ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΩΣΤΑ: Επιτρέπεται η δωρεάν παραχώρηση μέρους οικίας ή όχι;

0
5529

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

 

Το τεκμαρτό εισόδημα από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τμ), ολόκληρης ή τμήματος αυτής, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, το οποίο απαλλάσσεται από τον φόρο και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν αναγράφεται στη δήλωση. Δεν δύναται να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμενο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό.Αναγράφεται στη δήλωση τεκμαρτό εισόδημα 3% της αντικειμενικής αξίας δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας μόνο όταν η επιφάνεια της υπερβαίνει τα διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τμ) και υπολογίζεται μόνο για την υπερβάλλουσα επιφάνεια.( Α.1041/2019).

Συμπέρασμα:

  • Από αυτά που αναφέρει η Α.1041/2019, συμπεραίνουμε ότι είναι σαφές ότι ο φορολογικός νομοθέτης προβλέπει τη δυνατότητα δωρεάν παραχώρησης μέρους κατοικίας, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία, με ξεκάθαρη αναφορά στους ανιόντες ή κατιόντες εξ αίματος ή εξ αγχιστείας. Το κομβικό σημείο που πρέπει να τονίσουμε επιπλέον των παραπάνω είναι η αναφορά στην επιφάνεια των 200 τ.μ, αλλά και το γεγονός ότι σε καμία περίπτωση δε γίνεται να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν παραχωρούμενο και το υπόλοιπο ως κενό.

 

  • Το ερώτημα που εγείρεται είναι αν επιτρέπεται η ίδια αντιμετώπιση και σε λοιπούς συγγενείς ή τρίτους, με δεδομένο ότι πολλοί ελεγκτές προβάλλουν ενστάσεις για τον χειρισμό αυτό ακόμα και αν πρόκειται για την προηγούμενη κατηγορία συγγενών.

 

  • Βέβαια η λογική πολλών από εμάς λέει ότι μια οικία δε μπορεί να σπάσει σε πολλά μέρη και να παραχωρείται σε διάφορα πρόσωπα. Το επιχείρημα για αυτή την προσέγγιση είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για φιλοξενία των λοιπών προσώπων από τον κύριο του ακινήτου και όχι για δωρεάν παραχώρηση μέρους της κατοικίας του.

 

  • Μεγαλύτερος είναι ο προβληματισμός σε περίπτωση ελέγχου, αφού η διαφορά δωρεάν παραχώρησης και φιλοξενίας δεν είναι αμελητέα τόσο για το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα, όσο και για μια σειρά επιδομάτων…

 

Η τελική επιλογή είναι δική μας……

Σίγουρα αυτό το θέμα θα απασχολήσει και στο μέλλον όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους…

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ