Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Κάτοικοι εξωτερικού και υποχρέωση υποβολής δήλωσης!

  ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  Αναστάσιος Δουκέρης
  Αναστάσιος Δουκέρης
  Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

  Στην ΠΟΛ 1067/2015, αναφέρεται:

  “Περαιτέρω, οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπως αυτό προκύπτει από το συνδυασμό των διατάξεων της εν λόγω παραγράφου με τις διατάξεις της περ. η’ του άρθρου 33 του ν.4172/2013.”
  Επίσης η ΠΟΛ 1068/2018,στην παρ.6 του άρθρου 1 αναφέρει χαρακτηριστικά:
  “Οι δηλώσεις των κατοίκων εξωτερικού υποβάλλονται σύμφωνα με την παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου έως την ημερομηνία που ορίζουν οι οικείες διατάξεις και για τους κατοίκους ημεδαπής. Σε περίπτωση που φορολογικός κάτοικος Ελλάδας μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και το αργότερο έως τις 31.12.2018 (ΠΟΛ.1201/2017 Απόφαση Διοικητή ΑΑΔΕ).”
  ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
  • Οι κάτοικοι εξωτερικού , οι οποίοι δεν αποκτούν πραγματικό εισόδημα στη Ελλάδα, δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα.
  • Συνεπώς ένας κάτοικος εξωτερικού, ο οποίος έχει τεκμαρτό εισόδημα όπως για παράδειγμα μια δευτερεύουσα κατοικία, ή ένα αυτοκίνητο, ακόμα και στην περίπτωση που προβεί  σε αγορά περιουσιακού στοιχείου ή αυτοκινήτου,δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης, εφ΄όσον  δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα.
  • Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι το κομβικό σημείο είναι αν ο φορολογικός κάτοικος εξωτερικού αποκτά ή όχι πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα!

   

  • Η προθεσμία υποβολής δήλωσης για αυτούς που είναι ήδη φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού και υποχρεούνται να την υποβάλλουν είναι ίδια με αυτή που ισχύει για όλους. Σε περίπτωση που για πρώτη φορά κάποιος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό και είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση, έχει προθεσμία ως τις 31/12 του έτους αυτού.
  ~ Διαφήμιση ~
  - Advertisement -spot_img

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Γράψτε ένα σχόλιο

  εισάγετε το σχόλιό σας!
  Ει΄σαγετε το ονομά σας εδώ

  - Advertisement -spot_img
  ~ Διαφήμιση ~

  ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ