Τα μυστικά του νέου ΕΝΦΙΑ!

0
527

 

Τα μυστικά του νέου ΕΝΦΙΑ:

Ο ΕΝΦΙΑ, όπως φαίνεται σαν φόρος, ήρθε για να μείνει, καθώς αποτελεί για το ελληνικό δημόσιο ένα φόρο με υψηλή αποτελεσματικότητα, αλλά και εισπραξιμότητα.

Το 2021, με βάση υπολογισμού τις παλαιές αντικειμενικές αξίες, εισπράχτηκαν περίπου 2,.5 δις ευρώ, από σχεδόν 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εξόφληση του φόρου, έγινε σε 6 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από 30/9/2021, με την τελευταία δόση να καταβάλλεται στις 28/02/2022.

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα με δελτίο τύπου, χωρίς να υπάρχει ακόμα σχετική νομοθετική παρέμβαση, τις βασικές κατευθύνσεις για τον ΕΝΦΙΑ του 2022, τονίζοντας και σημαντικές αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» του φόρου.

Με απλό και κατανοητό τρόπο θα σας παρουσιάσουμε τις βασικότερες από αυτές:

Ανακοινώθηκε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ 13% στα φυσικά πρόσωπα. Η μείωση αυτή σε συνδυασμό με την πρώτη αρχική μείωση, μεσοσταθμικά κατά 22% το 2019, πρακτικά σημαίνει μια συνολική ελάφρυνση του φόρου κοντά στο 30% από την αρχή της κυβερνητικής θητείας.

Σε απόλυτα νούμερα, ο ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν οι πολίτες είναι μειωμένος κατά 860 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2018 και 350 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021.

Αν επιχειρήσουμε να αναλύσουμε στατιστικά τις αλλαγές, θα λέγαμε πως περίπου το 80% των πολιτών( σχεδόν 5 εκατομμύρια), θα έχει ελάφρυνση, το 14% δεν θα έχει καμία αλλαγή, ενώ το 6% θα δει αύξηση στον φόρο.

Αξίζει να σημειώσουμε πως από την κατηγορία πολιτών που θα έχουν μείωση στα εκκαθαριστικά τους, περίπου 2200000 φορολογούμενοι θα έχουν μείωση πάνω από 20%, ενώ σχεδόν 900000 πολίτες αντίστοιχα, πάνω από 30%.

Από τους φορολογούμενους δε, που θα έχουν «φουσκωμένα εκκαθαριστικά», σχεδόν οι μισοί δε θα διαπιστώσουν επιβάρυνση, μεγαλύτερη των 50 ευρώ.

Το ευτράπελο, με τον νέο ΕΝΦΙΑ, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, πως δεν είναι κάτι άλλο, από τη μεσοσταθμική μείωση του, παρά τις νέες, αυξημένες αντικειμενικές αξίες στην αγορά.

Αξίζει να αναφέρουμε, πως ενώ περίπου το 60% των ζωνών ανά την επικράτεια, έχει αυξημένες αντικειμενικές αξίες, με τις παρεμβάσεις που έγιναν τόσο στο βασικό φόρο κτισμάτων και ακόμα περισσότερο σε αυτό των οικοπέδων, ο νέος ΕΝΦΙΑ, θα είναι μειωμένος περίπου στο 65% των ζωνών, ίδιος στο 34% και αυξημένος, μόλις στο 1% των ζωνών, αντίστοιχα.

Μια πολύ σημαντική αλλαγή, είναι αυτή της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου στα φυσικά πρόσωπα, όταν το σύνολο της περιουσίας τους, ξεπερνούσε τα 250000 ευρώ.
Πλέον, ο φόρος θα υπολογίζεται μεμονωμένα ανά ακίνητο, ενώ αν κάποιο ακίνητο ξεπερνά τις 400000 ευρώ, θα έχει πρόσθετη επιβάρυνση με ειδική κλίμακα.

Ως προς τις εκπτώσεις, θα έχουμε μια διεύρυνση, για περιουσίες έως 100000 ευρώ, από 60000 ευρώ που ίσχυε, με μια ελάφρυνση 30%, ενώ αντίστοιχα για μια περιουσία από 100000 ευρώ ως 150000 ευρώ, θα υπάρχει έκπτωση 25%, όταν σήμερα η έκπτωση αυτή ήταν 20%.

Παράλληλα διατηρούνται τόσο η πλήρης απαλλαγή για τους πολύτεκνους και τους συμπολίτες μας με αναπηρία από 80% και άνω, με συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και η έκπτωση 50 % για φορολογούμενους με χαμηλή περιουσία και εισόδημα.

Η κυβέρνηση κατευθύνεται στην καταβολή του φόρου σε 10 μηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας καλώς εχόντων των πραγμάτων από τα τέλη του Απρίλη.

Αν ισχύσει αυτό , οι φορολογούμενοι θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τις διορθώσεις του Ε9 του 2021, πριν τη βεβαίωση του νέου ΕΝΦΙΑ, καθώς η αναμονή έως και την 31/5/22, που είναι και η καταληκτική ημερομηνία για τις αλλαγές, θα τους δημιουργήσει πρόβλημα.

Εν αναμονή και της σχετικής νομοθετικής παρέμβασης λοιπόν, ώστε να έχουμε όλοι πλήρη εικόνα..

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ