Τεκμήρια και πως τα δικαιολογούμε!

0
2422

ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΕ:

 

Ο προσδιορισμός  της  φορολογητέας ύλης μέσω των τεκμηρίων αγοράς περιουσιακών  στοιχείων και του ετήσιου τρόπου διαβίωσης είναι μία μορφή φορολόγησης την οποία άρχισε να εφαρμόζει  πριν από πολλά χρόνια η φορολογική διοίκηση για να μπορέσει να αντιμετωπίσει  την φοροδιαφυγή.

Κατά την άποψή μας τα τεκμήρια για την αγορά περιουσιακών στοιχείων είναι απαραίτητο να ισχύουν ώστε να αποκαλύπτονται και εισοδήματα που πιθανόν έχουν αποκρυφτεί και επομένως ποτέ δεν θα πρέπει να καταργηθούν.

Σε αντίθεση με τα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία  δεν ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα γιατί πολλά από αυτά αφορούν  ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο αποκτήσαμε στο παρελθόν και του οποίου η απόκτηση του δικαιολογούσε το τεκμήριο αγοράς και λόγω της χρήσης του (πολλές φορές είναι αδύνατη η πώληση του ή προέρχεται από κληρονομιά) αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε επιπλέον φόρους οι οποίοι πολλές φορές είναι άδικοι.

Άρα λοιπόν η φορολογική διοίκηση ι θα πρέπει να επανεξετάσει την εφαρμογή τους τώρα μάλιστα πού λειτουργεί  η εφαρμογή my data

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑΤΙ:

Όσοι δεν δικαιολογούν τις τεκμαρτές δαπάνες με τα φετινά τους εισοδήματα ή με την ανάλωση εισοδημάτων που έχουν φορολογηθεί στο παρελθόν θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους και προκαταβολή με βάση το τεκμαρτό εισόδημα .

Ας θυμηθούμε κάποια πράγματα για τα τεκμήρια πού θα ισχύσουν φέτος :

 

  • Τεκμήριο κατοικίας: Για ιδιοκατοίκηση μίσθωση  ή δωρεάν παραχώρηση κύριας κατοικίας.
  • Τεκμήριο Αυτοκινήτου: Ανάλογα με τα κυβικά και την χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας.
  • Τεκμήριο Διδάκτρων: Για ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια.
  • Τεκμήριο Δαπάνης: Για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, και λοιπό προσωπικό.
  • Τεκμήριο σκαφών αναψυχής: Με βάση τα μέτρα του σκάφους και άλλες παραμέτρους.
  • Τεκμήριο πισίνας: Με βάση τα μέτρα της και το αν είναι εσωτερική ή εξωτερική.
  • Δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών: Οι δαπάνες που έγιναν το 2021, για αγορά ακινήτων, αυτοκινήτων, έργων τέχνης κλπ.
  • Τεκμήριο ελάχιστης δαπάνης διαβίωσης : Θυμίζουμε ότι το τεκμήριο έχει ορισθεί σε 3.000 ευρώ, για άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο και 5.000 ευρώ, για συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΤΕΚΜΗΡΙΑ:

1.Η ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών:

«Ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών» από την οποία μπορεί να καλυφθεί  όποια  διαφορά  εισοδήματος έχει προκύψει από  τεκμήρια, δίνοντας ειδική ανάλυση για έσοδα, δαπάνες και τεκμαρτές δαπάνες δηλωθέντα σε βάθος  10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια.

   2.Οι δωρεές η  γονικές παροχές: ΠΡΟΣΟΧΗ  η δωρεά ή η γονική παροχή θα πρέπει να έχει γίνει εντός του 2021. Επίσης, θα πρέπει οι δωρεές χρηματικών ποσών να γίνουν μέσω τραπεζών και να δηλωθούν στην Εφορία.  Τα ποσά των δωρεών και γονικών παροχών αποτελούν τεκμήριο για τον δωρητή.

     3.Η λήψη δανείων  από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους που έχει πάρει ο φορολογούμενος. Η απόδειξη του δανείου προκύπτει είτε  από συμβολαιογραφικό είτε από ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και αποδεικνύει την ημερομηνία που δόθηκε το δάνειο, η οποία πρέπει να δείχνει ότι ο φορολογούμενος πήρε το 2021 και πριν την  αγορά περιουσιακού στοιχείου.

     4.Τα  ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2021, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα, εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Για την απόδειξη χρειάζεται  το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει η τράπεζα .

    5.Τα κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ.. Για να αποδειχθεί η είσπραξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του τη σχετική βεβαίωση από τον O.Π.A.Π. ή από την εταιρία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων.

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ