Φορολογικές δηλώσεις. Συμφέρει η κοινή ή η χωριστή δήλωση;

0
3883

Παραμένει ανοιχτή  η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ στην οποία οι σύζυγοι μπορούν να δηλώσουν αν θέλουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που προέκυψαν από την περίοδος 1/1/2022-31/12/2022.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης στην πλατφόρμα τελειώνει στις 28/2/2022!

Η γνωστοποίηση της επιλογής χωριστής φορολογικής δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά την προθεσμία αυτή δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης!

Φυσικά το να αποφασίσει το κάθε ζευγάρι το αν θα κάνει κοινή η χωριστή φορολογική δήλωση ,είναι κάτι που πρέπει να γίνει μετά από σκέψη και σίγουρα μετά απο την συμβουλή του αδειούχου από το ΟΕΕ φοροτεχνικού τους.

Στις παρακάτω γραμμές θα σημειώσουμε τι θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαιτέρα, τόσο από τους φοροτεχνικούς όσο και από τους πολίτες πριν προχωρήσουν στην αμετάκλητη αυτή απόφαση.

  • Τα ΤεκμήριαΔεν ισχύει  το οικογενειακό  εισόδημα για την κάλυψη τους αναλυτικότερα :
  • Τεκμηρίων διαβίωσης (αυτοκίνητα, κατοικίες σκάφη αναψυχής , τραπεζικές καταθέσεις ιδιωτικά σχολεία κλπ.)
  • Απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
  • Η Ανάλωση κεφαλαίου για την κάλυψη τεκμηρίων δεν μπορεί να γίνει για εισοδήματα που αποκτήθηκαν δηλώθηκαν και φορολογήθηκαν στην δήλωση του άλλου συζύγου . Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι το τεκμήριο ελάχιστης δαπάνης για οικογενειακό εισόδημα είναι 5000 ευρώ, ενώ για ξεχωριστές δηλώσεις είναι 3000 ευρώ για το καθένα ξεχωριστά, κάτι που θα πρέπει να συνυπολογισθεί.
  • Οι Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Δεν είναι δυνατόν να να γίνει συμψηφισμός από τον ένα σύζυγο στο άλλο , άρα πιθανή διαφορά στο προβλεπόμενο αναγκαίο ποσό θα επιφέρει επιπλέον φορολόγηση.
  • Τα Επιδόματα: Για την λήψη επιδομάτων , δεν επηρεάζεται η χορήγηση τους από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.
  • Η Κύρια Κατοικία: Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας η το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας η  το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
  • Τα παιδιά: Και οι δύο σύζυγοι θα πρέπει να δηλώσουν ως εξαρτώμενα μέλη τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο αλλά και τα αναγνωρισμένα τέκνα . Το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται  από αυτόν . Το εισόδημα και οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων των προστατευόμενων τέκνων βαρύνουν τον σύζυγο που έχει το υψηλότερο εισόδημα. Αν τα εισοδήματα είναι ίσα, τότε θα βαρύνουν τον πατέρα. Εάν ένας από τους δύο συζύγους έχει τη γονική μέριμνα, τότε το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΗΛΙΚΟΥ ΤΕΚΝΟΥ ΦΟΡΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.

Σημαντική παρατήρηση: Τόσο στην κοινή δήλωση, όσο  και στη χωριστή δήλωση, δεν μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.

Άρα λοιπόν προσοχή πριν αποφασίσουμε και κυρίως μην ξεχνάμε ότι ποτέ πλέον οι αποφάσεις σε φοροτεχνικά θέματα δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς την συμβουλή αδειούχων φοροτεχνικών από το ΟΕΕ!

ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ACIS CONSULTING GROUP

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ