Στροφές αναμένεται να ανεβάσει, μέσα στο 2022, το νέο ΕΣΠΑ των 26,2 δισ. Ευρώ!

0
647

Ένα από τα βασικά χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης στο «κυνήγι» της ταχείας και ανατροφοδοτούμενης ανάπτυξης αποτελεί το νέο ΕΣΠΑ των 26,2 δισ. Ευρώ.

 

Βαρύ το πλήγμα από την πανδημία και άμεση χρηματοδότηση μέσα από το ΕΣΠΑ 2022 δίνει την δυνατότητα, και «απαλλάσσει» σε έναν βαθμό τους επιτελείς του υπουργείου από το να τρέχουν την τελευταία στιγμή για την κάλυψη των στόχων και τους δίνει το περιθώριο να ασχοληθούν εντονότερα με την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, η έγκριση του οποίου αναμένεται από την Κομισιόν εντός του πρώτου τετράμηνου του 2022 είναι κάτι που έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο πριν από δύο έτη.

Σε πιο απλή και σύντομη φιλοδοξεί να μετατρέψει τη διαδικασία πληρωμής των δικαιούχων του νέου ΕΣΠΑ το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θέτοντας όρια ως προς τα ποσά για τα οποία απαιτείται η προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, αλλά και συγκεκριμένο χρόνο εντός του οποίου θα πρέπει να αποδίδονται οι ενισχύσεις..

Σύμφωνα με αυτό το νομοσχέδιο, η διαχειριστική αρχή πρέπει να διασφαλίζει, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, ότι ο δικαιούχος λαμβάνει το πλήρες οφειλόμενο ποσό το αργότερο 80 ημέρες μετά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πληρωμής από τον δικαιούχο.

Οι πληρωμές στους δικαιούχους καταβάλλονται μόνο με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, σύμφωνα με τις γενικά ισχύουσες διατάξεις περί φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων, χωρίς όμως τον όρο της παρακράτησης.

Ωστόσο, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την πληρωμή πράξεων μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή εκτιμάται ότι θα βελτιώσει τη θέση αρκετών πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων που έχουν λαμβάνειν μικρά ποσά από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, ωστόσο δυσκολεύονται λόγω της απαίτησης για προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας

Υπάρχουν και 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ). Οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 8,1 δισ., έναντι 5,9 δισ. που αναλογούσαν στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Συγκεκριμένα, τα ΠΕΠ είναι τα εξής:
Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με 639 εκατ., Κεντρικής Μακεδονίας με 1,44 δισ., Θεσσαλίας με 554 εκατ., Ηπείρου με 426 εκατ., Δυτικής Ελλάδας με 628 εκατ., Δυτικής Μακεδονίας με 394 εκατ., Στερεάς Ελλάδας με 426 εκατ., Πελοποννήσου με 410 εκατ., Ιονίων Νήσων με 288 εκατ., Βορείου Αιγαίου με 394 εκατ., Κρήτης με 565 εκατ., Αττικής με 1,617 δισ. και Νοτίου Αιγαίου με 285 εκατ. ευρώ.

 

 

Όλγα Μητσιώνη

Λογίστρια-Φοροτεχνικός-Σύμβουλος επιχειρήσεων | 28ης Οκτωβρίου 11, Πύργος Ηλείας, | 2621020012 - 6937907693

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ