C.S.I. Δ.Ο.Υ. – H αντικατασκοπεία στην υπηρεσία της φοροδιαφυγής.

Μία κάτοικος εξωτερικού, σκέφτηκε το 2018 ότι οι τιμές των ακινήτων είναι ελκυστικές στην Ελλάδα για Ευρωπαϊκή χώρα και αποφάσισε να αγοράσει ακίνητο στην Αθήνα. Για το λόγο αυτό όρισε φορολογικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα και έλαβε Α.Φ.Μ.

Στη συνέχεια συμμετείχε σε μια ΙΚΕ διαχείρισης ακινήτων, μαζί με άλλους 15 εταίρους, όλοι αλλοδαποί, κατέχοντας η ίδια ποσοστό μικρότερο του 7%.

Ιούνιο του 2021 βρήκε αγοραστή για το ακίνητο, σε τιμή πολύ δελεαστική και αποφάσισε να το πουλήσει. Αν και δεν χρώσταγε τίποτα στην εφορία, δεν μπορούσε να πάρει φορολογική ενημερότητα από το taxisnet. Στέλνω Mail στην Κατοίκων Εξωτερικού, καμία απάντηση.

Τους καλώ δύο εβδομάδες μετά, το σηκώνουν. Τους εξηγώ την κατάσταση και μου απαντούν:
-Φυσικά και δεν παίρνει ενημερότητα. Δεν έχει υποβάλλει δηλώσεις για τα τελευταία 5 έτη, όπως προβλέπουν οι διατάξεις.
-Πώς ζητάτε το καλοκαίρι του 2021 από κάτοικο εξωτερικού που πήρε Ελληνικό ΑΦΜ το 2018 να έχει συμπληρώσει 5 φορολογικές δηλώσεις;
-Ο νόμος δεν έχει εξαίρεση.
-Δεν εξυπακούεται ότι πριν το 2018 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα; Εν πάση περιπτώσει, γιατί δεν ζητήσατε τότε που έλαβε τον ΑΦΜ, Υπεύθυνη Δήλωση ότι δεν είχε εισόδημα στην Ελλάδα πριν το 2018;
-Κουβέντα θα ανοίξουμε τώρα κύριε μου; Για να πάρετε ενημερότητα για την πελάτισσά σας, θα έρθετε με εξουσιοδότηση και με υπεύθυνες δηλώσεις της ίδιας, ότι το 2016 και το 2017 δεν είχε εισοδήματα στην Ελλάδα, οπότε δεν είχε υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης.

Βοηθάω την κάτοικο εξωτερικού να κάνει τις υπεύθυνες δηλώσεις στο Ελληνικά, παίρνουμε και την εξουσιοδότηση, πηγαίνουμε στην εφορία, αλλά ενημερότητα δεν παίρνουμε.
-Βλέπουμε εδώ ότι είναι μέτοχος σε μια ΙΚΕ με ποσοστό 7%. Η ΙΚΕ αυτή έχει οφειλές. Δεν μπορούμε να δώσουμε ενημερότητα.
-Μα τι είναι αυτά που λέτε; Αφού ο μέτοχος μιας ΙΚΕ δεν ευθύνεται για τις οφειλές. Μόνο οι διαχειριστές ευθύνονται!
-Δίκιο έχετε, αλλά έχουμε δει εμείς περιπτώσεις….
-Και τι με νοιάζει εμένα τι έχετε δει; Έχετε στοιχεία ότι δεν είναι απλά μέτοχος, αλλά ασκεί και διοίκηση;
-Κανένα στοιχείο δεν έχουμε. Γι΄αυτό ζητάμε απάντηση από την Δ.Ο.Υ. στην οποία ανήκει η ΙΚΕ, να μας πει αν ευθύνεται ή όχι για τις οφειλές.
-Και πώς μπορεί η Δ.Ο.Υ. να το απαντήσει αυτό; Δεν αρκεί που είναι απλά μέτοχος; Έχει η άλλη Δ.Ο.Υ. στο δυναμικό της μυστικούς πράκτορες που μπορούν να διαπιστώσουν ότι ασκεί και διοίκηση;
-Για να πάρετε ενημερότητα, θα πρέπει να περιμένετε να απαντήσει η άλλη Δ.Ο.Υ.

Ενημερώνοντας την πελάτισσά μου, έγινε έξαλλη: «Όταν αποφάσισα να συμμετέχω στην ΙΚΕ, και εσύ και ο δικηγόρος μου, με διαβεβαιώσατε ότι δεν πρόκειται να έχω κανένα πρόβλημα. Μου λέγατε ψέματα ή δεν ξέρετε την νομοθεσία;». Της εξήγησα τι συμβαίνει και μου απαντά «Αυτά δεν θα γινόντουσαν ποτέ στην χώρα μου. Δεν χρωστάω ούτε ευρώ στην Ελληνική εφορία. Πες στην υπάλληλο, ότι αν δεν μου χορηγήσουν την ενημερότητα σύντομα και χάσω τον αγοραστή, θα τους καταγγείλω για διαφυγόντα κέρδη».

Ενημερώνω την υπάλληλο της Δ.Ο.Υ ότι η πελάτισσά μου προτίθεται να κινηθεί νομικά και φοβήθηκε τόσο πολύ που ξέσπασε σε εκκωφαντικά γέλια.

Οι εβδομάδες περνούσαν χωρίς να προχωράει τίποτα. Η Δ.Ο.Υ της ΙΚΕ δεν έστελνε καμία απολύτως ενημέρωση στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού. Η πελάτισσά μου απελπίστηκε: «Γιατί καθυστερούν; Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;» Της εξηγώ ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να απαντήσουν ότι όντως ευθύνεται για τις οφειλές της ΙΚΕ, οπότε θα καλύψουν τις οφειλές με το αντίτιμο της πώλησης του ακινήτου. «Πολύ ωραία,» μου απαντά, «από το να περιμένω κι άλλο, πες τους ότι είμαι υπεύθυνη για τις οφειλές να τελειώνουμε. Θα τα βρω μετά με την εταιρεία».

Καλώ την εφορία και τους ενημερώνω ότι η πελάτισσά μου δεν έχει πρόβλημα να την θεωρήσουν υπεύθυνη για τις οφειλές.
-Μα αυτό είναι ακόμα χειρότερο!
-Τι εννοείτε;
-Το να την θεωρήσω υπεύθυνη για τις οφειλές, ενώ δεν είναι, είναι πολύ χειρότερο από το να την θεωρήσω μη υπεύθυνη, ενώ είναι.
-Ακούτε τι λέτε; Θα χάσει την πώληση!
-Δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω κάτι. Οι διαδικασίες το ορίζουν
«Οι διαδικασίες που βγάζετε αυθαίρετα, χωρίς να βασίζεστε πουθενά!», απάντησα, ευτυχώς από μέσα μου.

Τελικά η πελάτισσά μου για να μην χάσει την πώληση, εξόφλησε τις οφειλές της ΙΚΕ για τις οποίες δεν ευθυνόταν, με δικά της χρήματα. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο θείος της που μέχρι το συμβάν που περιέγραψα είχε ακούσει τα καλύτερα για την Ελλάδα, είχε αποφασίσει να έρθει στην χώρα μας και να κτίσει ένα ξενοδοχείο. Μετά από την ιστορία αυτή, το μετάνιωσε.

Αγαμέμνων Σταυρόπουλος

Φοροτεχνικός Α’ τάξης | Υπεύθυνος λογιστής της εταιρείας New Accounts AE

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ