Ρύθμιση 240 δόσεων και εξωδικαστικός συμβιβασμός- Μέχρι τώρα πορεία-Διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα!

0
1198

 

Ρύθμιση 240 δόσεων και εξωδικαστικός συμβιβασμός- Μέχρι τώρα πορεία-Διευκρινίσεις σε βασικά ερωτήματα!

Την 1/3/2021 ενεργοποιήθηκε η διαδικασία της εξυγίανσης – ρύθμισης οφειλών ή 2ης ευκαιρίας – πτώχευσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Στις 1/6/2021 ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω της οποίας παρέχεται η νέα ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών, με μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής.

Η άποψη μας είναι ότι η ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει και σίγουρα θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό τα επόμενα χρόνια .

Η βασική της λογική είναι ότι με βάση κάποια κριτήρια μπορεί να υπάρξει μια πρόταση από το κράτος σε Φυσικά και Νομικά πρόσωπα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε Δημόσιο και τράπεζες, ώστε να μπορέσουν να τα αποπληρώσουν σε βάθος μεγάλου χρονικού διαστήματος!

Σε περίπτωση που το Φυσικά ή Νομικό πρόσωπο δεν μπορεί ή δεν μπορέσει να ανταποκριθεί τότε υπάρχει η “ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ”, στην οποία μετά από ρευστοποίηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας, μπορεί κάτω από προϋποθέσεις να διαγραφούν όλα τα χρέη.

Το αν το συγκεκριμένο μέτρο πετύχει είναι κάτι που δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τώρα και είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Σύμφωνα με όσο μας δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Ιδιωτικού Χρέους κος Κουρμούσης,
μέχρι στιγμής ,έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 600 αιτήσεις, ενώ ήδη έχουν καταλήξει επιτυχώς οι πρώτες αιτήσεις και έτσι ρύθμισαν με βιώσιμο και μακροχρόνιο τρόπο τα χρέη τους προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ.

Η εκτίμηση του υπάρχει είναι ότι θα υποβληθούν χιλιάδες αιτήσεις. Ήδη πάνω από 4 χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε ώριμο στάδιο υλοποίησης και επίκειται η υποβολή τους, ενώ 35 χιλιάδες αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ετοιμασίας, τέλος υπάρχει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εναρμονίσει και εφαρμόζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία 1023/2019.

Μερικά στοιχεία που πρέπει να προσέξουμε :

• Πότε γίνεται διαγραφή οφειλών:

Η διαγραφή οφειλών σε περίπτωση ρύθμισης διενεργείται κατόπιν ελέγχου ότι πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις της νομοθεσίας, όπως, για παράδειγμα, εάν η εμπορική αξία της περιουσίας είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής, εάν δεν υφίσταται υπολειπόμενο εισόδημα μετά και την κάλυψη των εύλογων δαπανών διαβίωσης κλπ, τα οποία ελέγχονται τόσο για τον οφειλέτη, όσο και τους συνοφειλέτες – εγγυητές.

• Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία μετά την υποβολή του αιτήματος;

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο ειδικός αλγόριθμος της πλατφόρμας παράγει μια αυτοματοποιημένη ρύθμιση οφειλών. Ακολούθως οι ιδιώτες πιστωτές εξετάζουν αυτή την πρόταση εντός 2 μηνών και ψηφίζουν για το αν συμφωνούν ή όχι. Εάν η πλειοψηφία των ιδιωτών πιστωτών ψηφίσει θετικά, τότε παρέχεται η πρόταση στον οφειλέτη και αυτός αποφασίζει κατά πόσο την επιθυμεί ή όχι. Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ και ο ΕΦΚΑ ψηφίζουν πάντοτε θετικά, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου και τα χρέη τους ρυθμίζονται πάντα, ασχέτως της ψήφου των ιδιωτών πιστωτών.

• Τι πρέπει να προσέξουν και τι πρέπει να κάνουν οι εγγυητές;

Ο εγγυητής θα πρέπει απλά να δώσει τη συναίνεση του για να γίνει έλεγχος περιουσίας. Αλλιώς υπάρχει υποψία ότι είναι στρατηγικός κακοπληρωτής που διαθέτει οικονομική ικανότητα για να αποπληρώσει και προσπαθεί να το αποφύγει. Αν δεν επιτευχθεί μια ρύθμιση οφειλών από τον οφειλέτη, τότε οι πιστωτές θα στραφούν στον πρωτοφειλέτη και ταυτόχρονα και στον εγγυητή, που σημαίνει ότι θα υποστεί τις συνέπειες της ανωτέρω απραξίας / άρνησης του. Επιπλέον, στα περισσότερα δάνεια οι εγγυητές είναι συνήθως οι συγγενείς πρώτου βαθμού του οφειλέτη (π.χ. γονείς, σύζυγος, αδέλφια κλπ), συνεπώς οι ιδιώτες πιστωτές δεν δέχονται να μην ελεγχτούν αυτοί για ύπαρξη περιουσίας.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πρότασης εξυγίανσης-εξωδικαστικού συμβιβασμού-πτωχευτικής διαδικασίας;

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεί μια πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς δημόσιο και τράπεζες, για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις.
Η εξυγίανση αποτελεί μια διαδικασία ρύθμισης οφειλών προς όλους τους πιστωτές, για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Η πτώχευση αποτελεί μια διαδικασία για όλους τους οφειλέτες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν μια ρύθμιση οφειλών, με σκοπό να διαγράψουν όλα τα χρέη τους και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα (2η ευκαιρία).

 

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ