Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου, 2024

    Το φορολογικό πλαίσιο στη χώρα μας! Τι αλλαγές πρέπει να γίνουν;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Λάμπρος Μπέλεσης
    Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.


    Φορολογικό πλαίσιο:

     

    Η χώρα μας για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστική στο γειτονικό της περιβάλλον και να μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις και παράλληλα να αναπτύξει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης   θα πρέπει να έχει και ανάλογο φορολογικό και αναπτυξιακό πλαίσιο.

    Μεταξύ άλλων το φορολογικό σύστημα που θα έχει προσανατολισμό και στην ανάπτυξη θα πρέπει:

    • Να παρέχει φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα για επενδύσεις.
    • Το φορολογικό σύστημα θα πρέπει να πάψει να το χαρακτηρίζει η πολυνομία και η πολυπλοκότητα, που είναι προφανές ότι δημιουργούν  ανασφάλεια στους φορολογούμενους  στους υπαλλήλους της φορολογικής διοίκησης αλλά και στους επιχειρηματίες που είτε επιχειρούν στην χώρα μας είτε σκοπεύουν να επενδύσουν και επομένως θα πρέπει να απλοποιηθεί.
    • Οι φορολογικοί συντελεστές των επιχειρήσεων πρέπει να συγκλίνουν στον μέσο όρο της Ευρωζώνης και παράλληλα  να είναι ανταγωνιστικοί προς τις συντελεστές των γειτονικών χωρών ώστε να μην αποδυναμώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον και να μην  αποθαρρύνεται η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων .Ένας σοβαρός λόγος επίσης είναι η αρνητική τους επίδραση  στην κερδοφορία της επένδυσης.
    • Να περιλαμβάνει ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό και νέες τεχνολογίες, με επιταχυνόμενες αποσβέσεις .
    • Το φορολογικό πλαίσιο θα πρέπει να δεσμεύεται για τις επιχειρήσεις με ρήτρα μη επιδείνωσης  για νέες επενδύσεις(δεκαπενταετή) ώστε να μην δημιουργεί ανασφάλεια στους επενδυτές όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
    • Να περιλαμβάνει διαφοροποίηση του τρόπου φορολογικών ελέγχων ώστε αυτοί να είναι ουσιαστικοί και όχι τυπολατρικοί κάτι που πιθανόν να επιτευχθεί με την εφαρμογή mydata.
    • Να διαφοροποιηθεί και να εξορθολογισθεί ο τρόπος επιβολής προστίμων και προσαρμογή τους στα Ευρωπαϊκά Πρότυπα  με προειδοποιητικό τρόπο συμμόρφωσης πριν την επιβολή.
    • Πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση και κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
    • Να λυθεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας στην φορολογική διοίκηση και να εξαλειφτεί άμεσα η νέα ηλεκτρονική γραφειοκρατία που έχει αρχίσει να δημιουργείται.
    • Χρειάζεται εντατικός και αυστηρός έλεγχος και μέτρα  στην λαθραία διακίνησης καυσίμων και καπνικών προϊόντων,  κάτι που πιθανόν να αντιμετωπισθεί εν μέρει από το mydata.
    • Το σύστημα θα πρέπει να πείσει τον φορολογούμενο ότι είναι δίκαιο και σωστό και παράλληλα ότι υπάρχει σωστή διαχείριση ώστε πολίτης  να δημιουργήσει φορολογική κουλτούρα ζήτημα της καλλιέργειας φορολογικής συνείδησης είναι κομβικό και συνδέεται άμεσα με την παιδεία και την ορθή οικονομική διαχείριση. Ο πολίτης πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι τα φορολογικά έσοδα της χώρας του επιστρέφουν σε αυτόν, είτε με βελτίωση του βιοτικού επιπέδου είτε με μειώσεις φορολογικών συντελεστών.

     

    Λάμπρος Μπέλεσης

    Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ