Τι είναι ο πληθωρισμός και ποιες οι συνέπειες του;

0
5360

 

Τι είναι ο πληθωρισμός και ποιες οι συνέπειες του;

Τι σημαίνει Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Consumer Price Index) και ποιος ο ρόλος του στην απόφαση με Αριθμ.Πρωτ. Σ61/2

Αθήνα, 24/02/2022

«Γνωστοποίηση της μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., καθώς και του σωρευτικού ΔΤΚ, για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται το έτος 2022»

Σας κοινοποιούμε το με αρ. πρωτ. 17443/23-02-2022 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. , καθώς και του σωρευτικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται το έτος 2022.

***** ΔΤΚ Είναι το μέτρο του συνολικού κόστους των αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζει ο τυπικός καταναλωτής.

Μας δείχνει πόσο κοστίζει στο τρέχον έτος να αγοράσουμε ένα αντιπροσωπευτικό καλάθι αγαθών σε σχέση με το πόσο θα μας κόστιζε αν αγοράζαμε το ίδιο καλάθι αγαθών στο έτος βάσης.

**Ο δείκτης εκφράζει απλώς τη μεταβολή ενός αριθμού από μία χρονική στιγμή σε μία άλλη. Για λόγους απλούστευσης, η τιμή αναφοράς, η οποία μπορεί να αναφέρεται σε ένα δεδομένο έτος (έτος βάσης), ορίζεται συνήθως στο 100.

-Συνεπώς, αν ο δείκτης έχει τιμή 110, αυτό σημαίνει αύξηση κατά 10 % σε σύγκριση με την τιμή της περιόδου αναφοράς.

Στην ΕΕ οι δείκτες τιμών είναι εναρμονισμένοι ως προς την κατάρτισή τους μεταξύ των χωρών και ονομάζονται εναρμονισμένοι δείκτες τιμών καταναλωτή (Harmonized Index of Consumer Price, HICP).

Επιτρέπει την άμεση σύγκριση των ρυθμών πληθωρισμού* μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

*Ο πληθωρισμός είναι μια γενική αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών σε μια οικονομία για μια χρονική περίοδο.

Όταν ακούμε ότι υπήρξε πληθωρισμός σημαίνει ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί ή «διογκωθεί», εξ ου και το όνομά του.

Ο πληθωρισμός υπάρχει όταν οι τιμές όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε μια οικονομία αυξάνονται σταθερά. Δηλαδή, όταν αυξάνεται ο μέσος όρος των τιμών όλων των αγαθών και υπηρεσιών σε μια χώρα.

-Οι συνέπειες του πληθωρισμού μπορεί να είναι θετικές ή αρνητικές:

Η αύξηση των τιμών συμβάλλει στη μείωση της αξίας των χρεών, τόσο από νοικοκυριά, εταιρείες όσο και από την κυβέρνηση. Αυτό συμβαίνει επειδή εάν υπάρχει πληθωρισμός σε μια οικονομία και οι μισθοί μας αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, αλλά το χρέος παραμένει το ίδιο με πριν, η πραγματική αξία του χρέους θα είναι χαμηλότερη από ό, τι πριν από την αύξηση των τιμών.

Η αύξηση των τιμών αναγκάζει επίσης τους ανθρώπους να προτιμούν να καταναλώνουν τώρα παρά αργότερα, γιατί τότε οι τιμές θα είναι πιο ακριβές. Αυτό είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία χρημάτων και για τη μετάδοση αγαθών σε μια οικονομία.

Απώλεια αγοραστικής δύναμης: Εάν η αύξηση των μισθών δεν είναι τουλάχιστον ίση με την αύξηση των τιμών, η αγοραστική δύναμη θα μειωθεί. Θα μπορούσαμε να είμαστε ευτυχείς αν αυξήσουν το μισθό μας 10% σε ένα χρόνο, αλλά εάν ο πληθωρισμός ήταν 20%, μπορούμε πραγματικά να αγοράσουμε 10% λιγότερο με αυτόν τον μισθό.

Μείωση αποταμίευσης: Ο πληθωρισμός αναγκάζει τα χρήματα να χάσουν αξία, οπότε θα παρακινήσει να καταναλώσει και να ξοδέψει τα χρήματα, αντί να τα αποθηκεύσει, καθώς εάν τα χρήματα θα αξίζουν λιγότερα στο μέλλον, οι πολίτες και οι επενδυτές θα προτιμήσουν να τα ξοδέψουν τώρα.

Μαρία Δ.Ι. Σκοτάδη

Οικονομολόγος-Λογίστρια Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Εγκεκριμένη εμπερογνώμων από την ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους | Νόμιμη εκπρόσωπος του taxiskep.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ