ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην Ελλάδα;

0
526

ΔΟΥΚΕΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΛΟΓΙΣΤΗΣ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ-ΙΔΙΩΤΩΝ

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ TAXVOICE.GR

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 6908640340

 

Γνωρίζετε ότι….

Αν ο φορολογούμενος μεταφέρει τη φορολογική του κατοικία στο εξωτερικό, η φορολογική του δήλωση στην Ελλάδα, υποβάλλεται μέχρι 31/12 του έτους και όχι με τις προθεσμίες που ισχύουν για την πλειοψηφία των φορολογουμένων..

Παρατηρήσεις:

  • Αν για παράδειγμα φορολογούμενος κάνει αίτημα στη ΔΟΥ , το οποίο έγινε δεκτό το 2019 για μεταφορά φορολογικής κατοικίας στο εξωτερικό και είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση και στην Ελλάδα, η δήλωση αυτή για τα εισοδήματα που απέκτησε στην Ελλάδα το 2018( φορολογικό 2018), μπορεί να υποβληθεί όχι στις κανονικές προθεσμίες, αλλά έως και τις 31/12/2019.

 

  • Η διορία  μέχρι και το τέλος του έτους, για τον φορολογούμενο που που ζήτησε και ικανοποιήθηκε το αίτημα του για αλλαγή φορολογικής κατοικίας, ισχύει μόνο για το συγκεκριμένο αυτό έτος(στο παράδειγμα μας για το 2019). Από την επόμενη χρονιά, αν ο κάτοικος εξωτερικού πλέον είναι υποχρεωμένος να υποβάλλει δήλωση και στην Ελλάδα, ισχύουν και για αυτόν οι κανονικές προθεσμίες υποβολής( πχ. ως 30/06 ή σε μια πιθανή γενική παράταση).

 

  • Θυμίζουμε ότι οι φορολογικοί κάτοικοι εξωτερικού γενικά δεν είναι υπόχρεοι σε δήλωση στην Ελλάδα, παρά μόνο αν αποκτούν εδώ πραγματικό εισόδημα. Από την άλλη, δεν τους “πιάνουν”, τόσο τα τεκμήρια διαβίωσης, όσο και τα τεκμήρια κατοχής, συντήρησης και αγοράς, εφόσον δεν αποκτούν στην Ελλάδα πραγματικό εισόδημα..

 

Το taxvoice.gr είναι ο σύμβουλος που εμπιστεύεστε και για τα θέματα των Κατοίκων Εξωτερικού..

Θα επανέλθουμε με πολύ χρήσιμα άρθρα για αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα..

Και μην ξεχνάμε…Οι λάθος χειρισμοί κοστίζουν σε χρόνο και προπάντων σε χρήμα…

 

Διατάξεις:

  • Ν.4172/2013

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ