η χρηματοδότηση προγράμματος καταβολής μερισμάτων ή αγοράς μετοχών
  • Η χρηματοδότηση Εξαγορών και Συγχωνεύσεων.

  • Τεκμηρίωση Δαπανών

  Έναντι παραστατικών, για δαπάνες σύμφωνες με το κατατεθειμένο
  επιχειρηματικό σχέδιο (business plan) της επιχείρησης.

  • Ύψος του δανείου

  Το ανώτατο ποσό δανείου είναι οι 25.000 € και το ελάχιστο τις 3.000 €.

  Μία επιχείρηση δύναται να λάβει περισσότερα του ενός δάνεια από
  διαφορετικούς ΕΧΟ, αρκεί το άθροισμά τους να μην υπερβαίνει το ποσό
  των Ευρώ 25.000.

  • Διάρκεια του δανείου

  Από 24 έως 60 μήνες (συμπεριλαμβανομένης περιόδου χάριτος έως 24 μήνες).

  Υπάρχει δυνατότητα πρόωρης εξόφλησης πριν την ημερομηνία λήξης του χωρίς οποιαδήποτε ποινή ή άλλη επιβάρυνση.

  • Επιτόκιο, σχήμα συγχρηματοδότησης και Έξοδα φακέλου

  H συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου, είναι κατά 50% Άτοκα από το Ταμείο και κατά 50% από τα συνεργαζόμενα Πιστωτικά Ιδρύματα δημιουργώντας μόχλευση των δημοσίων πόρων.

  Ειδικότερα :

  Για τα πρώτα δύο έτη του δανείου, το επιτόκιο που χρεώνει ο ΕΧΟ δεν θα υπερβαίνει το 7%, θα επιδοτείται κατά 100% από τους πόρους του Ταμείου και θα παραμείνει σταθερό για όλο το χρονικό διάστημα που αυτό θα επιδοτείται.

  Ο ΕΧΟ για την υπολειπόμενη διάρκεια του δανείου μετά τη λήξη της επιδότησης τόκων, μπορεί ελεύθερα και χωρίς όρους να καθορίζει το επιτόκιο της
  συμμετοχής του σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική του.

  Η Εισφορά Ν.128/75, καθώς και τυχόν τόκοι υπερημερίας δεν επιδοτούνται.

  Προϋπόθεση λήψης της επιδότησης επιτοκίου είναι ο τελικός αποδέκτης να μην εμφανίζει κατά το χρόνο εκτοκισμού των επιδοτούμενων τόκων ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 90 ημερών συνεχούς ληξιπροθεσμίας από κάθε αιτία από το παρόν δάνειο.
  Έξοδα φακέλου :

  Το ποσό των παγίων εξόδων φακέλου επιβαρύνει τον Τελικό Αποδέκτη και εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική του κάθε ΕΧΟ, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα Ευρώ 250 για κάθε Σύμβαση.

  • Εγγυήσεις

  Για τη λήψη του δανείου δεν λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις από την επιχείρηση, αλλά μόνο προσωπικές εγγυήσεις (σύμφωνα με την
  πιστωτική πολιτική των συνεργαζόμενων ΕΧΟ)

  • Προθεσμίες

  Η χορήγηση δανείων θα πραγματοποιείται έως την ανάλωση των πόρων
  του Ταμείου και έως την καταληκτική ημερομηνία του ΠΑΑ 2014 – 2020, σήμερα η
  31-12-2025

  • Συνεργαζόμενες Τράπεζες (ΕΧΟ)

  Οι ΕΧΟ, ήτοι οι συνεργαζόμενες Τράπεζες, είναι :
  1. ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
  2. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
  3. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
  4. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
  5. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  6. EUROBANK
  7. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

  • Επιχορήγηση για λήψη συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης

  Ο τελικός αποδέκτης προκειμένου να καθοδηγηθεί μέσω
  εστιασμένων προγραμμάτων δύναται να επιχορηγηθεί για
  συμβουλευτικές συνεδρίες (mentoring) μέσω του Προγράμματος
  έως του ποσού των € 300 ανά Α.Φ.Μ. Τελικού Αποδέκτη (επί της
  καθαρής αξίας του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) και θα
  αποδεικνύεται από τα ανάλογα παραστατικά, προκειμένου να
  επιχορηγηθεί.

  Τα προαναφερόμενα προγράμματα θα διεξάγονται μέσω συμβουλευτικών εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονται οι ΕΧΟ.

  Η εν λόγω παροχή (Mentoring) θα είναι προαιρετική για τον τελικό αποδέκτη.
  Η αίτηση επιχορήγησης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε μέγιστη
  διάρκεια (12) μηνών από την Α εκταμίευση του δανείου.

  • Διαδικασία λήψης του Δανείου

  Για την ένταξη στο Ταμείο η υποψήφια επιχείρηση υποβάλει αίτηση:

  Α. Αίτηση στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer)

  Στην πλατφόρμα KYC (Know Your Customer) της ΕΑΤ, μέσω του δικτυακού τόπου hdb.gr. Για κάθε ολοκληρωμένη αίτηση εκδίδεται ένας μοναδικός κωδικός.

  Αναλυτικές Οδηγίες :

  Η πλατφόρμα είναι ανοικτή για αιτήσεις  καθημερινές από τις 10:00 έως τις 15:00.

  Σημειώνεται ότι γίνεται αυτόματη άντληση δεδομένων από συνεργαζόμενους φορείς (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, Τειρεσίας).

  Β. Απάντηση αποδοχής από την Τράπεζα

  Μετά την υποβολή της αίτησής σας, τα στοιχεία σας προωθούνται αυτόματα στις τράπεζες που επιλέξατε. Τα τραπεζικά ιδρύματα θα εξετάσουν την αίτησή σας και θα ενημερωθείτε για τις απαντήσεις εκ νέου μέσω του λογαριασμού σας στη πλατφόρμα KYC. Με την λήψη όλων των απαντήσεων από τις τράπεζες θα σταλεί αυτοματοποιημένη ειδοποίηση στο email του εκπροσώπου που δηλώθηκε στα στοιχεία επικοινωνίας.

  Για να δείτε τις απαντήσεις, συνδεθείτε στην πλατφόρμα KYC και επιλέξτε “Απαντήσεις Τραπεζών” , εντοπίστε την αίτησή σας και πατήστε “Προβολή Απάντησης”.

  Γ. Υποβολή αίτησης στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)

  Εφόσον λάβετε θετική (μη δεσμευτική) ανταπόκριση από τις τράπεζες, θα πρέπει στη συνέχεια να καταχωρήσετε το αίτημά σας, στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ).

  Στο ΠΣΚΕ μέσω του δικτυακού τόπου https://www.ependyseis.gr/ στην οποία αναγράφεται και ο μοναδικός αριθμός αίτησης από την πλατφόρμα KYC της ΕΑΤ.

  Αναλυτικές Οδηγίες :

  https://hdb.gr/tameio-mikron-daneion-agrotikis-epicheirimatikotitas/

   

   

   

   

  ……………….

   

   

  Συνέντευξη του νέου προέδρου της ΠΑΕΛΟ Λάμπρου Μπέλεση για τις δράσεις και το έργο της ένωσης και όχι μόνο!

  ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΕΛΕΣΗ ΣΕ ΤΑΣΟ ΔΟΥΚΕΡΗ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ:

  1)Πρόεδρε σου ευχόμαστε συγχαρητήρια για την εκλογή, καλή θητεία και επιτυχία στο έργο σου

  Ευχαριστώ πολύ. Θυμίζω ότι η διοίκηση αυτής της περιόδου είναι για 5 χρόνια ξεκίνησε το 2019 και θα ολοκληρώσει το έργο της πάνω σε συγκεκριμένα πλάνα που έχουν πενταετές πλαίσιο. Στην πρώτη 3ετία Πρόεδρος ήταν ο καλός φίλος και συνεργάτης Βασίλης Παναγιωτόπουλος τον οποίο τώρα διαδέχθηκα για τα επόμενα δύο χρόνια .

  Θέλω να ευχαριστήσω τον Βασίλη για την πολύτιμη βοήθεια που έχει προσφέρει και να τονίσω σε όλους ότι θα συνεχίσει να προσφέρει την πολύτιμη βοήθεια του στην ομάδα μας.

  Επίσης θέλω να αναφερθώ και σε εσένα Τάσο, να σε συγχαρώ για το νέο πόστο που ανάλαβες πανάξια και πιστεύω να ολοκληρώσουμε παρέα το πλάνο της επόμενης διετίας.

  2) Πρόεδρε αν θελήσουμε με δυο κουβέντες να αποτιμήσουμε την Πρόοδο της ΠΑΕΛΟ στην πρώτη τριετία τι θα μας πεις;

  Προχωρούμε σε ένα διαφορετικό δρόμο χαράζοντας μία  δική μας πορεία και συνεχίζουμε!!!

  Προχωράμε μπροστά , προχωράμε δυνατά!

  3) Θέλουμε ένα σύνθημα για το πως θα λειτουργήσει η ΠΑΕΛΟ τα επόμενα δύο χρόνια

  Όλοι μαζί μπορούμε!

  4) Ποιες δράσεις θα συνεχίσουν , τι θα προστεθεί και τι πιθανόν να σταματήσει από τις δραστηριότητες της ΠΑΕΛΟ

  Αρχικά θέλω να πω τα εξής :

  Στα δύο χρόνια που πέρασαν η ΠΑΕΛΟ έκανε πράγματα που ούτε και εμείς που τα σχεδιάζαμε πιστεύαμε ότι θα είχαν τόσο επιτυχία και τόση αποδοχή όπως :

  • Πάρα πολλές διαδικτυακές δράσεις
  • Δημιουργία του newsletter τα ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ
  • Συνεργασία και συνέργειες με το taxvoice.gr
  • Δημιουργία καναλιού στο YOUTUBE
  • Κατάρτιση εβδομαδιαίου σταθερού προγράμματος 3 εκπομπών
  • Συμμετοχή σε μεγάλες διοργανώσεις υπό την Αιγίδα μας , όπως τελευταία στα βραβεία FINANCE & ACCOUNTING AWARDS

  Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί η μεγάλη πρόκληση της συνδιοργάνωσες  του πρώτου συνέδριου FINANCE & ACCOUNTING FORUM μαζί με τον όμιλο Μπούσια.

  Επίσης  οι  πολλές και διαρκείς παρεμβάσεις σε φορείς για θέματα που αφορούν τα μέλη μας τα οποία και εκπροσωπούμε.

  Είμαστε μία ομάδα που με την δική της μικρή δύναμη, που συνεχώς μεγαλώνει, προσπαθούμε αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση του επαγγέλματος μας.

  Αυτά για τα μέχρι τώρα.

  5)Ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για την ΠΑΕΛΟ;

  Μία δράση πρόκληση που έχουμε μπροστά μας όπως ανέφερα παραπάνω   είναι η διοργάνωση του πρώτου FORUM ΛΟΓΙΣΤΩΝ που θα συνδιοργανώσουμε με τον όμιλο Bussias που είναι ένας όμιλος απόλυτα εξειδικευμένος σε τέτοιες διοργανώσεις στις 21 Μαρτίου 2023.

  Το συνέδριο περιλαμβάνει ένα πληρέστατο πρόγραμμα που πραγματικά αξίζει να το δουν όλοι οι συνάδελφοι .Είναι κάτι που δουλεύουμε από τον Νοέμβριο!

  6) Πρόεδρε πείτε μου με απλό τρόπο τι είναι η ΠΑΕΛΟ και πως θα μπορούσε να μετεξελιχθεί τα επόμενα χρόνια;

  Η Πανελλήνια Ένωση Λογιστών-Οικονομολόγων είναι μία ένωση φυσικών προσώπων από όλη την Ελλάδα που ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτέχνη ή του Οικονομολόγου ή του Συμβούλου Επιχειρήσεων και περιλαμβάνει όλους όσους έχουν σπουδάσει Οικονομικά σε όλες τις βαθμίδες ανεξάρτητα αν είναι Ελεύθεροι Επαγγελματίες η μισθωτοί των μελών του.

  Η ΠΑ.Ε.Λ.Ο είναι η έκφραση της διαφορετικής άποψης με φρέσκιες ιδέες και πνοή και η φιλοσοφία της είναι τελείως διαφορετική από τους άλλους συλλόγους.

  Έχουμε χαράξει 5-ετές πλάνο με συγκεκριμένες προγραμματισμένες δράσεις που δεν είναι συνηθισμένες έως τώρα!

  Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ:

  Είναι μη κερδοσκοπικός κατά την έννοια του άρθρου 784 ΑΚ και συνίσταται κυρίως στα εξης ενώ λειτουργεί με βάση τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη των μελών του  με σκοπό την ανάπτυξη και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών επί της εφαρμοσμένης λογιστικής επιστήμης, της ελεγκτικής, της φοροτεχνικής πρακτικής, των χρηματοοικονομικών εργαλείων και μεθόδων και όλων εν γένει των μέσων και αρχών της μικροοικονομικής επιστήμης για την αποτελεσματική και αποδοτική διοίκηση των επιχειρήσεων, καθώς και την  εκπροσώπηση των μελών του κλαδικά με σκοπό την επίλυση προβλημάτων που δημιουργούνται από την εξάσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας τους:

  Νομίζω ότι είμαι σαφής για το τι είναι Η ΠΑΕΛΟ!

  Θεωρώ λοιπόν ότι μετεξέλιξη θα γίνει τόσο όσο αν χρειασθεί , τονίζοντας όμως ότι δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο.

  Όμως αν το κρίνουν απαραίτητο τα καταστατικά μέλη μας μπορεί να εφαρμοσθεί η παράγραφος Θ του σκοπού του καταστατικού που λέει :

  Θ) Την δυνατότητα συμμετοχής της ΕΝΩΣΗΣ σε εκλογές  είτε του ΟΕΕ η άλλων επιμελητηρίων είτε κλαδικών ενώσεων με σκοπό μέσω της εκλογής ομάδας μελών της ένωσης με σκοπό την καλύτερη προώθηση των προβλημάτων των  μελών της ώστε να επιτυγχάνεται η επίλυση τους

  7) Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος ως ΠΡΟΕΔΡΟΣ της ΠΑΕΛΟ και πως διεκδικείται να θεσμοθετηθεί τα επόμενα χρόνια;

  Η αναβάθμιση του επαγγέλματος του λογιστή φοροτέχνη τα επόμενα χρόνια.

  Όμως επειδή πολλοί θα πουν ότι λέω όμορφα λόγια θυμίζω τι σημαίνει η αναβάθμιση του αναφέρω

  Περνώ σε ανώτερη θέση σαν κλάδος ανεβάζοντας το πνευματικό ,μορφωτικό και ηθικό επίπεδο μου  .

  Επίσης σημαντικός στόχος μου είναι να δοθούν ευκαιρίες στα νέα παιδιά και φυσικά να γίνει πραγματικότητα το σύνθημα μας για την ενότητα του κλάδου.

  ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!!!

   

   

   

   

   

  ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ- ΤΕΥΧΟΣ 36( PDF) !

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ, με επικαιρότητα, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και επίκαιρη αρθρογραφία!

   

  σελ.2: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΚΠΟΜΠΕΣ

  σελ.4 & 5: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΒΡΑΒΕΙΑ BOUSSIAS 14-2-2023

  σελ 6: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΜΠΕΛΕΣΗ

  σελ 7: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΦΙΡΗ

  σελ 8 & 9: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΟΚΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

  σελ 10: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ_ I SPIRIT ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ VOUCHER

  σελ 11, 12 & 13: ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΣΠΑ
  ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΜΕ_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
  ΠΡΟΗΓΜΕΝΟΣ ΜΜΕ_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
  ΑΙΧΜΗΣ_ΜΜΕ_ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ

  σελ 14, 15, 16 & 17 : ΠΡΑΚΤΙΚΑ & ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
  ΟΙ 7 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
  ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Β΄ ΚΥΚΛΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΝΕΩΝ, ΜΕ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ 14.800 €

  ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ 35 ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ «CHILD GUARANTEE – ΕΓΓΥΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ»

  ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 – 2020

  ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ & ΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ –
  ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ-ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ & ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

  ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ – ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΦΥΓΗΣ ΤΟΥΣ

  ΠΑΕΛΟ NEWS#36 (3)

  Πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού, αλλαγές που θα γίνουν και ανάγκη αλλαγής πλαισίου δεσμεύσεων λογαριασμών!

  Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές  και οι περισσότεροι θεωρήσαμε ότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ρυθμίζονταν υποθέσεις χρεών επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν στην αγορά μετά από την δωδεκαετή συνεχή κρίση που έχει βιώσει η χώρα μας.

  Δυστυχώς τα αποτέλεσμα δεν ήταν τα αναμενόμενα κυρίως για τον εξής λόγο:

  • Υπήρχαν αρκετές δυσλειτουργίες που στην πορεία βελτιώνονταν
  • Υπάρχει το πρόβλημα της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών των επιχειρήσεων που ρυθμίσουν μέχρι να εξοφλήσουν το 75% των οφειλών, οπότε είναι αδύνατον να ανταποκριθούν οι ενεργές επιχειρήσεις στην ρύθμιση αφού αδυνατούν να εισπράξουν και να πληρώσουν και επομένως να λειτουργήσουν εύρυθμα, να αναπτυχθούν και να αποπληρώσουν την ρύθμιση, ενώ παράλληλα η κατάσχεση εις χείρας τρίτων στους πελάτες τους καταστρέφει την πελατειακή σχέση και δυστυχώς επιταχύνει αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκει.
  • Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα στην πορεία του εξωδικαστικού μηχανισμού έχουν δημιουργήσει οι Τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων και τα funds . Για τους δύο τελευταίους είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει τα δάνεια με τιμή κάτω του 10% της αξίας τους και παρόλα αυτά δεν συναινούν στην ένταξη στον εξωδικαστικό κάτι σαφέστατα δημιουργεί πρόβλημα στην εθνική οικονομία.

  Αν εξετάσουμε τα στατιστικά στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι  οι χρηματοδοτικοί φορείς είναι απρόθυμοι  να εγκρίνουν ρυθμίσεις, ενώ το Δημόσιο που εγκρίνει σε ποσοστό 90% τις  αιτήσεις. Συγκεκριμένα σε αιτήματα ρύθμισης  για οφειλές 1,1 δισ. ευρώ  έχουν  εγκριθεί το 91% (€1,0 δισ). Αντίθετα  από τα 1,4 δισ. ευρώ αιτήματα ρύθμισης χρεών προς τους  χρηματοδοτικούς φορείς έχει εγκριθεί μόνο το 63% (853εκ. ευρώ).

  Σύμφωνα με την τελευταία σχετική έκθεση προόδου (Δεκέμβριος 2022), η Γραμματεία θέτει δύο σενάρια για τους επόμενους πέντε μήνες:

  Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, αναμένονται ρυθμίσεις χρεών ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα προέρχονται από τις εξής πηγές:

  • Αιτήσεις που βρίσκονται στο τελικό στάδιο αξιολόγησης 356 εκ ευρώ
   • Αιτήσεις που βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης από τους χρηματοοικονομικούς φορείς και το Δημόσιο 1,1δις ευρώ
   • Αιτήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο 532 εκ. ευρώ

  Με βάση δε το δεδομένο ότι αναμένονται να εφαρμοσθούν σύντομα οι παρακάτω σημαντικές αλλαγές πιστεύουμε ότι  θα ξεμπλοκάρουν τον εξωδικαστικό και οι ρυθμίσεις των χρεών θα πολλαπλασιαστούν!

  Ας δούμε όμως τι περιμένουμε άμεσα:

  • Θα μπορούν να ενταχθούν και οι οφειλές σε ένα μόνο φορέα
  • Θα διατηρούνται οι ρυθμισμένες οφειλές
  • Θα πρέπει υποχρεωτικά να αιτιολογούνται οι λόγοι απόρριψης και επομένως οι πιστωτές και οι οφειλέτες υποχρεούνται να παραθέτουν τους λόγους της απόρριψης της πρότασης που παράγει αυτόματα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας. Οι λόγοι μη συναίνεσης θα αναρτώνται στην πλατφόρμα.
  • Θα μπορεί να γίνεται προεξόφληση
  • Θα εντάσσονται και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί:
  • Θα εντάσσονται οι οφειλές υπέρ τρίτων: Αφορά στις οφειλές  όπως πχ  οι οφειλές προς τους Δήμους που βεβαιώνονται και εισπράττονται μέσω ΑΑΔΕ.
  • Θα μπορεί να εκδοθεί βεβαίωσης οφειλών την οποία οι οφειλέτες θα μπορούν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να εκδίδουν βεβαίωση οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς και το Δημόσιο.
  • Η διαδικασίας διαμεσολάβησης με τους χρηματοδοτικούς φορείς θα ξεκινά μετά τη διαδικασία του εξωδικαστικού και αφού έχουν ρυθμιστεί διμερώς οι οφειλές προς το Δημόσιο.
  • Θα δοθεί η Δυνατότητα ένταξης σε υφιστάμενους οφειλέτες αφού θα δοθεί η δυνατότητα, με μεταβατική διάταξη, υποβολής νέας αίτησης στον εξωδικαστικό για όσους δεν είχαν παραιτηθεί έγκαιρα από τον προηγούμενο (ν. 4469/2017) και για όσους έχουν οφειλές υπέρ τρίτων, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος.
  • Θα υπάρξει Προστασία από τους πλειστηριασμούς αφού η περιουσία του οφειλέτη προστατεύεται από τη στιγμή της οριστικής υποβολής της αίτησης .
  • Θα γίνει τροποποίηση επιτοκίου στις προτάσεις του Δημοσίου και ΦΚΑ από Euribor + 5% που είναι σήμερα σε 3% σταθερό.
  • Θα υπάρχει διαγραφή αιτήσεων που δεν έχουν οριστικοποιηθεί και δεν εκκρεμεί αίτημα διόρθωσης εντός 90 ημερών.

  Και ένα τελευταίο που δεν έχει ακόμη διευκρινίσει και θα πρέπει να ισχύσει:

  Είναι ότι χρίζει  άμεσης αλλαγής είναι η δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών μέχρι να εξοφληθεί το 75% της οφειλής ανεξάρτητα από το ένα έχει γίνει ρύθμιση κάτι που καθιστά την ρύθμιση κάτι ανεφάρμοστο, και να μπορεί να ξεμπλοκαριστεί ο λογαριασμός μετά την πληρωμή δύο δόσεων!

  ΜΠΕΛΕΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

   

   

   

   

   

  Νέα ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας και σημαντικά νέα μέτρα!

  ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ
  ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

  Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το
  Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η καλή
  πορεία της οικονομίας, το καλύτερο
  δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2022, και η
  εφετινή εκτέλεση του Προϋπολογισμού,
  δίνουν το δημοσιονομικό περιθώριο, ύψους
  περίπου 800 εκατ. ευρώ, για 7 νέες,
  σημαντικές παρεμβάσεις.

  Συγκεκριμένα:

  1ον. Χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης σε
  συνταξιούχους.
  Οι συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αύξηση
  σύνταξης λόγω προσωπικής διαφοράς με βάση
  Νόμο του 2016 ή που η αύξηση της σύνταξής
  τους ήταν μικρότερη του 7%, θα λάβουν,
  μέχρι το τέλος Μαρτίου, έκτακτη εφάπαξ
  οικονομική ενίσχυση.(σύνολο 280εκ)

  Αυτή η ενίσχυση αφορά περίπου 1 εκατ.
  συνταξιούχους και το ποσό είναι από 200 έως
  300 ευρώ,
  Το ποσό είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και
  ακατάσχετο στα χέρια Δημοσίου ή τρίτων, δεν
  δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με
  βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, και δεν
  υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή
  άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

  2ον. Παράταση μειωμένων συντελεστών
  ΦΠΑ.(ΚΟΣΤΟΣ 250 ΕΚ)
  Επεκτείνεται, για άλλους 6 μήνες, και έως το
  τέλος του έτους, η μείωση των συντελεστών
  ΦΠΑ, η οποία έχει νομοθετηθεί έως τον Ιούνιο
  του 2023, σε μια σειρά από προϊόντα και
  υπηρεσίες, όπως
   οι μεταφορές επιβατών
   ο καφές
   τα μη αλκοολούχα ποτά,
   οι κινηματογράφοι,
   τα γυμναστήρια και
   οι σχολές χορού.

  Το μέτρο στοχεύει να στηρίξει την
  επιχειρηματικότητα, γιατί οι κλάδοι αυτοί
  επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία, και
  την ενεργειακή κρίση.

  3ον. Επιστροφή του Ειδικού Φόρου
  Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό
  πετρέλαιο.(ΚΟΣΤΟΣ 76 ΕΚ )
  Για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους
  παραγωγής και τη στήριξη της γεωργικής
  παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο
  αγροτικό πετρέλαιο συνεχίζεται και για το
  2023.

  4ον. Καταβολή εκκρεμών αγροτικών
  αποζημιώσεων.(ΚΟΣΤΟΣ 120 ΕΚ)
  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και
  Τροφίμων, θα επιταχύνει την καταβολή
  εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο
  μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού
  ενισχύσεων ήσσονος σημασίας, όσο και μέσω
  του Ουκρανικού πλαισίου στήριξης.

  5ον. Αύξηση και διεύρυνση του
  επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής
  εργασίας.(80 εκατ)
  Αυξάνεται στα 200 ευρώ, από 150 ευρώ το
  ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και
  ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους
  στον τομέα της υγείας, και για υπαλλήλους
  που ανήκουν και υπηρετούν στο
  Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα
  διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που
  μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος
  επιδόματος.
  Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για
  τις κατηγορίες δικαιούχων, άμεσα που θα
  αφορούν άλλα Υπουργεία

  6ον. Νέο πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών.
  Συγκεκριμένα:
   Για όσους έχουν απολέσει τις φορολογικές
  και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72
  δόσεων ή αυτές κατέστησαν μη

  εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου
  2023, δίνεται η δυνατότητα να τις
  αναβιώσουν, καταβάλλοντας δύο μηνιαίες
  δόσεις έως τις 31 Ιουλίου 2023, την
  τρέχουσα και μία επιπλέον, που αποσβένει
  παλαιές υποχρεώσεις, με σειρά
  παλαιότητας. Ποσά που έχουν καταβληθεί
  ως υπερ-είσπραξη, αποσβένουν τις
  παλαιότερες δόσεις, με σειρά παλαιότητας.
  Οι δόσεις που έχουν απολεσθεί,
  μεταφέρονται, έντοκα, στο τέλος της
  ρύθμισης. Η αναβίωση πραγματοποιείται
  με όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων
  αυτών, όπως ισχύουν για κάθε ρύθμιση,
  π.χ. χορήγηση αποδεικτικού
  ενημερότητας, αναστολή της συνέχισης
  της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης
  επί των οφειλών που ρυθμίζονται κτλ.

   Για όσους φορολογούμενους είναι συνεπείς
  στις υποχρεώσεις τους ή/και είχαν
  ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές
  οφειλές την 1η Νοεμβρίου 2021, που
  συνέχισαν να τις εξυπηρετούν έως

  σήμερα, αλλά δημιούργησαν νέες οφειλές,
  δημιουργείται ένα νέο σχήμα.
  Συγκεκριμένα, οφειλές που κατέστησαν
  ληξιπρόθεσμες μετά τις 1η Νοεμβρίου 2021 και
  έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, μπορούν να
  ρυθμιστούν είτε σε 36 δόσεις με το αντίστοιχο
  επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των
  12 δόσεων, είτε σε 72 δόσεις με το αντίστοιχο
  επιτόκιο που ισχύει στην πάγια ρύθμιση των
  24 δόσεων.
  Σε περίπτωση ένταξης στην νέα ρύθμιση,
  ισχύουν τα ευεργετήματα της αναβίωσης των
  ρυθμίσεων.
  Μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και
  οφειλές που είναι ενταγμένες σε
  εξυπηρετούμενες – κατά την 1η Φεβρουαρίου
  2023 – πάγιες ρυθμίσεις, εφόσον οι ρυθμίσεις
  αυτές περιλαμβάνουν, αποκλειστικά, νέες
  οφειλές που δημιουργήθηκαν μετά την 1η
  Νοεμβρίου 2021.

  7ον. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό
  μηχανισμό.

  Συγκεκριμένα:
   Υποχρέωση αιτιολόγησης μη συναίνεσης
  στην πρόταση ρύθμισης που παράγει ο
  αλγόριθμος, τόσο των χρηματοδοτικών
  φορέων όσο και του οφειλέτη. Απαιτείται
  δημόσια ανάρτηση της αιτιολόγησης στην
  πλατφόρμα.
   → Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του
  εξωδικαστικού μηχανισμού, προκειμένου
  να εντάσσονται οφειλέτες και με μία και
  μοναδική οφειλή προς τους
  χρηματοδοτικούς φορείς, όπως είναι τα
  νοικοκυριά με ένα στεγαστικό δάνειο, το
  οποίο επιθυμούν να ρυθμίσουν,
  διασώζοντας την περιουσία τους.
   Εντάσσονται και νέες κατηγορίες
  οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν,
  όπως είναι οι οφειλές υπέρ τρίτων που
  εισπράττονται από τη φορολογική
  διοίκηση.

   Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των
  οφειλών προς το Δημόσιο, και μειώνεται

  το επιτόκιο ρύθμισης .Ως προς την
  κατάργηση της ποινής προεξόφλησης, θα
  αφαιρούνται, στο ακέραιο, οι τόκοι που
  αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις,
  ενώ παράλληλα θα επωφελείται ο πολίτης
  από όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης,
  όπως είναι η διαγραφή τόκων,
  προσαυξήσεων, ή ακόμη και της βασικής
  οφειλής. Επιπλέον, το επιτόκιο ρύθμισης
  διαμορφώνεται στο 3%, σταθερό, από
  Euribor συν 5 ποσοστιαίες μονάδες που
  είναι σήμερα.

  Σημαντική παρατήρηση:

  Ένα σημαντικό σημείο που πιστεύουμε ότι πρέπει να γενικευθεί είναι η άρση δέσμευσης τραπεζικού λογαριασμού με την πληρωμή δυο δόσεων σε όλες τις ρυθμίσεις όπως επίσης και στον εξωδικαστικό.

   

   

  ΜΠΕΛΕΣΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS GROUP

  Επιστροφή ΦΠΑ, απλά και κατανοητά!

  Μια από τις βασικές υποχρεώσεις τήρησης των βιβλίων μιας επιχείρησης είναι η συμπλήρωση και αποστολή του εντύπου Φ2 ή αλλιώς της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ. Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει πιστωτικό υπόλοιπο για επιστροφή; Υπό ποιες προϋποθέσεις το δικαιούμαστε και τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσουμε;

  Για να δικαιούμαστε επιστροφή ΦΠΑ θα πρέπει να προέρχεται από τις εξής περιπτώσεις :

  • «Απαλλαγές των πράξεων κατά την εξαγωγή, εκτός Κοινότητας, των εξομοιούμενων προς αυτές πράξεων και των διεθνών μεταφορών»,
  • «Απαλλαγές στη διεθνή διακίνηση αγαθών»,
  • «Απαλλαγές στο καθεστώς των φορολογικών αποθηκών, άλλων από αυτές του Ν. 2960/2001»,
  • «Ειδικές Απαλλαγές» και 28 «Απαλλαγές στην παράδοση αγαθών σε άλλο κράτος-μέλος» του Κώδικα ΦΠΑ, εφόσον για τις πράξεις αυτές προβλέπεται άμεση απαλλαγή,
  • πράξεις για τις οποίες με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών προβλέπεται αναστολή καταβολής του φόρου,
  • εισαγωγές, αγορές, κατασκευές επενδυτικών αγαθών, που προβλέπουν οι διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ,

  Να διευκρινίσουμε εδώ πως ως αγαθά επένδυσης είναι τα ενσώματα αγαθά που έχει στην κυριότητα της η επιχείρηση και τα εκμεταλλεύεται διαρκώς σε χώρο εάν όχι δικό της, τότε σε οίκημα, όπου με οποιοδήποτε έννομο τρόπο αποδεικνύεται η χρήση του για διάστημα τουλάχιστον εννέα ετών.

  Επενδυτικά αγαθά μπορούν επίσης να θεωρηθούν τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας ή άλλων αύλων παγίων. Καταληκτικά πρέπει να τονιστεί πως στα αγαθά επένδυσης δεν συμπεριλαμβάνονται οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης. Επιπροσθέτως μπορούμε να αναφέρουμε πως δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ έχουμε και στη περίπτωση όπου οι εκροές έχουν χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή από εκείνο των εισροών τους.

  Όσον αφορά την διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ αυτή γίνεται πλέον εύκολα, με την υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, αρκεί να συμπληρώσουμε τον κωδικό 503 ΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ για επιστροφή, να συμπληρωθεί ο λόγος που προέρχεται το πιστωτικό υπόλοιπο, καθώς και τον ΙΒΑΝ τραπέζης της επιχείρησης για πιθανή κατάθεση.

  Για τη αίτηση επιστροφής δεν είναι προαπαιτούμενο να συμβεί στην ίδια περιοδική δήλωση ΦΠΑ της δημιουργήθηκε το πιστωτικό υπόλοιπο, αρκεί όμως να γίνεται μέσα στα χρονικά πλαίσια μη παραγραφής του.

  Καμπάρη Ματούλα
  Λογίστρια- Φοροτεχνικός
  Στρατώνι Χαλκιδικής
  Tel/Fax: 2376022084
  Mob: 6983717595

  Ψηφιακή Εποχή και Ψηφιακή Διακυβέρνηση!

  «Τα δεδομένα είναι μια συνθήκη ορατότητας, σχεδόν μια

  προϋπόθεση ύπαρξης».

  Καθ. Stefania Milan, Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ

  Μετά την επιτυχημένη συνάντηση της ΠΑ.Ε.Λ.Ο. με τον Υπουργό ψηφιακής Διακυβέρνησης κο. Κυρ. Πιερρακάκη ,συνάγονται οι παρακάτω πληροφορίες σε συνάρτηση με την παγκόσμια πλέον ψηφιακή διακυβέρνηση πληροφοριών .

  Όπως κάθε μεγάλο εγχείρημα γνωρίζει η κοινωνία πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε προς όφελος της είτε προς το αντίθετο .

  Η Ψηφιακή Εποχή , συχνά γνωστή ως Εποχή της Πληροφορίας , αναφέρεται σε μια ιστορική εποχή και μια οικονομία βασισμένη στην τεχνολογία της πληροφορίας που ξεκίνησε τον εικοστό αιώνα. Χαρακτηρίζεται από μια ταχεία μετάβαση από τη βιομηχανοποιημένη οικονομία που προέκυψε από τη Βιομηχανική Επανάσταση σε μια οικονομία βασισμένη στη γνώση.

  Η διαχείριση του ψηφιακού μετασχηματισμού και η δημιουργία της ψηφιακής οικονομίας θέτουν νέες, πολλαπλές προκλήσεις για τις κυβερνήσεις. Αυτές οι προκλήσεις προκύπτουν από το γεγονός ότι η επένδυση σε ψηφιακές τεχνολογίες και μεγάλα δεδομένα απαιτεί νέες ικανότητες από όλους τους παράγοντες της οικονομίας.

  Επιπλέον, οι επενδύσεις στον ψηφιακό τομέα από μόνες τους δεν εξασφαλίζουν τα υποσχόμενα ψηφιακά αποτελέσματα. Τέτοιες επενδύσεις πρέπει να συμπληρωθούν με την ευθυγράμμιση με νέες αναπτυξιακές στρατηγικές, νέες πολιτικές, νέες δεξιότητες και νέους θεσμούς όπου το κράτος πρέπει να διαδραματίσει νέους ρόλους.

  Η άνοδος των δεδομένων και των ψηφιακών τεχνολογιών μεταμορφώνουν γρήγορα τις οικονομίες και τις κοινωνίες, με τεράστιες επιπτώσεις στις καθημερινές λειτουργίες των κρατών.

  Οι κυβερνήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα πρέπει να συμβαδίζουν με τις αυξανόμενες προσδοκίες των πολιτών τους, να διαχειρίζονται την αυξανόμενη πίεση στους προϋπολογισμούς τους και να αντιδρούν σε νέες προκλήσεις πολιτικής.

  Οποιαδήποτε αποτυχία προσαρμογής σε αυτό το νέο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον θα μπορούσε να τις εκθέσει σε επιζήμιους κινδύνους και, κατά συνέπεια, σε μείωση της εμπιστοσύνης του κοινού.

  Η παροχή δημόσιων υπηρεσιών που προσφέρονται μέσω των δυνατοτήτων της ψηφιακής τεχνολογίας και δεδομένων αποτελεί πρόκληση για κάθε κράτος.

  Η επίτευξη ωριμότητας ψηφιακού κράτους  απαιτεί ολιστικό, ολοκληρωμένο μετασχηματισμό από το εσωτερικό και σε όλο τον μηχανισμό..

  Περιλαμβάνει την αναμόρφωση της κουλτούρας, των ικανοτήτων των οργανισμών (συμπεριλαμβανομένων των ταλέντων, των δεξιοτήτων και των πόρων) και της διακυβέρνησης για την υποστήριξη προσεγγίσεων με επίκεντρο τον χρήστη, την ευελιξία, ολοκλήρωση και συνοχή για το σχεδιασμό και την παροχή ποιοτικών δημόσιων υπηρεσιών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων.

  Οι κοινωνίες έχουν ανάγκη από έναν δημόσιο τομέα που:

  → αναγνωρίζει τα δεδομένα ως βασικό στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο με καθορισμένη την αξία τους και μετρημένο τον αντίκτυπό τους

  → αντικατοπτρίζει τις ενεργές προσπάθειες για την άρση των εμποδίων στη διαχείριση, την κοινή χρήση και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων

  → εφαρμόζει δεδομένα για να μεταμορφώσει το σχεδιασμό, την παράδοση και την παρακολούθηση των δημόσιων πολιτικών και υπηρεσιών

  → εκτιμά τις προσπάθειες για ανοιχτή δημοσίευση δεδομένων όσο και τη χρήση δεδομένων μεταξύ και εντός των οργανισμών του δημόσιου τομέα.( Έκθεση ΟΟΣΑ)

  Ο αντίκτυπος της ψηφιακής διακυβέρνησης στην ευημερία των πολιτών

  Οι χώρες που δεσμεύονται σε μια ψηφιακή κυβερνητική ατζέντα μπορούν να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για τους πολίτες τους χρησιμοποιώντας ψηφιακό, δεδομένα και τεχνολογία για να υποστηρίξουν τις ακόλουθες προσπάθειες για να γίνουν πιο ανταποκρινόμενες, προστατευτικές και αξιόπιστες.

  • Οι κυβερνήσεις που ανταποκρίνονται…

  … εμπλέκουν τους ανθρώπους σε όλο τον κύκλο ζωής του σχεδιασμού και της παράδοσης για να διασφαλιστεί ότι οι ανάγκες τους έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται κατανοητές

  … προσεγγίζουν προληπτικά το μέρος όπου οι άνθρωποι περνούν χρόνο (τόσο σε διαδικτυακές όσο και εκτός σύνδεσης κοινότητες) και να τους εμπλέκουν στο σχεδιασμό και την παροχή υπηρεσιών

  … όχι μόνο να εφαρμοστεί τεχνολογία, αλλά να σχεδιαστεί από την κάθε κυβέρνηση ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα υπηρεσιών.

  • Προστατευτικές κυβερνήσεις…

  … δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του κοινού από εξωτερικές απειλές ψηφιακής ασφάλειας και διασφαλίζουν ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι αξιόπιστες και ασφαλείς

  … ενθαρρύνουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση και τη διανομή της εμπιστοσύνης σε όλες τις ψηφιακές κοινότητες

  … σκέπτονται τη ρύθμιση στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων και όχι μια προσέγγιση σε συγκεκριμένες τεχνολογίες.

  • Αξιόπιστες κυβερνήσεις…

  … επιτυγχάνουν  τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διαδικτυακής ασφάλειας και των δημοκρατικών ελευθεριών για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης του κοινού

  … παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που κατανοούν τους χρήστες και είναι ανοιχτές σε προκλήσεις και σχόλια

  … δείχνουν στους πολίτες τι κάνει η κυβέρνηση και δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα να δουν και να ελέγξουν πώς χρησιμοποιούνται τα δεδομένα τους.

  Πηγή: Welby, B. (2019[2]) , “The impact of digital government on civil wellbeing”, https://doi.org/10.1787/24bac82f-en .

  Τέλος το κράτος καλείται να διασφαλίσει ότι οι εθνικές ψηφιακές πρωτοβουλίες ευθυγραμμίζονται και ανταποκρίνονται στις εθνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες. Πως, αυτή η ευθυγράμμιση παρουσιάζει μια συνεχή πρόκληση που απαιτεί συνεχή επικοινωνία, συντονισμό και διαχείριση στρατηγικής μεταξύ των βασικών φορέων χάραξης πολιτικής και των τεχνικών υπουργείων που είναι αρμόδια για την ψηφιακή οικονομία.

  Τα βασικά υπουργεία που είναι αρμόδια για τα οικονομικά, τη μακροοικονομική διαχείριση και την εθνική αναπτυξιακή στρατηγική πρέπει να κατανοήσουν τις επιταγές της ψηφιακής οικονομίας, ενώ τα τεχνικά υπουργεία που ασχολούνται με τις ψηφιακές τεχνολογίες, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία και την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων, πρέπει να εμπλέξουν όλους τους ενδιαφερόμενους στη δημιουργική διαδικασία αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίες για αειφόρο και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

   

  Τι αλλάζει στις μεταβιβάσεις ακινήτων με στόχο την αντιμετώπιση της απίστευτης γραφειοκρατίας!

   

  Αναλύοντας τα στοιχεία από τα συμβολαιογραφικά γραφεία, βλέπουμε ότι πολλές φορές για να ολοκληρωθεί μία μεταβίβαση ενός ακινήτου μπορεί να περάσει και ένας χρόνος. Φυσικά Υπεύθυνη είναι η απίστευτη Ελληνικής Γραφειοκρατία!

  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι χρειάζονται δικαιολογητικά από υπηρεσίες όπως  ,

  • Πολεοδομία
  • εφορία,
  • δήμους
  • κτηματολόγιο

  Το πρόβλημα εκτός από την απίστευτη ταλαιπωρία που δημιουργεί σε πολίτες , επιχειρήσεις, συμβολαιογράφους ,μηχανικούς και  λογιστές  οδηγεί και σε υστέρηση εσόδων  για το κράτος.

  Για τους λόγους αυτούς λοιπόν δημιουργήθηκε  μια νέα διαπεραστική εφαρμογή με την οποία θα συλλέγονται γρήγορα και απλά όλα τα  έγγραφα που εκδίδουν οι  αρμόδιοι  φορείς.

  H νέα λοιπόν πλατφόρμα σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση και την επέκταση των δυνατοτήτων του MyProperty αναμένεται να επιταχύνει τίς διαδικασίες και επομένως και να εξυπηρετήσεις τους πολίτες αλλά και να φέρει έσοδα στο δημόσιο, αφού πολλοί πολίτες  θέλουν να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις που ισχύουν όπως:

  • Το αφορολόγητο των γονικών παροχών,
  • το πάγωμα του ΦΠΑ στα νεόδμητα,
  • τα κίνητρα για ανακαινίσεις

  Ας δούμε τι αλλάζει στις διαδικασίες μεταβίβασης:

  Η νέα πλατφόρμα βασίζεται στην λογική , να λύσει δύο πολύ βασικά  προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμβολαιογράφοι καθημερινά όταν θέλουν να συντάξουν συμβόλαιο μεταβίβασης  ακινήτου τα οποία είναι

  • η υποχρεωτική «ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου»,
  • Το γεγονός ότι η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους δήμους της χώρας είναι κλειστή

  Στην πράξη στόχος είναι να λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας  με τον «Ηλεκτρονικό Φάκελο Μεταβίβασης Ακινήτων», αμέσως μόλις  ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, το πιθανότερο τον  Απρίλιο και πλέον  οι  αγοραστές, οι  πωλητές και οι συγγενείς δεν θα χρειάζεται να αναζητήσουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αφού αυτά θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά και θα καταχωρούνται στον φάκελο του ακινήτου που πρόκειται να μεταβιβαστεί.

  Ας δούμε λοιπόν τι θα γίνεται :

  • Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα αντλεί στοιχεία από τα πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου, όπως την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και του Ελληνικού Κτηματολογίου, από τα οποία αντλεί πληροφορίες και έγγραφα.
  • Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος που συντάσσει τη σχετική πράξη θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τα ενδιαφερόμενα μέρη και ο συμβολαιογράφος θα μπορούν, μέσω αυτής, να εξουσιοδοτούν αλλήλους για τη διενέργεια των παρεχόμενων από την ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

  Ο εξουσιοδοτημένος συμβολαιογράφος θα μπορεί:

  α) να ζητά  την έκδοση εγγράφων ή την άντληση πληροφοριών από την ΑΑΔΕ, τον e-ΕΦΚΑ, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, το Τεχνικό Επιμελητήριο,

  β) να ζητά  τη διόρθωση των εγγράφων ή πληροφοριών, σε περίπτωση λαθών 

  γ) να αναρτά έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου αυτά δεν είναι δυνατόν να εκδοθούν ή να εξαχθούν ηλεκτρονικά κατά τα ανωτέρω, υπέχοντας ευθύνη ως προς την ακρίβεια και την πληρότητα αυτών.

  Περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την λειτουργία της Πλατφόρμας η οποία θα απαλλάξει και τον κλάδο των λογιστών από πάρα πολλές χαμένες εργατοώρες!

  ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP

   

  Νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΑΑΔΕ και πως θα λειτουργούν οι νέου τύπου έλεγχοι!

  Σε λειτουργία το νέο πλάνο της ΑΑΔΕ που ξεκινά ελέγχους με τα νέα ελεγκτικά κέντρα και κύριο στόχο:

  • τη φοροδιαφυγή,
  • το μαύρο χρήμα,
  • την είσπραξη ληξιπρόθεσμων χρεών

  Σε πρώτη φάση θα ελεγχθούν:

  • καταθέσεις εμβασμάτων,
  • τεκμήρια,
  • ακίνητη περιουσία
  • στοιχεία που θα προκύψουν από διασταυρώσεις
  • καταγγελίες.

  Το όλο σύστημα των ελέγχων μετά την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και βασισθεί κυρίως σε δύο μεγάλες μονάδες:

  • Την Γενική Διεύθυνση Φορολογίας
  • και την Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Λειτουργιών

  Η Γενική Διεύθυνση Φορολογίας θα ξεκινήσει ελέγχους με βάση τα παρακάτω κριτήρια :

  1. Την αξία ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων αν υπερβαίνει αθροιστικά, από την 1/1/2015 και μετά τουλάχιστον σε ένα έτος, το ποσό του 1.000.000 ευρώ.
  2. Με το αν η ετήσια τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ.
  3. Αν τα ποσά δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στο φορολογικό έτος 2018 υπερβαίνουν τις 200.000 ευρώ.
  4. Αν έστειλαν στο εξωτερικό εμβάσματα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ, σε τουλάχιστον ένα έτος από το 2015 και μετά.

  Η Διεύθυνση Ελεγκτικών Διαδικασιών (ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ.), έχει στόχο την διασφάλιση της ορθής  εφαρμογής της νομοθεσίας στους φορολογικούς ελέγχους, για να βελτιωθούν:

  • Η αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα του φοροελεγκτικού μηχανισμού
  • Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των φορολογουμένων
  • Η ποιότητα του ελεγκτικού έργου
  • Η μεγιστοποίηση της διασφάλισης των συμφερόντων του Δημοσίου.

  Μεταξύ άλλων η ΔΙ.ΕΛ.ΔΙ. θα πρέπει να:

  1. Μελετά και να εισηγείται  την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου και την κατάρτιση κανονιστικών πράξεων, εγκυκλίων και οδηγιών για θέματα, που αφορούν:
  • την τήρηση λογιστικών αρχείων (βιβλίων και έκδοση στοιχείων),
  • Τον καταλογισμό παραβάσεων
  • Την επιβολή προστίμων για τη μη συμμόρφωση με τις κείμενες διατάξεις

  2.Αξιοποιεί την  διασταύρωση των Ηλεκτρονικών Βιβλίων «MyData».

  3.Καθορίζει τις υποχρέωσες  έκδοσης αποδείξεων λιανικών συναλλαγών με τη χρήση φορολογικών μηχανισμών, όπως και τίς εξαιρέσεις τους.

  4.Μελετά  και  καταρτίζει εγχειρίδιο των μερικών επιτόπιων προληπτικών ελέγχων,

  5.Ασχολείται με θέματα που αφορούν το φορολογικό πιστοποιητικό.

  6.Καταρτίζει  οδηγίες  ελέγχων και ελεγκτικών επαληθεύσεων για ελέγχους, που διενεργούν οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες της Γ.Δ.Φ.Λ., πλην των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε., για τους οποίους θα εφαρμόζονται μέθοδοι έμμεσου προσδιορισμού φορολογητέας ύλης,

  7, Εκπονεί προγράμματα ελέγχου της ορθής και ποιοτικής εφαρμογής των διαδικασιών ελέγχου για την βελτίωση τους,

  1. Μελετά και εισηγείται την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου για την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής,

  9.Μπορεί να επιβάλει την γραπτή συναίνεση για τη μη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, ακόμη και όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του, σε ειδικές περιπτώσεις διασφάλισης σοβαρών συμφερόντων του Δημοσίου

  10.Παρακολουθεί την  δικαστηριακή νομολογία, που αφορά σε φορολογικά θέματα.

  11.Συντονίζει τίς ενέργειες της Α.Α.Δ.Ε. για την πρόληψη και την καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

  12.Τηρεί τίς υποχρεώσεις που απορρέουν από το θεσμικό πλαίσιο περί αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, την

  εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών προγραμμάτων ελέγχων ηλεκτρονικού εμπορίου, ενδοθηλιακών συναλλαγών, εξωγχώριων (offshore) εταιρειών.

   

  Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός νέων και μεταχειρισμένων ΙΧ. Ένα άρθρο- μελέτη με αναφορά και στο άρθρο 45 και τα myDATA!

  Ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου

   

  Η ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου από υποκείμενο θεωρείται πράξη υπαγόμενη στο φόρο, από οποιοδήποτε πρόσωπο που είναι εγκαταστημένο στο εσωτερικό της χώρας  και να διενεργείται, υποκείμενο ή μη. Επομένως, κατά την απόκτηση (ταξινόμηση) καινούργιου μεταφορικού μέσου στην Ελλάδα από άλλο κράτος μέλος,  υπάρχει υποχρέωση καταβολής ελληνικού ΦΠΑ. Ορισμένοι έμποροι ζητούν και αλλοδαπό ΦΠΑ ως εγγύηση, τον οποίο επιστρέφουν αφού ταξινομηθεί το όχημα στην Ελλάδα και τους αποστείλει ο αγοραστής το έγγραφο με το οποίο αποδεικνύεται η καταβολή του ελληνικού ΦΠΑ στο τελωνείο.

   

  Παράδειγμα

  Επιχείρηση παροχής υπηρεσιών στην Ελλάδα αγοράζει από υποκείμενο στο φόρο εγκαταστημένο στο Βέλγιο καινούργιο Ι.Χ. αυτοκίνητο αξίας 10.000 €, το οποίο του αποστέλλεται στο εσωτερικό της χώρας.

  Στην περίπτωση αυτή, η αγορά θα φορολογηθεί στην Ελλάδα, καταβάλλοντας τον ελληνικό  ΦΠΑ στο τελωνείο.

  Η ανωτέρω υποχρέωση ισχύει ανεξαρτήτως του ύψους των πωλήσεων που διενεργεί ο πωλητής του άλλου κράτους μέλους στην Ελλάδα (για τα καινούργια μεταφορικά μέσα, δεν ισχύουν οι διατάξεις περί πωλήσεων από απόσταση).

   

  Μπορούμε στο επόμενο παράδειγμα να διακρίνουμε αναλυτικά τον χειρισμό του ΦΠΑ τόσο στο Τελωνείο όσο και στα βιβλία μας αλλά και στην αντίστοιχη Περιοδική ΦΠΑ.

  Έστω λοιπόν ότι Ελληνική ΟΕ αγόρασε ΦΙΧ από εμπορική εταιρεία αυτοκινήτων στην Γερμανία. Το τιμολόγιο που εκδόθηκε ήταν άνευ ΦΠΑ με αξία 10.000. Το φορτηγό έφτασε στην Ελλάδα, εκτελωνίστηκε και καταβλήθηκε ο ΦΠΑ στο τελωνείο 2.400ευρώ καθώς και 1.000 ευρώ λοιποί φόροι – δασμοί. 1) Σε ποιους κωδικούς της περιοδικής δήλωσης θα δηλωθεί η αξία του φορτηγού και το ΦΠΑ που καταβλήθηκε στο τελωνείο? Θα γίνει χρεοπίστωση εισροών – εκροών όπως γίνεται στις ενδοκοινοτικές αποκτήσεις; 2) Πως θα καταχωρηθεί το τιμολόγιο του εκτελωνιστή; 3) Ποια η συνολική αξία του παγίου για τις αποσβέσεις;

  ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

  Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1γ, του άρθρου 2 σε συνδυασμό με εκείνες της παραγράφου 1, του άρθρου 11, του Κώδικα ΦΠΑ, προκειμένου να θεωρηθεί μία αγορά αγαθού από άλλο κράτος – μέλος της ΕΕ ως ενδοκοινοτική απόκτηση θα πρέπει, μεταξύ άλλων, ο αγοραστής του αγαθού να ενεργεί με την ιδιότητα του υποκείμενου στο φόρο (βλ. το άρθρο 3, του Κώδικα ΦΠΑ). Επίσης, η ενδοκοινοτική απόκτηση καινούργιου μεταφορικού μέσου δημιουργεί την υποχρέωση υποβολής ειδικής δήλωσης προς την αρμόδια τελωνειακή αρχή, με την οποία αποδίδεται και ο αναλογών ΦΠΑ, (παρ. 9, του άρθρου 38, του Ν. 2859/2000).

  Σημειώνεται ότι εφόσον ο προμηθευτής του ΦΙΧ είναι εγκατεστημένος σε χώρα εντός ΕΕ δε νοείται εισαγωγή κατά την έννοια των διατάξεων του ΦΠΑ. Συνεπώς, στην προκειμένη περίπτωση η συναλλαγή αφορά ενδοκοινοτική απόκτηση.

   

  Εν συνεχεία, βάση της Πολ.1191/2015 στους κωδικούς 364 – 384 καταχωρούνται εκτός των λοιπών πράξεων και η φορολογητέα αξία  και ο φόρος αντίστοιχα των ενδοκοινοτικών αποκτήσεων που αφορούν επενδυτικά αγαθά (πάγια)  και βάση της Πολ.1082/6.4.2015 η φορολογητέα αξία και ο φόρος των αποκτήσεων αυτών θα μεταφερθεί και στους κωδικούς 303-333. Στην ίδια απόφαση, το ποσό του φόρου που έχει καταβληθεί στην τελωνειακή αρχή με την ειδική δήλωση της παρ. 9 του άρθρου 38 του Ν.2859/2000 και έχει αναγραφεί στον κωδικό 364 της δήλωσης ως ενδοκοινοτική απόκτηση από οποιονδήποτε υποκείμενο περιλαμβάνετε και στον κωδικό 402.

  Περαιτέρω, το συγκεκριμένο φορτηγό θα καταχωρισθεί στα βιβλία της επιχείρησης ως πάγιο αγαθό επένδυσης με τιμή κτήσης €11.000, το κόστος αγοράς του (χωρίς ΦΠΑ) πλέον των λοιπών σχετικών εξόδων σύμφωνα και με την λογιστική οδηγία (παρ. 18.1.2) των ΕΛΠ (παρ. 1, άρθρο 18, του Ν. 4308/2014). Συνεπώς το τιμολόγιο του εκτελωνιστή θα περιληφθεί στο κόστος αγοράς του παγίου. Η αξία του παγίου για τις αποσβέσεις ανέρχεται σε €11.000,00.

  Επισημαίνεται, τέλος, ότι για τους σκοπούς ΦΠΑ το ΦΙΧ αποτελεί πλέον «αγαθό επένδυσης» που υπόκειται σε πενταετή διακανονισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 33 του κώδικα ΦΠΑ.

  Διαφορετική αντιμετώπιση διαπιστώνουμε σε περίπτωση Ενδοκοινοτικής απόκτησης Μεταχειρισμένων Αυτοκινήτων, από Μεταπωλητές μεταχειρισμένων.

  Στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης του περιθωρίου κέρδους υπάγεται και η παράδοση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από μεταπωλητές μεταχειρισμένων

  Σύμφωνα με το άρθρο 46 Κώδικα ΦΠΑ , “Μεταχειρισμένα αγαθά”, είναι τα κινητά ενσώματα αγαθά τα οποία δύνανται να επαναχρησιμοποιηθούν στην κατάσταση που βρίσκονται ή μετά από επισκευή και συντήρηση, εκτός των αντικειμένων καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας και εκτός των ευγενών μετάλλων ή πολύτιμων λίθων» .

  Δεν θεωρούνται μεταχειρισμένα τα καινούργια αγαθά δηλαδή τα αγαθά τα οποία δεν έχουν χρησιμοποιηθεί (π.χ. καινούργιο αυτοκίνητο το οποίο δεν έχει διανύσει 6 χιλιάδες χιλιόμετρα ούτε έχουν παρέλθει 6 μήνες από την πρώτη θέση του σε κυκλοφορία) ή οποιοδήποτε άλλο αγαθό, το οποίο δεν έχει χρησιμοποιηθεί και δεν έχει επιβαρυνθεί με φόρο τελικής κατανάλωσης,

  Επίσης ”Υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής”, είναι ο υποκείμενος στο φόρο ο οποίος στα πλαίσια άσκησης της οικονομικής του δραστηριότητας εισάγει, αγοράζει ή διαθέτει για τις ανάγκες της επιχείρησής του, με σκοπό τη μεταπώλησή τους, μεταχειρισμένα αγαθά ή και αντικείμενα καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας, είτε ενεργεί για ίδιο λογαριασμό είτε για λογαριασμό τρίτου.

  Στο ειδικό καθεστώς φορολόγησης του περιθωρίου κέρδους (άρθρο 45 Κώδικα ΦΠΑ) υπάγεται και η παράδοση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων από μεταπωλητές μεταχειρισμένων που απέκτησαν αυτά από :

  -Πρόσωπα μη υποκείμενα στο φόρο (πχ. ιδιώτες, Δημόσιο κλπ),
  -Πρόσωπα υποκείμενα στο φόρο για τα οποία τα μεταχειρισμένα αποτελούσαν αγαθά επένδυσης (πάγια),
  – Είχαν αποκτήσει αυτά από μεταπωλητή που υπαγόταν στο ειδικό καθεστώς του περιθωρίου κέρδους.

  Η εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος του άρθρου 45 δεν είναι υποχρεωτική για τον υποκείμενο στο φόρο μεταπωλητή. Εφόσον όμως έχει τις προϋποθέσεις και θέλει να το εφαρμόσει, υποχρεούται να το δηλώσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., υποβάλλοντας ανάλογα δήλωση έναρξης εργασιών ή μεταβολών – μετάταξης, πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πράξη.

  Α. Απόκτηση μεταχειρισμένων από το εσωτερικό της χώρας μας.

  Η απόκτηση μπορεί να γίνει :

  1) από ιδιώτες. Τιμολόγιο αγοράς που εκδίδει ο μεταπωλητής  στο οποίο θα αναγράφεται «παράδοση με το καθεστώς του άρθρου 45 –  Φ.Π.Α. μη εκπιπτόμενος»,

  2) από επιτηδευματίες για τα οποία τα μεταχειρισμένα ήταν πάγια καθώς και από μεταπωλητές του καθεστώτος περιθωρίου κέρδους. Τιμολόγιο πώλησης από τον μεταπωλητή με αναγραφή «παράδοση με το καθεστώς του άρθρου 45  Φ.Π.Α. μη εκπιπτόμενος».

  Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις απαιτείται  “Βεβαίωση – Υπεύθυνη Δήλωση του ν.1599/1986” του προμηθευτή του υποκείμενου στο φόρο μεταπωλητή κατά τη στιγμή της παράδοσης του αγαθού με την  οποία ο προμηθευτής βεβαιώνει την ιδιότητά του (ιδιώτης, Ν.Π.Δ.Δ., μικρή επιχείρηση κ.λπ.) και δηλώνει ότι, για το παραδιδόμενο στον υποκείμενο στο φόρο μεταπωλητή αγαθό, δεν έχει τύχει απαλλαγής από Φ.Π.Α. ή δεν έχει εκπέσει ή δεν του έχει επιστραφεί ο Φ.Π.Α. κατά την αγορά του αγαθού, την ενδοκοινοτική του απόκτηση ή την εισαγωγή του. Σε περίπτωση κατά την οποία το παραδιδόμενο αγαθό εξατομικεύεται με αριθμούς ή άλλα στοιχεία, τα εν λόγω στοιχεία πρέπει να αναφέρονται στη βεβαίωση – υπεύθυνη δήλωση (π.χ. αριθμός κυκλοφορίας, κινητήρα και πλαισίου του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, ή άλλου μεταφορικού μέσου).

  Β. Απόκτηση μεταχειρισμένων από χώρα της Ε.Ε.

  Ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής της Ελλάδας που αγοράζει από μεταπωλητή άλλου κράτους μέλους, πρέπει να ζητεί από το πρόσωπο αυτό να αναγράφει στο σχετικό τιμολόγιο που του εκδίδει ότι κατά την παράδοση του αγαθού σ’ αυτόν, εφάρμοσε το καθεστώς του περιθωρίου κέρδους και να μην αναγράφει το Φ.Π.Α. ξεχωριστά στο τιμολόγιο αυτό. Σε περίπτωση κατά την οποία σε κάποιο κράτος μέλος δεν προβλέπεται η έκδοση συγκεκριμένου δικαιολογητικού στοιχείου, ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής της Ελλάδας θα ζητά από τον αλλοδαπό προμηθευτή του ανάλογη βεβαίωση-υπεύθυνη δήλωση με αυτή που προαναφέρθηκε παραπάνω και θα εκδίδει παράλληλα και το τιμολόγιο αγοράς,

  Οι ενδείξεις που πρέπει να αναγράφονται στο τιμολόγιο του προμηθευτή ΕΕ για την υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 45 Κ.ΦΠΑ ορίζονται με την Εγκύκλιο  ΔΕΦΚΦ Δ 1011665 ΕΞ 2016.

  Προσοχή : Τα τιμολόγια μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που εκδίδονται προς υποκείμενη στο φόρο ελληνική επιχείρηση, στα οποία δεν υπάρχει ειδική ένδειξη για το περιθώριο κέρδους, φορολογούνται ως ενδοκοινοτικές συναλλαγές και ο Φ.Π.Α. καταβάλλεται στη χώρα μας.

  Eιδικό βιβλίο μεταπωλητή μεταχειρισμένων.

  Με το άρθρο 45 Κώδικα ΦΠΑ ορίζεται ότι :  Ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής, που εφαρμόζει το ειδικό καθεστώς του άρθρου αυτού, υποχρεούται:

  Να τηρεί ειδικό βιβλίο, στο οποίο να καταχωρεί την ημερομηνία, το είδος του παραστατικού, το είδος, την ποσότητα και την αξία, κατά την απόκτηση και κατά την πώληση των αγαθών για παραδόσεις αγαθών που φορολογούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του περιθωρίου κέρδους. Σε περίπτωση συγκεντρωτικών αγορών ή πωλήσεων, υποχρεούται να επιμερίζει την αξία των αγαθών, στο βαθμό που κρίνεται απαραίτητο, για τον προσδιορισμό του περιθωρίου κέρδους εκάστης παράδοσης.

  Το βιβλίο αυτό είναι αθεώρητο.(ΠΟΛ.1217/2017).

  Ενημερώνεται άμεσα μετά από κάθε απόκτηση μεταχειρισμένου που υπάγεται στο ειδικό καθεστώς με την ημερομηνία ,τα στοιχεία του αυτοκινήτου (αριθμός πλαισίου, κυκλοφορίας), τα στοιχεία και το κόστος αγοράς. Αντίστοιχα σε κάθε πώληση μεταχειρισμένου ενημερώνεται με την ημερομηνία πώλησης ,τα στοιχεία και αξία πώλησης και σε ιδιαίτερες στήλες με το περιθώριο κέρδους και τον ΦΠΑ του περιθωρίου κέρδους.

  Υπολογισμός φόρου- περιθώριο κέρδους.

  Στην παρ. 3 του άρθρου  45 κ. ΦΠΑ ορίζεται ότι : «Φορολογητέα αξία της παράδοσης αγαθών είναι το περιθώριο κέρδους που πραγματοποιεί ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής.

  – Ως περιθώριο κέρδους λαμβάνεται η θετική διαφορά μεταξύ της τιμής πώλησης του αγαθού από τον υποκείμενο στον φόρο μεταπωλητή και της τιμής αγοράς του, μειωμένο με το φόρο προστιθέμενης αξίας που αναλογεί στη θετική αυτή διαφορά και ο οποίος εξευρίσκεται με τους κανόνες της εσωτερικής υφαίρεσης. Σε περίπτωση που η τιμή πώλησης του αγαθού είναι μικρότερη από την τιμή αγοράς του, η αρνητική αυτή διαφορά δεν μπορεί να συμψηφιστεί με τη θετική διαφορά που προκύπτει από άλλες παραδόσεις αγαθών, του υποκείμενου στο φόρο μεταπωλητή.

  – Ως τιμή πώλησης λαμβάνεται, το σύνολο του αντιτίμου που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής από τον αγοραστή, όπως αυτό προσδιορίζεται από τις διατάξεις του άρθρου 19 , περιλαμβανομένου και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

  – Ως τιμή αγοράς λαμβάνεται, το σύνολο του αντιτίμου που κατέβαλε ή θα καταβάλει ο υποκείμενος στο φόρο μεταπωλητής στον προμηθευτή του».

  Παραδείγματα :

  1. Έμπορος – μεταπωλητής του άρθρου 45 κ. ΦΠΑ αγόρασε από ιδιώτη ΙΧ αυτοκίνητο επιβατικό αντί ευρώ 3.500 και το μεταπούλησε αντί 5.000 ευρώ.

  Το περιθώριο κέρδους είναι 5.000 – 3.500 = 1.500 ευρώ στο οποίο εμπεριέχεται ΦΠΑ : καθαρή αξία  (1.500/1,24) = 1209,68 και ΦΠΑ  1.209,68 Χ 24% = 209,32 ο οποίος  θα περιληφθεί για απόδοση την οικεία φορολογική περίοδο αναγραφόμενος στον  κωδικό 303 και η φορολογητέα αξία των 1.209,68 στον κωδικό 333 της περιοδικής ΦΠΑ., και τις 3.500 € της απαλλασσόμενης Φπα τιμής πώλησης στο Κωδικό 349 της περιοδικής δήλωσης προκειμένου για μεταχειρισμένα αγαθά του άρθρου 45 του Κώδικα Φ.Π.Α

  Για την φορολογία εισοδήματος κέρδος είναι η αξία πώλησης μείον ο ΦΠΑ του περιθωρίου κέρδους και μείον το κόστος αγοράς του. Δηλαδή :

  5.000 – 209,32 – 3.500 = 1.290,58 ευρώ.

   

   

  1. Επιχείρηση εμπορίας μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του άρθρου 45 ΦΠΑ αγόρασε από μεταπωλητή Ιταλίας μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με το καθεστώς περιθωρίου κέρδους αντί ευρώ 9.000 και κατέβαλλε ειδικό φόρο- τέλος ταξινόμησης στο τελωνείο ευρώ 2.000, έξοδα μεταφοράς 500 ευρώ, στην Ελλάδα του έγινε επισκευή για ζημιά 200 ευρώ συν ΦΠΑ 24% ευρώ 48. Το αυτοκίνητο πουλήθηκε με το ειδικό καθεστώς περιθωρίου κέρδους αντί ευρώ 12.000.

  Περιθώριο κέρδους = αξία πώλησης 12.000 μείον αξία αγοράς 9.000 μείον τέλος ταξινόμησης  2.000 = 1.000.

  Φορολογητέα αξία  (1.000/1,24) = 806,45  και ΦΠΑ 24%   806,45 Χ 24% = 193,55.

  Η αγορά του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου με το ειδικό καθεστώς δεν αποτελεί ενδοκοινοτική απόκτηση. Τα έξοδα μεταφοράς είναι έξοδα ενδοκοινοτικά και θα περιληφθούν στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Τα έξοδα επισκευής είναι δαπάνες με δικαίωμα έκπτωσης και θα περιληφθούν στην περιοδική ΦΠΑ της οικείας περιόδου.

  Στην περιοδική ΦΠΑ αν δεν υπάρχουν άλλες συναλλαγές την εν λόγω περίοδο η επιχείρηση θα αποδώσει ΦΠΑ  193,55 – 48 = 145,55 ευρώ.

  Στην φορολογία εισοδήματος το κέρδος από την πώληση του αυτοκινήτου αυτού είναι : 12.000 – 9.0000 – 2.000 – 500 – 200 = 300 ευρώ.

  Σε περίπτωση κατά την οποία, στα προηγούμενα παραδείγματα παράδοσης αγαθών με το καθεστώς του περιθωρίου κέρδους, προέκυπτε αρνητική διαφορά (αρνητικό περιθώριο) δηλαδή ζημία  (τιμή πώλησης < τιμής αγοράς), η αρνητική αυτή διαφορά δεν συμψηφίζεται με θετική διαφορά που πιθανόν
  πραγματοποιεί ο ίδιος μεταπωλητής Α από παραδόσεις άλλων αγαθών ούτε μεταφέρεται για συμψηφισμό σε επόμενη φορολογική περίοδο.

  Εκδιδόμενα φορολογικά στοιχεία, από επιχείρηση που εμπορεύεται (λιανικώς) μεταχειρισμένα Ι.Χ., από 1.1.2013.

  Σύμφωνα με την Αρ. πρωτ.: Δ15Β 1027531 ΕΞ 18.2.2013 απόφαση Υ.Ο. εκδίδονται χειρόγραφες αποδείξεις λιανικών συναλλαγών (αθεώρητες) ή με τη χρήση Η/Υ με σήμανση από ΕΑΦΔΣΣ, ώστε να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της συναλλαγής, κατά τα οριζόμενα στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1104/1995.

  Καταχώρηση και ενημέρωση βιβλίων των συναλλαγών περιθωρίου κέρδους.

  Στα απλογραφικά και διπλογραφικά  βιβλία για τις απαιτήσεις των δηλώσεων ΦΠΑ  και εισοδήματος τηρούνται ξεχωριστές στήλες  ή λογαριασμοί για αγορές του άρθρου 45 από ιδιώτες και από χώρες της ΕΕ καθώς και για αγορές του κανονικού καθεστώτος. Ομοίως ξεχωριστή παρακολούθηση των πωλήσεων με περιθώριο κέρδους, των εσόδων από περιθώριο κέρδους καθώς και του κανονικού καθεστώτος και του ΦΠΑ.

  Πώς διαβιβάζουν δεδομένα στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA οι Επιχειρήσεις του άρθρου 45 του Ν.2859/2000 Κώδικάς Φ.Π.Α. (περιθωρίου κέρδους);

  Οι Επιχειρήσεις του άρθρου 45 του Ν.2859/2000 (περιθωρίου κέρδους) διαβιβάζουν στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, τα παραστατικά που εκδίδουν και αφορούν ενδεικτικά την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και αντικειμένων καλλιτεχνικής συλλεκτικής αξίας, με την παρακάτω σειρά ενεργειών:

  1. Η καθαρή αξία του παραστατικού εσόδου που εκδίδεται κατά την πώληση των παραπάνω αγαθών δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α. και για το λόγο αυτό η Επιχείρηση – Εκδότης:

  – Διαβιβάζει για συναλλαγές B2B με Τύπο Παραστατικού 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης και για συναλλαγές B2C με Τύπο Παραστατικού 11.1 – ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης).

  – Το συνολικό ποσό της καθαρής αξίας πώλησης διαβιβάζεται με μία γραμμή σύνοψης και χαρακτηρισμό εσόδων π.χ. 1.1 Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων (+) / (-).

  – Χαρακτηρισμός Φ.Π.Α. κατ. 7 με 0% και απαλλαγή Φ.Π.Α. εμπεριεχόμενος – άρθρο 45 του Κώδικα ΦΠΑ, χωρίς να συσχετίζεται με κωδικό της Περιοδικής Φ.Π.Α.

  – Χαρακτηρισμός Ε3 για συναλλαγές χονδρικής B2B με Ε3_Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών – κωδ. 561[Σύνολο]_Χονδρικές – Επιτηδευματιών (κωδ._001) και για συναλλαγές λιανικής B2C με Ε3_Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών – κωδ. 561[Σύνολο]_Λιανικές – Ιδιωτική Πελατεία (κωδ._003).

  1. Η Επιχείρηση – Εκδότηςγια το ποσό περιθωρίου κέρδους μαζί με το ΦΠΑ το οποίο προκύπτει μετά την αφαίρεση της τιμής αγοράς από την τιμή πώλησης του αγαθού και για σκοπούς απόδοσης του αντίστοιχου ποσού Φ.Π.Α. διαβιβάζει:

  – Τύπο Παραστατικού 11.3 – Απλοποιημένο Τιμολόγιο, είτε για συναλλαγές B2B είτε για συναλλαγές B2C.

  – Το ποσό της καθαρής αξίας περιθωρίου κέρδους μετά την αποφορολόγηση, διαβιβάζεται με την 1η γραμμή σύνοψης και χαρακτηρισμό εσόδων 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-).

  – Χαρακτηρισμός Φ.Π.Α. της 1ης γραμμής σύνοψης π.χ. κατ. 1 με 24% και συσχετίζεται με τον κωδ. 303 της Περιοδικής Φ.Π.Α.

  – Το υπόλοιπο ποσό της καθαρής αξίας από την πώληση του αγαθού, διαβιβάζεται με τη 2η γραμμή σύνοψης και χαρακτηρισμό εσόδων 1.95 Λοιπά Πληροφοριακά Στοιχεία Εσόδων (+) / (-).

  – Χαρακτηρισμός Φ.Π.Α. της 2ης γραμμής σύνοψης κατ. 7 με 0% απαλλαγή Φ.Π.Α. εμπεριεχόμενος – άρθρο 45 του Κώδικα ΦΠΑ και συσχετίζεται με τον κωδ. 349 της Περιοδικής Φ.Π.Α.

  – Και για τις 2 γραμμές σύνοψης δεν διαβιβάζεται Χαρακτηρισμός Ε3

  Από τα παραπάνω η Επιχείρηση – Εκδότης στην 1η περίπτωση διαβιβάζει τα εν λόγω δεδομένα με την έκδοση φορολογικού στοιχείου ήτοι τιμολόγιο ή απόδειξη λιανικής πώλησης μόνο για σκοπούς Ε3, και στη 2η περίπτωση με τη διενέργεια λογιστικής εγγραφής, μόνο για σκοπούς Φ.Π.Α..

  Ο Λήπτης του παραστατικού της 1ης περίπτωσης χαρακτηρίζει το παραστατικό που λαμβάνει ως εξής:

  – Χαρακτηρισμός εξόδων π.χ. με 2.1 Αγορές Εμπορευμάτων (-) / (+),

  – Χαρακτηρισμός Φ.Π.Α. με κατ. 0% και δεν συσχετίζεται με τον κωδικό της Περιοδικής Φ.Π.Α.

  – Χαρακτηρισμός Ε3_Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό) Δ2, “Εμπορική Δραστηριότητα” – κωδ.102[ΕΔ]_Χονδρικές (κωδ._001)

  Για την 2η περίπτωση δεν υφίσταται χαρακτηρισμός Λήπτη καθώς το περιθώριο κέρδους του Εκδότη δεν αφορά τον Λήπτη.

  Παράδειγμα :

  Σύνολο παραστατικού 15.000 το οποίο αναλύεται :

  Χωρίς ΦΠΑ 13.000

  Περιθώριο κέρδους 1.612,90

  ΦΠΑ 24% περιθ. κέρδoυς 387,10

  Σύνολο 15.000

  A Εκδότης :

  1. Με παραστατικό 1.1 Τιμολόγιο Πώλησης ή 11.1 ΑΛΠ (Απόδειξη Λιανικής Πώλησης) με το σύνολο της αξίας πώλησης 15.000€ η οποία διαβιβάζεται με χαρακτηρισμό 1.1 Έσοδα από Πώληση Εμπορευμάτων και Ε3_561_001 ή Ε3_561_003 και χαρακτηρισμό ΦΠΑ κατ.7 με 0% απαλλαγή ΦΠΑ αρθρ.45.

  2.. Με παραστατικό 11.3 Απλοποιημένο Τιμολόγιο με:

  α) 1η γραμμή «Περιθώριο κέρδους» με αξία 1.612,90€ (αξία πώλησης – αξίας αγοράς), η οποία αποφορολογείται και διαβιβάζεται με χαρακτηρισμό 1.95 Λοιπά πληροφοριακά στοιχεία χωρίς χαρακτηρισμό Ε3 , χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατ. 1 με 24% 387,10 και

  β) 2η γραμμή «Υπόλοιπο αξίας πώλησης» με αξία 13.000€ (αξία πώλησης – περιθώριο κέρδους), χαρακτηρισμός ΦΠΑ κατ.7 με 0% η οποία διαβιβάζεται με χαρακτηρισμό 1.95 Λοιπά πληροφοριακά στοιχεία και χωρίς χαρακτηρισμό Ε3.

  Β. Λήπτης :

  Με παραστατικό 2.1 Αγορές εμπορευμάτων 15.000 , Χαρακτηρισμός Φ.Π.Α. με κατ. 0%, Χαρακτηρισμός Ε3_Αγορές εμπορευμάτων χρήσης (καθαρό ποσό) Δ2, “Εμπορική Δραστηριότητα” – κωδ.102[ΕΔ]_Χονδρικές (κωδ._001) 15.000.

  ===============================================

  ΙΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ

  ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΚΛΕΓΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣτΑ ΤΟΥ ΟΕΕ και ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΤΟΥ ΟΕΕ

  ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ – ΤΕΥΧΟΣ 35 ( PDF) !

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ, με πολύ ενδιαφέροντα θέματα, επιστημονικά άρθρα , ειδήσεις του κλάδου, αλλά και σημαντικές εκδηλώσεις της ΠΑΕΛΟ με εκπροσώπους της πολιτείας.

  Αναλύονται τα εξής:

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ CIVITEL ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κ.ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΩΝ.

  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΗΣ ΠΑΕΛΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023

  ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΛΦΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΩΝ

  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΣΑΡΡΗΣ: ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΜΕΣΟΥ

  ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ : ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ – ΔΙΑΘΕΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ “ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΆΔΕΙΕΣ”

  ΜΑΡΙΑ ΣΚΟΤΑΔΗ: ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

  ΤΑΣΟΣ ΔΟΥΚΕΡΗΣ: Η Α.1138/2020( UPDATED) ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ- ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ.

  ΦΩΤΗΣ ΓΡΟΝΤΑΣ: ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ- Η ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ.

  ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΑΜΠΑΡΗ: ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΦΠΑ

  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΑΓΓΟΣ: ΤΕΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ-ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΧΑΡΑΤΣΙ.

  ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ

  ΑΝΝΑ ΣΠΑΘΗ: ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ- ΚΟΙΝΗ Ή ΧΩΡΙΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ;

  ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ: ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟ 2023 ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ;

  ΠΑΕΛΟ NEWS#35

  Αυτοδίκαιη μετατροπή ΕΕ σε ΟΕ!

  ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΕΕ ΣΕ ΟΕ

  Αρθ.125 ν.4601/2019

   

  ΕΕ μετατρέπεται αυτοδίκαια σε ΟΕ σε περίπτωση:

  • Εξόδου
  • Αποκλεισμού
  • Θανάτου

  του μοναδικού ετερορρύθμου εταίρου.

  Πρόκειται για μια αναγκαστική προσαρμογή σε μια μεταβολή και δεν εξαρτάται από την συλλογική βούληση των εταίρων ως ανωτάτου οργάνου της ΕΕ.

  Ο αποκλεισμός ετερόρρυθμου εταίρου συντελείται με την έκδοση τελεσίδικης διαπλαστικής δικαστικής απόφασης .

  (άρθρο 263 ν.4072/2012 σε συνδυασμό με το άρθρο 271 παρ.2 ν. 4072/2012)

  * Όχι με απόφαση των λοιπών εταίρων.

  Λόγοι αυτοδίκαιης μετατροπής ΕΕ σε ΟΕ

  Η αυτοδίκαιη μετατροπή της ΕΕ σε ΟΕ συντελείται σε περίπτωση θανάτου του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου με τον θάνατο του εταίρου.

  *Η εταιρεία μπορεί να συνεχιστεί με κληρονόμο του θανόντος μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου ,δεν επέρχεται η αυτοδίκαιη μετατροπή της εταιρείας σε ΟΕ , αφού και ο κληρονόμος θα έχει , από την  επαγωγή της κληρονομίας κατά το άρθρο 1710ΑΚ , τη θέση του ετερόρρυθμου εταίρου στην εταιρία .

  ▪ Σε περίπτωση υποβολής του σε δικαστική συμπαράσταση με την δημοσίευση της σχετικής απόφασης

  ▪ Σε περίπτωση κήρυξης του σε πτώχευση επίσης με τη δημοσίευση της απόφασης.

  ▪ Υποβληθείσα από ατομικό δανειστή του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου αίτηση για την έξοδο του εταίρου από την ΕΕ εκδικάζεται κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας από το μονομελές πρωτοδικείο της έδρας της εταιρίας και με την αίτηση αυτή ο ατομικός δανειστής μπορεί να ζητήσει από το δικαστήριο να καθορίσει και την αξία της συμμετοχής του εταίρου στην εταιρία .

  α. Συντελείται με την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης

  β. Προϋπόθεση είναι η ΕΕ να έχει τουλάχιστον τρεις εταίρους .

  ▪ Αποκλεισμός του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου

  α. Συντελείται με την έκδοση δικαστικής απόφασης

  β. Επέρχεται με την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης

  γ. Προϋπόθεση να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εταίροι

  ▪ Παρότι δεν αναφέρεται στην αυτοδίκαιη μετατροπή ΕΕ σε ΟΕ οδηγεί και η μεταβίβαση ολόκληρης (όχι μέρους)της εταιρικής συμμετοχής του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου σε υπάρχοντα ή υπάρχοντες ,νεοεισερχόμενους  ή εν μέρει σε υπάρχοντες ομόρρυθμο/ους εταίρο /ους .

  α. Το καταστατικό μπορεί να επιτρέπει την την ελεύθερη μεταβίβαση της εταιρικής συμμετοχής

  β. Εάν δεν έχει υπάρξει καμία από τις  προϋποθέσεις του αρθ.256 ν.4072/2012 Η     εγκυρότητα της μεταβίβασης θα εξαρτηθεί από την εκ των υστέρων έγκριση όλων των εταίρων

  ▪ Στην αυτοδίκαιη μετατροπή ΕΕ σε ΟΕ οδηγεί η μετατροπή του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου της ΕΕ σε ομόρρυθμο εταίρο

  Η απόφαση αυτή δεν χρειάζεται να είναι αιτιολογημένη και να έχει κάποιο ελάχιστο περιεχόμενο .

  α. Καταχώρηση της απόφασης αυτής στο ΓΕΜΗ

  β. Η ελαττωματικότητα της εν λόγω απόφασης συνιστά σπουδαίο λόγο για την λύση της εταιρίας με δικαστική απόφαση μετά από αίτηση εταίρου.

  Η αναγγελία της εξόδου ή του αποκλεισμού του μοναδικού ετερορρύθμου εταίρου από τους διαχειριστές στο ΓΕΜΗ έχει δηλωτική σημασία .

  Με τον αποκλεισμό ή την έξοδο η αυτοδίκαιη μετατροπή δεν εξαρτάται δεν εξαρτάται από την καταβολή στον εταίρο της πλήρους αξίας της συμμετοχής του στην εταιρία .

  Μετά την έξοδο ή τον αποκλεισμό του μοναδικού ετερόρρυθμου εταίρου από διμελή ΕΕ μπορεί να συμβεί ένα από τα παρακάτω:

  1.Η εταιρία θα λυθεί , εφόσον μέσα σε 4 μήνες δεν δημοσιευτεί μετά την έξοδο ή τον αποκλεισμό στο ΓΕΜΗ η είσοδος νέου εταίρου στην εταιρεία.

  2.Η εταιρεία θα παραμείνει ΕΕ εάν σε 4 μήνες δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ η είσοδος νέου ετερόρρυθμου εταίρου

  1. Η εταιρεία θα μετατραπεί αυτοδίκαια σε ΟΕ , εφόσον μέσα σε 4 μήνες δημοσιευτεί στο ΓΕΜΗ , η είσοδος νέου ομόρρυθμου εταίρου στην εταιρία .

  Κατασχέσεις επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών: η άμεση λύση!

  Mε την έναρξη της Ελληνικής Κρίσης, το κράτος, ακόμη και οι δήμοι, παραβιάζοντας κάθε συνταγματική επιταγή της αρχής της αναλογικότητας όπως και της υποχρέωσης του κράτους της προστασίας του πολίτη (βασικά μετατρέποντας το σύνταγμα και τους νόμους σε κουρελόχαρτα) κατάσχουν εμπορικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς καμία πρότερη ενημέρωση, ΧΩΡΙΣ επίδοση Διαταγής Πληρωμής με περιθώριο τουλάχιστον 10 ημερών, χωρίς εισαγγελική παραγγελία, μην λαμβάνοντας υπόψιν τους ΚΑΜΜΙΑ κοινωνική & οικονομική κατάσταση, προβαίνουν σε ενέργειες που κατά πάσα πιθανότητα αποτελούν  και την χαριστική βολή σε μια επιχείρηση.

  Για μια ακόμη τραγελαφική φορά, ζήσαμε και ζούμε το οξύμωρο, το σουρεαλιστικό της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας της πολύπαθης μικρής μας χώρας: αντί να διευκολύνει με κάθε τρόπο και μέσο την επιχειρηματικότητα – και μάλιστα δεδομένου του γεγονότος πως στην Ελλάδα ο κύριος κορμός της οικονομίας είναι οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

  | Προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί κάθε πιθανό και απίθανο εμπόδιο στις επιχειρήσεις παραβιάζοντας απροκάλυπτα όχι μόνο την νομιμότητα, αλλά και την ίδια την κοινή λογική.

  Πως είναι δυνατόν να πληρωθεί το κράτος όταν στραγγαλίζει οικονομικά τον επαγγελματία ο οποίος με κατεσχεμένο τραπεζικό λογαριασμό δεν θα είναι σε θέση ούτε να πληρώσει το ενοίκιο της επιχείρησής του, πόσο μάλλον το προσωπικό, την ενέργεια, ακόμη και να ζήσει την οικογένειά του;

  Πως είναι δυνατόν  ακόμη και όταν ο επαγγελματίας/επιχειρηματίας σπεύσει άμεσα να πληρώσει ή να διακανονίσει το χρέος του η αποδέσμευση του εμπορικού του λογαριασμού να παίρνει ολόκληρους μήνες;

  Πόσο πιο παράλογο μπορεί να γίνει από το γεγονός πως οι τράπεζες να κρατούν τα ποσά «δεσμευμένα» για μήνες και χρόνια, χωρίς ούτε να τα αποδίδουν στην ΑΑΔΕ ή στους δήμους ούτε να τα αποδεσμεύουν;

  Γνωρίζω υπόθεση (στα πέτρινα χρόνια του ’14) όπου κατασχέθηκαν πολλές χιλιάδες ευρώ από εμπορικό λογαριασμό μεγάλου καταστήματος παιχνιδιών στην Σαντορίνη, και έμεναν στον λογαριασμό ακίνητα για μήνες – κι όταν ο ιδιοκτήτης ζήτησε από την εφορία να τα πάρει για να ισοφαρίσουν το χρέος του απάντησαν το απίστευτο πως  “αυτό δεν γίνεται, πρέπει πρώτα να πληρωθεί χρέος για να αποδεσμευτούν τα χρήματα.”

  Ναι, καλά διαβάσατε.

  Γνωρίζω επίσης πρόσφατη περίπτωση προστίμου από τελωνείο που δέσμευσε εταιρικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και μάλιστα μετά από τελεσίδικη αθωωτική απόφαση (καθώς τελωνειακή παράβαση δεν υπήρξε ποτέ) οι ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΑΤΕΣΧΕΜΕΝΟΙ επί μήνες, οι λογιστές και οι δικηγόροι πληρώθηκαν για να επιτύχουν την αθωωτική απόφαση και τελικώς… Συμβούλευσαν το θύμα (γιατί περί θύματος πρόκειται) απλώς να ανοίξει νέο τραπεζικό λογαριασμό σε άλλη τράπεζα καθώς δεν μπορούσε να βρεθεί άκρη με την προηγούμενη, για διάστημα οκτώ μηνών (!).

  | Παρόλα αυτά, υπάρχει λύση, άμεση και νομιμότατη:

  Μια από τις πρώτες ενέργειες της παρούσας κυβέρνησης ήταν να άρει το τελευταίο μέτρο των Capital Controls, την απαγόρευση ανοίγματος εμπορικών/εταιρικών λογαριασμών στο εξωτερικό.

  Οπότε, μπορείτε ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΑ να ανοίξετε εμπορικό/εταιρικό λογαριασμό σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού (Ευρώπη) , σε πολύ αξιόπιστους οργανισμούς με δυνατότητα χρήσης POS, περιβάλλον Web Βanking για πληρωμές, εταιρική κάρτα, να πληρώνετε ενοίκια, προμηθευτές και προσωπικό, (και μάλιστα με προμήθειες απείρως μικρότερες από τις Ελληνικές τράπεζες) όπως επίσης και τα απαιτούμενα ποσά στο κράτος για να έρθει κάποτε η ονειρεμένη στιγμή να αποδεσμευτούν οι Ελληνικοί τραπεζικοί σας λογαριασμοί.

  Καθώς αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τελούν υπό δικαιοδοσία άλλων χωρών που τηρούν τους νόμους και το Σύνταγμά τους, μπορείτε να ξεχάσετε την πιθανότητα κατάσχεσής του λογαριασμού σας και να ανακτήσετε την ψυχική σας ηρεμία- που τόσο άδικα και παράλογα τέθηκε σε κίνδυνο.

  Fotis Grontàs

  Director

  Fotis Grontas & Associates

  London | Athens | Thessaloniki