Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

    Ηλεκτρονικό πελατολόγιο για ουσιαστική σύλληψη της φοροδιαφυγής ή απλά επαναφορά του μητρώου πελατών με ηλεκτρονική μορφή ;  

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Λάμπρος Μπέλεσης
    Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

    Οι παλαιότεροι στο Επάγγελμα σίγουρα θα θυμούνται το περίφημο πελατολόγιο ή με άλλα λόγια  το μητρώο πελατών που εφαρμοζόταν χειρόγραφα στα συνεργεία αυτοκινήτων ,τα εκπαιδευτήρια ,τα φροντιστήρια ,τα ιατρεία κλπ, στα οποία οι επιχειρήσεις κατέγραφαν τους πελάτες τους , την είσοδο , την έξοδο , τίς αποδείξεις κλπ.

    Τότε όλοι θα θυμούνται ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τήρηση του βιβλίου , αλλά ο γραφειοκρατικός  έλεγχος του ,που δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα , όπως για παράδειγμα ότι πολλές φορές μία διαγραφή με Μπλάνκο μπορούσε να οδηγήσει στην απόρριψη των λογιστικών βιβλίων της επιχείρησης.

    Η κάθε λοιπόν επιχείρηση χρειαζόταν ένα υπάλληλο να ασχολείται με αυτό και παράλληλα εμείς οι λογιστές είμαστε επιφορτισμένοι και με τον έλεγχο της εφαρμογής του τρόπου ενημέρωσης του  που με τόσο  αναχρονιστικό και τυπολατρικό τρόπο όριζε ο ΚΒΣ.

    Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση της ΑΑΔΕ αναμένουμε την εφαρμογή πλέον του νέου ηλεκτρονικού πελατολογίου που όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ θα  βοηθήσει σημαντικά στην μείωση της φοροδιαφυγής από μερίδα επαγγελματιών

    Αυτό φυσικά που θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από την ΑΑΔΕ είναι το πώς θα εφαρμοσθεί ξανά έτσι ώστε  να μην δημιουργήσει τα  προβλήματα του παρελθόντος στις επιχειρήσεις  γιατί φυσικά με τα ηλεκτρονικά υπερόπλα που διαθέτει στην φαρέτρα της μπορεί ο έλεγχος και η διασταύρωση να είναι εντελώς ουσιαστικός και στοχευμένος, κάτι που σε συνδυασμό με τα Mydata ελπίζουμε να συμβεί και επομένως η εφαρμογή του να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Φυσικά στο σημείο αυτό θα επαναλάβουμε ότι η φοροδιαφυγή πατάσσεται όταν δεν συμφέρει και θα πούμε ξανά το σύνθημα προς την διοίκηση <ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ >.

    Ας δούμε όμως στις  παρακάτω γραμμές τι ακριβώς έχει στα πλάνα της να ισχύσει η ΑΑΔΕ

    Σύμφωνα λοιπόν με  απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή συγκροτείται ειδική ομάδα εργασίας για:

     “Την ανάπτυξη και τον καθορισμό των επιχειρησιακών απαιτήσεων για την υλοποίηση του έργου «Ψηφιακό Πελατολόγιο»”.

    Η απόφαση ορίζει ότι το έργο αυτής της ομάδας εργασίας θα είναι :

    Η αποτύπωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων που αφορούν επιτηδευματίες που σχετίζονται με την παροχή υπηρεσιών σε οχήματα.

    • Η αποτύπωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων που αφορούν χώρους εκδηλώσεων.
    • Η επιλογή και ο καθορισμός των υπόλοιπων κλάδων δραστηριότητας, καθώς και η σύνταξη επιχειρησιακών απαιτήσεων.

    Τα αποτελέσματα της ομάδας εργασίας θα υποβληθούν για  έγκριση στην αρμόδια Συντονιστική Επιτροπή, για να παραδοθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να υλοποιήσουν την ψηφιακή εφαρμογή   «Ψηφιακό Πελατολόγιο».

    Τα επαγγέλματα που περιλαμβάνονται στην λίστα είναι:

    • Επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε οχήματα όπως συνεργεία οχημάτων, ηλεκτρολογεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, βουλκανιζατέρ, φανοποιεία, επιχειρήσεις πώλησης ανταλλακτικά και αξεσουάρ οχημάτων, χώροι στάθμευσης οχημάτων, πλυντήρια αυτοκινήτων, επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, επιχειρήσεις πώλησης καινούργιων και μεταχειρισμένων οχημάτων.
    • Επιχειρήσεις στον κλάδο των εκδηλώσεων από χώρους (κτήματα και αίθουσες), εταιρείες catering, εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων (γάμοι, βαφτίσια κλπ) μέχρι ταξίδια, ψυχαγωγία και διακοσμήσεις.

    Τα ψηφιακά πελατολόγια θα έχουν την δυνατότητα να μπορούν να διασταυρωθούν με τις αποδείξεις που εκδίδονται ενώ, και παράλληλα σε περίπτωση που υπάρχει μείωση εσόδων θα εξετάζεται αν το γεγονός είναι πραγματικό ή όχι.

    Η εφαρμογή θα λειτουργεί τίς ώρες λειτουργίας της επιχείρησης και θα είναι συνδεδεμένο με  το Τaxis και θα καταχωρείται ο αριθμός των πελατών κάθε επαγγελματία και θα συγκρίνεται με τον αριθμό των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών που θα εκδίδεται και θα περνάει στο MyData.

    Το ψηφιακό πελατολόγιο σε δεύτερη φάση θα διασυνδεθεί με το MyDATA, και ο έλεγχος θα μπορεί  να γίνεται και από το γραφείο του ελεγκτή,

    Είμαστε λοιπόν σε αναμονή για την δημιουργία της νέας εφαρμογής αλλά κυρίως για τις οδηγίες του τρόπου ελέγχου.

    ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣΗΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΕΛΟ

    Λάμπρος Μπέλεσης

    Πρόεδρος ACIS BUSINESS CONSULTANTS GROUP | Πρόεδρος ΠΑ.Ε.Λ.Ο.

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ