Παρατάσεις φορολογικών δηλώσεων. Ένα διαχρονικό πρόβλημα που δεν έχει να κάνει με πρόσωπα!

0
804

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα υπήρξε μια μεγάλη αναταραχή στον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνών με αφορμή για μία ακόμη φορά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.

Θυμίζω δε ότι κάθε χρόνο από το 2012 είμαστε δυστυχώς στο ίδιο έργο θεατές…

Οι περισσότεροι θεώρησαν ότι την ευθύνη για μία ακόμη φορά την έχει ο υπουργός.

Πιστεύω ότι ο υπουργός θέλει να είναι δίκαιος, όπως ο κάθε υπουργός και παράλληλα δεν νομίζω να θέλει να έρθει σε αντίθεση με τον κόσμο και να γίνει αντιπαθητικός.

Από την άλλη πλευρά ο εκάστοτε υπουργός και ειδικά ο τωρινός έχουν να ασχοληθούν με πολύ σοβαρότερα θέματα από την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας των δηλώσεων, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει σε καμία  Ευρωπαϊκή Χώρα, αφού οι καταληκτικές ημερομηνίες είναι σταθερές και νομικά κατοχυρωμένες.

Έτσι λοιπόν είναι απόλυτα λογικά ότι και αυτή την φορά ο υπουργός ρώτησε και  κάποιοι τον συμβούλευσαν για αυτό το θέμα της παράτασης, γιατί δεν είναι δυνατόν να γνωρίζει και  αυτό το θέμα όταν χειρίζεται το θέμα της κρίσης.

Άρα λοιπόν κάποιοι του το πρότειναν και θεώρησε ότι έλαβε μία σωστή και δίκαιη απόφαση.

Άρα λοιπόν για να μην κρυβόμαστε πίσω από τα δάκτυλο μας,  ο υπουργός αισθάνθηκε αιφνιδιαστικά από όσους φώναζαν και δέχθηκε την αντιπροσωπεία των λογιστών που διαδήλωναν στο γραφείο του.

Οι  συνάδελφοι σύμβουλοι του , έκαναν κακό και στον κλάδο αλλά και στο υπουργό ως προς την  δημοτικότητα του κάτι που τον αδικεί γιατί  σε γενικότερα θέματα οικονομίας με δεδομένα τα εξωγενή προβλήματα(covid-πόλεμος Ουκρανίας-Ενεργειακή κρίση) που έτυχαν στην μέχρι τώρα διάρκεια της θητείας του  έχει αξιόλογο έργο.

Οι συγκεκριμένο συνάδελφοι οφείλουν να απολογηθούν και στον υπουργό και σε όλο τον κλάδο γιατί αυτοί είναι οι υπεύθυνοι για όλο αυτά που συνέβη και αν μη τι άλλο έχουμε δικαίωμα να τους γνωρίζουμε.

Στο σημείο αυτό θα θέσω το ερώτημα:

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ελλάδας  ο  υπουργός είναι αρμόδιος για τον καθορισμό της καταληκτικής ημερομηνίας της  λήξης των φορολογικών δηλώσεων ;

Αν το ερευνήσουμε, σε καμία…

Σε ποια Ευρωπαϊκή χώρα πλην της Ελλάδας χρειάζονται κλαδικά όργανα , συνδικαλιστές εκπρόσωποι σύλλογοι κλπ. να διαμαρτύρονται για την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων;

Σε καμία…

Σε ποια Ευρωπαϊκή Χώρα γίνονται πορείες και διαμαρτυρίες για την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων;

Σε καμία…

Άρα λοιπόν αντί να φωνάζουμε σαν κλάδος κάθε φορά και να κατηγορούμε τον έκαστοτε υπουργό Οικονομικών για την καταληκτική ημερομηνία,  μήπως θα ήταν καλύτερο να ζητήσουμε να γίνει νόμος του κράτους και να είναι δεκτό από όλα τα κόμματα και επιτέλους να γίνουμε ΕΥΡΩΠΗ ;

Δηλαδή να κάνουμε το αυτονόητο;

Να είναι νομοθετημένη  με κυρώσεις αμφότερες σε περιπτώσεις ελλείψεων η ημερομηνία που  θα ανοίγει η πλατφόρμα της υποβολής η καταληκτική ημερομηνία υποβολής και σταθερή για πάντα.

Αυτό φυσικά προϋποθέτει πλήρη οργάνωση και εναρμόνιση και του δημοσίου και των τραπεζών και όλου του ευρέως δημοσίου φορέα στο να είναι τα πάντα έτοιμα με την έναρξη της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα το κάθε λογιστικό γραφείο θα πρέπει να καταρτίζει τα πλάνα του εσωτερικά ώστε την καταληκτική ημερομηνία να μην έχει εκκρεμότητες.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το χρονικό διάστημα θα πρέπει να είναι από 1/3/-30/06 για φυσικά πρόσωπα και από 1/3-30/7 για νομικά πρόσωπα.

Μόνο έτσι θα σταματήσει όλο αυτό που γίνεται κάθε χρόνο.

Θεωρώ ότι η άποψη μου είναι ΑΠΛΗ-ΛΙΤΗ–ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ και πιστεύω να υιοθετηθεί και από το Υπουργείο αλλά και από όλα τα κόμματα ώστε επιτέλους να σταματήσει αυτό το πρόβλημα.

 

Λάμπρος Μπέλεσης

Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ