ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πότε απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα δωρεάν παραχώρησης ακινήτου;

2
1553

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

6908640340

 

Πότε απαλλάσσεται από το φόρο το τεκμαρτό εισόδημα δωρεάν παραχώρησης ακινήτου;

Tο τεκμαρτό εισόδημα  που αφορά δωρεάν παραχώρηση κατοικίας μέχρι διακόσια τετραγωνικά μέτρα (200 τ.μ.), προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως κύρια κατοικία προς ανιόντες ή κατιόντες, καθώς και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από τη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου απαλλάσσονται από το φόρο.

Ειδικά για τους ασκούντες ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα δεν υπολογίζεται τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση προς ανιόντες, κατιόντες και συζύγους, αγροτικών εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνονται λιβάδια, καλλιεργήσιμες γαίες, βοσκήσιμες γαίες, και κάθε είδους κατασκευές ή εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητας αυτής.

Παρατηρήσεις:

  • Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα όταν λέμε ανιόντες και κατιόντες εννοούμε τις εξής συγγένειες: Γονείς, παιδιά, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, καθώς και προ-παππούδες, προγιαγιάδες και δισέγγονα.

 

  • Το εισόδημα από ιδιοχρησιμοποίηση ή δωρεάν παραχώρηση τεκμαίρεται ότι συνίσταται στο τρία τοις εκατό (3%) της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

 

  • Η εξαίρεση από το φόρο του τεκμαρτού εισοδήματος για ανιόντες και κατιόντες συγγενείς ισχύει μόνο για κύρια κατοικία έως και 200 τ.μ.

 

  • Η εξαίρεση  από το φόρο  του τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει από την δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτων στο Ελληνικό Δημόσιο και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, καταλαμβάνει κάθε είδους ακίνητο.( η διάταξη αυτή είναι νέα και ισχύει από το φορολογικό έτος 2018 και μετά).

 

  • Ακόμα πιο ειδική αντιμετώπιση ισχύει προς τους αγρότες, όπως είδαμε παραπάνω, οι οποίοι απαλλάσσονται του φόρου από το τεκμαρτό εισόδημα για ακίνητα που παραχωρούν όχι μόνο σε ανιόντες και κατιόντες, αλλά και σε συζύγους.

 

Παραδείγματα:

  1. Γονέας παραχωρεί στο γιο του διαμέρισμα 100 τ.μ για να το χρησιμοποιήσει σαν πρώτη κατοικία. Το διαμέρισμα έχει αντικειμενική αξία σύμφωνα με εκτίμηση από συμβολαιογράφο 100000 ευρώ. Το τεκμαρτό εισόδημα του γονέα ισούται με 100000*3%=3000 ευρώ. Ο γονέας στο Ε2 που θα καταθέσει μαζί με τη φορολογική του δήλωση, δε θα φορολογηθεί για αυτά τα 3000 ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Το Ε2, θα αναφέρει μόνο ότι η οικεία του, παραχωρείται δωρεάν στο γιο του.
  2. Φορολογούμενος διαθέτει ένα γραφείο 150 τ.μ, το οποίο έχει αντικειμενική αξία 100000 ευρώ. Αποφασίζει να το παραχωρήσει δωρεάν στο Ελληνικό Δημόσιο. Το τεκμαρτό εισόδημα από το γραφείο είναι 100000*3%=3000 ευρώ. Τα 3000 ευρώ αυτά δε θα φορολογηθούν, άσχετα αν πρόκειται για επαγγελματική στέγη που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα είχαν φόρο. Ο φορολογούμενος λοιπόν στο Ε2 με τη δήλωση του θα αναφέρει πως παραχωρεί δωρεάν το ακίνητο στο Δημόσιο και δε θα πληρώσει φόρο για την ενέργειά του αυτή.

 

ΠΗΓΕΣ:

Ν.4172/2013, άρθρο 39.

Αστικός Κώδικας( άρθρα 1463, 1464).

Ν.4549/2018, άρθρο 115.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κατανοητο και καλογραμμενο το αρθρο. Τι γινεται ομως με το παιδι που δεχεται το διαμερισμα σα κυρια κατοικια του. Αυτη αποτελει τεκμηριο ; Αν μου απαντήσεται χρησιμοποιηστε το 1ο παραδειγμα.
    ευχαριστω

  2. Συγνωμη αν το εστειλα 2 φορες αλλα μου εβγαζε λαθος Captcha

    κατανοητο και καλογραμμενο το αρθρο. Τι γινεται ομως με το παιδι που δεχεται το διαμερισμα σα κυρια κατοικια του. Αυτη αποτελει τεκμηριο ; Αν μου απαντήσεται χρησιμοποιηστε το 1ο παραδειγμα.
    ευχαριστω

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ