Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2024

    ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ. Τί πρέπει να γνωρίζετε;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     

    Ένα πολύ επίκαιρο άρθρο  της συνάδερφου και μέλους της ομάδας του taxvoice.gr Τσαμπά Κατερίνας!

     

    Χωριστές δηλώσεις συζύγων από το φορολογικό έτος 2018.

    Σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις για τη μη περικοπή των συντάξεων, παρέχεται η δυνατότητα σε όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση εφόσον το επιθυμούν, αρχής γενομένης για τις φορολογικές δηλώσεις που αφορούν στο φορολογικό έτος 2018.

    Μέχρι τώρα, αυτή η δυνατότητα παρεχόταν μόνο στις παρακάτω περιπτώσεις:

    • Αν έχει επέλθει διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ή λύση του συμβολαίου συμβίωσης.
    • Αν ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης.
    • Αν ένας από τους δύο συζύγους έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

     

    Με τη νέα αυτή διάταξη όλα τα έγγαμα ζευγάρια και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης έχουν πλέον τη δυνατότητα να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται διέξοδος στα ζευγάρια που ο ένας εκ των δύο συζύγων έχει οφειλές προς το Δημόσιο και έτσι ξεμπλοκάρεται η δυνατότητα του άλλου για έκδοση φορολογικής ενημερότητας.

    Για να μπορέσουν τα ζευγάρια, που το επιθυμούν, να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, θα πρέπει  ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων να γνωστοποιήσει, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης,  στην Α.Α.Δ.Ε.,  την επιλογή του αυτή. Αυτό πρέπει να γίνει μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2019, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr και συγκεκριμένα στον σύνδεσμο  https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses.

    Η ηλεκτρονική αυτή εφαρμογή, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.

     

    H γνωστοποίηση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης πραγματοποιείται μία φορά και δεν ανακαλείται.  Επίσης διευκρινίζουμε ότι η εφαρμογή αυτή δεν ισχύει για τις παραπάνω τρεις περιπτώσεις που αναφέραμε δηλαδή τους φορολογούμενους σε διάσταση, πτώχευση και δικαστική συμπαράσταση, αλλά και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης.

     

    Μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα.

     

    Τα μειονεκτήματα αρχικά, είναι ότι κάθε σύζυγος επιβαρύνεται τα τεκμήρια διαβίωσης που του αναλογούν, βάσει των περιουσιακών του στοιχείων. Δηλαδή,  το τεκμήριο διαβίωσης γίνεται 3000,00 κατ’άτομο, αντί των 5000,00 που «χρεώνεται» το ζευγάρι συνολικά όταν κάνουν κοινή φορολογική δήλωση.

    Ακόμα, όταν υπάρχουν προστατευόμενα τέκνα με εισόδημα ή/και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, βαρύνουν  τον σύζυγο με το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματά τους είναι ίσα, τότε βαρύνουν τον πατέρα.

    Επίσης, αν χρειαστεί ο ένας εκ των δύο συζύγων να καλύψει τα τεκμήριά του, διότι αυτά δεν καλύπτονται από τα εισοδήματά του, τότε χάνει το δικαίωμα μεταφορά εισοδήματος από τον άλλον σύζυγο.

    Κάτι άλλο που χάνουν οι σύζυγοι που αποφασίζουν να κάνουν χωριστές δηλώσεις, είναι η δυνατότητα μεταφοράς της δαπάνης με ηλεκτρονικό χρήμα για την παροχή έκπτωσης που οδηγεί στο αφορολόγητο όριο, όταν αυτό δεν επαρκεί για τον έναν σύζυγο.

    Τέλος, σε κάποιες περιπτώσεις, οικογένειες κινδυνεύουν να χάσουν μία σειρά από επιδόματα, όπως είναι το επίδομα παιδιών ή πετρελαίου θέρμανσης, καθώς βασικό κριτήριο για την παροχή τους είναι το οικογενειακό και όχι το ατομικό εισόδημα.

    Για αυτά τα θέματα περιμένουμε σχετικές διευκρινήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών.

     

    Τα πλεονεκτήματα είναι, ότι δεν γίνεται συμψηφισμός του αποτελέσματος της εκκαθάρισης, δεν μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει χρέη προς το Δημόσιο και κάθε σύζυγος αποφασίζει, ανεξάρτητα, για τον τρόπο πληρωμής του φόρου εισοδήματος που τον αφορά.

     

    Για όλους τους παραπάνω λόγους και αν σκέφτεστε να κάνετε ξεχωριστή δήλωση από τον/τη σύζυγό σας, σωστό θα είναι να συζητήσετε τα υπέρ και τα κατά που αφορούν τη δική σας προσωπική περίπτωση, με τον συνεργάτη λογιστή σας ώστε να αποφασίσετε ποιο βήμα είναι το συμφέρον για εσάς.

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    ~ Διαφήμιση ~spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ