Ξεκινώντας την ανάλυσή μας για το θέμα αυτό, παραθέτουμε μια αντιπροσωπευτική απόφαση του ΙΚΑ, η οποία σε ένα σημείο της αναφέρει:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα 26 Ιουνίου 1992
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Αρ.Πρωτ.: Α23/269/3
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ: 68
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΣΟΔΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ
1. Τριήμερο αναμονής
Κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 του αν. ν. 178/1967 που προστέθηκαν στο άρθρο 38 παρ. 2 του αν. ν. 1846/51 σε περίπτωση αποχής μισθωτού από την εργασία του, λόγω ασθένειας, ο εργοδότης, για το χρονικό διάστημα από την αναγγελία της ανικανότητας μέχρι την έναρξη της επιδότησής του από το ΙΚΑ – που κατά τις διατάξεις του άρθρου 30 παρ. 3 του αν.ν. 1846/51 όπως τροποποιήθηκαν από το άρθρο 39 του Ν.Δ. 2698/53 καταβάλλεται προκειμένου περί ασφ/νων που παρέχουν εξαρτημένη εργασία από την 4η ημέρα -υποχρεούται στην πληρωμή μόνο του μισού ημερομισθίου ή του αναλογούντος μισθού, αποκλείεται δε η συμπλήρωση αυτών από το ΙΚΑ.
Κατά το τριήμερο αναμονής δηλαδή ο μισθωτός δικαιούται μέρος των αποδοχών του και κατά συνέπεια έχουμε και συνέχιση της ασφάλισης σύμφωνα με όσα προστέθηκαν.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ( λαμβάνοντας υπόψιν και το εγγρ.υπ.εργασίας 126732/83, εγγρ.υπ.εργασ.13466/92, εγγρ.υπ.εργασ. 2039/96, εγγρ.υπ.εργασ. 2763/94, καθώς και τις δικαστηριακές αποφάσεις του ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ 308/59, 1012/72 και την εγκύκλιο 342/67 του ΙΚΑ, αλλά και τις διατάξεις του αστικού κώδικα):
- Όταν η απουσία του μισθωτού λόγω ασθένειας είναι μικρότερη των 3 ημερών, τότε ο εργαζόμενος αμείβεται από την επιχείρηση στο 1/2 του ημερομισθίου για τις αντίστοιχες μέρες ασθενείας.
- Για το ποσό αυτό και και για τον αντίστοιχο αριθμό ημερών ασθενείας( 1 έως 3), ασφαλίζεται κανονικά στο ΙΚΑ.
- Για το χρονικό διάστημα αυτών των ημερών ασθενείας( 1 έως 3), αφού το ΙΚΑ δεν καταβάλλει επίδομα ασθενείας οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται στο 1/2 των αποδοχών που υποχρεούται να καταβάλλει ο εργοδότης.
- Στην ΑΠΔ, οι αποδοχές ασθενείας καταχωρούνται με τύπο αποδοχών “08-αποδοχές ασθενείας”.
- Ο τριήμερος αυτός χρόνος αναμονής υπολογίζεται κατ’ αρχήν για 1 φορά κατά τη διάρκεια του υπό εξέταση εργασιακού έτους.
- Αν ο μισθωτός ασθενήσει εκ νέου σε ένα έτος, για να δικαιούται επίδομα ασθενείας από το ΙΚΑ, από την πρώτη μέρα της ασθένειάς του, πρέπει η ασθένεια να διαρκέσει πάνω από 3 μέρες.
- Συνυπολογίζονται στις αποδοχές ασθενείας και οι προσαυξήσεις 75% για Κυριακές και 25% για νύχτες, μόνο εφ’όσον κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων θα απασχολούνταν ο μισθωτός κατά τις Κυριακές και τις νύχτες αυτές που ασθένησε, όχι όμως και η αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης,ούτε και τα έξοδα κίνησης και τα οδοιπορικά
- Ο μισθωτός δε δικαιούται να πάρει κανένα επίδομα από το ΙΚΑ, για αυτές τις 3 πρώτες μέρες ασθενείας, όσες φορές και αν επαναλαμβάνονται.
- Ασθένεια μέχρι 3 μέρες, μπορεί να συμβεί και άλλες φορές στο ίδιο έτος, μέχρι να συμπληρωθούν οι 13 εργάσιμες μέρες ή το 1/2 του μισθού(μισός μήνας) κατά τον πρώτο χρόνο απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση, ή οι 26 εργάσιμες μέρες για τους εργάτες και ο ένας μισθός(ένας μήνας) για τους υπαλλήλους, αν είναι ο δεύτερος και έπειτα χρόνος απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση, σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω.