Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου, 2024

    ΆΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ: Συνάδελφοι λογιστές έχουμε αναλάβει επαρκώς το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

    Αναστάσιος Δουκέρης
    Αναστάσιος Δουκέρης
    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

     

     

    Δουκέρης Αναστάσιος

    Λογιστής-φοροτεχνικός Α΄ τάξης.

    Υπεύθυνος του taxvoice.gr.

     

    ΆΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ: Συνάδελφοι λογιστές έχουμε αναλάβει επαρκώς το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί;

     

    Πολλές φορές εμείς οι λογιστές αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να βρούμε το δίκιο μας, πάνω σε θέματα της καθημερινής μας ρουτίνας, που έχουν σχέση με τη δουλειά μας…

    Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

    Άραγε εκτός από τους άλλους που μονίμως μας επηρεάζουν αρνητικά και τους μεταθέτουμε την ευθύνη της επαγγελματικής μας ανισορροπίας, ποιος άλλος μπορεί να ευθύνεται;

    Έχουμε κάτσει ποτέ να σκεφτούμε σοβαρά το ενδεχόμενο ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για τις κακοτοπιές του εργασιακού μας βίου, τις φέρουμε αποκλειστικά και μόνο εμείς οι ίδιοι;

    Και εξηγούμαι….

    Τα δεδομένα της εποχής τα γνωρίζουμε όλοι λίγο-πολύ….

    • Αλλεπάλληλες αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου, σε βαθμό επιστημονικής φαντασίας σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικού τύπου και όχι μόνο χώρες.
    • Αναλγησία της κεντρικής διοίκησης σε θέματα διαδικασίας λήψης κομβικών αποφάσεων, με μόνιμα εκτός των εξελίξεων τον κλάδο μας…Όχι μόνο δε συναποφασίζουμε με το Υπουργείο Οικονομικών όπως θα έπρεπε, αλλά έχουμε καταλήξει να είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης..
    • Έλλειψη σύμπνοιας μεταξύ μας, με αυτό να είναι το λιγότερο…Καρφώματα πίσω από την πλάτη, χλευασμός, ειρωνική διάθεση, πόλεμος τιμών, αλαζονεία γνώσης αποτελούν καθημερινά φαινόμενα στον χώρο μας..Βέβαια δεν υποστηρίζω ότι οι στάσεις αυτές είναι πλειοψηφικές, αφού όπως σε όλους τους κλάδους, έτσι και στο δικό μας, πάντα θα υπάρχουν και τα φωτεινά παραδείγματα…
    • Το ασφυκτικό οικονομικό και πρωτίστως ψυχολογικό πλαίσιο των Ελλήνων πολιτών, τα τελευταία χρόνια που δεσπόζει η κρίση, έχει οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα κόσμου σε ένα τραγικό αδιέξοδο..Αποτέλεσμα αυτής της ανεξέλεγκτης παρακμής είναι η αλλαγή προς το χειρότερο των συνηθειών μας, των συναλλαγών μας και σε τελική ανάλυση της ανθρωπιάς και επαγγελματισμού μας…

    Θα μπορούσα να αναφέρω εκατοντάδες παραδείγματα της εποχής μας, που δεν μας κάνουν περήφανους, αλλά σκοπός μου δεν είναι μια απλή καταγραφή και έκθεση ιδεών…

    Στο δια ταύτα….

    Συνάδελφοι πρέπει να είμαστε πάντα αυστηροί τόσο με τον εαυτό μας, όσο και με το πλαίσιο που ορίζουμε ως υπεύθυνοι επαγγελματίες και πρωταγωνιστές στην οικονομική πορεία του τόπου..

    Εννοείται πως και οι θεσμικοί παράγοντες οφείλουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ορίζοντας και σωστούς κανόνες του παιχνιδιού…και δεν το κάνουν έως τώρα..μη κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας..

    Ας αποφασίσουμε όμως πρώτα εμείς πως πρέπει να κινηθούμε…

    Άλλωστε αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι πως περιμένουμε να αλλάξει όλο το υπόλοιπο σύστημα;

    Είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουμε τα γραφεία μας, να επιλέξουμε τους πελάτες μας, να παρέχουμε υψηλό επίπεδο υπηρεσιών αλλά όχι σε εξευτελιστικές τιμές…

    Είναι απαραίτητο να μην κλέβουμε δουλειές άλλων συναδέρφων υποσχόμενοι ψεύτικα τεχνάσματα και κάνοντάς το και σχεδόν τζάμπα…

    Δεν υπάρχει άλλος εναλλακτικός δρόμος από τη συμμετοχή μας, με όποιο τρόπο μπορεί ο καθένας μας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων…Αυτό μπορεί να γίνει από το σύλλογο που συμμετέχουμε, μέχρι και τις δικές μας προσωπικές μάχες με όποιο μέσο εμείς κρίνουμε απαραίτητο..

    Οφείλουμε να επιμορφωνόμαστε διαρκώς, παρακολουθώντας σαν σοβαροί επιστήμονες τις εξελίξεις και παράλληλα να μη διστάζουμε να βοηθήσουμε και άλλους συναδέλφους, μοιράζοντας τις γνώσεις μας απλόχερα…Μακριά από εμάς τα κόμπλεξ, η αίσθηση ανωτερότητας και ο εγωισμός…

    Η σημαντικότερη κατά την άποψη μου τεχνική πτυχή για την επιβίωση μας σε ένα διαρκώς ρευστό περιβάλλον, είναι η εξειδίκευση και η οργάνωση της δουλειάς μας.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής:

    Ένα  λογιστικό γραφείο κάνοντας το business plan για την επόμενη πενταετία έρχεται αντιμέτωπο με ένα δίλημμα..

    Αυτό που προβληματίζει τους δύο ιδιοκτήτες είναι το εξής: Μπορεί το γραφείο να υποστηρίξει παράλληλα τους δύο βασικούς τομείς ,ιδιώτες και επιχειρήσεις, ή μήπως θα ήταν καλύτερο να εξειδικευτεί σε έναν από τους δύο;

    Η απάντηση στο κομβικό αυτό ερώτημα μόνο δεδομένη δεν είναι..Η σωστή λύση δεν είναι πανάκεια..

    Εγώ θα έλεγα πως μετά από βαθιά ανάλυση οι δύο συνέταιροι θα κατέληγαν σίγουρα στη σωστή λύση που ταιριάζει στα δικά τους δεδομένα..

    Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

    Υπάρχουν όμως σωστές και έξυπνες επιλογές!

    Για να μην πολυλογούμε για να κατέληγε ο καθένας από εμάς σε μια τόσο δύσκολη και στρατηγική απόφαση θα έπρεπε να σταθμίσει σφαιρικά παράγοντες τόσο ποσοτικούς, όσο και ποιοτικούς.

    Με μολύβι και χαρτί οι 2 συνεργάτες αναλύουν:

    1. Την προτίμηση τους στο είδος πελατείας που θέλουν να στοχεύσουν..Ιδιώτες ή επιχειρηματίες; Και τις 2 κατηγορίες; Αν ναι σε ποια αναλογία;
    2. Ανάλυση ρευστότητας και προϋπολογισμού τόσο σε βραχυχρόνιο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
    3. Ικανότητα στελεχών και υπαλλήλων.Πού είναι πιο δυνατά τα άτομα που δουλεύουν για αυτούς; Και πιο λαϊκά, που τους κάνει κέφι στο κάτω κάτω της γραφής να οδηγήσουν τη δουλειά τους;
    4. Βασικό στάδιο στο σχέδιο τους είναι η εξειδίκευση των υπηρεσιών που θα προσφέρουν στο κοινό στόχο τους, δηλαδή τους πελάτες τους..Για παράδειγμα αν στοχεύσουν μόνο σε ιδιώτες θα προσφέρουν υπηρεσίες όπως επιδόματα, αιτήσεις ΑΣΕΠ, εγγραφές οικογενειακού γιατρού κλπ;Η Απόφαση ανήκει στη διοίκηση του γραφείου..Το θέμα δεν είναι μόνο να επιλέξουν το εύρος των υπηρεσιών τους, αλλά και να τις υποστηρίζουν επαρκώς και με την κατάλληλη αμοιβή!
    5. Αφού καθοριστεί το μείγμα της κατάλληλης στρατηγικής που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους, καταλήγοντας στην τελική ευθεία του επιχειρηματικού τους σχεδίου οργανώνουν, σχεδιάζουν και υλοποιούν την οριστική δομή, οργάνωση και εταιρική ταυτότητα της επιχείρησής τους, δηλαδή του λογιστικού τους γραφείου.

    Με το παραπάνω χαρακτηριστικό παράδειγμα φαντάζομαι ότι όλοι θα καταλάβατε τον πυρήνα του σκεπτικού μου…

    Μια συζήτηση μεταξύ μας που οδηγούσε σε διαφωνίες και καυγάδες το τελευταίο διάστημα ήταν αν κάποιοι συνάδελφοι κάνουν καλώς που συντάσσουν αιτήσεις επιδομάτων, οικογενειακών γιατρών, ΚΕΑ και άλλων τέτοιων υπηρεσιών..

    Η άποψη μου σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη..

    Αν με βάση την τακτική του κάθε γραφείου και πάντα με την κατάλληλη αμοιβή, οι συνάδελφοι έχουν ενσωματώσει στο εύρος των υπηρεσιών τους και τέτοιες δευτερεύουσες των λογιστικών παροχές,καλώς πράττουν..Προφανώς για να το κάνουν, κάτι θα ξέρουν παραπάνω..

    Δεν μπορεί ο καθένας από εμάς να γίνεται δήμιος και να κρίνει το πως θα κινηθεί ο κάθε συνάδελφος.

    Αν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι βαθιά και ειλικρινά, όλα γύρω μας μπορούν να αλλάξουν…

    Η ισχύς εν τη ενώσει…

     

     

     

     

    Αναστάσιος Δουκέρης

    Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης | Σύμβουλος επιχειρήσεων & ιδιωτών | Αρθρογράφος/Υπεύθυνος σύνταξης taxvoice.gr | Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογιστών - Οικονομολόγων

    - Advertisement -spot_img

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    εισάγετε το σχόλιό σας!
    παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

    - Advertisement -spot_img

    ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ