Ποιος, την δήλωσή μου, ποιος την κυνηγά;
Το 2023 είναι το 11ος χρόνος που υποβάλλουμε τις ετήσιες φορολογικές δηλώσεις εισοδήματος υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Από τότε που ξεκίνησε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή, τα πράγματα με τις φορολογικές δηλώσεις, αντί να γίνουν καλύτερα και ευκολότερα, έχουν γίνει πολύ δυσκολότερα.
Η κυριότερη αιτία για αυτό είναι η πρακτική του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ να ανοίγει το σύστημα των δηλώσεων αιφνιδιαστικά. Μάλιστα μαζί με την έναρξη των δηλώσεων, συνήθως ανακοινώνονται οι οδηγίες και τα έντυπα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό, όπου στις 31 Μαρτίου αιφνιδιαστικά ανακοινώθηκε η έναρξη δηλώσεων φυσικών προσώπων και τότε είδαμε για πρώτη φορά τα καινούρια έντυπα.
Έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση, ότι οι λογιστές ζητάμε παράταση. Δεν ισχύει. Αυτό που ζητάμε είναι σωστός προγραμματισμός. Ο λανθασμένος προγραμματισμός που δυστυχώς πλέον έχει γίνει κανονικότητα, είναι που ευθύνεται για την μη έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων. Και όταν η απειλή των πολύ ακριβών προστίμων για την παραμικρή καθυστέρηση γίνεται ορατή, τότε είναι που η παράταση μοιάζει ως μονόδρομος για να λυθεί το άμεσο πρόβλημα.
Αυτό που ζητάμε είναι τα έντυπα και οι οδηγίες να είναι γνωστά από την 1η Νοεμβρίου του έτους αναφοράς. Νοέμβριος, Δεκέμβριος και Ιανουάριος, θα είναι οι μήνες της ενημέρωσης και της προετοιμασίας. 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίγει το κύκλωμα των δηλώσεων, τα προγράμματά μας θα είναι έτοιμα και θα μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί.
Είναι εντελώς ακατανόητο η φορολογική διοίκηση να μην ικανοποιεί αυτό το αίτημα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μια χρονιά που η φορολογική δήλωση ενός έτους να είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν του προηγούμενου. Πάντα υπάρχουν κάποιες διαφορές. Αν όμως η φορολογική διοίκηση δεν έχει προλάβει να ετοιμάσει τις αλλαγές έγκαιρα, γιατί δεν τις αφήνει για την επόμενη χρονιά; Τι είναι αυτό που μας υποχρεώνει να εφαρμόσουμε τις αλλαγές άμεσα και να θυσιάζουμε για αυτόν τον ετήσιο προγραμματισμό; Μας κυνηγάει κανείς;
Είναι πλέον προφανές, ότι η φορολογική διοίκηση δεν έχει κατανοήσει ότι υπάρχει πρόβλημα με την διαδικασία που έχει εμπεδωθεί τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα είναι, πώς μπορείς να εξηγήσεις το αυτονόητο, σε κάποιον που δεν το καταλαβαίνει;
Οι λογιστές ερχόμαστε πραγματικά σε αμηχανία όταν καλούμαστε να εξηγούμε στις φορολογικές αρχές ότι:
- Όταν οι δηλώσεις ανοίγουν αιφνιδιαστικά χάνουμε τουλάχιστον τρεις εβδομάδες για να ετοιμαστούν τα λογιστικά προγράμματα και να ενημερωθεί το προσωπικό των λογιστικών γραφείων.
- Όταν τα πρόστιμα είναι οριζόντια για την παραμικρή καθυστέρηση ακόμα και μηδενικών δηλώσεων δεν μπορούμε να κάνουμε σωστή ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
- Όταν οι ημερομηνίες δεν είναι σταθερές δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε τίποτα σωστά, καθώς οι λογιστές στήνουμε τον ετήσιο προγραμματισμό των εργασιών μας γύρω από την υποβολή των ετήσιων δηλώσεων εισοδήματος.
- Οι λογιστές έχουμε συνεχώς περιοδικές εργασίες που πρέπει να φέρουμε σε πέρας οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν πίσω και θα πρέπει να γίνονται παράλληλα με την υποβολή των δηλώσεων. Οι μήνες Απρίλιος και Ιούλιος είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι, καθώς είναι μήνες υποβολής των τριμηνιαίων δηλώσεων ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία. Όταν για την υποβολή των δηλώσεων προβλέπονται μόνο τέσσερις μήνες εκ των οποίων οι δύο είναι ο Απρίλιος και ο Ιούλιος η προθεσμία είναι ιδιαίτερα ασφυκτική.
- Η προθεσμία των δηλώσεων θα πρέπει να είναι ευρεία, ώστε να μπορούν όλοι να ανταποκριθούν χωρίς να φοβούνται ότι ένα έκτακτο συμβάν θα τους στερήσει το δικαίωμα να είναι φορολογικά συνεπείς.
- Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζουμε πανάκριβα πρόστιμα 100 ή 250 ή 500 ευρώ με την παραμικρή καθυστέρηση οποιουδήποτε τύπου δήλωσης.
- Το ζήτημα δεν είναι αν προλαβαίνουμε τις δηλώσεις, αλλά το αν μπορούν να γίνουν σωστά, με όλους τους απαραίτητους ελέγχους, χωρίς να θυσιάζουμε ούτε πολύτιμο προσωπικό χρόνο, ούτε την ποιότητα των υπηρεσιών μας, ούτε άλλες ανάγκες των πελατών μας.
Τα παραπάνω είναι τόσο προφανή και το αίτημά μας για αυστηρά καθορισμένο χρονοδιάγραμμα τόσο εύκολα εφαρμόσιμο, που δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει την φορολογική διοίκηση να κάνει αυτό που πρέπει.
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α.ΤΑΞΗΣ