Εργολαβικά συμφωνητικά: Τι πρέπει να προσέχουμε στην υποβολή τους;

0
13727

 

Γνωρίζετε ότι…

 

Όταν κάποιος αναθέτει σε εργολάβο ή υπεργολάβο την εκτέλεση τεχνικού έργου, του οποίου το κόστος υπερβαίνει το ποσό των 6000 ευρώ, είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιεί με δήλωση του,πριν από την έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου, στην αρμόδια ΔΟΥ που ανήκει, τα στοιχεία του εργολάβου ή του υπεργολάβου που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου.

Εναλλακτικά, μπορεί να κατατεθεί από τον εργολάβο ή τον υπεργολάβο, στην αρμόδια ΔΟΥ του αναθέτοντος, αντίγραφο συμφωνητικού που καταρτίστηκε για την ανάληψη της εκτέλεσης του έργου.

Παρατηρήσεις:

  • Σε κάποιες ΔΟΥ(εφορίες) ανά την επικράτεια, θεωρούν ελλείψει ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, πως τα εργολαβικά συμφωνητικά, πρέπει να κατατίθενται πριν την έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου, χειρόγραφα από τον εργολάβο ή τον υπεργολάβο, ακόμα και αν αφορούν ποσό κάτω από 6000 ευρώ.

 

  • Από την άλλη, κάποιες άλλες ΔΟΥ συστήνουν τον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής των συμφωνητικών αυτών, μέσω της σελίδας της ΑΑΔΕ(κυρίως για αυτά με ποσά κάτω των 6000 ευρώ και πάντα πριν την έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου).

Συμπέρασμα:

  1. Η πρόταση μας είναι απλή και σαφής. Για να είμαστε καλυμμένοι σε περίπτωση ελέγχου, τα εργολαβικά συμφωνητικά, ανεξαρτήτως ποσού, προτείνεται να κατατίθενται  χειρόγραφα στην αρμόδια ΔΟΥ και από τις δύο πλευρές, εφόσον η ΔΟΥ δεν έχει πρόβλημα να τα παραλάβει και πάντα πριν την έναρξη εργασιών εκτέλεσης του έργου.
  2. Σε περίπτωση που η αρμόδια ΔΟΥ δεν δέχεται να παραλάβει ένα συμφωνητικό, είτε είναι με ποσό μικρότερο ή μεγαλύτερο των 6000 ευρώ, συνίσταται η ηλεκτρονική υποβολή του στην ΑΑΔΕ, αλλά όχι με τις γενικές προθεσμίες του τριμήνου, αλλά σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη των εργασιών εκτέλεσης του έργου..
  3. Τέλος όποιος έχει την υπομονή ας κάνει τόσο χειρόγραφη, όσο και ηλεκτρονική υποβολή.

Όπως λέει ο σοφός μας λαός….

“Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις τα μισά….”

Και για να είμαστε ακριβείς στις τοποθετήσεις μας, άλλο το ποια είναι η γνώμη η δική μας και άλλο η κοινή ερμηνεία των αντίστοιχων διατάξεων…Αν θέλουμε να αναφέρουμε το γενικό κανόνα λοιπόν.. αυτός δεν είναι άλλος από την εξής φράση:

” Άνω των 6000 € στη ΔΟΥ πριν από έναρξη εργασιών. Κάτω των 6000 € δεν υπάρχει πρόβλεψη, άρα ισχύει ο γενικός κανόνας των συμφωνητικών”.

Πηγές:

  • Αριθ.πρωτ.1085208/1511./Α0012.
  • Άρθρο 18 του ν. 820/1978.

 

 

 

Αναστάσιος Δουκέρης

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ