Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024

    Ασκώ Επιχειρείν!.. ή κάνω ασκήσεις επί χάρτου;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     

    Γιώργος Νούσης

    Λογιστής Φοροτεχνικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

    BNP Tax Advisory Services Certified Tax Acc. O.E.E. Grade A’

    www.bnppartners.com.gr  mob: 6974484464

     

    Ασκώ Επιχειρείν!.. ή κάνω ασκήσεις επί χάρτου;

     

    Έχω επιχείρηση και αναρωτιέμαι.. έχω τη σωστή μορφή επιχείρησης;

    Θέλω να κάνω μια επιχείρηση..Τι επιχείρηση να επιλέξω σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς σκοπούς μου και τις ανάγκες μου;

    Ποια μορφή επιχείρησης ταιριάζει σε εμένα;

    Ποια μορφή επιχείρησης ταιριάζει σε εμένα και στους εταίρους που θα μετέχουν;

    Πριν από οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να ορίσω το πλαίσιο και τους βασικούς σχεδιασμούς που πιστεύω πως θα κινηθώ καθώς επίσης και τους βραχυπρόθεσμους στόχους που θα υλοποιήσω επιχειρηματικά αφού οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι θα σχεδιαστούν εκ νέου..

    Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ξεδιαλύνοντας λίγο το τοπίο για έναν σημερινό επιχειρηματία ή για έναν μελλοντικό.

    Τα σημαντικότερα;… Οι Άξονες..

    Οι 4 (τέσσερις) Άξονες που θα πρέπει να κινηθώ με γνώμονα και που θα με κατευθύνει ο Φοροτεχνικός Σύμβουλος, ο Λογιστής, ο Επιχειρηματικός Σύμβουλος, είναι οι συγκεκριμένοι που θα συνοψίσω αμέσως τώρα…

    Δίχως σειρά ιεραρχίας…

     

    1ος Άξονας:

     

    Το κόστος λειτουργίας της επιχείρησης, και εννοώ:

    α) φορολογικό κόστος (συντελεστές φορολόγησης τέλη επιτηδεύματος εισφορά αλληλεγγύης φόροι επί των μερισμάτων και πλέον φόροι)

    β) ασφαλιστικό κόστος (μηδενικές εισφορές – υποχρεωτικές εισφορές – ελάχιστες εισφορές , αναλογούν εισφορές , πλέον εισφορές )

    γ) Λειτουργικό κόστος( κατηγορία βιβλίων, απλογραφικά, διπλογραφικά, ετήσια έξοδα Λογιστή, Λογιστηρίου, έξοδα Γεμη, έξοδα Τράπεζας)

    Είναι κόστη με το κλειδί στο χέρι, που πρέπει σαφώς να γνωρίζουμε και να συνυπολογίσουμε…

     

    2ος Άξονας:

     

    Η Ευθύνη..

     

    (Ευθύνες Υποχρεώσεις Απαιτήσεις)

    Τι θα γίνει αν τα βροντήξω όλα κάτω και φύγω;

    Να το κάνω ή να το σκεφτώ “λιγάκι”…

     

    Αναλόγως τι επιχείρηση έχω ή μετέχω είναι και απλό αλλά και όχι..

     

    Η Ευθύνη μου και οι σκέψεις μου…

     

    Mη χάσω και τη μικρή (μεγάλη) περιουσία που μόλις έχω αποκτήσει;..

     

    Οι ευθύνες των συμμετεχόντων στα χρέη; ή στα τυχόν χρέη που μπορεί να προκύψουν;

     

    Είμαι μικρή μειοψηφία μπορώ να ελέγχω την επιχείρηση ή είμαι στην απόξω;

     

    Kαι η προς τα “έξω” φερεγγυότητα – εικόνα της επιχείρησης για συνεργασίες και χρηματοδότηση;

     

    Aνεξαρτήτως και για όλα τα παραπάνω ερωτήματα υπάρχει και το Ναι και το Όχι και αυτό δείχνει επιλογές για κάθε γούστο και είναι σίγουρα ελπιδοφόρο…

    Σε μια Μεσογειακή χώρα όπως η δική μας οι Συνεργασίες οι πολυμετοχικότητες είναι δύσκολές αλλά όμως και οι περισσότερο ωφέλιμες και δημιουργικές…

    Λύσεις υπάρχουν για όλες τις ιδιοσυγκρασίες και το τρόπο προσέγγισης της διοίκησης του καθενός σε μια επιχείρηση…

    Με μια γρήγορη ματιά η Ατομική επιχείρηση και η Ομόρρυθμη επιχείρηση δείχνουν να έχουν το πρώτο λόγο ευθύνης χρεών.. Η ΙΚΕ, η ΕΠΕ ή μια Ετερόρρυθμη ξεφεύγουν λίγο και προσφέρονται για μεσαίου ύψους επένδυση ενώ η ΑΕ σύμφωνα με τις αλλαγές που διέπουν το καταστατικό της από το 2019 είναι η ιδανικότερη μακράν επιχείρηση αλλά για μεγαλύτερα βαλάντια…

    Όμως και αντίστροφα με όλα τα αναφερθέντα οι 2 παραπάνω νομικές μορφές ΟΕ, Ατομική, έχουν και αρκετά μεγάλα οφέλη.. Οφέλη που δεν μπορούμε να περιγράψουμε στη συνοπτική μας ανάπτυξη της άποψη μας..

    Δίνοντας μια οδηγία και κατεύθυνση..Ας πούμε πως …

    Εξαρτάται κατά πολύ από το πόσο επιμελής θέλει και μπορεί να είναι ο επιχειρηματίας με το Λογιστή του και τι εντολές έχει δώσει στο Λογιστή – Συνεργάτη του.

    Το συγκεκριμένο έχει πολλές παραμέτρους και θα το αναλύσουμε όπως του αρμόζει σε μελλοντικό χρόνο…

     

    3ος Άξονας:

     

    Είναι η χρηματική- ταμειακή απεικόνιση και η ανάλυση αυτής με ότι συνεπάγεται αυτό.

     

    Διπλογραφικά Βιβλία (Γ κατηγορίας) :

    Έχουν υποχρέωση σε ανάλυση κίνησης χρηματικών συναλλαγών είτε στο ταμείο είτε διατραπεζικά.

    Έχουμε πολύ καλύτερο εσωτερικό έλεγχο της επιχείρησής μας στα αποτελέσματα, αλλά και στις υποχρεώσεις καθώς και στις απαιτήσεις. Μπορούμε ανά πάσα στιγμή να ελέγξουμε το ταμείο και συναπτούς λογαριασμούς διευκολύνοντας μας στην διαχείριση της οικονομικής μας οντότητας και στον έλεγχο αυτής που παράλληλα μας προετοιμάζει καλώς για τυχόν εξωτερικό μελλοντικό έλεγχο (Εφορία κλπ)

     

    Όμως υπάρχουν και οι Επιχειρηματίες που δεν θέλουν να υποχρεούνται στη παραπάνω τήρηση για λόγους κόστους αλλά και για περαιτέρω λόγους που δεν μπορούν να αναλυθούν επισήμως… και πρέπει να παραληφθούν από το επώνυμο αυτό άρθρο για ευνόητους λόγους…. Είναι επιτηδευματίες που επιθυμούν να το κάνουν εξωλογιστικά και ανεπίσημα και κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει μαζί τους είτε να τους κατηγορήσει περί τούτου καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι και σωστή επιλογή και εκείνοι οι πιο πετυχημένοι όπως γνωρίζουμε τουλάχιστον στη διάρκεια επιχειρηματικής ζωής και αποδεικνύεται συν το χρόνο και δη σε καιρούς κρίσης…

     

    Οπότε, για εκείνους που θέλουν πάση θυσία να το αποφύγουν(Διπλογραφικά)…Σε αυτή τη περίπτωση δεν θα ληφθούν  υπόψη οι υπόλοιποι άξονες και πρωταρχικό ρόλο θα δώσουμε στη παρούσα παράγραφο και στο παράγοντα ταμείο επιλέγοντας την τήρηση Απλογραφικών Βιβλίων (β κατηγορίας) που αναλύουμε και παρακάτω..

    Τα ευκόλως εννοούμενα οπότε ας τα προσπεράσουμε στο παρόν αφού δεν είναι το κατάλληλο timing.. αλλά και … Το «μάτι του νόμου που θέλει να κλείσει ότι υπάρχει ανοιχτό είναι παντού» …..Αφού φορολογεί ότι κινείται γιατί και να μη «γ….εί ότι κινείται»..

     

    Αντιθέτως, στα απλογραφικά βιβλία (β κατηγορίας) με τον ανάλογο τζίρο που ελέγχουμε να μην προσπεραστεί με τις γνωστές μεθόδους για να μην αλλάξουμε κατηγορία τήρησης Βιβλίων, φαίνεται να περνούν μπροστά ως επιλογή για εκείνους που έχουν ανάγκη μεγαλύτερης ελευθερίας ταμειακά και όχι μόνο..

    Οι λόγοι επιλογής απλογραφικών βιβλίων είναι πολλοί και οι προσέγγισής τους επίσης.. και Αν δεν έχεις ανάγκη χρηματοδότησης και απευθύνεσαι στη Λιανική τότε πολλές οι λύσεις και οι προοπτικές που σου προσφέρουν..

     

    4 Άξονας:

     

    Και κλείνοντας να μη ξεχάσω τον βασικότερο άξονα ..ο οποίος πλαισιώνει όλα τα παραπάνω και επιμερίζεται ως εξής :

     

    Ο Λογιστής (Σύμβουλος) πρέπει να είναι ο άνθρωπος του επιχειρηματία και αυτός που σκέφτεται για τον επιχειρηματία πριν από αυτόν για αυτόν.

    Ο Σύμβουλος Λογιστής θα πρέπει να έχει καλή υγεία να είναι σε καλή φυσική κατάσταση ξεκούραστος σε ετοιμότητα με δυνατή ομάδα συνεργατών για να μπορεί να προλαμβάνει τυχόν φορολογικά βάρη που δεν αναλογούν στην επιχείρηση.

    Ο Σύμβουλος Λογιστής και η οντότητα που εκπροσωπεί όταν υπάρξει λάθος θα το πληρώσει ακριβά έτσι και αλλιώς.. Το δίκαιο άλλωστε λέει πως ο Λογιστής φταίει.. και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο…

    Ο Σύμβουλος Λογιστής (επιχείρηση-συνεργάτης) πρέπει να κρατάει τον πελάτη είτε πληρώνεται από αυτόν είτε όχι,, όποιος και να είναι αυτός, με οτιδήποτε παθαίνει από αυτόν… μόνο και μόνο για να λέει οτι έχει πελάτη!…

     

    Οπότε…

    Τηρούμε 3 από τα 4 παραπάνω, και είμαστε καλοί Φοροτεχνικοί Λογιστές Επιχειρηματικοί Σύμβουλοι.

     

    Προσοχή όμως

    λέμε ναι στα 3 απο 4…

    Όχι στα 4….

    Θα μας μείνει συνήθεια……

     

    Καλή συνέχεια!…

     

     

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ